Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2015

Παρέμβαση 15 κατόχων Νόμπελ υπέρ της Ελλάδος


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πληθαίνουν οι φωνές από διεθνείς προσωπικότητες για τη στήριξη της Ελλάδος, ώστε να ληφθούν μέτρα τα οποία θα συμβάλουν να βγει γρήγορα η χώρα από την κρίση. Δεκαπέντε κορυφαίοι επιστήμονες του πλανήτη, κάτοχοι του βραβείου Νόμπελ, ανέλαβαν πρωτοβουλία, στέλνοντας επιστολή τόσο στις ευρωπαϊκές αρχές όσο και στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής με στόχο να εφαρμοστούν πολιτικές που θα οδηγήσουν την Ελλάδα στον δρόμο της ανάπτυξης.


Στην επιστολή τους οι δεκαπέντε νομπελίστες, αφού χαρακτηρίζουν την Ελλάδα γενέτειρα της δημοκρατίας και των ανθρώπινων αξιών, επισημαίνουν ότι η χώρα μας μαστίζεται από μία μακρά, συνεχή και βαθιά οικονομική κρίση που έχει επηρεάσει αρνητικά τις ζωές των Ελλήνων, τις υποδομές και το μέλλον της χώρας.
Οι κορυφαίοι επιστήμονες διαψεύδουν κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς διάφορων κύκλων περί δήθεν «τεμπέληδων Ελλήνων», σημειώνοντας ότι οι Έλληνες δουλεύουν σκληρά, είναι δημιουργικοί και εφευρετικοί και όπου εργάζονται σε χώρες του εξωτερικού διαπρέπουν, αποτελούν λαμπρό παράδειγμα επιστημονικής κατάρτισης και συμβάλλουν σημαντικά στην ανάπτυξη των χωρών όπου εργάζονται.
Σε ό,τι αφορά τον τομέα της έρευνας οι 15 νομπελίστες επισημαίνουν ότι η Ελλάδα διαθέτει ισχυρά ερευνητικά κέντρα, τα οποία κατατάσσονται σε υψηλό επίπεδο για την παραγωγική τους έρευνα, με εξαίρετο ανθρώπινο δυναμικό, παρά τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η κρίση με ελλείψεις, τόσο σε κονδύλια όσο και σε υποδομές, γεγονός που αναγκάζει κορυφαίους Έλληνες επιστήμονες να αναζητήσουν την τύχη τους σε χώρες του εξωτερικού.
Στην επιστολή τους οι 15 τονίζουν ότι στόχος της πρωτοβουλίας τους είναι να συμβάλλει θετικά στις σημαντικές αποφάσεις που λαμβάνονται αυτή τη στιγμή για την Ελλάδα, καθώς όπως υποστηρίζουν, η στήριξη της έρευνας και του εξαιρετικού ανθρώπινου δυναμικού που διαθέτουν τα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά κέντρα της χώρας μας, μπορούν να αποτελέσουν μοχλό ανάπτυξης και δίοδο εξόδου της από την κρίση.

Στο πλαίσιο αυτό, οι 15 κάτοχοι του βραβείου Νόμπελ καλούν τις ηγεσίες της Ευρώπης και της Αμερικής να αναλάβουν δράσεις για να επιστρέψει σύντομα η Ελλάδα σε συνθήκες ανάπτυξης και ευημερίας. Εκτιμούν επίσης ότι τα μέτρα λιτότητας που έχουν επιβληθεί στη χώρα μας είναι σκληρά και άδικα για τους πολίτες και την ακαδημαϊκή κοινότητα, δεν οδηγούν πουθενά και καλούν την ευρωπαϊκή ηγεσία να προωθήσει πολιτικές που θα εμπεριέχουν την παράμετρο της ανάπτυξης, διαφορετικά, όπως υποστηρίζουν, θα είναι αναποτελεσματικές, θα αναχαιτίζουν την πρόοδο και θα οδηγούν σε περαιτέρω ύφεση.

Τέλος, καλούν την ΕΕ και την Αμερική να δείξουν τον απαραίτητο σεβασμό για όσα έχουν προσφέρει οι Έλληνες στον διεθνή πολιτισμό και να πάρουν μέτρα ώστε να εξαλειφθούν οι αιτίες που προκαλούν την ύφεση.

Η επιστολή, που υπογράφεται από τους 15 κορυφαίους επιστήμονες, επικεφαλής των οποίων είναι ο βραβευμένος με Νόμπελ φυσιολογίας/ιατρικής, καθηγητής Herald zur Hausen, εστάλη στον αναπληρωτή υπουργό Έρευνας και Καινοτομίας, Κώστα Φωτάκη, στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόλαντ Τουσκ.

