Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2014

Μόνο το 27% των ιδιοκτητών έχει ακίνητα αντικειμενικής αξίας (του 2007) πάνω από 100.000 ευρώ (*)

(*) Από τη Ναυτεμπορική
Στα 541 δισεκατομμύρια ευρώ ανέρχεται η αξία των ακινήτων που έχουν στην κατοχή τους 5,751 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων. Πρόκειται για την αθροιστική αξία των λεγόμενων «αστικών» ακινήτων, δηλαδή των κτισμάτων και των οικοπέδων που βρίσκονται εντός σχεδίου. Τα στατιστικά, προέρχονται από την επεξεργασία του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου που έχει καταρτίσει το υπουργείο Οικονομικών για να υπολογίζει τους φόρους ακινήτων. Σε αυτό το ποσό, δεν περιλαμβάνεται ούτε η αξία των ακινήτων που έχουν τα νομικά πρόσωπα –εκτιμάται ότι ανέρχεται περίπου στα 70 δισεκατομμύρια ευρώ- ούτε τα ακίνητα του λεγόμενου «πίνακα 2» (αγροτεμάχια, εκτάσεις εκτός σχεδίου κλπ).(**)
Η λεπτομερής ανάλυση των στοιχείων, αποδεικνύει ότι οι περισσότεροι Έλληνες είναι μικροιδιοκτήτες με περιουσίες το ύψος των οποίων δεν ξεπερνούν τις 200.000 ευρώ. Μάλιστα, οι τιμές αυτές, έχουν προκύψει βάσει των αντικειμενικών αξιών του 2007 και πλέον δεν ανταποκρίνονται στην πραγματική αξία των ακινήτων.
2,776 εκατομμύρια ιδιοκτήτες κατατάσσονται στο κλιμάκιο αυτών που έχουν ακίνητη περιουσία αξίας  μικρότερης από 50.000 ευρώ.
Μόνο στο κλιμάκιο από 50.000 έως 100.000 άτομα εμφανίζονται 1,45 εκατομμύρια Έλληνες. Άρα το 73% του συνόλου των ιδιοκτητών έχει περιουσίες σε όρους αντικειμενικών αξιών κάτω των 100.000 ευρώ.
25.598 άτομα έχουν ακίνητα άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ, ενώ οι πλουσιότεροι είναι 439 άτομα με περιουσίες άνω των πέντε εκατομμυρίων ευρώ.

(**) Αν συνυπολογιστεί και η συνολική αξία των ακινήτων του πίνακα 2 τότε η συνολική αντικειμενική αξία με εκτίμηση του 2007 ανέρχεται σε 1 τρις ευρώ. Σήμερα όμως είναι σημαντικά χαμηλότερη. 
Περισσότερα:

Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2014

Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2014

Παρατηρητήριο ΤΑΙΠΕΔ: Οδηγός για την ενημέρωση και κινητοποίηση των πολιτών από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία

Στη χαρτογράφηση περιουσιών του Δημοσίου που είναι προς πώληση (επικείμενες αποκρατικοποιήσεις) και που έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) προχώρησε η ΕΟΕ. Η χαρτογράφηση αφορά στις περιουσίες αυτές που η Ορνιθολογική θεωρεί πως η ιδιωτικοποίηση τους πιθανόν να έχει άμεσο αντίκτυπο στο φυσικό περιβάλλον. Η αποτύπωση αυτή παρουσιάζεται στον διαδραστικό χάρτη με την ονομασία Παρατηρητήριο ΤΑΙΠΕΔ, όπου μπορεί κανείς να διαπιστώσει το μέγεθος των μελλοντικών αλλαγών και επιπτώσεων στον φυσικό πλούτο της χώρας, καθώς και την ευθεία σύγκρουση με τις περιβαλλοντικές αξίες του τόπου μας.
Συνολικά, στον διαδραστικό χάρτη της Ορνιθολογικής, απεικονίζονται 195 περιουσίες που είναι προς πώληση και αναφέρονται στο φυσικό περιβάλλον, από τις 412 που έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΤΑΙΠΕΔ μέχρι στιγμής. Για κάθε ένα σημείο των προς εκποίηση περιουσιών παρέχονται πληροφορίες που αφορούν στα στοιχεία που παρέχει το ΤΑΙΠΕΔ (εκτάσεις, ενδεικτική αξιοποίηση κ.ά.), σε περιβαλλοντική πληροφορία (επικάλυψη με δίκτυο Natura 2000, απόσταση από ακτογραμμή κ.ά.) καθώς και στις δημόσιες αρχές που είναι αρμόδιες για τις συγκεκριμένες περιουσίες (Δασαρχεία, Δήμους κ.ά.). Στον χάρτη προβάλλονται επίσης προστατευόμενες περιοχές όπως Καταφύγια Άγριας Ζωής, περιοχές Natura 2000, Εθνικά Πάρκα καθώς και περιοχές που υπάγονται σε Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, όπως Εθνικοί Δρυμοί.

