Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2016

Δον Kιχώτες (Κ.Καρυωτάκης)

Oι Δον Kιχώτες πάνε ομπρός και βλέπουνε ώς την άκρη
του κονταριού που εκρέμασαν σημαία τους την Iδέα.
Kοντόφθαλμοι οραματιστές, ένα δεν έχουν δάκρυ
για να δεχτούν ανθρώπινα κάθε βρισιά χυδαία.

Σκοντάφτουνε στη Λογική και στα ραβδιά των άλλων,
αστεία δαρμένοι σέρνονται καταμεσής του δρόμου,
ο Σάντσος λέει «δε σ’ το ‘λεγα;» μα εκείνοι των μεγάλων
σχεδίων αντάξιοι μένουνε και: «Σάντσο, τ’ άλογό μου!»

Έτσι αν το θέλει ο Θερβαντές ― εγώ τους είδα, μέσα
στην μίαν ανάλγητη Zωή, του Oνείρου τους ιππότες
άναντρα να πεζέψουνε και, με πικρήν ανέσα,
με μάτια ογρά, τις χίμαιρες ν’ απαρνηθούν τις πρώτες.

Tους είδα πίσω να ‘ρθουνε ―παράφρονες, ωραίοι
ρηγάδες που επολέμησαν γι’ ανύπαρχτο βασίλειο―
και σαν πορφύρα νιώθοντας χλευαστικιά πως ρέει,
την ανοιχτή να δείξουνε μάταιη πληγή στον ήλιο!

Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2016

Η γυναίκα στο σύγχρονο κόσμο (The little data book on gender 2016)

Πηγή: www.huffingtonpost.gr
Ενδιαφέροντα στοιχεία για τη θέση της γυναίκας στην Ελλάδα, περιλαμβάνει η ειδική έκδοση της Παγκόσμιας Τράπεζας με θέμα τη στατιστική απεικόνιση της ισότητας μεταξύ γυναικών και ανδρών στον πλανήτη, την οποία δημοσιοποίησε η Γενική Γραμματεία Ισότητας.

Απόπλους. Σ.Κουκόπουλου. 2012
Η καταγραφή των στοιχείων έχει ως έτος αναφοράς το 2013 και σύμφωνα με αυτά, στην Ελλάδα:
- Το 32% των πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στις φυσικές επιστήμες είναι γυναίκες
- Η κατανομή του εργατικού δυναμικού ανά φύλο άνω των 15 ετών είναι 44% γυναίκες και 63% άνδρες, ενώ στον τομέα των υπηρεσιών οι γυναίκες απασχολούνται σε ποσοστό 80%
- Στην ηλικιακή ομάδα 15-24 ετών το 64% των ανέργων είναι γυναίκες
- Όσον αφορά τις θέσεις ευθύνης, τα ποσοστά για τις γυναίκες στο Κοινοβούλιο και στις επιχειρήσεις είναι 23% και μόλις 10% στο Υπουργικό Συμβούλιο.
- Γεννήσεις ανά γυναίκα: 1,3
Το άρθρο εδώ
Η πρωτότυπη δημοσίευση εδώ (in english)

Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2016

Για την γελοιότητα των θεωριών συνομωσίας


Πηγή: www.naftemporiki.gr (Κ.Δεληγιάννης)
"Φαρμακευτικές εταιρείες, διαστημικές υπηρεσίες και κρατικοί επιστημονικοί φορείς κρατούν επτασφράγιστα για χρόνια επικίνδυνα μυστικά, με σκοπό να χειραγωγήσουν την κοινή γνώμη ή να εξυπηρετήσουν τα οικονομικά και πολιτικά συμφέροντά τους.
Αυτός είναι ο κοινός παρανομαστής όλων των θεωριών συνωμοσίας, πολλές από τις οποίες έχουν εμφανισθεί ήδη από τα μέσα του περασμένου αιώνα και καταφέρνουν να επιβιώνουν ακόμη και σήμερα, κερδίζοντας αρκετούς οπαδούς σε όλο τον πλανήτη.

