Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

Άμεση μεταφορά των Φυλακών Χαλκίδας

Εδώ και χρόνια οι κάτοικοι μιας από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές της Χαλκίδας (Νεάπολη) θέτουν και ξανά θέτουν το αίτημα τους για την μεταφορά  των φυλακών σε άλλο πιο πρόσφορο μέρος (από άποψη ασφάλειας, πολεοδομίας αλλά και συνθηκών κράτησης για τις εκατοντάδες κρατούμενους) και την μετατροπή του χώρου που θα απελευθερωθεί σε πάρκο πρασίνου. 
Κανείς μα κανείς αρμόδιος μέχρι σήμερα δεν έκανε ένα σοβαρό βήμα για να ξεκινήσουν κάποιες διαδικασίες για το θέμα. Υπογραφές των κατοίκων μαζεύτηκαν ουκ ολίγες φορές. Αλλά "στου κουφού τη πόρτα όσο θέλεις βρόντα", όπως λέει και η γνωστή παροιμία. 
Έρχεται λοιπόν σήμερα ο Διευθυντής των φυλακών Χαλκίδας και με έγγραφό του αναφέρει ότι: "Πλέον δεν χωράνε πουθενά οι κρατούμενοι παρά μόνο στις τουαλέτες. Κλείσαμε. Η κατάσταση είναι τραγική. Η φυλακή είναι έτοιμη να ‘εκραγεί’ με απρόβλεπτες συνέπειες για την ασφάλειά της. Παρακαλούμε, όπως, αφού λάβετε υπόψη σας τα ανωτέρω, να μην φυλακίσετε άλλους κρατουμένους στο ενταύθα κατάστημα κράτησης. Δεν μπορούμε να παραλάβουμε άλλους κρατουμένους. Δεν υπάρχει ούτε σπιθαμή κενού χώρου για να τους τοποθετήσουμε"
Ίσως είναι μια ευκαιρία να ξεκινήσουν κάποιες διαδικασίες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην μεταφορά τους μετά από κάποια (είναι και η οικονομική στενότητα και η γνωστή γραφειοκρατία βλέπετε) χρόνια...


Περισσότερα: Καθημερινή http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_30/01/2012_425102  αλλά και σε άλλα ΜΜΕ

Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2012

ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΧΑΛΚΙΔΑΣ: Κρατάει χρόνια αυτή η κοροϊδία


Του Βαγγέλη Αποστόλου
Εδώ και χρόνια οι πολίτες της Εύβοιας βιώνουν έναν «μαυρογιαλουρισμό» που  αφορά  στην ανέγερση του Γενικού Νοσοκομείου Χαλκίδας  .  Από τα εγκαίνια του κ. Αβραμόπουλου το 2009  σε καταπατημένο οικόπεδο  μέχρι τη πρόσφατη διαβεβαίωση του κ. Περγαντά για άμεση έναρξη των εργασιών κατασκευής, συνεχίζεται ένα σήριαλ εμπαιγμού για ένα έργο που είναι συνυφασμένο με την ίδια μας την επιβίωση.
     Πολλά τα ερωτήματα , με βασικότερο αυτό της ανακοίνωσης  από την εκτελεστική εξουσία, Κεντρική και Περιφερειακή, τουλάχιστον ανά 15ήμερο  της  έναρξης  των εργασιών , όταν ουδέποτε ως σήμερα  έχει εξασφαλιστεί η συνολική χρηματοδότηση του έργου ύψους 70,5 εκατ. ευρώ .
     Ειδικά τη τελευταία περίοδο παρατηρείται κι  ένας χειρισμός  που ακόμη κι ο πλέον καλοπροαίρετος κάτοικος της Εύβοιας αντιλαμβάνεται ότι πρόκειται για κοροϊδία .
      Όπως είναι γνωστό  το περασμένο Σεπτέμβριο το Γενικό Νοσοκομείο Χαλκίδας εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ για το κόστος των 22 εκατ. ευρώ , ενώ  τα υπόλοιπα 48,5 εκατ. ευρώ έμειναν  σε εκκρεμότητα με την ελπίδα να καλυφθούν στο μέλλον από εθνικούς πόρους , πράγμα που παραπέμπει σε χρόνους πολύ μακρινούς , όχι μόνο λόγω δημοσιονομικής κρίσης αλλά και γιατί  ακόμη οφείλονται υπέρογκα ποσά σε αναδόχους έργων της δεκαετίας του 1990 . Κι επειδή με την ελπίδα δεν γίνονται  ασφαλώς έργα , ο  ανάδοχός του , παρά την εγκατάστασή του , δεν άρχισε τις εργασίες .
     Η  κατάσταση αυτή έδωσε  την ευκαιρία στον κ. Περγαντά  ,  με αφορμή την επικαιροποίηση αρχές Δεκεμβρίου του ΕΣΠΑ Στερεάς Ελλάδας , να απεντάξει  από τη σχετική  λίστα των έργων  της Εύβοιας  το Γενικό Νοσοκομείο της   Χαλκίδας , ενώ λίγες ημέρες αργότερα γνωστοποιήθηκε ότι   τα συγκεκριμένα  22 εκατ. ευρώ  δεν συμπεριλαμβάνονται  ούτε στα συμβασιοποιημένα έργα ύψους 513,2 εκατ. ευρώ  του ΕΣΠΑ της Περιφέρειας που καλύπτουν κατά 99,7% το συνολικό ποσό των 514,5 εκατ. ευρώ .
    Χρήματα λοιπόν  άμεσα δεν υπάρχουν  ούτε από το ΕΣΠΑ ούτε από εθνικούς πόρους. Πάραυτα μπροστά στις αντιδράσεις των Ευβοιωτών Κεντρική και Περιφερειακή εξουσία θα συνεχίσουν το σήριαλ του εμπαιγμού με  ένα ακόμη επεισόδιο ( το τελευταίο της χρονιάς) . Στις 22/12/2011 ο κ. Περγαντάς θα  επανεντάξει το έργο με το ποσό των 22 εκατ. ευρώ και την επομένη ο αρμόδιος Υφυπουργός Ανάπτυξης Θάνος Μωραϊτης θα συμφωνήσει εξαπαντώντας τον Ευβοϊκό λαό , αφού βάζει ως  προϋπόθεση  την εξασφάλιση εντός τριμήνου των 48,5 δις ευρώ , που  γνωρίζει καλά ότι δεν πρόκειται να βρεθούν .  
      Έτσι με τη καινούρια  χρονιά θα συνεχιστεί το σήριαλ με νέα επεισόδια που λόγω προεκλογικής περιόδου ενδέχεται να φτάσουν ακόμη και σε  δήθεν εκσκαφές κι άλλα εγκαίνια  .
      Επιτέλους  πότε ο  Ευβοιώτης πολίτης θα σπάσει τα δεσμά της κοροϊδίας και του εμπαιγμού που ο δικομματισμός του έχει επιβάλλει .