Περισσότερα στο:


Στόχος της Ορνιθολογικής είναι ο συγκεκριμένος χάρτης να αποτελέσει απαραίτητο εργαλείο ενημέρωσης των ενεργών πολιτών και των τοπικών κοινωνιών, αλλά και κλειδί στη λήψη αποφάσεων σε σχέση με την κατανόηση των επιπτώσεων που αναμένεται να προκύψουν από την ιδιωτική εκμετάλλευση των εν λόγω δημόσιων περιουσιών. Η Ορνιθολογική θα διατηρεί ενημερωμένο το Παρατηρητήριο ΤΑΙΠΕΔ σύμφωνα με τις μελλοντικές προσθήκες και τις συνεχείς τροποποιήσεις του ΤΑΙΠΕΔ, εφόσον το τελευταίο συνεχίζει να τις δημοσιοποιεί στον ιστότοπό του.
Για ακόμη μια φορά η πρωτοβουλία μιας περιβαλλοντικής μη κυβερνητικής οργάνωσης αντικαθιστά την υποχρέωση του κράτους για την παροχή ολοκληρωμένης πληροφορίας προς τον πολίτη, αν και το ΤΑΙΠΕΔ όφειλε σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Οδηγία Inspire(2007/2/ΕΚ) για τη δημιουργία υποδομής χωρικών πληροφοριών στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα, να παρέχει τα γεωγραφικά δεδομένα αυτών των ιδιοκτησιών εύκολα προσβάσιμα και διαθέσιμα. Αντί αυτού, όποιος ανατρέξει στη λίστα με τις επικείμενες ιδιωτικοποιήσεις του ΤΑΙΠΕΔ, δεν έχει τη δυνατότητα να ενημερωθεί για τις ακριβείς συντεταγμένες των ιδιοκτησιών, καθώς δεν παρέχονται (!). Η ακριβής τοποθεσία των περιουσιών αυτών παίζει ωστόσο- όπως είναι αντιληπτό- καθοριστικό ρόλο, ειδικά σε περιπτώσεις όπως για παράδειγμα τα παράκτια οικοσυστήματα με αμμοθίνες όπου και μερικά μέτρα διαφοροποιούν το καθεστώς προστασίας. Για το λόγο αυτό, η Ορνιθολογική κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια για την ακριβέστερη ψηφιοποίηση της γεωγραφικής πληροφορίας όπως αυτή απεικονίζεται τις περισσότερες φορές σημειακά και ελάχιστες φορές σε μορφή πολυγώνων στις εικόνες των αρχείων του ΤΑΙΠΕΔ, που σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν επίσημη γεωγραφική πληροφορία.
Επιπρόσθετο πρόβλημα αποτελεί ο τρόπος παρουσίασης των δεδομένων αυτών στον σχετικό ιστότοπο του ΤΑΙΠΕΔ που επίσης δεν είναι προσπελάσιμος από την κεντρική ιστοσελίδα και χρειάζεται ειδική αναζήτηση για την εύρεσή του. Η τρέχουσα μάλιστα κατηγοριοποίηση και παράθεσή τους έχει γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε να μην εξυπηρετεί τον χρήστη, καθώς είναι αδύνατη η άμεση αναζήτησή τους, παρά μόνο εάν ανατρέξει κανείς σε αρχεία pdf δεκάδων σελίδων, καθιστώντας την όλη διαδικασία παρουσίασής τους εκ μέρους του ΤΑΙΠΕΔ πρόχειρη, αν όχι μη διαφανή. Λαμβάνοντας μάλιστα κανείς υπόψη την πρόσφατη απόφαση του Ελεγκτικού Συν


Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2014

Φιλική Εταιρεία: 200 χρόνια από την ίδρυσή της

Σαν χθες, πριν από 200 χρόνια, ιδρυόταν στην Οδησσό η ελληνική επαναστατική οργάνωση «Φιλική Εταιρεία». Ιδρυτές της ήταν οι Εμμανουήλ Ξάνθος, Νικόλαος Σκουφάς και Αθανάσιος Τσακάλωφ.