Οι 15 νομπελίστες που συνυπογράφουν την επιστολή είναι οι παρακάτω:
1. Prof. James D. Watson, Βραβείο Νόμπελ Φυσιολογίας/Ιατρικής 1953
2. Prof. Peter Doherty, Βραβείο Νόμπελ Φυσιολογίας/Ιατρικής 1996
3. Prof. Elizabeth H. Blackburn, Βραβείο Νόμπελ Φυσιολογίας/Ιατρικής 2009
4. Prof. Gόnter Blobel, Βραβείο Νόμπελ Φυσιολογίας/Ιατρικής 1999
5. Prof. Εdmont H. Fischer, Βραβείο Νόμπελ Φυσιολογίας/Ιατρικής 1992
6. Prof. Jules A. Hoffman, Βραβείο Νόμπελ Φυσιολογίας/Ιατρικής 2011
7. Sir Richard Timothy (Tim) Hunt, Βραβείο Νόμπελ Φυσιολογίας/Ιατρικής 2001
8. Prof. Wolfgang Ketterle, Βραβείο Νόμπελ Φυσικής 2001
9. Prof. Yuan T. Lee, Βραβείο Νόμπελ Χημείας 1986
10. Prof. Robert, Lord May of Oxford, Βραβείο Σουηδικής Ακαδημίας Crafoord 1996
11. Prof. Roger D. Kornberg, Βραβείο Νόμπελ Χημείας 2006
12. Sir Richard J. Roberts, Βραβείο Νόμπελ Φυσιολογίας/Ιατρικής 1993
13. Prof. Hamilton O. Smith, Βραβείο Νόμπελ Φυσιολογίας/Ιατρικής 1978
14. Kurl Wόthrich, Βραβείο Νόμπελ Χημείας 2002
15. Prof. Albert Fert, Βραβείο Νόμπελ Φυσικής 2007

Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2015

Ύποπτες Daimler και BMW για αυξημένους ρύπους

Μετά το σκάνδαλο με τις παραποιημένες τιμές των εκπομπών ρύπων σε πετρελαιοκίνητα της Volkswagen, εγείρονται υποψίες και εναντίον άλλων γερμανικών αυτοκινητοβιομηχανιών. BMW και Daimler απειλούν με κυρώσεις. 
"Σε δύο δικηγορικές επιστολές που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα, η Daimler και η BMW απειλούν τη γερμανική περιβαλλοντική οργάνωση Deutsche Umwelthilfe (DUH) με νομικές κυρώσεις σε περίπτωση που η οργάνωση τους επιρρίψει παραποίηση στις τιμές των ρύπων που εκπέμπονται από οχήματά των δύο εταιρειών.
Η κίνηση των δύο αυτοκινητοβιομηχανιών έρχεται ως αντίδραση στη δημοσιοποίηση ενός τεστ μέτρησης καυσαερίων και εκπομπών στο πετρελαιοκίνητο μοντέλο Mercedes C 200 CDI, το οποίο διενήργησε η ελβετική Ανώτατη Σχολή της Βέρνης κατά παραγγελία της οργάνωσης DUH. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της οργάνωσης, το τεστ κατέδειξε σε πρώτη φάση ότι το αναγραφόμενο όριο εκπομπής των 149 μικρογραμμαρίων οξειδίου του αζώτου ανά χιλιόμετρο τηρήθηκε. Δεν συνέβη όμως το ίδιο και στους δύο επόμενους κύκλους ελέγχων που έγιναν με ζεστό τον κινητήρα του ίδιου αυτοκινήτου, με τις τιμές των εκπομπών του να διπλασιάζονται. Σε περαιτέρω αναλύσεις που έγιναν στη συνέχεια, σύμφωνα με εκπρόσωπο της DUH, οι τιμές των εκπομπών ήταν υπερδιπλάσιες του αναγραφόμενου ορίου".

Περισσότερα στη dw εδώ 

Τρεις ευχές με τρία βιβλία


Από το περιοδικό Αν, Ν 43, Δεκέμβρης 2015 -Γενάρης 2016

Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2015

Προχθές η Ελλάδα, χθες η Πορτογαλία, αύριο η Ισπανία


Αγώνας δύσκολος αλλά αληθινός και με προοπτική να αλλάξει η Ευρώπη. 
Ελλάδα, Πορτογαλία, Ισπανία μπήκαν τα πρώτα λιθαράκια. 
Θέλει επιμονή και υπομονή, θυσίες και κέφι.
Η Ισπανία τη Κυριακή στις 23.30 ώρα Ελλάδας θα έχει επιτέλους ενηλικιωθεί. 
Τα αποτελέσματα θα έχουν ανακοινωθεί και θα έχει μπει και επισήμως η ταφόπλακα στο διεφθαρμένο δικομματισμό της μεταφρανκικής μεταπολίτευσης.

