Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2007

Ο ξεχασμένος Ευβοέας μυθολογικός ήρωας Παλαμήδης

Ο αποκαλούμενος Ναύπλιος ο Ναυαγός, ήταν βασιλιάς της Εύβοιας και πατέρας του Παλαμήδη. Σύμφωνα με τον Απολλόδωρο, ο γιος του Ποσειδώνα και της Αμυμώνης και ο πατέρας του Παλαμήδη είναι ένα άτομο που «έζησε σε μεγάλη ηλικία». Ο Απολλόδωρος αναφέρει ότι στους Νόστους, ένα πρώιμο έπος από τον Τρωικό κύκλο ποιημάτων για τον Τρωικό Πόλεμο, σύζυγος του Ναύπλιου ήταν η Φιλύρα και σύμφωνα με τον Ορφικό ποιητή Κέρκοπα τον Πυθαγόρειο σύζυγός του ήταν η Ησιόνη, αλλά σύμφωνα με τους τραγικούς ποιητές σύζυγός του ήταν η Κλυμένη. Εκτός από τον Παλαμήδη, ο Ναύπλιος είχε άλλους δύο γιους, τον Οίακα και τον Ναυσιμέδονα.



Ναύπλιος ο βασιλιάς της Εύβοιας

Παλαμήδης ο πιο αδικημένος ήρωας της μυθολογίας

Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2007

Ο ΕΥΒΟΪΚΟΣ ΜΑΣ ΕΝΩΝΕΙ...........

Η θάλασσα αυτή που δημιουργήθηκε πριν απο κάποιες χιλιάδες χρόνια από την ανύψωση των υδάτων του παγκόσμιου ωκεανού και έχει το μοναδικό φαινόμενο της περιοδικής ροής των υδάτων της (φαινόμενο Ευρίπου) ενώνει γεωγραφικά 5 νομούς μεταξύ τους, αλλά και τη Κεντρική Ελλάδα με το Αιγαίο.
Θα μπορούσε να γίνει όχι μόνο γέφυρα επικοινωνίας αλλά και μοχλός αειφορίας για τους κατοίκους αυτών των περιοχών.
Όμως υπάρχει ένα μεγάλο αλλά.........
Για όλη τη μεταπολιτευτική περίοδο ο Ευβοϊκός και οι κάτοικοί του, δεν γνώρισαν την ανάπτυξη που θα περίμενε κανείς υπολογίζοντας την θέση που κατέχει στο κέντρο της χώρας, την εγγύτητα με το πολεοδομικό συγκρότημα της ευρύτερης Αθήνας, τις πλουτοπαραγωγικές πηγές και τη φυσική ομορφιά του. Αντ'αυτού γνώρισε την περιβαλλοντική υποβάθμιση, ρύπανση, άναρχη πολεοδομική "ανάπτυξη", ανθρωπογενείς καταστροφές και τόσα άλλα...
'Εμειναν οι υποσχέσεις, τα 'θα' και τα παραμύθια...
Όμως έχει ο καιρός γυρίσματα....