H οργανώτρια της εξέγερσης της Εθνικής μας Ανεξαρτησίας. Τιμή και αιώνια μνήμη στους ιδρυτές της και στα μέλη της που σε αντίξοες συνθήκες και ενάντια σε όλες τις καθεστηκυίες δυνάμεις της Ευρώπης, συνέλαβαν, οργάνωσαν και υλοποίησαν ένα τιτάνιο έργο. Η χώρα μας σήμερα θα ήταν αλλιώς αν είχαν ακολουθηθεί οι αρχές, η πολιτική και τα οράματά της.

http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A6%CE%B9%CE%BB%CE%B9%CE%BA%CE%AE_%CE%95%CF%84%CE%B1%CE%B9%CF%81%CE%B5%CE%AF%CE%B1

Επίσης δείτε και το καλό άρθρο του Πάνου Τριγάζη στην Ελευθεροτυπία:
http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=447672

Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς: Να μην διακοπεί η λειτουργία της πορθμειακής γραμμής Ερέτριας-Ωρωπού

Mε παρέμβαση της παράταξης “Η Στερεά σε Νέα Τροχιά”, δια της τοποθέτησης του Περιφερειακού Συμβούλου της Νίκου Στουπή, τέθηκε στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου το πρόβλημα που ανέδειξε η σύσκεψη φορέων και πολιτών της περιοχής Ερέτριας – Ωρωπού , όσον αφορά τις  κερδοσκοπικές εφοπλιστικές  ορέξεις  να λειτουργούν την γραμμή μόνο τις μέρες της μεγάλης κερδοφορίας της, και το πεντάμηνο Νοέμβριος –Μάρτιος να σταματήσουν τα δρομολόγια της πορθμειακής ζεύξης Ερέτριας – Ωρωπού.
Με απόφαση του το Συμβούλιο υιοθέτησε τις προτάσεις:

1.Να συμπαρασταθεί στους αγώνες που προγραμματίζει η Συντονιστική Επιτροπή για την διεκδίκηση του αιτήματος συνέχισης λειτουργίας της πορθμειακής γραμμής .

2.Αντιπροσωπεία του να συμμετάσχει  στις εκδηλώσεις που προγραμματίζονται κατά την ημέρα που το αίτημα των Εφοπλιστών θα συζητείται στην αρμόδια επιτροπή του Υ.Ε.Ν,  με στόχο την μη υιοθέτησή του από την Κυβέρνηση. 

3.Αναλαμβάνει, σε συνεργασία με τον Δήμο Ερετρίας , την Περιφέρεια Αττικής , τον Δήμο Ωρωπού και την Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα, την αιγίδα  οργάνωσης σύσκεψης Αυτοδιοικητικών -  Παραγωγικών - Συνδικαλιστικών – Επιστημονικών  και Μαζικών Φορέων  της Περιοχής και των δύο Νομών για την συγκρότηση Αγωνιστικού Μετώπου,  με σκοπό την διεκδίκηση του δίκαιου αιτήματος.

4.Συγκροτεί Μόνιμη Επιτροπή Αιρετών στην Περιφερειακή Ενότητα Εύβοιας για την παρακολούθηση,  καταγραφή, εξέταση λύσεων , διαμόρφωση Περιφερειακής Πολιτικής και αντιμετώπιση προβλημάτων που αφορούν την θαλάσσια ενδοπεριφερειακή αλλά και διαπεριφερειακή σύνδεση Εύβοιας και Ηπειρωτικής – Νησιωτικής χώρας, με την συμμετοχή κατά περίπτωση αντίστοιχα εκπροσώπων της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας  και των Περιφερειών Αττικής και Θεσσαλίας.
Περισσότερα:

Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2014

Όλοι οι διεφθαρμένοι στον ΣΥΡΙΖΑ είναι (*)