Ειρήνη στη Συρία για να σταματήσουν οι προσφυγικές ροές

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε το βράδυ της Παρασκευής ομόφωνα απόφαση η οποία επικυρώνει ένα φιλόδοξο ειρηνευτικό σχέδιο για τη Συρία.
Η απόφαση προβλέπει ότι θα διεξαχθούν «στις αρχές Ιανουαρίου» διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση για να τερματιστεί ο πόλεμος που διαρκεί τεσσεράμισι χρόνια και ταυτόχρονα θα τεθεί σε εφαρμογή κατάπαυση του πυρός σε όλη τη συριακή επικράτεια.....

Ο επικεφαλής της διπλωματίας των ΗΠΑ πρόσθεσε ότι δεν έχει «ψευδαισθήσεις» όσον αφορά τη δυσκολία για την επίτευξη του στόχου, αλλά χαιρέτισε τον «ενότητα σε έναν βαθμό χωρίς προηγούμενο» μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων σε ό,τι αφορά τις προσπάθειες για την εξεύρεση μιας πολιτικής λύσης στη Συρία.

Περισσότερα στο www.huffingtonpost.gr 

Κοκό είσαι και θα μείνεις 'τέως" στον αιώνα τον άπαντα

Μια εικόνα, χίλιες λέξεις. 

Απολαύστε την Φρειδερίκη (μαζί με τα αδέρφια της) φωτογραφημένη με στολή της χιτλερικής νεολαίας. 





Από το αφιέρωμα της Εφημερίδας των Συντακτών: "Όσα δεν είπα..." Ψέματα και πλαστογράφηση της ιστορίας από τον τέως και το "Βήμα".





Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2015

Νέα «βόμβα» στον Όμιλο Αλαφούζου


In the mind of Harry Klynn: Νέα «βόμβα» στον Όμιλο Αλαφούζου: Χειραγώγηση μετοχών της «Καθημερινής» την περίοδο 2000-2004, με αγοραπωλησίες από offshore εταιρεία, εικονική συμμετοχή εργαζομ...

Λάθος μας που δεν αναδιαρθρώσαμε το ελληνικό χρέος το 2010, λέει τώρα το ΔΝΤ

Πηγή:  www.avgi.gr
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο παραδέχεται εμμέσως πλην σαφώς, σε έκθεση, που εγκρίθηκε στις 7 Δεκεμβρίου από το ΔΣ του Ταμείου και δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, ότι έγιναν λάθη στο λεγόμενο ελληνικό πρόγραμμα, που εγκρίθηκε τον Μάιο του 2010 χωρίς να περιλαμβάνεται η αναδιάρθρωση του χρέους, ώστε να επιβεβαιώνεται η βιωσιμότητά του.
Σχετικά με την αναδιάρθρωση του χρέους, η έκθεση αναφέρει ότι δεν πραγματοποιήθηκε λόγω του φόβου διάχυσης της κρίσης, αλλά και της έκθεσης των ευρωπαϊκών τραπεζών στο χρέος της Ελλάδας. Ήταν συστημική εξαίρεση, τονίζεται.
«Για την Ελλάδα, το Ταμείο δεν μπορούσε να εκτιμήσει ότι το χρέος ήταν, κατά μεγάλη πιθανότητα, βιώσιμο, μια εκτίμηση που συνήθως απαιτείται για πρόσβαση σε χρηματοδότηση του Ταμείου σε εξαιρετικές περιπτώσεις. Όμως, το ρίσκο των επιπτώσεων στο σύστημα διεθνώς, δοθείσης της έλλειψης - την εποχή εκείνη - προστατευτικών τειχών που θα απομώνοναν [δηλ προστατευτικά] άλλα μέλη της ευρωζώνης, αποτέλεσε [ικανή] αιτιολόγηση για να μην απαιτηθεί μια επιχείρηση μείωσης του χρέους εξ αρχής ως προϋπόθεσης για συμφωνία [χρηματοδότησης ] με το Ταμείο για εξαιρετική πρόσβαση», αναφέρεται στην έκθεση.....

Για τα Προγράμματα του 2010 το ΔΝΤ παραδέχεται ότι η εσωτερική υποτίμηση μέσω των μεταρρυθμίσεων στις αγορές εργασίας και προϊόντων ήταν ο βασικός στόχος. Για το σκοπό αυτό αποφάσισαν μέτρα όπως η μείωση των ονομαστικών μισθών και επιδομάτων στο Δημόσιο, η μείωση των κατώτατων αποδοχών, η μεταρρύθμιση του συστήματος συλλογικών διαπραγματεύσεων, η προώθηση των αποκρατικοποιήσεων, η μείωση της γραφειοκρατίας και η προώθηση του ανταγωνισμού.
Περισσότερα εδώ 

Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2015

Η κορυφαία δεκάδα ανακαλύψεων στη Φυσική το 2015

Πηγή: www.huffingtonpost.gr



Η ταυτόχρονη κβαντική  τηλεμεταφορά δύο ιδιοτήτων ενός θεμελιώδους σωματιδίου, του φωτονίου, ανακηρύχθηκε «ανακάλυψη της χρονιάς» από το περιοδικό "Physics World" (Κόσμος της Φυσικής) του Ινστιτούτου Φυσικής με έδρα το Λονδίνο.
Οι άλλες κορυφαίες ανακαλύψεις της φυσικής για το 2015 αφορούν:
Ο Ν.Τέσλα (από τους πρωτοπόρους της φυσικής έρευνας του ΧΧ αιώνα)
  • τη μέτρηση για πρώτη φορά της ακτινοβολίας κυκλότρου από ένα μόνο ηλεκτρόνιο
  • την παρατήρηση για πρώτη φορά των φερμιονίων Weyl
  • την πιο πειστική έως τώρα πειραματική επιβεβαίωση του φαινομένου της κβαντικής διεμπλοκής
  • την πρώτη άμεση ανίχνευση φωτός από έναν εξωπλανήτη
  • την ανακάλυψη δύο πενταπλών κουάρκ (pentaquarks) από τον επιταχυντή του CERN
  • την ανακάλυψη του πρώτου υλικού (σουλφιδίου του υδρογόνου) που εμφανίζει «ζεστή» υπεραγωγιμότητα
  • τη δημιουργία της πρώτης φορητής συσκευής μαγνητικής απεικόνισης (MRI)
  • την κατασκευή του πρώτου φερμιονικού μικροσκοπίου και
  • τη δημιουργία της πρώτης κβαντικής λογικής πύλης από πυρίτιο

Περισσότερα στο www.huffingtonpost.gr

Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2015

Ο Γ.Ρίτσος για την ομορφιά του θηλυκού και την αξία των ρήσεων

Τι όμορφη που είσαι, με τρομάζει η ομορφιά σου. 
Σε πεινάω. Σε διψάω. Σου δέομαι. 
Κρύψου, γίνε αόρατη για όλους, ορατή μόνο σε εμένα.
"How beautiful you are, your beauty scares me.
I'm hungry and thirst for you. I request you
Hide, be invisible to all, visible only to me"

Και ακόμη:



Κι αν κάτι βέβαια αξίζει να ειπωθεί,

αυτό είναι το ανέκφραστο 
ακόμη και με πλάγιους διακεκομμένους, παραπλανητικούς τρόπους,

με παράφορες και παράλογες μεταπηδήσεις εντελώς ασύνδετες και απρομελέτητες.

"Από το Εικονοστάσιο ανωνύμων αγίων"

Μετατροπή CO2 σε καύσιμο μόνο με ηλιακό φως και νερό


 Πηγή: www.naftemporiki.gr
 Αμερικανοί ερευνητές ανέπτυξαν μια νέα τεχνική για τη μετατροπή διοξειδίου του άνθρακα της ατμόσφαιρας σε καύσιμο χρησιμοποιώντας μόνο νερό και το φως του ήλιου.
Η μέθοδος, η οποία θα μπορούσε μελλοντικά να εφαρμοστεί σε σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα, βασίζεται στις ίδιες αρχές, με τις οποίες τα φυτά στη φύση χρησιμοποιούν το νερό, το φως του ήλιου και το CO2 ώστε να δημιουργήσουν σάκχαρα και να αναπτυχθούν.

Περισσότερα εδώ

Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2015

Για την προέκταση της κλίμακας Καρντάσεφ



Ένας ρώσος αστροφυσικός ο Νικολάϊ Καρντάσεφ από το 1964 έχει προτείνει μια θεωρία (ή ένα αξίωμα, αν προτιμάτε) για την αξιολόγηση ανάπτυξης πολιτισμών στο σύμπαν. Η βασική του προσέγγιση είναι ότι οποιοσδήποτε πολιτισμός στο σύμπαν μπορεί να αξιολογηθεί σύμφωνα με την ποσότητα και ποιότητα ενέργειας που καταναλώνει και μπορεί να χειριστεί (όχι απαραίτητα για κατανάλωση αλλά και για αξιοποίηση).

Η βασική αξιολόγηση γίνεται σύμφωνα με μια λογαριθμική κλίμακα με τρία ενεργειακά «ισοδύναμα» που αντιστοιχούν στα παρακάτω: ικανότητα πλήρους διαχείρισης των ενεργειακών πόρων του πλανήτη (τύπος Ι), του αντίστοιχου ηλιακού συστήματος (τύπος ΙΙ) και του αντίστοιχου γαλαξία (τύπος ΙΙΙ). Σύμφωνα με κάποιους αισιόδοξους υπολογισμούς σήμερα η ανθρωπότητα βρίσκεται στα ¾ του δρόμου για το τύπο I και πιθανώς θα φτάσει στο 100% του σε 100 με 200 χρόνια. Αντίστοιχα στο τύπο ΙΙ προβλέπεται να φτάσουμε σε 9.000 χρόνια και στο τύπο ΙΙΙ μετά από 100.000 έως 1 εκατ. χρόνια.