Ωστόσο, πόσο πιθανό είναι να ισχύει αυτή η υπόθεση, δηλαδή τέτοιες «αλήθειες» να μην έχουν διαρρεύσει στην κοινή γνώμη, ακόμη κι έπειτα από δεκαετίες;

Στο παραπάνω ερώτημα απαντά η μελέτη του Δρα Ντέιβιντ Ρόμπερτ Γκράιμς, φυσικού και που εργάζεται στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης στην αντικαρκινική έρευνες.
Ο Γκράιμς υπολόγισε την πιθανότητα «αντοχής» στον χρόνο των τεσσάρων μυστικών που υποτίθεται πως βρίσκονται πίσω από ισάριθμες θεωρίες συνομωσίας: «Η NASA σκηνοθέτησε το 1969 την κατάκτηση της Σελήνης», «η ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή είναι ένα κατασκευασμένο ψέμα», «τα εμβόλια έχουν αποδειχθεί επικίνδυνα», «οι φαρμακοβιομηχανίες έχουν βρει τη θεραπεία του καρκίνου, που την κρατούν όμως στα εργαστήριά τους».

Ο επιστήμονας κατέστρωσε μία εξίσωση, στην οποία συνυπολογίζεται ο αριθμός των ανθρώπων που έχει εμπλακεί σε κάθε μία από τις παραπάνω επιχειρήσεις συγκάλυψης, την πιθανότητα διαρροών (είτε εσκεμμένα είτε όχι), αλλά και τις συνεχείς προσπάθειες που θα χρειάζονταν ώστε να μείνουν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.
Στην εξίσωση έλαβε υπ' όψιν του το καλύτερο σενάριο για τους «συνωμότες», περιορίζοντας δηλαδή τον αριθμό των συμμετεχόντων στον μικρότερο δυνατό....
...Χρησιμοποιώντας την ίδια εξίσωση αλλά λαμβάνοντας υπ' όψιν πως οι «συνωμότες» θα έπρεπε να στρατολογούν συνεχώς νέα μέλη για να κρατήσουν κρυμμένο το μυστικό τους, το «ψέμα» της κλιματικής αλλαγής θα «άντεχε» περίπου 27 χρόνια, αν στην κατασκευή του έπαιρναν μέρος μεμονωμένοι ερευνητές. Στην περίπτωση όμως που εμπλέκονταν επιστημονικοί φορείς, θα αποκαλυπτόταν σε λιγότερο από 4 χρόνια"
Περισσότερα εδώ (ελληνικά)


Και εδώ στα αγγλικά το πρωτότυπο κείμενο 

Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2016

Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2016

Ο Θουκυδίδης και ο Σοφοκλής για τις σωστές αποφάσεις

" Δυό πράγματα είναι αντίθετα στη λήψη σωστής απόφασης, η βιασύνη και ο θυμός "
Θουκυδίδης (Ιστορία Γ, 42)

" Δεν έχει το ίδιο αποτέλεσμα μια ώριμη και μια βιαστική σκέψη "
Σοφοκλής (Αποσπάσματα)

Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2016

Ο Πυθαγόρας για τη διόρθωση των λαθών

"Μην προσπαθείς να δικαιολογείς τα λάθη σου, αλλά να τα διορθώνεις με πράξεις"
(Στοβαίου Ανθολόγιο ΙΓ, 33)

Βαγγέλης Αποστόλου Υπουργός: Δήλωση Υπουργού, Βαγγέλη Αποστόλου, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

