Πέμπτη 31 Ιουλίου 2014

Να θεσμοθετηθεί επιτέλους η καύση νεκρών στη χώρα μας.

Άνοιξε ο δρόμος για τη θεσμοθέτηση και στην Ελλάδα της καύσης νεκρών με τη δημιουργία αποτεφρωτήρων, με την τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος «Νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας – Θεσσαλονίκης». Σύμφωνα με την τροπολογία δίνεται και η δυνατότητα στους Δήμους, που διαχειρίζονται τα κοιμητήρια, να ιδρύουν εντός των κοιμητηρίων μονάδες αποτέφρωσης οστών, ώστε να επιλυθούν προβλήματα που προκύπτουν μετά την εκταφή με την αναζήτηση χώρων φύλαξης των οστών. Σημειώνεται ότι με την συγκεκριμένη τροπολογία ορίζεται ότι για την αποτέφρωση των οστών θα πρέπει να «συντάσσεται ληξιαρχική πράξη εντός 60 ημερών από το θάνατο» ενώ θα πρέπει να έχει προσκομιστεί έγγραφη δήλωση ή σημείωμα του θανόντος ότι επιθυμούσε την αποτέφρωση της σορού του. Ενώ η αίτηση θα μπορεί να υπογραφεί από συζύγους,, συντρόφους με σύμφωνο συμβίωσης ή από συγγενείς 1ου και 2ου βαθμού.

Το πράσινο φως για την λειτουργία του πρώτου Κέντρου Αποτέφρωσης Νεκρών (ΚΑΝ), είχε δώσει επί της ουσίας η Κοινή Υπουργική Απόφαση, που υπογράφηκε από τα υπουργεία Περιβάλλοντος, Εσωτερικών και Υγείας στις 10/5/14. Με αυτή ρυθμίζονται τεχνικά θέματα όπως η διαδικασία αδειοδότησης, οι κανονισμοί και οι διαδικασίες αποτέφρωσης καθώς και η ασφάλεια των εγκαταστάσεων και του προσωπικού. Η χωροθέτηση των ΚΑΝ με προβλεπόμενους χώρους συναθροίσεως, περιβαλλοντικά και υγειονομικά κριτήρια λειτουργίας, γίνεται με τρόπο ώστε να τηρούνται οι οριακές τιμές εκπομπών αερίων ρύπων, όπως ορίζονται από την υπουργική απόφαση. Για τη χωροθέτηση και έναρξη λειτουργίας του πρώτου ΚΑΝ, σε συνεργασία με τους συναρμόδιους φορείς, θα ανακοινωθεί σύντομα η ακριβής θέση του. Ακολούθως, ο Δήμος στον οποίο θα ανήκει θα προχωρήσει στην προκήρυξη του έργου κατασκευής.

Οι δήμαρχοι Αθήνας και Θεσσαλονίκης Καμίνης και Μπουτάρης απο τον Ιούνη 2014 με κοινή τους δήλωση ζητούσαν: «Η κυβέρνηση οφείλει, επιτέλους, να ενσωματώσει στο Πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής που ψηφίζεται σήμερα, τη νομοθετική πρόταση, την οποία έχουν καταρτίσει κορυφαίοι νομικοί, και προβλέπει τη δυνατότητα χωροθέτησης αποτεφρωτηρίων νεκρών εκτός κοιμητηρίων, καθώς και την τακτοποίηση των διαδικασιών αδειοδοτήσεων μηχανολογικών εγκαταστάσεων».
«Με έκπληξη διαπιστώνουμε, για μία ακόμη φορά, ότι «αόρατες δυνάμεις» εμποδίζουν την προσαρμογή της χώρας μας στη διεθνή πραγματικότητα αλλά και τον σεβασμό των επιλογών του κάθε πολίτη. Η Ελλάδα δεν πρέπει να παραμένει ουραγός σε στοιχειώδη ζητήματα δικαιωμάτων»

1 σχόλιο:

Φιλάρετος είπε...

Επιτάχυνση των διαδικασιών κατασκευής αποτεφρωτηρίου του Δήμου Αθηναίων ζητεί ο επικεφαλής της "Ανοιχτής Πόλης" Γ. Σακελλαρίδης καλώντας τον Γ. Καμίνη να συγκροτήσει άμεσα διαπαραταξιακή επιτροπή, που θα ασχοληθεί με το ζήτημα. Αυτό, άλλωστε, ήταν και το αντικείμενο της συζήτησης που είχε ο Γ. Σακελλαρίδης με τον πρόεδρο της Επιτροπής για το Δικαίωμα της Αποτέφρωσης των Νεκρών στην Ελλάδα κ. Αλακιώτη.
Οι δυο πλευρές τόνισαν ότι "είναι απαράδεκτο να μην υπάρχει μέχρι σήμερα αποτεφρωτήριο στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα οι συγγενείς των αποθανόντων που επιθυμούν αποτέφρωση να αναγκάζονται να πηγαίνουν στο εξωτερικό, επιβαρυνόμενοι με υπέρογκα έξοδα". Προς αυτή την κατεύθυνση, ο Γ. Σακελλαρίδης υπογράμμισε ότι το αποτεφρωτήριο πρέπει να διαχειρίζεται ο δήμος και όχι να γίνει ανάθεση σε ιδιώτη.
Να υπενθυμίσουμε ότι με την πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση, που ήταν άλλωστε και πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, προβλέπεται ότι τα Κέντρα Αποτέφρωσης Νεκρών (ΚΑΝ) είναι στην πλήρη αρμοδιότητα των δήμων. Η χωροθέτηση γίνεται σε ιδιόκτητο χώρο του δήμου ή σε κοιμητήριο ή σε χώρο κοντινού δήμου με τη σύμφωνη γνώμη του δημοτικού συμβουλίου, ενώ αποκλείεται η χωροθέτησή τους εντός κατοικημένων περιοχών. Η εγκατάσταση των ΚΑΝ είναι χαμηλής όχλησης και δεν επιβαρύνει με ρύπους το περιβάλλον. Υπέρ της ρύθμισης είχαν ταχθεί οι δήμαρχοι Αθηναίων Γ. Καμίνης και Θεσσαλονίκης Γ. Μπουτάρης (Από την Αυγή 21/9/14)