Αργότερα επέκτειναν τη κλίμακα Καρντάσεφ και πριν τη μονάδα (Καρλ Σαγκάν) αλλά και μετά το τύπο ΙΙΙ (Michio Kaku  & Zoltan Galantai ) με σκοπούς να γίνει μια δυναμική αξιολόγηση του ανθρώπινου πολιτισμού μέχρι σήμερα αλλά και να «ζωγραφιστεί» το απώτατο μέλλον μιας πιθανής εξέλιξης.

Συνολικά λοιπόν μέχρι σήμερα υπάρχει η παρακάτω κλίμακα αξιολόγησης πολιτισμών στο σύμπαν:
  
Τύπος 0: Είναι ο τωρινός μας πολιτισμός που στηρίζεται στην ενέργεια του πλανήτη του αντλώντας την κυρίως από ήπια αποθηκευμένες και αναλώσιμες πηγές (κάρβουνο, πετρέλαιο, φυσικό αέριο) , που δημιουργήθηκαν από νεκρές μορφές ζωής. Η περίοδος μετάβασης από αυτόν τον πολιτισμό στον επόμενο θεωρείται η πιο κρίσιμη και πιο επικίνδυνη, καθώς ο πολιτισμός στο στάδιο αυτό είναι σχετικά ανώριμος, δεν έχει αναπτύξει επαρκή συλλογική νοημοσύνη , ούτε άλλες δυνατότητες που έχουν οι άλλοι τύποι. Έτσι η αλόγιστη χρήση διαφόρων όπλων μαζικής καταστροφής (πυρηνικά, βιολογικά κ.α) ή οι επιπτώσεις της ίδιας του της ανάπτυξης (ανεξέλεγκτη άνοδος της θερμοκρασίας, καταστροφή του στρώματος όζοντος κ.α) ή φυσική καταστροφή των μηχανισμών προστασίας της ζωής στο πλανήτη (όπως αντιστροφή των πόλων , καταστροφή της μαγνητόσφαιρας κ.α) είναι δυνατόν να τον εξαφανίσουν

Τύπος Ι: Είναι ο τύπος – ψήγματα του οποίου έχουμε και σήμερα – στον οποίο η ανθρωπότητα θα έχει καταφέρει να διευθύνει πλήρως την ενέργεια που του προσφέρει ο ίδιος ο πλανήτης μας. (θερμοκρασία και κλίμα , ίσως ηφαίστεια και σεισμοί κλπ).  Προβλέπεται εμφάνιση κατοικίας σε απίθανα ως πρότινος μέρη, όπως στη θάλασσα (με πλωτές ή και υπόγειες πόλεις), σε βόρειες περιοχές κλπ.  Σαν σημάδια μετάβασης θεωρούνται η πλήρης τιθάσευση της πυρηνικής ενέργειας (όχι μόνο σχάση αλλά και σύντηξη), οι προσπάθειες οικονομικής και πολιτικής ολοκλήρωσης, οι προσπάθειες πρόγνωσης και πρόκλησης σεισμών οι τεράστιες κατασκευές που προστατεύουν την ξηρά από την εισβολή της θάλασσας, ή γίνονται εντός της θάλασσας κ.α

Τύπος ΙΙ: Αυτός ο πολιτισμός θα ελέγχει την ενέργεια του άστρου του έχοντας εξαντλήσει την ενέργεια του πλανήτη του και την ενέργεια όσων πλανητών έχει αποικίσει στο αστρικό του σύστημα. Κανένα γνωστό σημερινό όπλο μαζικής καταστροφής ή φυσική διεργασία δε μπορεί να τον αφανίσει, καθώς ίσως θα μπορεί να σταματήσει τις πυρηνικές αντιδράσεις και να αποτρέψει την έκρηξη του ήλιου του (σαν Supernova), ή να μετακινήσει τον ίδιο του τον πλανήτη σε άλλο ηλιακό σύστημα ή να μετακινηθεί ολόκληρος αλλού  Να πούμε ότι η προβλεπόμενη ενέργεια που θα καταναλώνει θα είναι 10 δισεκατομμύρια φορές περισσότερη από την παραγόμενη ενέργεια του προηγούμενου τύπου.