" Είμαι από τους πολιτικούς που έχουν «περπατήσει» σε πολλά μπλόκα και έχουν βρεθεί σε πολλά μέτωπα. Ξέρω λοιπόν καλά ότι σε αυτές τις περιπτώσεις, όταν οι πολίτες βρίσκονται στο δρόμο, θα βρεθούν και κάποιοι θερμόαιμοι που θα ανεβάσουν τους τόνους, θα υπάρξουν πιθανόν και υπερβολές, όπως αυτές που σημειώθηκαν χθες στην Κομοτηνή.Δεν αισθάνθηκα ούτε εγκλωβισμένος, ούτε πολιορκημένος. Παρέμεινα μέχρι αργά στο χώρο της Περιφέρειας Κομοτηνής, απηύθυνα πρόσκληση διαλόγου, και συναντήθηκα με τους κοινωνικούς φορείς και με φορείς και εκπροσώπους των αγροτών, περιμένοντας ανταπόκριση και από το πιο δυναμικό κομμάτι των κινητοποιημένων αγροτών, ανταπόκριση που δυστυχώς δεν υπήρξε"

Περισσότερα στο: Βαγγέλης Αποστόλου Υπουργός: Δήλωση Υπουργού, Βαγγέλη Αποστόλου, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Αθήνα, 21 Ιανουαρίου 2016 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ  «Οι πό...

Ο Edmund Conway για την χρήση της οικονομικής θεωρίας από τους πολιτικούς

"While there are limits as to the applicability of economic theories to everyday life, there is also a clear lesson for policy makers: economics is not a perfect framework for viewing the world. However, it is the best method available for determining how to influence people and how to predict their behaviour" (50 ideas you really need to know. Economics. Quercus. London 2012)
  
"Ενώ υπάρχουν όρια ως προς την εφαρμογή των οικονομικών θεωριών στην καθημερινή ζωή, υπάρχει επίσης ένα σαφές δίδαγμα για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής: τα οικονομικά δεν είναι ένα τέλειο πλαίσιο για την θεώρηση του κόσμου. Ωστόσο, είναι η καλύτερη διαθέσιμη μέθοδος για τον καθορισμό του τρόπου επιρροής των ανθρώπων και πρόβλέψης της συμπεριφορά τους "

Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2016

Ο Επίχαρμος για την πρόβλεψη

" Ο σοφός άνθρωπος δεν μετανοιώνει αλλά προνοεί "
(Απόσπασμα 41, Diels)

Ο Πλάτων για το μέτρο του λόγου

" Το μέτρο του λόγου δεν το καθορίζει αυτός που μιλάει, αλλά αυτός που ακούει"
(Στοβαίου Ανθολόγιο ΛΣΤ ', 22)

Ο Χίλων για τη δυναμη και το σεβασμό

" Όταν έχεις δύναμη να είσαι ήπιος, ώστε οι άλλοι να σε σέβονται παρά να σε φοβούνται"

(Διογένης Λαέρτιος, Βίοι Φιλοσόφων Ι,70)

Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2016

Αναζήτηση πολιτισμού σε «υψηλή» κατηγορία της κλίμακας Kardashev

Πηγή:  http://www.huffingtonpost.gr
Προ ολίγων μηνών, αίσθηση προκάλεσαν δημοσιεύματα σχετικά με μια ενδιαφέρουσα θεωρία περί του άστρου KIC 8462852, ανάμεσα στους αστερισμούς του Κύκνου και της Λύρας, βάσει παρατηρήσεων από το διαστημικό τηλεσκόπιο Κέπλερ.
Ειδικότερα, φάνηκαν ιδιαίτερα ασυνήθιστες διακυμάνσεις/ «παρεμβολές» στο εκπεμπόμενο φως, που παρέπεμπαν - με αποτέλεσμα να έρθουν στο προσκήνιο θεωρίες περί «Dyson Sphere/ swarm»: Πρόκειται για μια θεωρητική κατασκευή (ή μια σειρά κατασκευών) που περικλείει ένα άστρο, με σκοπό να συλλέγει όλη (ή έστω το μεγαλύτερο ποσοστό) της ενέργειας που εκπέμπεται από αυτό. Σημειώνεται ότι τέτοιες γιγαντιαίες δομές θεωρείται ότι αποτελούν κριτήριο κατάταξης ενός πολιτισμού σε «υψηλή» κατηγορία της κλίμακας Kardashev (κατάταξη πολιτισμών όσον αφορά στο τεχνολογικό επίπεδό τους). ..
 ...Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του New Scientist, ανάλυση των ιστορικών δεδομένων γύρω από το συγκεκριμένο άστρο δείχνει ότι το KIC 8462852 (ή, όπως ονομάστηκε χαϊδευτικά, προς τιμήν της ερευνήτριας Ταμπίθα Μπογιαϊτζάν, του Γέιλ, που πρώτη ασχολήθηκε με το ζήτημα, «Tabby's Star», Άστρο της Τάμπι) χάνει τη φωτεινότητά του σταδιακά εδώ και έναν αιώνα- κάτι που συμβαδίζει με τη θεωρία ενός πολιτισμού ο οποίος κατασκευάζει Dyson sphere ή swarm, «κλείνοντας» σταδιακά το άστρο (μια διαδικασία που θα διαρκούσε πάρα πολλά χρόνια).....
...Αυτό που διαπιστώθηκε ήταν ότι η λάμψη του άστρου έχει μειωθεί κατά περίπου 20% μεταξύ του 1890 και του 1989.

Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2016

Ο Κ.Μάρξ για τους Νότιους Σλάβους (αλλά και τους Έλληνες) και τη Ρωσία

Σήμερα τόσο η Τσεχία όσο και η Σλοβακία αλλά και οι χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας (Νοτιοσλαβίας) είναι ή αιτούνται την σύνδεσή τους με την ΕΕ.
Παρά τα όσα έχουν μέχρι σήμερα γραφεί για την δήθεν "συμμαχία" ή "συγγένεια" των Νοτιοσλάβων ή και Ελλήνων με τους Ρώσους, δείτε τι έγραφε ο Κ.Μάρξ στη New York Daily Tribune στις 21/4/1853 για το θέμα:



Ήλιοφάνεια: ένα απο τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας

Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2016

Η Αρκτική αλλάζει από την υπερθέρμανση του πλανήτη


Η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ (ΝΟΑΑ) παρακολουθώντας απο δορυφόρους για 25 χρόνια τις αλλαγές στην έκταση των πάγων στην Αρκτική έφτιαξε τη παραπάνω βίντεο παρουσίαση .
Πηγή: http://www.noaa.gov/

Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2016

"Βουνό" παραβάσεων από την "Ελληνικός Χρυσός"

Να τι θα πεί ο κ. Τσίπρας στους ξένους επενδυτές που θα δει στο Νταβός την ερχόμενη εβδομάδα, ότι είναι καλοδεχούμενοι για να κάνουν σοβαρές και κερδοφόρες επενδύσεις αλλά η Ελλάδα δεν είναι ξέφραγο αμπέλι. Θα πεί και κάτι άλλο όμως, διαβάστε παρακάτω...
Φωτο απο την Αυγή
Εγκρίθηκαν, από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνο Σκουρλέτη και τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιάννη Τσιρώνη, οι εισηγήσεις του Σώματος Επιθεώρησης Περιβάλλοντος (Επιθεώρηση Βορείου Ελλάδος) για την επιβολή στην εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.Μ.Β.Χ.» προστίμων συνολικού ύψους 1.734.300 ευρώ για 21 παραβάσεις της νομοθεσίας,
οι οποίες ελέγχθηκαν και διαπιστώθηκαν την περίοδο από το 2012 έως και τα μέσα του 2014....
Όπως αναφέρει το υπουργείο Περιβάλλοντος, πρόκειται για τα αποτελέσματα ελέγχων που για χρόνια έμεναν «ξεχασμένα» σε συρτάρια με ευθύνη των πολιτικών ηγεσιών και των κυβερνήσεων οι οποίες είχαν την αρμοδιότητα, αλλά όπως φαίνεται όχι και τη βούληση, να επιβάλλουν την νομιμότητα, να προστατέψουν το περιβάλλον, να ελέγξουν τις συγκεκριμένες δραστηριότητες και να προφυλάξουν τους κατοίκους της περιοχής και τους ίδιους τους εργαζόμενους σε αυτές, όπως επίσης και το ευρύτερο δημόσιο συμφέρον.Η απόφαση για το Υποέργο Μαύρων Πετρών και Μαντέμ Λάκκου αφορά συνολικό πρόστιμο 994.500 ευρώ για δώδεκα (12) παραβάσεις. Πρόκειται για τις εξής παραβάσεις και πρόστιμα:

1. Διάθεση μη επαρκώς επεξεργασμένων υγρών αποβλήτων, πρόστιμο 113.400 ευρώ.
2. Ελλιπής παρακολούθηση των ποιοτικών παραμέτρων των υγρών αποβλήτων, πρόστιμο 37.800 ευρώ.
3. Ελλιπής υποβολή στοιχείων για την επικινδυνότητα των προϊόντων, πρόστιμο 113.400 ευρώ.
4. Μη σύννομη διάθεση ιλύος σε υδαρή μορφή, ανεπεξέργαστων υγρών αποβλήτων και επιβαρυμένων ομβρίων, πρόστιμο 100.800 ευρώ.
5. Αποθήκευση στερεών αποβλήτων και χημικών σε ακατάλληλους χώρους, πρόστιμο 100.800 ευρώ.
6. Παραλείψεις στη διαχείριση στερεών αποβλήτων, πρόστιμο 75.600 ευρώ.
7. Ελλιπής χαρακτηρισμός επικινδυνότητας παραγόμενων αποβλήτων, πρόστιμο 113.400 ευρώ.
8. Ανεξέλεγκτη διάθεση επικίνδυνων αποβλήτων (φιλτρόπανων), πρόστιμο 43.200 ευρώ.
9. Παραλείψεις στην κατασκευή του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Επικινδύνων Αποβλήτων (ΧΥΤΕΑ) Κοκκινόλακκα, πρόστιμο 145.800 ευρώ.
10. Παραλείψεις στη λειτουργία του παλαιού χώρου απόθεσης αποβλήτων, πρόστιμο 115.200 ευρώ.
11. Μη σύννομη διακίνηση των προϊόντων, πρόστιμο 13.500 ευρώ.
12. Μη λειτουργία συστήματος πλύσης τροχών, πρόστιμο 21.600 ευρώ.

Η Απόφαση για το Υποέργο Ολυμπιάδας αφορά συνολικό πρόστιμο 739.800 ευρώ για εννέα (9) παραβάσεις. Πρόκειται για τις εξής παραβάσεις και πρόστιμα:

1. Ελλιπής υποβολή στοιχείων σχετικά με την επικινδυνότητα του παραγόμενου προϊόντος (συμπύκνωμα πυριτών), πρόστιμο 113.400 ευρώ.
2. Μη τήρηση διατάξεων ασφαλούς θαλάσσιας μεταφοράς του προϊόντος Ολυμπιάδας, πρόστιμο 4.500 ευρώ.
3. Ελλιπής τήρηση όρων και απαιτήσεων για έργα αποκατάστασης στην Ολυμπιάδα, πρόστιμο 133.200 ευρώ.
4. Διάθεση ανεπαρκώς επεξεργασμένων υγρών αποβλήτων, πρόστιμο 94.500 ευρώ.
5. Ελλιπής παρακολούθηση των ποιοτικών παραμέτρων των υγρών αποβλήτων, πρόστιμο 37.800 ευρώ.
6. Ελλιπής χαρακτηρισμός παραγόμενου αποβλήτου ως προς την ιδιότητά του ως "αποβλήτου" και ελλιπής προσδιορισμός της επικινδυνότητάς του, πρόστιμο 113.400 ευρώ.
7. Αποθήκευση αποβλήτου (υπόλειμμα κατεργασίας) σε μη προβλεπόμενο χώρο, πρόστιμο 57.600 ευρώ.
8. Μη σύννομη διαχείριση επικίνδυνων αποβλήτων, πρόστιμο 142.200 ευρώ.
9. Ελλιπή μέτρα χειρισμού προϊόντος συμπυκνώματος σιδηροπυριτών, πρόστιμο 43.200 ευρώ