(*) του Άρη Δαβαράκη στο www.toportal.gr

Διαβάζω εδώ και εκεί, στα fb profiles και στο twitter, σε ενυπόγραφες και ανυπόγραφες «αναλύσεις», στα «συστημικά ΜΜΕ» όπως τα λένε και στα άλλα τα «ελεύθερα» μπλόγκς και sites -  παντού τελοσπάντων – πόσο ανησυχούν οι λογικοί άνθρωποι που ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μπροστά σε όλες τις δημοσκοπήσεις και κινδυνεύει η τόσο τακτική και νοικοκυρεμένη αγνή και παρθένα Ελλάς να πέσει στα χέρια του Τσίπρα και των συνεργατών του και να καταστραφεί. Το βασικό επιχείρημα είναι πως ο ΣΥΡΙΖΑ του 27% (plus) περιέχει όλο το παλιό και διεφθαρμένο ΠΑΣΟΚ συν όλα τα διεφθαρμένα κομμάτια όλων των άλλων κομμάτων, της Νέας Δημοκρατίας συμπεριλαμβανομένης. Από μία άποψη αυτό είναι μεγάλη παρηγοριά γιατί σημαίνει ότι όλα τα άλλα κόμματα έχουν επιτέλους καθαρθεί από τους βαρβάρους τους (αφού όλοι οι κακοί άνθρωποι, οι διαπλεκόμενοι, οι πουλημένοι, οι εκβιαστές  και οι Μαυρογιαλούροι συστεγάζονται πια στον ΣΥΡΙΖΑ).

Από μία άλλη άποψη όμως είναι μεγάλη τραγωδία γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάρει την πρωτιά στις επόμενες εκλογές και θα πάρει και το μπόνους των 50 βουλευτών (που οι δικοί του συνταγματολόγοι σκαρφίστηκαν για να μπορέσει να κυβερνήσει ενδεχομένως και αυτοδύναμος) και, Θεός φυλάξοι, αλλά η Ελλάδα θα περάσει μεγάλες δυσκολίες γιατί ο Τσίπρας τα έχει κάνει πλακάκια με την λέσχη Μπίλντερμπεργκ της λίμνης Κόμο και έχει σκοπό να τα ξεπουλήσει όλα φτηνά και άρον-άρον, να οργανωθεί με τις offshore του και διάφορες τράπεζες και funds παγκοσμίως και να εγκαθιδρύσει, παρέα με φίλους επιχειρηματίες, τραπεζίτες και, γενικά κεφαλαιούχους, μιαν ολιγαρχία του πλούτου, ή οποία, καταλαβαίνετε, θα λύνει και θα δένει και δεν θα δίνει λογαριασμό σε κανέναν.

Για μια χώρα μικρή και νοικοκυρεμένη σαν την σημερινή Ελλάδα που έχει καταφέρει να μείνει αλώβητη και από την παγκόσμια κρίση αλλά και από την παγκόσμια διαφθορά και την κρίση αξιών, το ενδεχόμενο να βγει ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα και να κυβερνήσει ή να συγκυβερνήσει, είναι πραγματικά πολύ μεγάλη απειλή. Υπάρχουν σοβαροί πολιτικοί και οικονομικοί αναλυτές που εξηγούν πως μια τέτοια εξέλιξη μπορεί να οδηγήσει την εύρωστη, μικρή, νοικοκυρεμένη Ελλάδα, ακόμα και στα πρόθυρα της χρεωκοπίας. Αυτό, σου λένε όσοι ξέρουν, μέχρι και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μπορεί να εμπλέξει στα εσωτερικά της Ελλάδας. Και αν συμβεί αυτό τότε θα ανοίξουν οι πύλες και για όλους τους ισχυρούς της Ευρώπης να χώσουνε τη μύτη τους στα οικονομικά μας και, μέσω αυτών, να επιβάλλουν αυστηρά μέτρα και λιτότητα και ποιος ξέρει τι άλλο, προκειμένου να μας διαφθείρουν (πάντα σε στενή συνεργασία με «τον δικό τους», τον Τσίπρα). 

Εγώ από πολιτικά δεν ξέρω αλλά, σας το λέω, ανησυχώ πολύ. Έχω συνηθίσει να ζω σε μία πατρίδα μικρή αλλά τίμια και ευνομούμενη. Δεν μου αρέσουν τα μεγάλα ανοίγματα. Με τρομάζουν. Ο Τσίπρας θα φέρει λένε πολύ μεγάλη καταστροφή γιατί οι οικονομικές του θεωρίες και τα επενδυτικά του σχέδια είναι, πώς να το πω, μεγαλοπιασμένα – και αν πάει και μπλέξει με τους διεθνείς τοκογλύφους και αυτούς τους «οίκους αξιολόγησης» και όλη αυτή την φάρα του διεθνούς κεφαλαίου που δεν καταλαβαίνει τίποτα και μόνο λεφτά και κέρδη και ισχύ και δύναμη ονειρεύεται, πάει, χαθήκαμε. Δεν θέλει πολύ να μας πάρει και εμάς η κάτω βόλτα και να βρεθούμε να χρωστάμε παντού και να μας εκβιάζουνε. Το επόμενο βήμα είναι η ύφεση και η ανεργία και οι απολύσεις, οι περικοπές μισθών, η συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους – και άστα να πάνε

Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2014

Πρόστιμα για καθυστερήσεις λειτουργίας βιολογικών στην Ανατολική.Αττική (*)

(*) Από το: www.news247.gr
Οι νέες δημοτικές αρχές των Δήμων Μαραθώνα, Ραφήνας-Πικερμίου, Αρτέμιδας-Σπάτων έρχονται αντιμέτωπες με το ζήτημα της επιβολής προστίμων από την ΕΕ για παραβίαση της κοινοτικής οδηγίας για την διαχείριση λυμάτων καθώς έχουν παρέλθει όλες οι προθεσμίες για την κατασκευή και λειτουργία βιολογικών καθαρισμών και δικτύων αποχέτευσης στην Ανατολική Αττική.
Το πρόστιμο που έχει εισηγηθεί η ΕΕ σύμφωνα με Δελτίο Τύπου του ΥΠΕΚΑ στις 20/11/2013.
Είναι  ύψους 47.462 ευρώ ανά ημέρα (συν εφάπαξ πρόστιμο  11,514 εκ ευρώ)  μέχρι την πλήρη συμμόρφωση των παραπάνω Δήμων, κάτι που σημαίνει περίπου 16,9 και πλέον εκατομμύρια ευρω κάθε χρόνο!
Δεδομένου μάλιστα ότι  απαιτούνται τουλάχιστον 3 και πλέον χρόνια για την ολοκλήρωση τέτοιων έργων, σημαίνει τουλάχιστον 50,5  εκατομμύρια ευρώ ( συν εφάπαξ 11,514 εκ ευρώ), δηλαδή συνολικά 62 εκ ευρώ πρόστιμα μόνο για την ερχόμενη πρώτη τριετία!
Μάλιστα βάσει πρόσφατης ΚΥΑ (ΦΕΚ 2113Β της 01-08-2014) το πρόστιμο αυτό προβλέπεται με απόφαση του ΥΠΕΣ να παρακρατηθεί από τις δόσεις των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων των Δήμων κάτι που θα οδηγήσει σε στάση πληρωμών τους δήμους με την μη καταβολή ακόμη και μισθοδοσίας μόνιμων υπαλλήλων ή θα μετακυλιστεί στους δημότες μέσω των ´ανταποδοτικών´τελών.
Διαβάστε περισσότερα στο: 

Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου 2014

Προστιθέμενη αξία από την εισαγωγή σκουπιδιών στη Σουηδία

Η Σουηδία έχει φτάσει σε τέτοιο βαθμό αποτελεσματικότητας στη διαχείριση απορριμμάτων που πλέον εισάγει σκουπίδια από άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. «Ένα αξιομνημόνευτο στατιστικό είναι ότι τρεις τόνοι απορριμμάτων περιέχουν την ίδια ενέργεια με ένα τόνο μαζούτ», δήλωσε ο Γκόραν Σκόγκλουντ, εκπρόσωπος μίας εκ των μεγαλύτερων ενεργειακών εταιρειών της Σουηδίας.
Διαβάστε περισσότερα:
http://www.naftemporiki.gr/story/853075/i-souidia-eisagei-skoupidia




Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου 2014

Ο Επίκουρος για τις χαρές της ζωής

«Μια φορά υπάρχουμε, δεν υπάρχει τρόπος να υπάρξουμε δυο φορές και μάλλον δεν θα υπάρξουμε ξανά ποτέ. Κι εσύ που δεν εξουσιάζεις το αύριο, αναβάλλεις τη χαρά. Και η ζωή πάει χαμένη με τις αναβολές και ο καθένας πεθαίνει απασχολημένος».