Τύπος ΙΙΙ:  Θα ελέγχει την ενέργεια στο σύνολο του γαλαξία του και πιθανώς να έχει αποικίσει έναν ή περισσότερους γειτονικούς γαλαξίες. Ένας τέτοιος πολιτισμός έχει φτάσει σε επίπεδο να πειραματίζεται ενεργειακά ακόμη και με τις μαύρες τρύπες και τις σκουληκότρυπες. Θα μπορεί να πραγματοποιήσει ταξίδια στο χώρο και το χρόνο εντός του ιδίου σύμπαντος και θα έχει τη δυνατότητα να διαφύγει στο παρελθόν σε περίπτωση που στο σύμπαν του επέλθει θερμικός θάνατος. Η ενέργεια που καταναλώνει είναι 10 δισεκατομμύρια φορές περισσότερη από την παραγόμενη ενέργεια του προηγούμενου τύπου.

Τύπος ΙV: Είναι ο πολιτισμός που μπορεί να ελέγχει την ενέργεια ολόκληρου του ορατού σύμπαντος και πιθανόν και της σκοτεινής ύλης / σκοτεινής ενέργειας. Ίσως να μπορεί να ταξιδέψει σε άλλα σύμπαντα ώστε να αναπτυχθεί πολιτισμός Τύπου μηδέν, με προοπτική να εξελιχθεί παραπέρα.  Είμαστε βέβαια πια στα όρια της επιστημονικής φαντασίας, με βάση τις σημερινές μας επιστημονικές γνώσεις. Ίσως ένας τέτοιος πολιτισμός είναι αδύνατο να υπάρξει. Ο ίδιος ο Galantai μάλιστα θεωρεί ότι ένας τέτοιος πολιτισμός δεν θα ήταν ανιχνεύσιμος, καθώς οι πράξεις του δεν θα διέφεραν από τις ίδιες τις φυσικές διεργασίες.

Πέρα από το τύπο IV ξεπερνάμε πλέον όχι μόνο τις δυνατότητες της αντίληψής μας για αυτόν αλλά και την πιο τολμηρή φαντασία. Ας μην ξεχνάμε όμως ότι η ζωή είναι πλουσιότερη από την πιο πλούσια ανθρώπινη φαντασία

Τύπος  V: Είναι μια πολυσυμπαντική κουλτούρα ικανή να τιθασεύει την ενέργεια παράλληλων  συμπάντων. Η κατανόηση αυτής της κατάστασης είναι πέρα από την κοινότυπη αντίληψή μας. Τα όντα αυτού του τύπου ξεπερνούν το δικό τους σύμπαν και ανακαλύπτουν τα αμέτρητα παράλληλα σύμπαντα. Είναι σε θέση να χειριστούν την ίδια τη δομή της πραγματικότητας σε διαφορετικούς κόσμους.

Τύπος VI: Ακόμη πιο αόριστος είναι ο τελευταίος τύπος που υπάρχει έξω από χώρο και χρόνο και είναι σε θέση να δημιουργεί αλλά και να χειραγωγεί σύμπαντα και πολυσύμπαντα. Πλησιάζει την κοινότυπη αντίληψη της θεότητας. Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς μια ιστορία με έναν τέτοιο πολιτισμό, αφού η τελειότητα και η σταθερότητα της φύσης του προσφέρει ελάχιστες πιθανότητες δυναμικής και συγκρούσεων. Αν είστε ένα κατώτερο είδος πολιτισμού τότε θα περιμένετε την ανέλιξη, αφομοίωση ή καταστροφή σας από αυτόν.

Μερικές πηγές:
1.       Kardashev, Nikolai (1964). «Transmission of Information by Extraterrestrial Civilizations» (PDF). Soviet Astronomy 8: 217.
2.       Kardashev, Nikolai. "On the Inevitability and the Possible Structures of Supercivilizations", The search for extraterrestrial life: Recent developments; Proceedings of the Symposium, Boston, MA, June 18–21, 1984 (A86-38126 17-88). Dordrecht, D. Reidel Publishing Co., 1985, p. 497–504.
3.       Galantai, Zoltan (September 7, 2003). «Long Futures and Type IV Civilizations» (PDF). Ανακτήθηκε στις 22 Σεπ 2010.
6.       Kaku, Michio (1999). Visions: How Science Will Revolutionize the 21st Century and Beyond. New York: Oxford University Press. ISBN 0192880187.
7.    Kaku, Michio (2008). Physics of the Impossible. New York: Doubleday. ISBN 9780385520690


Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2015

Δημιουργείται καταδυτικό πάρκο στον Ευβοϊκό

Πηγή: Αυγή 
Τη δημιουργία ενός μοναδικού καταδυτικού πάρκου, εξαιρετικής αρχαιολογικής σημασίας, στον ευρύτερο χώρο του Ευβοϊκού κόλπου δρομολόγησαν σήμερα η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς και οι δήμαρχοι Λαυρεωτικής Δημήτρης Λουκάς και Μαραθώνα Ηλίας Ψηνάκης.