Περισσότερα στην Αυγή 

Τρισδιάστατος εκτυπωτής εκτυπώνει με υλικό από μέταλλα μετεωρίτη


Πηγή: http://www.naftemporiki.gr
Η Planetary Resources είναι μια από τις πλέον δραστήριες εταιρείες στον «φουτουριστικών» χαρακτηριστικών μεν, υπαρκτό πλέον δε, τομέα της εξόρυξης πρώτων υλών από αστεροειδείς- και ως εκ τούτου, πραγματοποιεί έρευνες σε μια σειρά από σχετικές υποκατηγορίες ενδιαφέροντος.
Μία εξ αυτών είναι και η 3D εκτύπωση – και η εταιρεία, στο πλαίσιο της CES στο Λας Βέγκας, και σε συνεργασία με την 3D Systems, παρουσίασε το πρώτο (όπως ισχυρίζεται) αντικείμενο το οποίο έχει δημιουργηθεί μέσω 3D printing από μέταλλα που έχουν προέλθει από αστεροειδή.
Το εν λόγω αντικείμενο (ένα πρωτότυπο διαστημοπλοίου) εκτυπώθηκε με ύλη έναν πραγματικό αστεροειδή, ο οποίος κονιορτοποιήθηκε, μετετράπη σε σκόνη και πέρασε από επεξεργασία μέσα από ένα 3D εκτυπωτή μετάλλων ProX DMP 320.
«Πρόκειται για το πρώτο κομμάτι που εκτυπώνεται τρισδιάστατα με υλικό από το εξώτερο Διάστημα, και είναι ενδεικτικό ενός σχεδίου που θα μπορούσε να προέλθει από έναν 3D εκτυπωτή στο μηδενικής βαρύτητας περιβάλλον του Διαστήματος» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.
Ο αστεροειδής (ή μετεωρίτης) που χρησιμοποιήθηκε προήλθε από το σημείο πρόσκρουσης Campo Del Cielo κοντά στην Αργεντινή, και αποτελείτ
αι από σίδηρο, νικέλιο και κοβάλτιο.
Περισσότερα εδώ


Τα Near Earth Objects (NEO) αποτελούν αντικείμενο μελέτης διαφόρων οργανισμών.
"Πάνω από 13.500 NEOs διαφόρων μεγεθών έχουν εντοπιστεί μέχρι τώρα- πάνω από το 95% εξ αυτών από το 1998 και μετά, όταν άρχισαν οι έρευνες με χρηματοδότηση της NASA. Περίπου 1.500 εντοπίζονται κάθε χρόνο. «Ο εντοπισμός αστεροειδών, η παρακολούθηση και η άμυνα του πλανήτη μας είναι κάτι που η NASA, οι συνεργάτες της και η διεθνής κοινότητα λαμβάνουν πολύ σοβαρά υπόψιν» τόνισε ο Τζον Γκρούνσφελντ, ανώτερο στέλεχος της υπηρεσίας. «Αν και δεν υπάρχουν γνωστές απειλές αυτή τη στιγμή, το περιστατικό του 2013 στο Τσελιαμπίνσκ και ο το πρόσφατο κοντινό πέρασμα του “αστεροειδή του Χάλογουϊν” μας θυμίζουν γιατί πρέπει να παραμένουμε σε επιφυλακή"
Διαβάστε περισσότερα