Για το καταδυτικό πάρκο υψηλότατων προδιαγραφών (ένα «υποβρύχιο μουσείο» με 26 ναυάγια) έχουν ήδη προωθηθεί όλες οι απαραίτητες διαδικασίες, για την άμεση υλοποίηση του έργου. Συγκεκριμένα το πάρκο θα αποτελείται από έξι επισκέψιμους χώρους: Νησιωτικό σύμπλεγμα Στύρων, Νήσος Καβαλλιανή – Όρμος Αλμυροποτάμου, Νησιωτικό σύμπλεγμα Πεταλιών, Πορτολάφια Εύβοιας – Νήσος Ακιό, Μακρόνησος, Λαυρεωτική.

Το έργο αναμένεται να συμβάλει στην τόνωση της εθνικής οικονομίας και των τοπικών κοινωνιών, στην τουριστική ανάπτυξη, στην πολιτιστική προβολή των μοναδικών ενάλιων μνημείων και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Στη δήλωσή της Ρένα Δούρου σημείωσε μεταξύ άλλων: «Σήμερα δρομολογούμε μια εξαιρετική υπόθεση, πρόκειται για καταδυτικό πάρκο, ένα υποβρύχιο μουσείο αρχαίων ναυαγίων. Όταν οι δημόσιοι φορείς, όπως το Υπουργείο Πολιτισμού, οι Δήμοι και η Περιφέρεια Αττικής θέλουν τότε και μπορούν. Αθόρυβα, χωρίς υστεροβουλίες και τυμπανοκρουσίες, μήνες τώρα εργαζόμαστε για ένα αίτημα δεκαετιών.

Πρόκειται για μια πρόκληση και ταυτόχρονα μια ευκαιρία. Μια πρόκληση γιατί επιτέλους η πατρίδα μας μπορεί και πρέπει να μπει στον παγκόσμιο χάρτη του καταδυτικού τουρισμού και βεβαίως αποτελεί μια ευκαιρία, όσον αφορά στην ανάταξη συνολικά της ελληνικής οικονομίας.

Θέλω να ευχαριστήσω προσωπικά τον Υπουργό Πολιτισμού κ. Μπαλτά, καθώς και τον προκάτοχό του τον κ. Ξυδάκη, από τον οποίο πήρε τη σκυτάλη, για όλο αυτό το χρονικό διάστημα που εργαστήκαμε από κοινού για ένα σπουδαίο σχέδιο. Ευχαριστώ και τους δυο Δημάρχους, το Δήμαρχο Λαυρεωτικής και Μαραθώνα, που από την πρώτη στιγμή βρίσκονται σε συνέργεια, ώστε του χρόνου το καλοκαίρι να μπορέσουμε να βάλουμε την πατρίδα μας στον παγκόσμιο χάρτη του καταδυτικού τουρισμού».

Από την πλευρά του ο υπουργός Πολιτισμού, Αριστείδης Μπαλτάς, υπογράμμισε τη σημασία και την πρωτοτυπία της πρωτοβουλίας καθώς και την αποτελεσματικότητα της συνεργασίας με την Περιφέρεια και τους δύο δήμους.

Τέλος, οι δήμαρχοι Μαραθώνα και Λαυρεωτικής, τόνισαν ότι το καταδυτικό πάρκο θα έχει ευεργετικά οφέλη, τονώνοντας τις τοπικές οικονομίες και τον τουρισμό.

Η ασφάλεια ταξιδιού και οι ιατρικοί κίνδυνοι ανά το κόσμο

Πηγή: www.huffingtonpost.gr
Η International SOS and Control Risks δημιούργησε δυό παγκόσμιους χάρτες επικινδυνότητας με σκοπό να βοηθήσουν τους διεθνής οργανισμούς να κατανοήσουν σε ποιες χώρες είναι μεγάλο ρίσκο να ταξιδέψεις.
Οι χάρτες δίνουν μια περιεκτική επισκόπηση των κινδύνων και βοηθάει τους ταξιδιώτες να προετοιμαστούν πριν το ταξίδι τους. 
Ο πρώτος αναφέρεται στην ασφάλεια του ταξιδιού και ο δεύτερος στους ιατρικούς κινδύνους που υπάρχουν σε κάθε χώρα.

Ο δεύτερος χάρτης εδώ

Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2015

Η "Ομάδα Αλήθειας" ως βιομηχανία λάσπης και αποδόμησης της κυβέρνησης (*)

(*) Διαδράσεις...Της Κ. Ακριβοπούλου απο το www.altsantiri.gr
"Είναι κάτι ανάμεσα σε Α2, χαλκείο και Σπουδαστικό της Ασφάλειας για τους γνωρίζοντες την ιστορία του παρακράτους…
Συγκροτήθηκε παραμονές των εκλογών του 2012 από επίλεκτους σαμαρικούς , υπό τον Γιώργο Μουρούτη, ο οποίος διακρίνεται κυρίως για τη σκυλίσια αφοσίωσή του στον Α.Σαμαρά, ιδιότητα που μπορεί να τον οδηγήσει στα άκρα, εάν πρόκειται για την υπεράσπιση του αφεντικού, έναντι οποιασδήποτε απειλής. Απ΄όπου και αν προέρχεται…
Η Ομάδα Αλήθειας, που αυτοπροσδιορίζεται ως «πολιτική οργάνωση», έγινε ευρέως γνωστή από τις μυθικές γκάφες της που αποκάλυψαν τη διαβόητη μονταζιέρα…Ξέρετε αυτή που έκοβε και έραβε κατά το δοκούν δηλώσεις αντιπάλων και στη συνέχεια τις διοχέτευε στα Μεγάλα κανάλια και τα social media, όπου άρχιζε το πανηγύρι…
Από την παραγωγή στην κατανάλωση, στη λαϊκή αγορά του διαδικτύου, προς βρώση και παραμόρφωση …
Ωστόσο η μονταζιέρα ήταν το μικρότερο κατόρθωμα. Η υπόγεια δράση της, στα όρια της ποινικής ευθύνης, σχετίζεται με λίστες ανεπιθυμήτων στη δημόσια ζωή…Κάπου 2000 δημόσια πρόσωπα από όλη τη γκάμα, είχαν την τιμητική τους στο σκονάκι που διοχετεύτηκε σε πολιτικά και εκδοτικά επιτελεία. Καλλιτέχνες με επιρροή, καθηγητές, δημοσιογράφοι, μη οργανικοί διανοούμενοι, εισαγγελείς και λοιποί ενοχλητικοί, φακελλωμένοι με ακρίβεια αρμοδίων υπηρεσιών και καταχωρισμένοι στο τεφτέρι που κυκλοφορούσε αρμοδίως, με πληροφορίες και υλικό…
Το σήμα ήταν σαφές: Εξοντώστε τους δια της αποδόμησης…Σε αρκετές περιπτώσεις τα κατάφεραν, σε κάποιες άλλες απέτυχαν και σε ορισμένες την πάτησαν αγρίως…
Αυτή η σέχτα του οργανωμένου bullying ανασυντάχθηκε λοιπόν και διευρύνθηκε,καθώς πολλοί μεγαλοσχήμονες χρειάζονται τελευταία το νόου χάου της ομαδούλας, μη χάσουν…
Το μαγαζί από βιοτεχνία φασόν, μετατράπηκε σε σύγχρονη βιομηχανία με πρατήρια και φραντσάϊζ παντού…
Το παιχνίδι εξελίσσεται ταυτοχρόνως σε τρία στάδιαΜια ομάδα κατασκευάζει ή παραποιεί τα γεγονότα, η δεύτερη αναλαμβάνει το σχολιασμό της «εξωφρενικής» είδησης και μια τρίτη το λιντσάρισμα των σχολιαστών…
Οι εκφραστές του στα social media έχουν πολλές παραλλαγές. Εμφανίζονται άλλοτε σαν προδομένοι αριστεροί, ενίοτε σαν καλοπροαίρετοι φίλοι που θέλουν να σε προστατέψουν από την πλάνη, μερικές φορές- ανάλογα και με τη βάρδια- σε σοφιστικέ εκδοχή κάφρου και τις περισσότερες σαν ντοπαρισμένα σκυλιά, με χρυσαυγίτικο γαύγισμα και συμπεριφορά ψεκασμένου με ληγμένα…
Διακρίνονται από την ετοιμότητα τους να σου την πέφτουν, πρίν καλά- καλά αναρτήσεις κάτι, με σχόλια καρμπόν, βγαλμένα από την ίδια κόπια, αλλά κυρίως από την ακράτεια χυδαιότητας και τη ζωώδη αμορφωσιά…
Θέλει ο φασίστας να κρυφτεί και η μπόχα δεν τον αφήνει…
Όσο για τον ηλίθιο, πιστεύει ο κακομοίρης ότι κάνει και διάδραση…"

Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2015

Παραμένει το εξασθενές χρώμιο στο νερό της Χαλκίδας, των Μεσσαπίων και της Ερέτριας

Μετρήσεις του ΠΑΚΟΕ για την ποιότητα νερού και την ύπαρξη εξασθενούς Χρώμιου (Cr VI) στους Δήμους Χαλκίδας Μεσσαπίων και Ερέτριας. Η δειγματοληψία έγινε
στις 17,18 και 19 Νοέμβρη 2015 από το ΠΑ.Κ.Ο.Ε.

Το ερώτημα είναι τι κάνουν οι Δήμαρχοι και οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου