Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2008

ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΕΥΒΟΪΚΟΥ

Ο μέσος όρος των ετήσιων διανυκτερεύσεων στη περιοχή (Μαγνησία, Φθιώτιδα, Βοιωτία, Εύβοια, Ανατ.Αττική) για τη περίοδο 1998-2007 είναι 2.981.659, αριθμός που είναι το 5,14% των συνολικών διανυκτερεύσεων στη χώρα.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι για όλη αυτή τη περίοδο στη περιοχή έμειναν συνεχώς σε ετήσια βάση 8.169 τουρίστες, από τους οποίους 3.751 αλλοδαποί.. Μια ολόκληρη - μικρή βέβαια - πόλη.
Τις καλλίτερες επιδόσεις της σε αυτό το τομέα η περιοχή τις έχει πρόσφατα (όπως και η χώρα συνολικά) το 2007 με 3.453.808 διανυκτερεύσεις, με δεύτερη καλλίτερη χρονιά το 2000.
Αν ρωτάτε για την Ολυμπιάδα του 2004, έμειναν μόνο τα φρου-φρου, τα αρώματα, τα παραμύθια και τα ολυμπιακά ακίνητα που τα διαχειρίζονται κάτι τύποι σαν τον Εφραίμ …..
Από τους νομούς τις καλλίτερες επιδόσεις τις έχει η Μαγνησία (λόγω Πηλίου), το Υπόλοιπο Αττικής (λόγω Αθήνας και δευτερευόντως Ευβοϊκού) και η Εύβοια.

ΚΑΘΕ ΤΕΛΟΣ ΚΑΙ ΜΙΑ ΝΕΑ ΑΡΧΗ (*)

(*) Της Έλενας Αποστόλου, Δικηγόρου
Ήρθε το τέλος. Τώρα μπορούμε πια να πούμε με σιγουριά ότι γράφεται το τέλος της ιστορίας, των ιδεολογιών, των εξουσιών και των θεσμών. Πριν αρκετά χρόνια, κάποιοι μιλούσαν με θλίψη για το τέλος των ιδεολογιών, την κατάρρευση του υπαρκτού σοσιαλισμού και τη δυσάρεστη συνέπεια τους στην πολιτική συνείδηση των νέων.
Μετά το τέλος των ιδεών, ανέτειλε η νέα εποχή της πληροφορίας και του θεάματος. Οι εξουσίες αναδιανεμήθηκαν κοινωνικά και ο νέος κοινωνικός εταίρος ήταν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Πολυδύναμα, αυταρχικά, ψευδεπίγραφα "ελεύθερα και δημοκρατικά" μέσα, που με τη δύναμη της εικόνας άπλωσαν τα πλοκάμια τους στις άλλες εξουσίες, διαπλεκόμενα με τις κυβερνήσεις και τη δικαιοσύνη. Η κοινωνία μας, σαν ένα δέντρο, αδύναμο και καταπνιγμένο από τις τεράστιες ρίζες του που μπλέκονται μεταξύ τους, προσπαθούσε καιρό να αναπνεύσει. Όμως τώρα πια, το τοπίο αρχίζει να καθαρίζει και η ρίζα του κακού να κόβεται.
Όταν ο κ. Καραμανλής, μεταξύ τυρού και αχλαδιού, υποσχέθηκε να καθαρίσει την Ελλάδα από τους νταβατζήδες, όπως λεγόταν από το περιβάλλον του, αγνοούσε ότι θα ήταν ίσως η σημαντικότερη προεκλογική υπόσχεση που έδινε. Και όσο ο κ. Καραμανλής χάνει στο καζίνο της εξουσίας, όπου πολλά λεφτά παίζονται και ακόμη περισσότερα συμφέροντα διακυβεύονται, εμείς, οι πολίτες, κερδίζουμε.
Και εννοώ ότι κερδίζουμε έδαφος.
Στην αρχή περιμέναμε από την κυβέρνηση να πατάξει τη διαφθορά. Έπειτα εναποθέσαμε τις ελπίδες μας στα όργανα της δικαιοσύνης και εντέλει απευθυνθήκαμε στην τηλεόραση και τους "μαχητικούς" δημοσιογράφους. Σήμερα όμως, όλοι με τη σειρά τους ξεμπροστιάζονται, ενώ αποδεικνύεται περίτρανα ότι οι θεσμοί δεν είναι ενδύματα νομιμότητας. Είναι μεγεθυντικοί φακοί, υπό το πρίσμα των οποίων, κανένα παράπτωμα δεν είναι μικρό ή ανούσιο.
Την κάθαρση λοιπόν, που περιμένουμε όλοι εναγωνίως, θα την φέρουμε οι ίδιοι. Γιατί πλέον οι πολίτες αυτής της χώρας δεν είναι απλοί θεατές ενός αρχαίου δράματος. Συμμετέχουν, απεργούν, διαμαρτύρονται, μιλάνε ανοιχτά και ζητάνε λύσεις. Εργαζόμενοι κάνουν απεργίες διαρκείας. Πολίτες φυτεύουν δέντρα και απαιτούν χώρους πρασίνου. Νέοι διαδηλώνουν δυναμικά. Κόμματα της αριστεράς προσελκύουν όλο και περισσότερο κόσμο. Ίσως τελικά χρειαζόταν μια μεγάλη έκρηξη για να σηκωθούμε από τον καναπέ μας.
Φαίνεται πως αργά αλλά σταθερά, ήρθε η στιγμή που θα γεννηθεί ένας νέος πολίτης της Ελλάδας (όχι μόνο Έλληνας στην καταγωγή, στην πολυπολιτισμική πια Ελλάδα).
Αυτός / αυτή η πολίτης δεν θα αφήσει πια τη χώρα του στην τύχη και στα χέρια των ίδιων εκλεγμένων. Θα αναζητήσει νέα πρόσωπα, νέες ιδέες, και θα συμμετέχει πια ενεργά στην υλοποίηση ενός νέου πολιτικού σκηνικού.

Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2008

ΒΑΣΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΥΠΕΧΩΔΕ

http://www.minenv.gr/4/41/g4110.html

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ ΥΠΕΧΩΔΕ

http://www.minenv.gr/4/41/g4100.html

ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ AGENDA 21 ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

http://www.minenv.gr/1/11/113/11301/g1130112.html

ΤΑ ΕΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Συνάντηση του Ρίο & Agenda 21:
http://www.un.org/documents/ga/conf151/aconf15126-1annex1.htm

http://www.un.org/esa/sustdev/documents/agenda21/english/agenda21toc.htm

Επιτροπή για την Αειφόρο Ανάπτυξη:
http://www.un.org/esa/sustdev/csd/policy.htm

Δραστηριότητες 2008-2009
http://www.un.org/esa/sustdev/calendar/calendar.htm

ΜΗΤΡΩΟ ΕΓΓΡΑΦΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ

http://www.europarl.europa.eu/RegWeb/application/registre/simpleSearch.faces

ΙΣΧΥΟΥΣΑ ΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ

Ευρετήριο: http://eur-lex.europa.eu/el/legis/20081101/index.htm

Διεθνείς συμφωνίες: http://eur-lex.europa.eu/RECH_accord.do?ihmlang=el&mode=mat

Νομολογία: http://eur-lex.europa.eu/JURISIndex.do?ihmlang=el

ΨΗΦΙΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ

Βασικές κατευθύνσεις για την αειφορία του ευρωπαϊκού τουρισμού

Τουρισμός και ανάπτυξη

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΣΤΕΡΝ: Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΩΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΩΝ ΑΛΛΑΓΩΝ

Περιοχές της Μεσογείου που θα πληγούν από μελλοντικά πιθανή ανύψωση του επιπέδου της θάλασσας κατά 6 μέτρα (Κάνετε κλικ στο χάρτη, από το https://www.cresis.ku.edu/) Η περίληψη της Έκθεσης Στερν:

ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΤΕΡΝ: ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΑΚΡΙΒΑ ΤΗΝ ΑΔΡΑΝΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΙΜΑ (*)

(*) Συνέντευξη στην Tανια Γεωργιοπουλου. Καθημερινή 29/11/2008
H δημοσιοποίηση της «έκθεσης Στερν» για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στην οικονομία, τον Οκτώβριο του 2006, άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο η παγκόσμια κοινότητα αντιμετωπίζει τα προβλήματα του περιβάλλοντος. Η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη, το λιώσιμο των πάγων, η άνοδος της στάθμης της θάλασσας, δεν είναι πια καταστροφολογικά σενάρια κάποιων οικολόγων, αλλά μια πραγματικότητα που έρχεται και το χειρότερο θα μας κοστίσει πολύ ακριβά. Αν δεν λάβουμε μέτρα υπάρχει σοβαρή πιθανότητα η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη τις επόμενες δεκαετίες να αγγίξει τους +5 βαθμούς Κελσίου. «Τότε, θα αλλάξει πλήρως η γεωγραφία του πλανήτη» επισήμανε ο Σερ Νίκολας Στερν.....
Ο διάσημος οικονομολόγος τόνισε ότι η μόνη λύση είναι έως το 2050 οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα CO2 από την ενέργεια (ηλεκτροπαραγωγή, μεταφορές, ψύξη- θέρμανση κτιρίων) να μηδενιστούν.
Εξήγησε ότι έως τότε θα πρέπει να έχουν αντικατασταθεί πλήρως οι υφιστάμενες τεχνολογίες για την παραγωγή ενέργειας.
Διευκρίνισε ότι το κόστος της «αδράνειας» για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών είναι υψηλότερο από αυτό που είχε υπολογίσει.
Χαρακτήρισε τη στάση της Ιταλίας (αντιδρά στα μέτρα της Ε.Ε.) εντελώς αδικαιολόγητη την ίδια στιγμή που η συγκεκριμένη χώρα, όπως και η Ελλάδα, κινδυνεύουν περισσότερο από τις κλιματικές αλλαγές. Οσο για την οικονομική κρίση προέβλεψε ότι θα κρατήσει δύο χρόνια και ανέφερε ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί παράλληλα με την περιβαλλοντική.
Περισσότερα: http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_2_29/11/2008_294093

Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2008

ΟΙ 10 ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Να υποστηρίζουν και να σέβονται τα αναγνωρισμένα ανθρώπινα δικαιώματα και να επιβεβαιώνουν ότι δεν εμπλέκονται στην καταπάτησή τους. Να δέχονται την ανεξαρτησία των σωματείων και στη πράξη τις συλλογικές διαπραγματεύσεις καθώς και την μείωση όλων των μορφών αναγκαστικής εργασίας Να μην δέχονται στη πράξη τη παιδική εργασία και να προσπαθούν να μειώσουν τις διακρίσεις σε σχέση με την απασχόληση και το επάγγελμα. Να υποστηρίζουν την προληπτική προσέγγιση για τις περιβαλλοντικές προκλήσεις, να παίρνουν πρωτοβουλίες μεγαλύτερης περιβαλλοντικής ευθύνης και να ενθαρρύνουν την ανάπτυξη και διάδοση φιλικών προς το περιβάλλον τεχνολογιών. Να εργάζονται εναντίον όλων των μορφών διαφθοράς, συμπεριλαμβανομένων των εκβιασμών και των δωροδοκιών Περισσότερα: http://www.unglobalcompact.org/ Αν το επισκεφτείτε θα δείτε ότι η Ελλάδα απουσιάζει παντελώς, καμμία Ελληνική επιχείρηση δεν συμμετέχει! Αντίθετα υπάρχουν επιχειρήσεις της Κύπρου, των ΗΠΑ και άλλων αναπτυγμένων χωρών ακόμη και των γειτόνων μας Τουρκίας, Βουλγαρίας και πΓΔΜ

ΧΛΩΡΙΔΙΚΗ ΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ - ΦΥΤΟΓΕΩΓΡΑΦΙΑ ΕΥΒΟΙΑΣ (*)

(*) Του Παναγιώτη Τρίγκα, Τομέας Βιολογίας Φυτών, Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστήμιου Πατρών
Η περιοχή του Αιγαίου είναι μία από τις περισσότερο μελετημένες χλωριδικά περιοχές της Μεσογείου. Μία σειρά σημαντικών δημοσιεύσεων από τον Rechinger (1943, 1951), συνεχιζόμενες κατά τις δεκαετίες του '50 και του '60 από άλλους ερευνητές και κυρίως τις ομάδες των πανεπιστημίων Lund και Γενεύης, δημιούργησαν την πρώτη, και αρκετά ξεκάθαρη εικόνα της χλωρίδας και της φυτογεωγραφίας της περιοχής. Οι προσπάθειες των ερευνητών επικεντρώθηκαν κυρίως στις περιοχές του κεντρικού και νότιου Αιγαίου.
Η χλωρίδα της Εύβοιας ήταν το θέμα μιας λεπτομερούς μελέτης από τον Rechinger (1961), με υλικό του ίδιου που περιλαμβανόταν σε παλαιότερες δημοσιεύσεις του, εμπλουτισμένο με καινούργιο υλικό και κυρίως τις συλλογές του Φοίτου (1960). Από την εποχή εκείνη, πολλές χλωριδικές και βιοσυστηματικές μελέτες έχουν γίνει για την Εύβοια και γειτονικές της περιοχές και η χλωριδική ποικιλότητα και φυτογεωγραφία του νησιού μπορούν να ειδωθούν κάτω από το φως των λεπτομερέστερων στοιχείων που έχουμε σήμερα στη διάθεση μας.
Περισσότερα: http://www.servitoros.gr/perivallon/view.php/1/2/

ΤΟ ΑΠΟΛΙΘΩΜΕΝΟ ΔΑΣΟΣ ΚΕΡΑΣΙΑΣ (*)

(*) Του Ευάγγελου Δ. Βελιτζέλου, Καθηγητή Τομέα Ιστορίας Γεωλογίας και Παλαιοντολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Το απολιθωμένο δάσος της Κερασιάς (Β.Εύβοια), αποτελεί ένα μοναδικό γεώτοπο, του οποίου η ορθολογική και μουσειακή ανάδειξη θεωρείται επιβεβλημένη, έτσι ώστε να μην καταστραφεί αφ'ενός μεν από τις φυσικές φθορές, αφ'ετέρου δε από τις ανθρώπινες δραστηριότητες. Τα φυτικά απολιθώματα, που αφθονούν στην ευρύτερη περιοχή του απολιθωμένου δάσους με την μορφή πυριτιωμένων κορμών, κλάδων,ριζικών κόμβων, καρπών και σπερμάτων, αλλά και φύλλων, με άριστη διατήρηση έτσι ώστε να μπορεί να προσδιορισθεί το γένος, ακόμη και το είδος του φυτού της εποχής εκείνης, δηλ. κατά το Ανωτ. Μειόκαινο 75-9 εκ. χρόνια πριν, δικαίως θεωρούνται σπάνια τεκμήρια της γεωι-στορικής εξέλιξης του παρελθόντος.
Περισσότερα: http://www.servitoros.gr/perivallon/view.php/1/10/

ΤΑ ΜΠΛΕ ΚΑΙ ΠΡΑΣΙΝΑ ΑΛΟΓΑ (*)

(*) Της Έλενας Αποστόλου, Δικηγόρου - Αυγή 28/11/2008
Παρότι οι μάσκες πέφτουν κάθε μέρα, το καρναβάλι δεν τελειώνει.
Οι πρωταγωνιστές της πολιτικής ζωής, στην Ελλάδα, στην Ευρώπη, παντού, καθημερινά ξεμπροστιάζονται αλλά ποτέ δεν αποκαθηλώνονται.
Ίσως φταίει ότι κι εμείς έχουμε καταντήσει να διαθέτουμε πια μνήμη χρυσόψαρου και αδυνατούμε να θυμόμαστε τι είπε κάθε φορά ο καθένας και σε ποιο κόμμα ανήκει. Φέτος, ας πούμε, το ΠΑΣΟΚ είναι ντυμένο “Σοσιαλισμός”. Μάχεται για τους χαμηλόμισθους, διαμαρτύρεται για το τραπεζικό σύστημα και τη συσσώρευση του πλούτου στους λίγους, με λίγα λόγια, το ΠΑΣΟΚ παρουσιάζει το σόου “Μπροστάρηδες στη μάχη κατά του Καπιταλισμού”. Είναι νομίζω περιττό να εξηγήσω πόσο κωμικό είναι αυτό. Όπως περιττό είναι να αναρωτηθούμε ποιος κυβερνούσε τόσα χρόνια και εφάρμοζε την ίδια ακριβώς συντηρητική πολιτική με τους τωρινούς κυβερνώντες.
Εξάλλου, υπάρχει κανείς που να πιστεύει ότι, αν τώρα στη θέση του ΠΑΣΟΚ, ήταν η Ν.Δ., δεν θα τρίβαμε τα ματάκια μας μπροστά στη μετάλλαξη της δεξιάς σε παθιασμένη αντικαπιταλιστική αριστερά; Πλάκα θα είχε να ακούγαμε και τον Αλογοσκούφη να μιλάει για ίσες ευκαιρίες στην εργασία και ανάλογη φορολογία…
Αλλά το καρναβάλι τελειωμό δεν έχει. Κι ενώ τα βιοτικά μας προβλήματα μένουν άλυτα, έρχεται και η Ευρωπαϊκή Ένωση να μας ενημερώσει με θλίψη ότι υπάρχουν πολλοί εργοδότες στην Ευρώπη που αναζητούν να καλύψουν 20.000.000 θέσεις εργασίας υψηλής ειδίκευσης και δεν βρίσκουν προσωπικό. Η Ευρωπαϊκή Ένωση όμως, γνωστή για την ευαισθησία της σε όλα τα θέματα αλλά κυρίως στη μεταναστευτική πολιτική της, βρήκε τη λύση της μπλε κάρτας. Μας λένε, λοιπόν, ότι σε μία Ευρώπη που πλήττεται από την ανεργία, υπάρχουν θέσεις εργασίας που δεν καλύπτονται από τους Ευρωπαίους κατοίκους και οι φιλεύσπλαχνοι Ευρωπαίοι ηγέτες αποφάσισαν να δώσουν την ευκαιρία απασχόλησης σε μετανάστες από τρίτες χώρες, οι οποίοι κατέχουν υψηλό βαθμό μορφωτικής ειδίκευσης. Αυτό το σόου θα το αποκαλούσα “Ευρωπαίοι Ηγέτες-, Υπέρμαχοι των Μορφωμένων Μεταναστών”.
Η συντριπτική πλειοψηφία των μεταναστών στην Ευρώπη είναι άνθρωποι με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο που αγωνίζονται για να εξεύρουν χειρωνακτική κυρίως εργασία. Αυτοί οι άνθρωποι, με ποιον τρόπο προστατεύονται; Καλές οι πρωτοβουλίες μεταναστευτικής πολιτικής, αλλά αυτή η μπλε κάρτα, ποιον αφορά στην πραγματικότητα; Γιατί οι Ευρωπαίοι ηγέτες αλληλοσυγχαίρονται για αυτήν τους την κοινωνικά “ευαίσθητη” πρωτοβουλία; Γιατί στην πραγματικότητα προσποιούνται ότι προσφέρουν λύση στο πρόβλημα του μεταναστευτικού κύματος, ενώ στην ουσία εξυπηρετούν τα συμφέροντα των μεγάλων εταιρειών που χρειάζονται μορφωτικά εξειδικευμένα άτομα (κυρίως στον τομέα των υπολογιστών και της μηχανικής) χωρίς όμως να προσφέρουν ικανοποιητικές αποδοχές και ένα σταθερό περιβάλλον εργασίας. Έτσι ο Ευρωπαίος εργοδότης για μια ακόμη φορά θα απασχολεί, αυτή τη φορά σε επίπεδο στελεχών και όχι χειρωνακτών, μετανάστες από τρίτες χώρες, που και πάλι θα εκμεταλλεύεται μέχρι νεοτέρας.
Φυσικά τα παραπάνω θεατρικά, δεν είναι τα μόνα. Όπου κι αν γυρίσεις, κάποιο θα δεις, θα διαβάσεις, ή θ' ακούσεις. Όρεξη να 'χουμε να παρακολουθούμε, μιας και τα θέατρα αυτά δεν έχουν αργίες, ούτε καν διάλειμμα. Μόνο που το κοινό έχει βαρεθεί τις υπερπαραγωγές και σύντομα θα περάσει από τις κακές κριτικές, στο γιουχάισμα.

ΑΞΟΝΕΣ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

1) Θέσπιση νόμων και κανόνων των οποίων η τήρηση θα είναι υποχρεωτική για τις μεταλλευτικές εταιρείες, όπου κι αν δραστηριοποιούνται. Οι εταιρείες να υποχρεωθούν να αναλαμβάνουν την οικονομική ευθύνη των καταστροφών που προκαλούν. Η σθεναρή αντίδραση της μεταλλευτικής βιομηχανίας στη θέσπιση τέτοιων κανόνων αλλά και η αδιαφορία της για την τήρηση της υπάρχουσας νομοθεσίας (όπου αυτή ισχύει) δεν αφήνει πολλές αμφιβολίες για τους στόχους της.
2) Να σταματήσει η επιδότηση της μεταλλευτικής βιομηχανίας από Κυβερνήσεις και Διεθνείς Οργανισμούς, η οποία οδηγεί σε μια στρεβλή “ανάπτυξη” ενός τομέα σε βάρος όλων των άλλων, στη συντήρηση ύπαρξης ενεργοβόρων και εργασιοβόρων παραγωγών, στην αύξηση του "κρυφού" κόστους για τις κοινωνίες, σε εμπόδια αντικατάστασης παρωχημένων τεχνικών με νέες και σε ιδιότυπη εξάρτηση περιοχών, κοινωνιών και ολόκληρων κρατών από τη μεταλλευτική δραστηριότητα και σε τελευταία ανάλυση όχι μόνο στη συντήρηση ακλλά και στην αύξηση της φτώχιας.
3) Παροχή νομικής και επιστημονικής στήριξης στις τοπικές κοινότητες που απειλούνται ή πλήττονται από τέτοιες δραστηριότητες ώστε να αρθρώσουν λόγο, να αποτρέψουν τη δημιουργία τετελεσμένων, να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματά τους και να δούν και άλλες προπτικές για την οικονομική και κοινωνική τους ανάπτυξη

Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2008

Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ (*)

(*) Από το www.kathimerini.gr
Βάσει της κοινοτικής οδηγίας για την επεξεργασία των αστικών λυμάτων, οι οικισμοί (κωμοπόλεις και πόλεις) άνω των 15.000 κατοίκων υποχρεούνται να διαθέτουν δίκτυα αποχέτευσης για τη συλλογή των λυμάτων τους και για τη δευτεροβάθμια (βιολογική) επεξεργασία τους με σκοπό την απομάκρυνση των ρύπων πριν την απόρριψή τους στη θάλασσα ή σε γλυκά νερά.
Η προθεσμία για τη θέση σε λειτουργία της υποδομής αυτής έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2000.
Στην προσφυγή που άσκησε η Επιτροπή, το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ) αποφάνθηκε τον Οκτώβριο του 2007 ότι η Ελλάδα παραβίασε την οδηγία,διότι 23 οικισμοί σε ολόκληρη τη χώρα, δεν διέθεταν τα αναγκαία δίκτυα αποχέτευσης και επεξεργασίας.
Μετά την απόφαση του Δικαστηρίου,ένδεκα από τους εν λόγω οικισμούς συμμορφώθηκαν,ενώ άλλοι δώδεκα εξακολουθούν να μη συμμορφώνονται με τους κανόνες.
Σε πέντε οικισμούς της Ανατολικής Αττικής (Μαρκόπουλο, Αρτέμιδα, Ραφήνα,Κορωπί και Νέα Μάκρη) τα έργα κατασκευής,τα οποία συγχρηματοδοτούνται από τον κοινοτικό προϋπολογισμό,δεν αναμένεται να ολοκληρωθούν πριν από το 2013.
Η Επιτροπή θεωρεί το χρονικό αυτό διάστημα υπερβολικό.
Περισσότερα: http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_27/11/2008_258021

ΠΛΗΡΟΤΗΤΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΩΝ (Στοιχεία ΕΣΥΕ)


ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΕΛΑΙΟΔΕΝΔΡΟΥ (Στοιχεία ΕΣΥΕ)


ΔΗΜΟΣ ΩΡΩΠΟΥ

(Ο χάρτης είναι απο το: http://www.okxe.gr/kallikra/Default.aspx)
Η Κοινότητα Ωρωπού ενώνεται με το Δήμο Αυλώνος και τις Κοινότητες Καπανδριτίου, Συκαμίνου, Πολυδενδρίου, Μαρκοπούλου Ωρωπού, Μαλακάσας, Καλάμου και Αφιδνών για τη δημιουργία του Δήμου Ωρωπού με έδρα τον Ωρωπό.
Η έκταση του νέου Δήμου είναι 317.46 τ.χλμ και ο πληθυσμός του 26026 κάτοικοι σύμφωνα με την απογραφή της ΕΣΥΕ του 2001.

ΔΗΜΟΣ ΡΑΦΗΝΑΣ-ΠΙΚΕΡΜΙΟΥ

Ο Δήμος Ραφήνας ενώνεται με την Κοινότητα Πικερμίου για τη δημιουργία του Δήμου Ραφήνας - Πικερμίου με έδρα τη Ραφήνα.
Η έκταση του νέου Δήμου είναι 41.84 τ.χλμ και ο πληθυσμός του 14840 κάτοικοι σύμφωνα με την απογραφή της ΕΣΥΕ του 2001.

ΔΗΜΟΣ ΜΑΡΑΘΩΝΑ

Ο Δήμος Μαραθώνος ενώνεται με το Δήμο Νέας Μάκρης και τις Κοινότητες Γραμματικού και Βαρνάβα για τη δημιουργία του Δήμου Μαραθώνος με έδρα τον Μαραθώνα.
Η έκταση του νέου Δήμου είναι 226.55 τ.χλμ και ο πληθυσμός του 26899 κάτοικοι σύμφωνα με την απογραφή της ΕΣΥΕ του 2001.

ΔΗΜΟΣ ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗΣ


Ο Δήμος Λαυρεωτικής ενώνεται με το Δήμο Κερατέας και την Κοινότητα Αγίου Κωνσταντίνου για τη δημιουργία του Δήμου Λαυρεωτικής με έδρα το Λαύριο.
Η έκταση του νέου Δήμου είναι 176.87 τ.χλμ και ο πληθυσμός του 24545 κάτοικοι σύμφωνα με την απογραφή της ΕΣΥΕ του 2001.

Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2008

ΚΟΙΛΑΔΑ ΚΑΙ ΕΚΒΟΛΕΣ ΣΠΕΡΧΕΙΟΥ

Ο Σπερχειός ποταμός πηγάζει από τον Τυμφρηστό από τα 2.327 μέτρα και ύστερα από μια διαδρομή 82,5 χλμ χύνεται στο Μαλιακό κόλπο όπου σχηματίζει το Δέλτα του. Το τελευταίο τμήμα των εκβολών, κοντά στο στόμιο του ποταμού και εκεί που η ξηρά συναντά τη θάλασσα, σχηματίζει έναν ρηχό κόλπο σαν λιμνοθάλασσα, που ονομάζεται Λιβάρι (500 εκτάρια).
Η έκταση του Δέλτα του ποταμού ήταν παλαιότερα θάλασσα που βαθμιαία οπισθοχώρησε λόγω των προσχώσεων του. Κατά την εποχή του Ομήρου αναφέρεται ότι η θάλασσα έφτανε ως τα Καλύβια, συνοικισμό δυτικά της Λαμίας. Ο ποταμός με τα άφθονα φερτά υλικά που σχημάτισε αυτή την προσχωσιγενή πεδιάδα της Ανθήλης, της Ροδίτσας, των Θερμοπυλών και της Αγ. Τριάδας. Στην περιοχή του Δέλτα τα εδάφη είναι άργυρο- ιλυώδη, πλούσια σε ασβέστιο και μαγνήσιο και μέτρια εφοδιασμένα σε κάλιο. Η κεντρική κοίτη του ποταμού τροφοδοτείται από 63 χείμαρρους μόνιμης και περιοδικής ροής.
Επίσης μεγάλη σημασία για την περιοχή του Δέλτα είναι η επίδραση των θαλάσσιων νερών. Λόγω της μικρής κλίσης που παρουσιάζει η περιοχή προς τη θάλασσα η ροή των νερών του ποταμού είναι ήρεμη και σε περίπτωση πλημμυρίδας τα θαλάσσια νερά εισδύουν στην κοίτη και εισχωρούν αρκετά μέσα στη ξηρά κατακλύζοντας μεγάλα εδαφικά τμήματα.
Η βλάστηση εξαρτάται από τους τοπικούς εδαφικούς παράγοντες υγρασίας και αλατότητας. Κατά μήκος των ακτών του υγροβιότοπου υπάρχει μια εδαφική ζώνη που χαρακτηρίζεται από χαμηλή θαμνώδη βλάστηση. Στο εσωτερικό του υγροβιότοπου η βλάστηση επηρεάζεται από τα θαλασσινά νερά που κατακλύζουν συχνά την περιοχή. Εκεί τα εδάφη είναι αλατούχα και η βλάστηση χαμηλή αραιή και ανθεκτική στις δυσμενείς συνθήκες. Πιο πάνω τα εδάφη που δεν επηρεάζονται από το θαλασσινό νερό έχουν αποδοθεί για καλλιέργεια (ρυζοκαλλιέργεια κατά κύριο λόγο).
Η πανίδα του Δέλτα είναι πολύ πλούσια και περιλαμβάνει πολλά σπάνια είδη. Το Λιβάρι αποτελεί ένα αξιόλογο υγροβιότοπο και είναι ένα φυσικό θαλάσσιο πάρκο για την αναπαραγωγή ψαριών και την ανάπτυξη των νεαρών ιχθυδίων.

Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2008

ΔΗΜΟΣ ΙΣΤΙΑΙΑΣ-ΑΙΔΗΨΟΥ

Ο Δήμος Ιστιαίας-Αιδηψού συνενώνει τους Δήμους Αρτεμισίου, Αιδηψού, Ιστιαίας και Ωρεών και την Κοινότητα Λιχάδος και έχει έδρα την Ιστιαία.
Η έκταση του νέου Δήμου είναι 505.85 τ.χλμ και ο πληθυσμός του ήταν  22722 κάτοικοι σύμφωνα με την απογραφή της ΕΣΥΕ του 2001.
Κατά την απογραφή του 2021 ο νόμιμος πληθυσμός ήταν 22083 κάτοικοι













ΔΗΜΟΣ ΛΑΜΙΑΣ

Ο Δήμος Λαμιέων ενώνεται με τους Δήμους Γοργοποτάμου, Λειανοκλαδίου και Υπάτης και την Κοινότητα Παύλιανης για τη δημιουργία του Δήμου Λαμιέων με έδρα τη Λαμία.
Η έκταση του νέου Δήμου είναι 942.86 τ.χλμ και ο πληθυσμός του 73574 κάτοικοι σύμφωνα με την απογραφή της ΕΣΥΕ του 2001.

ΓΕΩΘΕΡΜΙΚΑ ΠΕΔΙΑ ΕΥΒΟΪΚΟΥ

Γεωθερμική Ενέργεια είναι η θερμική ενέργεια που προέρχεται από το εσωτερικό της γης είτε μέσω ηφαιστειακών εκροών, είτε μέσω ρηγμάτων του υπεδάφους και εμπεριέχεται σε φυσικούς ατμούς, σε επιφανειακά ή υπόγεια θερμά νερά και σε θερμά ξηρά πετρώματα. Ανάλογα με τη θερμοκρασία των ρευστών που ανέρχονται στην επιφάνεια, η γεωθερμική ενέργεια χαρακτηρίζεται ως υψηλής ενθαλπίας (για θερμοκρασίες πάνω από 150 βαθμούς κελσίου), μέσης ενθαλπίας (θερμοκρασίες από 100-150), και χαμηλής ενθαλπίας (< 100 βαθμών). Το γεωθερμικό πεδίο των Θερμοπυλών και της Αιδηψού είναι δύο ανεκμεταλλευτοι φυσικοί πόροι της περιοχής του Ευβοϊκού. 



Εκτός από τα γεωθερμικά πεδία, η σημερινή τεχνολογία επιτρέπει την εκμετάλλευση της θερμότητας πετρωμάτων μικρού βάθους, καθώς και υπόγειων ή και επιφανειακών υδάτων χαμηλής θερμοκρασίας για θέρμανση και κλιματισμό. 
Η τεχνολογία αυτή περιλαμβάνει σωλήνα μεγάλου μήκους και μικρής διαμέτρου τοποθετημένης εντός του εδάφους, είτε εντός γεωτρήσεων και η οποία αποτελεί τον υπόγειο εναλλάκτη θερμότητας, σε συνδυασμό με υδρόψυκτη αντλία θερμότητας η οποία παρέχει θέρμανση ή ψύξη στο κτίριο. 
Οι γεωθερμικές αντλίες θερμότητας καταναλώνουν το 1/4 του ηλεκτρικού ρεύματος από μια ηλεκτρική αντίσταση και το ½ από ένα κλιματιστικό. Εάν υπολογιστεί το κόστος ενέργειας καθόλη τη διάρκεια ζωής του συστήματος, οι γεωθερμικές αντλίες θερμότητας στοιχίζουν λιγότερο από ένα σύστημα που καταναλώνει πετρέλαιο ή φυσικό αέριο. 

Μελλοντικά, η εκμετάλλευση της γεωθερμικής ενέργειας θα γίνεται από θερμά ξηρά πετρώματα, τα οποία βρίσκονται παντού σε μικρά βάθη, μέσω τεχνητής κυκλοφορίας νερού θερμοκρασίας έως 150 °C 
Οι εφαρμογές της γεωθερμικής ενέργειας ποικίλουν ανάλογα με τη θερμοκρασία και περιλαμβάνουν: 
· ηλεκτροπαραγωγή (θ>90 °C),
· θέρμανση χώρων (με καλοριφέρ για θ>60 °C, με αερόθερμα για θ>40 °C, με ενδοδαπέδιο σύστημα (θ>25 °C),
· ψύξη και κλιματισμό (με αντλίες θερμότητας απορρόφησης για θ>60 °C, ή με υδρόψυκτες αντλίες θερμότητας για θ<30>25 °C), ή και για αντιπαγετική προστασία
· ιχθυοκαλλιέργειες (θ>15 °C) επειδή τα ψάρια χρειάζονται ορισμένη θερμοκρασία για την ανάπτυξή τους
· βιομηχανικές εφαρμογές όπως αφαλάτωση θαλασσινού νερού (θ>60 °C), ξήρανση αγροτικών προϊόντων, κλπ
· θερμά λουτρά για θ = 25-40 °C

ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΖΗΤΗΣΗΣ ΝΕΡΟΥ ΣΤΗΝ ΑΝ.ΣΤΕΡΕΑ & ΕΥΒΟΙΑ

Στοιχεία της Εθνικής Τράπεζας Υδρολογικής & Μετεωρολογικής Πληροφορίας (ΕΤΥΜΠ)Περισσότερα: http://ndbhmi.chi.civil.ntua.gr/el/about/general.html

ΜΕΣΗ ΥΠΕΡΕΤΗΣΙΑ ΑΠΟΡΡΟΗ ΣΤΗΝ ΑΝ.ΣΤΕΡΕΑ ΚΑΙ ΕΥΒΟΙΑ

Στοιχεία της Εθνικής Τράπεζας Υδρολογικής & Μετεωρολογικής Πληροφορίας (ΕΤΥΜΠ)
Περισσότερα: http://ndbhmi.chi.civil.ntua.gr/el/about/general.html

Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2008

ΝΟΤΙΟΣ ΕΥΒΟΪΚΟΣ & ΑΤΤΙΚΗ


ΒΟΡΕΙΑ ΕΥΒΟΙΑ & ΠΑΓΑΣΗΤΙΚΟΣ


ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΑΠΕ (*)

(*) Του Προκόπη Γιόγακα στα ΝΕΑ 24/11/2008
Οι ανεμογεννήτριες έχουν στηθεί στον απέναντι λόφο σε απόσταση περίπου 2 χιλιομέτρων από την Ιερά Μονή του Οσίου Μελετίου Κιθαιρώνος στα Δερβενοχώρια. «Από το προαύλιό της φαίνονται τρεις από τις συνολικά σαράντα ανεμογεννήτριες που πρόκειται να τοποθετηθούν και η μισή κορυφή της τέταρτης. Παρ΄ όλα αυτά, η Μονή δεν τις θέλει και έχει προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας», λένε στελέχη της κατασκευάστριας εταιρείας. «Δεν είναι μόνο η αισθητική υποβάθμιση της περιοχής. Υπάρχουν βυζαντινά μνημεία που δεν έχουν αξιοποιηθεί», απαντά η αδελφή Βερονίκη από τη μονή.
Στη Σκύρο έχουν μπλοκάρει μια άλλη επένδυση και μοιράζονται φυλλάδια που προειδοποιούν ότι «οι θεόρατοι ανεμόμυλοι θα μουγκρίζουν διαρκώς σκορπίζοντας ανεμοζάλη, τρέλα, σπάσιμο νεύρων, τρίξιμο των δοντιών, σεξουαλική και ερωτική υποτονικότητα...».
Τέτοιες αντιδράσεις, μαζί με τη γραφειοκρατία, έχουν μπλοκάρει επενδύσεις σε αιολικά πάρκα συνολικής αξίας άνω των 2,5 δισ. ευρώ. Ο στόχος του ΥΠΕΧΩΔΕ που είναι η συμμετοχή των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στην ακαθάριστη κατανάλωση ενέργειας να φθάσει, από 11% που είναι σήμερα, σε 29% το 2020, μοιάζει πολύ δύσκολο να επιτευχθεί εξαιτίας των αντιδράσεων που υπάρχουν από τοπικούς φορείς που προσφεύγουν στα δικαστήρια μπλοκάροντας τη διαδικασία εγκατάστασης αιολικών πάρκων.
Το μόνο βέβαιο είναι ότι αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, το χαράτσι που θα επιβάλλεται από το 2012 στα τιμολόγια της ΔΕΗ- προβλέπεται αύξηση των λογαριασμών κατά 45%- εξαιτίας τού συστήματος εμπορίας ρύπων, θα μετακυλίεται στους καταναλωτές. .....

Οι αντιδράσεις:«Δεν είναι μόνο οι ανεμογεννήτριες αλλά και τα συνοδευτικά έργα, όπως για παράδειγμα το άνοιγμα μεγάλων δρόμων μέσα στα δάση, αλλά και τα νέα δίκτυα μεταφοράς ενέργειας για τα οποία δεν υπάρχει μέριμνα να γίνουν υπόγεια», επισημαίνει ο Θανάσης Μπινιάρης, μέλος του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Νοτίου Καρύστου. «Δεν υπάρχει καμία μέριμνα για το περιβάλλον», επισημαίνει.....
«Περιβαλλοντικός λαϊκισμός»Όπως υποστηρίζει ο υπεύθυνος εκστρατειών της WWF Αχιλλέας Πληθάρας, «πολλοι δήμοι και πολίτες αντιδρούν στις ΑΠΕ επειδή πιστεύουν ότι οι εκτάσεις γης που διαθέτουν πρέπει να αξιοποιηθούν μόνο για οικιστικούς και τουριστικούς λόγους». Όπως λέει ο υπεύθυνος του τομέα Περιβάλλοντος του ΠΑΣΟΚ Σπύρος Κουβέλης, «γύρω από τις ανεμογεννήτριες έχει αναπτυχθεί περιβαλλοντικός λαϊκισμός και κανείς από αυτούς που αντιδρούν δεν βλέπει ότι τις χρειαζόμαστε»....
Θέλουμε να προσευχόμαστε με ησυχία...Στα Δερβενοχώρια η αντίδραση προέρχεται κυρίως από την Ιερά Μονή του Οσίου Μελετίου Κιθαιρώνος. «Η βλάβη, εν προκειμένω, δεν είναι μόνο αισθητική αλλά και ηθική, ανάρμοστη δηλαδή με τη θρησκευτική φύση ιεράς μονής εν ενέργεια», επισημαίνεται μεταξύ των άλλων στην προσφυγή που έκανε η μονή προς το Συμβούλιο της Επικρατείας προκειμένου να σταματήσουν οι εργασίες του αιολικού πάρκου. Όπως αναφέρεται στην προσφυγή: «Η Πολιτεία οφείλει έμπρακτο σεβασμό της πνευματικής ασκήσεως των μοναχών με την αποφυγή παντός έργου και δραστηριότητας που δύναται να διαταράξει την αισθητική και ησυχία των τόπων αυτών». Εξαιτίας της προσφυγής, από τις σαράντα ανεμογεννήτριες ισχύος 30 ΜW έχουν τοποθετηθεί μόνο οι είκοσι τρεις.....Στη Σκύρο εδώ και ενάμιση χρόνο έχει μπλοκάρει μια επένδυση 500 εκατ. ευρώ, η οποία προβλέπει την εγκατάσταση εκατόν δέκα ανεμογεννητριών συνολικής ισχύος 330 ΜW. «Προσωπικά θεωρώ ότι για το νησί είναι πολύ μεγάλος ο αριθμός των ανεμογεννητριών, αφού από αυτές θα καλύπτεται το 2010 το 14% της συνολικά παραγόμενης αιολικής ενέργειας», λέει ο δήμαρχος Σκύρου Μιλτιάδης Χατζηγιαννάκης. «Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα εξαφανιστεί το αλογάκι της Σκύρου, θα καταστραφεί η κτηνοτροφία και θα τρίζουν τα δόντια των ανθρώπων, όπως αναφέρουν τα σχετικά φυλλάδια», επισημαίνει. «Οι ανεμογεννήτριες θα αναπτυχθούν σε έκταση 38.000 στρεμμάτων στο νοτιοανατολικό τμήμα του νησιού, που φέρεται ότι ανήκει στη Μονή Μεγίστης Λαύρας. Και εδώ υπάρχουν προβλήματα», σημειώνει ο δήμαρχος....
Στην Αμάρυνθο το αιολικό πάρκο πρόκειται να στηθεί σε απόσταση 1,2 χλμ. από την παλιά χωματερή και 5,6 χλμ. από την πόλη. Ωστόσο, κάτοικοι της περιοχής έριξαν τους ιστούς- πρόκειται για μετρητές του αιολικού δυναμικού- με συνέπεια η εταιρεία να προσλάβει σεκιούριτι. Πριν από περίπου τρεις εβδομάδες κουκουλοφόροι έδειραν και στη συνέχεια έδεσαν έναν από τους σεκιουριτάδες...
«Αυτοί που είναι πίσω από αυτές τις αντιδράσεις ισχυρίζονται, μεταξύ των άλλων, ότι δεν θα έχουμε βροχές εξαιτίας των ανεμογεννητριών», λέει ο δήμαρχος Αμαρύνθου Παναγιώτης Μιχαήλ. «Η χωματερή δεν τους ενοχλεί; Είναι απαράδεκτο στον 21ο αιώνα να υπάρχουν αυτές οι απόψεις. Στόχος όλων πρέπει να είναι πώς θα μειώσουμε τους ρύπους. Αν έχουν μια διαφορετική πρόταση ας την καταθέσουν. Η άποψη που λέει απλώς 'δεν μπορώ να τις βλέπω', δεν μπορεί πλέον να σταθεί»

ΕΡΕΥΝΑ ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ ΤΟ ΥΠΕΧΩΔΕ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΡΡΟΗ ΤΟΞΙΚΩΝ ΣΤΟΝ ΑΣΩΠΟ (*)

(*) Αναδημοσίευση από το Asopos SOS - Η φωτογραφία είναι από τα ΝΕΑ (κάντε κλικ στη φωτο για μεγέθυνση και αποθήκευση)
Νέα έρευνα- βόμβα διαψεύδει την ανακοίνωση του ΥΠΕΧΩΔΕ ότι στα νερά του Ασωπού δεν ανιχνεύεται εξασθενές χρώμιο. Παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργείου στις 31 Ιουλίου, η πλέον πρόσφατη μελέτη του Τομέα Διαχείρισης Περιβάλλοντος του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών αποδεικνύει ότι η ρύπανση συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς.Καρκινογόνο εξασθενές χρώμιο, βάριο και άλλα τοξικά μέταλλα διαρρέουν στην κοίτη του ποταμού σε υψηλές συγκεντρώσεις, όπως προκύπτει από την έρευνα που βλέπει το φως της δημοσιότητας πριν παρουσιαστεί σε διεθνές συνέδριο για το νερό στις 16 Οκτωβρίου.
Στα νερά του Ασωπού καταγράφηκαν συγκεντρώσεις εξασθενούς χρωμίου έως και 148 μικρογραμμάρια ανά λίτρο. «Από αυτά υπολογίζεται ότι τα 100 μικρογραμμάρια καταλήγουν στον υδροφόρο ορίζοντα καθώς η περιοχή αποτελείται κυρίως από πετρώματα που διαπερνώνται εύκολα από υγρά», λέει στα «ΝΕΑ» ο αναπληρωτής καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών δρ. Θεολόγος Μιμίδης.
ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ
Τα νερά του ποταμού από τα Οινόφυτα έως τον Ωρωπό κρίνονται ακατάλληλα για άρδευση. Και όμως, χρησιμοποιούνται
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι σε προηγούμενη έρευνα του κ. Μιμίδη σε γεωτρήσεις κοντά στην κοίτη η συγκέντρωση των υπογείων υδάτων σε εξασθενές χρώμιο ανερχόταν σε 100 μικρογραμμάρια. Σημειώνεται δε ότι το όριο για το πόσιμο νερό σε ολικό χρώμιο είναι 50 μικρογραμμάρια ενώ δεν υπάρχει όριο για την περιεκτικότητά του σε εξασθενές χρώμιο καθώς θεωρείται καρκινογόνο. Ωστόσο, οι αναλύσεις της έρευνας που ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο του 2008 διαψεύδουν την ανακοίνωση του ΥΠΕΧΩΔΕ όπου αναφερόταν: «από τις συνεχείς δειγματοληψίες στην περιοχή διαπιστώνεται ότι δεν ανιχνεύεται τον τελευταίο καιρό εξασθενές χρώμιο στα επιφανειακά νερά»…
Από Οινόφυτα μέχρι ΩρωπόΌπως προκύπτει από τα ευρήματα, οι μεγαλύτερες συγκεντρώσεις εξασθενούς χρωμίου αλλά και των άλλων τοξικών μετάλλων εντοπίζονται στη βιομηχανική περιοχή γύρω από τα Οινόφυτα έως και τις εκβολές του Ασωπού στον Ωρωπό. Πιο συγκεκριμένα, εκτός από εξασθενές χρώμιο, εντοπίζεται νικέλιο σε συγκεντρώσεις 31 μικρογραμμαρίων ανά λίτρο (20 το όριο σύμφωνα με την έρευνα), κοβάλτιο 30 μικρογραμμάρια (όριο 0), σίδηρος 420 μgr (όριο 200), μαγγάνιο 157 μgr (όριο 50) και βάριο 18.000 μgr (όριο 0). «Ιδιαίτερα σπάνια και χαρακτηριστική της μόλυνσης των υδάτων του Ασωπού είναι η συνύπαρξη νιτρικών και καρκινογόνων νιτρωδών στη βιομηχανική περιοχή των Οινοφύτων», επισημαίνει ο κ. Μιμίδης. Στην έρευνα επισημαίνεται ότι οι καλλιεργούμενες εκτάσεις στην λεκάνη του Ασωπού ανέρχονται σε 351.400 στρέμματα. Στα συμπεράσματα περιλαμβάνεται και το εξής: τα νερά του ποταμού από το ύψος της βιομηχανικής περιοχής Οινοφύτων έως και τις εκβολές του στον Ωρωπό κρίνονται ακατάλληλα για άρδευση λόγω της ρύπανσής τους από βαρέα μέταλλα.
Από καταγγελίες κατοίκων της ευρύτερης περιοχής προκύπτει ότι σε σημεία όπου ο ποταμός εμφανίζει ροή υπάρχουν σωλήνες οι οποίοι αντλούν από την κοίτη νερό για την άρδευση παρόχθιων καλλιεργήσιμων εκτάσεων, ενώ και στις γεωτρήσεις που αντλούν τα υπόγεια ύδατα έχουν καταγραφεί υψηλές συγκεντρώσεις σε εξασθενές χρώμιο και άλλα τοξικά μέταλλα που θεωρούνται επιβλαβή για την ανθρώπινη υγεία σε τιμές που ξεπερνούν τα όρια.
13.000 κυβικά μέτρα απόβλητα την ημέρα!
ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΛΗΨΗ της έρευνας αναφέρεται ότι «η συλλογή μεγάλου αριθμού δειγμάτων κατά μήκος όλης της έκτασης του ποταμού επιβεβαίωσε την καθολική ρύπανση και μόλυνσή του. Το νερό το οποίο παροχετεύεται προς τις εκβολές του οφείλεται αποκλειστικά σε εκχύσεις βιομηχανικών αποβλήτων, οι οποίες ανέρχονται περίπου σε 13.000
κυβικά μέτρα ανά ημέρα κατά την υγρή περίοδο», δηλαδή από τον Οκτώβριο έως και τον Απρίλιο.
Σύμφωνα με την απογραφή που πραγματοποιήθηκε από τους συντάκτες της μελέτης, στην ευρύτερη περιοχή της λεκάνης του Ασωπού δραστηριοποιούνται συνολικά 407 βιομηχανικές και βιοτεχνικές μονάδες «ποικίλης ρυπαντικής δραστηριότητας, με πιο ήπιες αυτές των μονάδων διατροφής και πιο έντονες αυτές των βαφείων- φινιριστηρίων και των μεταλλουργικών μονάδων». Ειδικότερα, προέκυψε ότι στην περιοχή εδρεύουν 164 βιομηχανίες επεξεργασίας μετάλλων, 20 χημικών προϊόντων, 12 χρωμάτων- βερνικιών, 1 βυρσοδεψείο και πολλές ακόμα. Ανάμεσά τους εντοπίζονται και 73 παραγωγής ειδών διατροφής, αφού ποτέ στην περιοχή δεν υπήρξε χωρική ομαδοποίηση ομοειδών βιομηχανιών. «Πολλές από τις βιομηχανίες αφήνουν απόβλητα στην αυλή τους, με αποτέλεσμα αυτά να διαχέονται λόγω των καιρικών συνθηκών σε άλλες που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση», προσθέτει ο κ. Μιμίδης.

Κυριακή 23 Νοεμβρίου 2008

ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ ΤΗΣ ΑΥΛΙΔΑΣ (*)

(*) Από την σχετική ανακοίνωση του κ.Βασίλειου Βισβίνη, Γυμνασιάρχη στο Συνέδριο της Εταιρείας Ευβοϊκών Σπουδών "Η Εύβοια στην 3η χιλιετία" 16-18 Νοεμβρίου 2001
"Οι υπαρκτοί και δεδομένοι αρχαιολογικοί χώροι της Αυλίδας είναι:
1. Το Μεγάλο Βουνό ..... Την κορυφή του επιστέφουν πλείστες όσες αρχαιότητες (ερείπια αρχαίων κτισμάτων, ερειπωμένα τείχη της ακροπόλεως της αρχαίας Αυλίδας, το Διατείχισμα του Σαλγανέως κ.α)
2. Ο Βεσαλάς ή Νησί, χαμηλός ασβεστολιθικός όγκος, στη ράχη του οποίου υπάρχει το πανάρχαιο φρούριο της Αυλίδας, κτισμένο από απελέκητους λίθους. Ο Βεσαλάς βρίσκεται απέναντι από τη ΝΑ πλαγιά του Μεγάλου Βουνού.
3. Η μικρή κοιλάδα της αρχαίας Αυλίδας......Εκεί βρίσκονται τα θεμέλια του ερειπωμένου ναού της Αυλιδείας Αρτεμίδος, η Ιερή Κρήνη, τα μεγάλα και οργανωμένα αγγειοπλαστεία και κηροπλαστεία, το Καταγώγιον (κατάλυμα ξένων)
4. Η Σχινέζα, μικρή κοιλάδα ΝΔ του Μεγάλου Βουνού........κέντρο κεραμευτικών και εργαστηρίων επεξεργασίας του αργίλου.
5. Πλατύ πηγάδι στις παρυφές του Βαθέως Αυλίδος......"Αγαμεμνόνειον φρέαρ"
6. Η Ριτσώνα, που συμπίπτει και ταυτίζεται απόλυτα με την αρχαία Μυκαλησσό. Εκεί υπήρχε τοι μεγαλύτερο νεκροταφείο της αρχαίας Βοιωτίας, που λειτούργησε από τον 8ο έως τον 3ο αιώνα π.Χ."

Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2008

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΕΣ ΤΑΣΕΙΣ, ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ

Πριν αναφέρουμε τις σκέψεις μας για το θέμα θεωρούμε σκόπιμο εξ'αρχής να διατυπώσουμε δύο αναγκαιότητες για την αντιμετώπισή των οικουμενικών τάσεων και κινδύνων.
Η πρώτη: Σκέψου σφαιρικά, δράσε μόνος και μαζί με άλλους τοπικά.
Η δεύτερη: Η αντιμετώπιση μπορεί και πρέπει να ενισχυθεί από το τοπικό και περιφερειακό επίπεδο διακυβέρνησης.

Ως οικουμενικές τάσεις ορίζονται τα συνεχώς ή / και περιοδικά επαναλαμβανόμενα αξιοπρόσεκτα γεγονότα οικονομικού, κοινωνικού, τεχνολογικού και περιβαλλοντικού χαρακτήρα στο σύγχρονο κόσμο. Οι δυνητικές προκλήσεις, απαιτήσεις και απορυθμίσεις που προκύπτουν από τις προηγούμενες καθορίζονται και είναι τα προβλήματα που χρήζουν ουσιαστικής αντιμετώπισης.
Οι κίνδυνοι που προκύπτουν είναι συγκεκριμένες εφαρμογές αυτών των προβλημάτων με ένα σχήμα που είναι αρκετά συγκεκριμένο για να είναι επιδεκτικό αξιολόγησης σε ότι αφορά τις πιθανότητες, το εύρος και την ένταση εμφάνισης του. Οι τελευταίοι θα πρέπει να μην είναι τόσο εξειδικευμένοι ώστε να αποκλείουν την δυνατότητα παρέμβασης των υπεύθυνων κεντρικής και τοπικής διακυβέρνησης.

Σε αρκετές περιπτώσεις οι διαδρομές μεταξύ των τάσεων, προβλημάτων και κινδύνων είναι αρκετά καθορισμένες με μεγάλες πιθανότητες πρόβλεψης, σε άλλες περιπτώσεις αξιοσημείωτες γεωπολιτικές αβεβαιότητες κάνουν τις διαδρομές πιο σκοτεινές και απρόβλεπτες και τα προβλήματα που προκύπτουν από τις οικουμενικές τάσεις επιδεκτικά μικροπολιτικής εκμετάλλευσης και δημαγωγίας των κρατούντων.

Η πιθανότητα εμφάνισης ρεαλιστικών σεναρίων πρόβλεψης ή και αντιμετώπισης μεγαλώνει όσο οι παράμετροι των σεναρίων γίνονται πιο πολύ αντικείμενο επιστημονικής έρευνας και πιο συγκεκριμένες παρά δημαγωγίας. Το κλειδί διάκρισης σε αυτό το σημείο είναι η πολιτική που εφαρμόστηκε από το πολιτικό σύστημα τις τελευταίες δεκαετίες παρά την ύπαρξη φωνών διαμαρτυρίας, προειδοποιήσεων και εναλλακτικών προτάσεων. Οι υπεύθυνοι της κεντρικής και τοπικής διακυβέρνησης πρέπει αναλαμβάνοντας τις ευθύνες τους (που συνήθως τις ξεχνούν) να επικεντρώσουν τη προσοχή τους στα πλέον πιθανά σενάρια πρόβλεψης και αντιμετώπισης που έχουν καθορισμένες επιστημονικά πιθανότητες για την περιοχή τους.

Για τη χώρα μας έχουν αξιοπρόσεκτη σημασία ορισμένες από τις καθορισμένες οικουμενικές τάσεις που χαρακτηρίζονται από τη γεωγραφική θέση της χώρας, τη θέση της στο παγκόσμιο σύστημα, την ιστορικότητα της οικονομικής και κοινωνικής της ανάπτυξης, την διάρθρωση της οικονομίας της κλπ.
Ως τέτοιες τάσεις που έχουν ή θα έχουν σημαντική επίπτωση στην Ελλάδα μπορούν να καθοριστούν οι ακόλουθες:

Επικράτηση στη κοινωνική συνείδηση του καταναλωτικού προτύπου των ΗΠΑ
Αυξανόμενη απορύθμιση της αγροτικής παραγωγής εξ αιτίας των υδροβόρων καλλιεργειών και της νιτροποίησης των εδαφών.
Ενεργειακές ελλείψεις
Γήρανση πληθυσμού
Ρόλος της οικοδομής για την ντόπια οικονομία και η πορεία επενδύσεων σε αυτές.
Κλιματικές αλλαγές / παγκόσμια θέρμανση
Αποδόμηση του οικολογικού συστήματος
Διεύρυνση πληθυσμιακής έκθεσης σε φυσικές καταστροφές
Διεύρυνση πληθυσμιακής έκθεσης σε νοσήματα
Αυξανόμενη αλληλεξάρτηση της πληροφοριακής υποδομής

Στο επόμενο διάστημα θα κάνουμε μια προσπάθεια παρουσίασης και ανάλυσης των βασικών θεμάτων από τα παραπάνω που έχουν σχέση με τη λειτουργία και αειφορία του συστήματος του Ευβοϊκού. Καλοδεχούμενες είναι και οι δικές σας απόψεις, αναλύσεις και προτάσεις...

ΠΕΡΙΟΧΕΣ NATURA ΣΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΟΥ ΕΥΒΟΪΚΟΥ

Η εφαρμογή της Οδηγίας 92/43/ΕΟΚ, που είναι γνωστή ως NATURA και αναφέρεται στη διατήρηση των φυσικών οικοτόπων καθώς και της άγριας πανίδας και χλωρίδας συμβάλει σημαντικά στη διατήρηση της βιοποικιλότητας. Η μεγαλύτερη αειφορική ωφέλεια της Οδηγίας είναι ότι προβλέπει την προστασία ειδών και φυσικών τύπων οικοτόπων (habitats) μέσω του δικτύου προστατευόμενων περιοχών ΦΥΣΗ 2000.
Γύρω και δίπλα από τον Ευβοϊκό υπάρχουν ενταγμένες στο αναφερόμενο δίκτυο αξιοσημείωτες περιοχές, οι οποίες είναι οι εξής:
ΕΛΟΣ ΣΟΥΡΠΗΣ - ΚΟΥΡΙ ΑΛΜΥΡΟΥ (Μαγνησία)
ΦΑΡΑΓΓΙ ΓΟΡΓΟΠΟΤΑΜΟΥ
ΚΟΙΛΑΔΑ ΚΑΙ ΕΚΒΟΛΕΣ ΣΠΕΡΧΕΙΟΥ - ΜΑΛΙΑΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ
ΥΓΡΟΤΟΠΟΣ ΚΑΙ ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΚΟΛΠΟΥ ΑΤΑΛΑΝΤΗΣ
TEΛΕΘΡΙΟ - ΛΙΧΑΔΑ - ΓΙΑΛΤΡΑ
ΟΡΟΣ ΚΑΝΔΗΛΙ - ΚΟΙΛΑΔΑ ΠΡΟΚΟΠΙΟΥ - ΔΕΛΤΑ ΚΗΡΕΑ
ΜΕΓΑΛΟ ΚΑΙ ΜΙΚΡΟ ΛΙΒΑΡΙ - ΔΕΛΤΑ ΞΗΡΙΑ - ΥΔΡΟΧΑΡΕΣ ΔΑΣΟΣ ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ
ΛΙΜΝΕΣ ΥΛΙΚΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΙΜΝΗ - ΣΥΣΤΗΜΑ ΒΟΙΩΤΙΚΟΥ ΚΗΦΙΣΣΟΥ
ΩΡΩΠΟΣ - ΕΚΒΟΛΕΣ ΑΣΩΠΟΥ
ΣΧΙΝΙΑΣ
ΒΡΑΥΡΩΝΑ
Περισσότερα: http://natura.minenv.gr/natura/default.asp

Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2008

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΥΠΕΧΩΔΕ ΣΤΟ ΤΕΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΣΩΠΟ

Σχετικά με χθεσινή ανακοίνωση του ΤΕΕ για τον Ασωπό ποταμό και την «παράφραση» που κάνουν ορισμένοι με σκοπό να αποδοθούν «ευθύνες» στο ΥΠΕΧΩΔΕ, επισημαίνουμε τα εξής :
1. Το ΥΠΕΧΩΔΕ καταβάλει μία συστηματική και ολοκληρωμένη προσπάθεια να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το πρόβλημα δεκαετιών της ρύπανσης του Ασωπού ποταμού με τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργος Σουφλιάς στις 27 Σεπτεμβρίου και στις 5 Οκτωβρίου 2007. Τα μέτρα αυτά υλοποιούνται με συνέπεια και η επίδρασή τους έχει αρχίσει να φαίνεται ήδη στα νερά του Ασωπού ποταμού.
2. Δεν αποτελεί αρμοδιότητα του ΥΠΕΧΩΔΕ η στελέχωση των υπηρεσιών της Περιφέρειας και της Νομαρχίας και μας προκαλεί εντύπωση που ορισμένοι βλέπουν και σ΄ αυτό ….ευθύνη του ΥΠΕΧΩΔΕ.
3. Δεν υπάρχει καμία μελέτη του ΙΓΜΕ την οποία «έθαψε» το ΥΠΕΧΩΔΕ. Το ΙΓΜΕ έκανε μόνο μια αναγνωριστική διερεύνηση για το θέμα των υπόγειων νερών με σκοπό να προτείνει την εκπόνηση μελέτης που θα χρηματοδοτηθεί από το ΥΠΕΧΩΔΕ.
Για το θέμα αυτό υπάρχει συνεργασία της Κεντρικής Υπηρεσίας Υδάτων του ΥΠΕΧΩΔΕ με το ΙΓΜΕ για να καθοριστεί το ακριβές αντικείμενο της μελέτης καθώς και η μεθοδολογία προσδιορισμού της κίνησης των υπόγειων νερών στην ευρύτερη περιοχή.

Σχετικά με τα μέτρα που για πρώτη φορά υλοποιούνται από το ΥΠΕΧΩΔΕ στον Ασωπό ποταμό επισημαίνουμε ότι, μεταξύ των άλλων :
1. Παρόλο που η αρμοδιότητα καθαρισμού του Ασωπού ποταμού ανήκει στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, το έργο χαρακτηρίστηκε με απόφαση του Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργου Σουφλιά εθνικού επιπέδου ώστε να επέμβει το ΥΠΕΧΩΔΕ.
Από τις 27 Σεπτεμβρίου 2007 συνεργεία του ΥΠΕΧΩΔΕ ξεκίνησαν εντατικές εργασίες καθαρισμού του ποταμού. Το έργο ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο του 2007 σε μήκος 6200 μέτρων και εντοπίσθηκαν 35 αγωγοί υγρών βιομηχανικών αποβλήτων. Έχει γίνει ήδη ταυτοποίηση στους περισσότερους αγωγούς ενώ η διαδικασία συνεχίζεται με την επεξεργασία των στοιχείων που έχουν συμπληρώσει σε ειδικά ερωτηματολόγια οι βιομηχανίες.
2. Οι έλεγχοι στις βιομηχανικές εγκαταστάσεις της περιοχής είναι συνεχείς και αλλεπάλληλοι και οι κυρώσεις αυστηρότατες..
Οι έλεγχοι εντατικοποιήθηκαν ήδη από τον Αύγουστο του 2007. Από το 2005 μέχρι σήμερα στην ευρύτερη περιοχή του Ασωπού έχουν γίνει περισσότεροι από 200 έλεγχοι, επιθεωρήσεις, δειγματοληψίες και έχουν επιβληθεί πρόστιμα ύψους 3.424.620 €.
Από τον Ιούνιο 2008 οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος του ΥΠΕΧΩΔΕ πραγματοποιούν σε καθημερινή βάση και επανελέγχους σε δραστηριότητες στην περιοχή του Ασωπού ποταμού, με σκοπό να διαπιστωθεί η συμμόρφωσή τους σε σχέση με περιβαλλοντικές παραβάσεις που είχαν βεβαιωθεί από προηγούμενους ελέγχους. Από τη συνολική εικόνα των μέχρι στιγμής επανελέγχων διαπιστώνεται ότι υπάρχει υψηλό ποσοστό συμμόρφωσης.
Παράλληλα από τις συνεχείς δειγματοληψίες στην περιοχή, διαπιστώνεται ότι δεν ανιχνεύεται τον τελευταίο καιρό εξασθενές χρώμιο στα επιφανειακά νερά.
Σημειώνουμε ότι όλες οι προσφυγές μεγάλων εταιρειών της περιοχής του Ασωπού στην δικαιοσύνη για αναστολή πληρωμής των προστίμων, με απόφαση του Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, έχουν απορριφθεί και τα πρόστιμα έχουν βεβαιωθεί κανονικά από τις αρμόδιες εφορείες και έχουν εισπραχθεί.
3. Με πρωτοβουλία του ΥΠΕΧΩΔΕ, σε συνεργασία με την Νομαρχία Βοιωτίας, έχει καταρτιστεί και αποσταλεί ερωτηματολόγιο σε όλες τις εταιρείες της ευρύτερης περιοχής του Ασωπού, προκειμένου να δηλώσουν τον τρόπο διαχείρισης των υγρών αποβλήτων και ιδίως των επικινδύνων, καθώς και αναλυτικά διαγράμματα των αγωγών διάθεσης αποβλήτων.
Στόχος της πρωτοβουλίας αυτής είναι η ταυτοποίηση των αγωγών και η υλοποίηση της κατασκευής ενιαίου και ελεγχόμενου δικτύου αποχέτευσης των βιομηχανικών αποβλήτων της περιοχής Οινοφύτων. Στα πλαίσια αυτά έχουν απαντήσει 200 επιχειρήσεις.
4. Ανατέθηκε στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο η μελέτη για την κατασκευή ενιαίου δικτύου αποχέτευσης βιομηχανικών επεξεργασμένων αποβλήτων με σύγχρονο σύστημα αυτόματης παρακολούθησης της επικινδυνότητας των αποβλήτων.
5. Η ποιότητα των επιφανειακών νερών ελέγχεται συνεχώς σε πολλά σημεία δειγματοληψίας κατά μήκος του Ασωπού ποταμού για όλες τις παραμέτρους ρύπανσης συμπεριλαμβανομένων και των τοξικών ουσιών. Το ΥΠΕΧΩΔΕ πραγματοποιεί δειγματοληψίες και στην θαλάσσια περιοχή εκβολής του ποταμού Ασωπού η οποία παρακολουθείται συστηματικά με λήψη δειγμάτων και αναλύσεις σε 5 ακτές του Ν. Αττικής και 1 ακτή του Ν. Βοιωτίας (Πηγαδάκια, Γυμνάσιο – Άμμος, Ακρωτήρι, Χαλκούτσι, παραλία Μαρκόπουλου και Δήλεσι).
6. Για τον επανακαθορισμό των οριακών τιμών επικινδύνων ουσιών στα υγρά βιομηχανικά απόβλητα και λύματα γίνεται μελέτη από ομάδα εργασίας ειδικών επιστημόνων και μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχει ολοκληρωθεί η μελέτη και θα προσδιοριστούν τα νέα όρια.

Κλείνοντας, θέλουμε να επαναλάβουμε ότι στο ΥΠΕΧΩΔΕ έχουμε αποδείξει ότι έχουμε συνέπεια λόγων και πράξεων. Η αντιμετώπιση της ρύπανσης του Ασωπού ποταμού είναι ένα πρόβλημα δεκαετιών και φυσικά θέλει μελέτες και χρόνο για την οριστική αντιμετώπισή του. Γίνεται μεγάλη προσπάθεια και χρειαζόμαστε συμπαράσταση, καλόπιστη κριτική και όχι κακόπιστη.

ΟΡΟΙ ΚΑΙ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ

Τους όρους και τα κριτήρια για την κατανομή του πακέτου στήριξης των 28 δισ. ευρώ θέτει απόφαση του υπουργού Οικονομίας, Γιώργου Αλογοσκούφη.
Για την ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας (έκδοση προνομιούχων μετοχών) τα κριτήρια είναι η αύξηση της κεφαλαιακής επάρκειας στο 10%, το μέγεθος του πιστωτικού ιδρύματος και το μέγεθος της χρηματοδότησης που διαθέτει σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Για την παροχή εγγύησης τα βασικά κριτήρια είναι η κατάσταση του πιστωτικού ιδρύματος από πλευράς ρευστότητας, το μέγεθος του πιστωτικού ιδρύματος όπως αυτό προκύπτει από το μερίδιο αγοράς στη χρηματοδότηση της οικονομίας, καθώς και ο ρόλος του στη διατήρηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας. καθώς και το μέγεθος της συμβολής του πιστωτικού ιδρύματος στη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των στεγαστικών δανείων.
Οι τράπεζες θα λάβουν «δανεικά» τα ειδικά ομόλογα του δημοσίου (με μηδενικό επιτόκιο) και έναντι προμήθειας από 25 έως 50 μονάδες βάσης ανάλογα με το αν θα υπάρχουν πρόσθετες εξασφαλίσεις. Οι ίδιες προμήθειες ισχύουν και για τις εγγυήσεις του δημοσίου. Όσον αφορά τις κεφαλαιακές ενισχύσεις με αντάλλαγμα προνομιούχες μετοχές, η επαναγορά τους από τις τράπεζες θα γίνεται στην αρχική τιμή διάθεσης, ενώ η αγορά τους από το δημόσιο θα γίνεται με ομόλογα ή μετρητά.
Περισσότερα: http://www.capital.gr/news.asp?Details=622822

Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2008

ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΑΝΑΤ.ΣΤΕΡΕΑΣ ΤΟΥ ΤΕΕ ΓΙΑ ΤΗ ΡΥΠΑΝΣΗ ΤΟΥ ΑΣΩΠΟΥ

Καμία από τις σημαντικές προτάσεις που έχει καταθέσει ο Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης στο πόρισμα που συνέταξε για τις παραλείψεις στους ελέγχους και την λειτουργία μέρους των εργοστασίων που αποβάλουν επικίνδυνα απόβλητα στην ευρύτερη περιοχή του Ασωπού, δεν υλοποιείται.
Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε η έκτακτη συνεδρίαση της Δ.Ε. του Τμήματος Ανατολικής Στερεάς του ΤΕΕ, στην οποία συμμετείχε και ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιάννης Αλαβάνος.
Τονίστηκε ότι τα προβλήματα της Βιομηχανικής Περιοχής Οινοφύτων - Σχηματαρίου, δεν είναι η πρώτη φορά που απασχολούν το ΤΕΕ.
Στην περιοχή λειτουργούν περισσότερες από 1.500 μονάδες βιομηχανικής και βιοτεχνικής δραστηριότητας, στρατηγικών τομέων της Εθνικής Οικονομίας, με εξαιρετικά υψηλό αντίκρισμα σε επίπεδο χώρας.
Ένα από τα μεγαλύτερα ελλείμματα στη διαχείριση των προβλημάτων της περιοχής είναι η ανεπαρκής στελέχωση και οι πενιχρός εξοπλισμός των συναρμόδιων υπηρεσιών της Περιφέρειας. Στις υπηρεσίες, εργάζονται συνολικά λιγότεροι από δέκα μηχανικοί και είναι φανερό ότι, εξ ορισμού, εξανεμίζονται οι προοπτικές για σωστά και αποτελεσματικά διοικητικά μέτρα και παρεμβάσεις.
Κατά τη συζήτηση συνεκτιμήθηκαν:
- Οι προτάσεις του Χωροταξικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και ειδικότερα η ανάγκη οργάνωσης της ευρύτερης περιοχής Οινοφύτων - Σχηματαρίου μέσα από Ειδική Χωρική Παρέμβαση (ΠΕΧΠ), οι οποίες εξακολουθούν να είναι επίκαιρες.
- Η ανάγκη να υπάρξουν πρωτοβουλίες από την Κεντρική Διοίκηση, ώστε με επιστημονικές έρευνες να παραμετροποιηθούν οι επιπτώσεις μόλυνσης του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα και να δρομολογηθούν μέτρα για την ανάταξή τους. Σε αυτή την κατεύθυνση προέχει η εκπόνηση Ειδικού Σχεδίου Διαχείρισης και Προγράμματος Παρακολούθησης των δεδομένων της λεκάνης απορροής του Ασωπού ποταμού.
- Η ενίσχυση των δυνατοτήτων των αρμοδίων υπηρεσιών της περιοχής, με εξοπλισμό και κατάλληλο στελεχιακό δυναμικό, το συντομότερο δυνατό και επίσης η ανάγκη συνδρομής των μηχανικών που εργάζονται σ' αυτές απέναντι σε ενδεχόμενες διώξεις. Οι υπάλληλοι, όπως τονίστηκε, ασκούν τα καθήκοντά τους μέσα από τη σημερινή αταξία και χωρίς ασφαλιστικές δικλείδες σε σχέση με τις υποχρεώσεις τους. Συνεπώς, πολλές φορές μπορεί να τους επιμερίζονται ευθύνες οι οποίες δεν τους αναλογούν.
- Οι διατυπωμένες κατά το παρελθόν επενδυτικές προτάσεις, η μελέτη των οποίων δεν προωθείται, λόγω αδυναμίας των αρμόδιων υπηρεσιών.
Στην έκτακτη αυτή σύσκεψη συμμετείχαν και μηχανικοί υπάλληλοι των αρμοδίων υπηρεσιών που επιμελούνται τα θέματα της συγκεκριμένης περιοχής.

Αποφασίστηκε, τόσο σε περιφερειακό, όσο και σε κεντρικό επίπεδο το ΤΕΕ να αναδείξει το όλο θέμα προς κάθε κατεύθυνση και προπαντός στη βάση της αδήριτης ανάγκης για την εγρήγορση της Πολιτείας. Εάν εξακολουθήσει ο εφησυχασμός υπογραμμίστηκε, είναι βέβαιο ότι τα προβλήματα θα διογκωθούν και μετά από λίγα χρόνια η περιοχή θα βιώνει πολύ χειρότερες καταστάσεις από αυτές που έχουν διαγνωσθεί έως σήμερα.
Στην κατεύθυνση αυτή αποφασίσθηκε, επίσης, η διοργάνωση Ημερίδας για την ευρύτερη βιομηχανική ζώνη των Οινοφύτων, από χωροταξική, βιομηχανική, περιβαλλοντική άποψη, σε συνδυασμό με τις εξελίξεις στην Ελληνική Βιομηχανία και τα συμπεράσματα στα οποία είχε καταλήξει το προ διετίας συνέδριο του ΤΕΕ.

Η ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΤΩΝ ΡΕΥΜΑΤΩΝ (Στοιχεία Λ.Τ.Χαλκίδας)


Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΣΕΛΗΝΗΣ ΣΤΑ ΡΕΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΥΡΙΠΟΥ (Στοιχεία Λ.Τ.Χαλκίδας)


Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2008

ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΑΝΤΑΛΛΑΣΟΥΝ ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΛΙΘΑΝΘΡΑΚΑ

Τριήμερο διαλόγου για την ενέργεια, 21-23 Νοεμβρίου, Αθήνα, Οικονομικό πανεπιστήμιο (ΑΣΟΕΕ) - Ας προσπαθήσουμε να είμαστε όλοι εκεί.......
Παρασκευή 21/11, 7.30 μ.μ
Παραγωγή ενέργειας και επιπτώσεις στο περιβάλλον – ΑΠΕ – η εμπειρία του Ensdorf
· Άνοιγμα εργασιών – εισαγωγική ομιλία Επιδίωξη του τριημέρου - τι σημαίνει η εισαγωγή του λιθάνθρακα στο ενεργειακό μείγμα (Κ. Χαϊνάς, "Ενεργοί πολίτες Εύβοιας")
· Κλιματική αλλαγή και ο τομέας της παραγωγής ηλεκτρισμού: κίνδυνοι και προκλήσεις (Σεβ. Μoιρασγεντής, ερευνητής Εθνικού αστεροσκοπείου Αθηνών)
· Αιολική ενέργεια, εναλλακτική ή συμπληρωματική ενέργεια; (Αλ. Μαβής, Δίκτυο οικολογικών οργανώσεων Αιγαίου)
· Η εμπειρία των πολιτών του Ensdorf κατά της μονάδας λιθάνθρακα της RWE (Karl Heinz Winkler, Δίκτυο κινήσεων πολιτών περιοχής Ensdorf)
Σάββατο 22/11, 11.00 π.μ.
· Παγκόσμια καμπάνια για την κλιματική δράση – Κοπεγχάγη 2009 (F.A.R.M.A.)
· Ο άγνωστος πόλεμος της εναλλακτικής ενέργειας (Θ. Ράπτης, ομάδα έρευνας εναλλακτικών τεχνολογιών)
Σάββατο 22/11, 7.30 μ.μ.
Το κυρίαρχο μοντέλο – κριτική στον υφιστάμενο και το νέο ενεργειακό σχεδιασμό
· Εξόρυξη λιγνίτη στην Πτολεμαΐδα – Μύθοι και πραγματικότητες (Λ. Ιωαννίδης, μέλος Δ.Σ. Οικολογικής κίνησης Κοζάνης)
· Φυσικό αέριο: Ανθρωποκεντρική ορθολογική χρήση κατά της σπατάλης στην ηλεκτροπαραγωγή και της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος (Δ. Παπανίκας, τ. καθ. Παν. Πάτρας – Δ. Μάργαρης, αν. καθ. Παν. Πάτρας)
· Η πρόκληση της πυρηνικής ενέργειας (Όλγα Αθανίτου, Αντιπυρηνικό παρατηρητήριο Μεσογείου)
· Μεγάλα υδροηλεκτρικά φράγματα και η περίπτωση της εκτροπής του Αχελώου (Γ. Χονδρός – Πανελλαδική κίνηση κατά της εκτροπής του Αχελώου)
Κυριακή 23/11, 11.00 π.μ.
· Εγκαταστάσεις της ΔΕΗ στον Υμηττό και κοινωνικές διεκδικήσεις 2002 – 2008 (Π. Τότσικας, "Πρωτοβουλία πολιτών για την προστασία του Υμηττού")
· Από το ατομικό στο συλλογικό: εναλλακτικά μοντέλα κοινωνικής συμπεριφοράς (Αντ. Μπρούμας, ομάδα Urbi et Orbi)
Κυριακή 23/11, 7.30 μ.μ.
Ενέργεια και κοινωνία των πολιτών
· Η Ελλάδα στον "πόλεμο" των αγωγών. Γεωπολιτική και στρατηγική σημασία των αγωγών αερίου και πετρελαίου (Δ. Κωνσταντακόπουλος, δημοσιογράφος)
· Μια διαφορετική προσέγγιση: το ζήτημα της ενέργειας και της ηλεκτροπαραγωγής από τη σκοπιά των πολιτών (Τ. Κεφαλάς, "Πολίτες κατά του λιθάνθρακα")
· Κίνημα για την ενέργεια: Αναγκαιότητα, εφικτότητα και η εμπειρία των πρώτων πρωτοβουλιών (Δ. Σπανούδη, "Συμπαράταξη Βοιωτών για το περιβάλλον") – Προοπτικές, στόχοι, στρατηγική (Ηλ. Γεωργαλής, "Παναιτωλοακαρνανικό μέτωπο" )
· Η παγκόσμια κλιματική αλλαγή ως η χαρακτηριστικότερη έκφανση σε παγκόσμιο επίπεδο του δυτικού "υποδείγματος" οργάνωσης του κοινωνικού βίου. Αναζήτηση προοπτικών (Γ. Σακελλάρης, διδάσκων στο Heriot Watt University - Edinburg, United Kingdom)
Από το Πανελλαδικό δίκτυο κινήσεων πολιτών "Πολίτες κατά του λιθάνθρακα"

ΠΩΣ ΤΟΝ ΛΕΝ ΤΟΝ ΠΟΤΑΜΟ?

Ο Ασωπός της Βοιωτίας, μαζί με τον ομώνυμό του της Φθιώτιδας και το Σπερχειό είναι από τους βασικούς ρυπαντές του υδροφόρου ορίζοντα και του Ευβοϊκού κόλπου. Οχι ότι δεν υπάρχουν και άλλοι, αλλοίμονο, Λήλας, Μεγάλο Ρέμα Αυλίδας κλπ έχουν και αυτοί τη συνεισφορά τους. Θα μου πείτε οι ποταμοί φταίνε? Φυσικά όχι.............
Περισσότερα: http://www.e-tipos.com/newsitem?id=59925

Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΡΥΠΑΝΣΗΣ ΥΠΑΓΟΡΕΥΕΙ ΝΕΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ

Του Δρ. Ι . Τσιπουρίδη, Αντιπρόεδρου Ελληνικής Εταιρείας Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ) (Γράφτηκε το Νοέμβρη του 2001, όμως δυστυχώς παραμένει επίκαιρο μέχρι σήμερα)
Όλοι πλέον γνωρίζουν την μόλυνση που υφίσταται το περιβάλλον από όλες τις ανθρώπινες δραστηριότητες. Η ατμόσφαιρα, οι θάλασσες, οι λίμνες, τα ποτάμια ακόμη και ο υδροφόρος ορίζοντας έχουν δεχτεί εκατομμύρια τόνους αερίων, υγρών και στερεών αποβλήτων. Αν και η καταστροφή του περιβάλλοντος πραγματοποιείται εδώ και δεκαετίες, με συνεχώς αυξανόμενη ένταση, τα αποτελέσματα του βιασμού του οικοσυστήματος έγιναν φανερά στον απλό πολίτη τα τελευταίες χρόνια, ενώ η συνειδητοποίηση του μεγέθους του κινδύνου που διατρέχει η ανθρωπότητα είναι ακόμη πιο πρόσφατη.
Όλοι πλέον νοιώθουμε τις κλιματικές αλλαγές και διαβάζουμε τις επισημάνσεις για αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη που θα σημάνει επέκταση της ερήμου στην εύκρατη ζώνη, τήξη των πάγων και άνοδο της θάλασσας, λειψυδρία κ.τ.λ. Γι αυτό, άλλωστε και η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα έχει ενεργοποιηθεί σε μια προσπάθεια να πείσει γι αυτά που θα έπρεπε να ήταν αυτονόητα: Ότι οι κλιματικές αλλαγές από το φαινόμενο του θερμοκηπίου και την γενικότερη μόλυνση του πλανήτη αποτελούν ήδη μια πραγματικότητα.
Δυστυχώς η αντιστροφή της κατάστασης δεν είναι εύκολη υπόθεση και σίγουρα δεν θα πραγματοποιηθεί από την μια μέρα στην άλλη. Αυτό και μόνο υπογραμμίζει πόσο επιτακτική είναι η ανάγκη να δραστηριοποιηθούμε ΟΛΟΙ ΑΜΕΣΑ. Δεν μπορούμε να κλείνουμε άλλο τα μάτια μας στην πραγματικότητα. Δεν είναι δυνατόν να φτιάξουμε μια όαση για μας, όταν καταρρέει το οικοσύστημα γύρω μας.
Από την άλλη δεν είναι δυνατόν να έχουμε ανάπτυξη χωρίς κάποιο κόστος. Δεν είναι δυνατόν να έχουμε ενέργεια χωρίς δίκτυα, αυτοκίνητα χωρίς αυτοκινητόδρομους, προϊόντα χωρίς εργοστάσια. Αρκεί το κόστος αυτό να είναι αποδεκτό και να μην ανατρέπει τα θεμελιώδη δεδομένα της ίδιας της ζωής πάνω στον πλανήτη.
Αυτό που μπορούμε να έχουμε, τώρα που γνωρίσαμε τις συνέπειες της αλόγιστης κατασπατάλησης των πόρων του πλανήτη, είναι ανάπτυξη με το μικρότερο δυνατό περιβαλλοντικό κόστος.
Και αυτό όσον αφορά την ενέργεια σημαίνει ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Τα όπλα που έχουμε στη φαρέτρα μας είναι μετρημένα. Ένα από τα πλέον αποδοτικά, τα πλέον αξιόπιστα και τα πλέον φιλικά προς το περιβάλλον είναι η Αιολική Ενέργεια.
Η χρήση της αιολικής ενέργειας για μια περιβαλλοντικά ορθολογική ανάπτυξη είναι μονόδρομος.

Στο Κιότο τέθηκαν στόχοι μείωσης των εκπεμπόμενων ρύπων και στην Βόννη στις 23/7/2001 επικυρώθηκαν από όλους, πλην των ΗΠΑ. Το ελληνικό κοινοβούλιο έχει ήδη επικυρώσει την συνθήκη του Κιότο.
Για να καταφέρει η Ελλάδα να ικανοποιήσει τους στόχους μείωσης των αερίων ρύπων του φαινομένου του θερμοκηπίου επιβάλλεται η μεγαλύτερη δυνατή αξιοποίηση της αιολικής ενέργειας.
Στην προσπάθεια αυτή πρέπει να είμαστε όλοι μαζί.
Πρέπει να στηριχθεί κάθε προσπάθεια είτε προέρχεται από δημόσιους φορείς, ιδιώτες επενδυτές ή την Τοπική Αυτοδιοίκηση, σε όλες τις περιοχές της πατρίδας μας όπου υπάρχει ικανοποιητικό αιολικό δυναμικό και ευτυχώς υπάρχει σε πολλές περιοχές.

ΑΝΑΧΩΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
Κι όμως αυτή η προσπάθεια που ξεκίνησε στην χώρα μας με τόση καθυστέρηση και δυστυχώς με τόσα γραφειοκρατικά και τεχνικής φύσεως προβλήματα, κινδυνεύει να μείνει στάσιμη γιατί δείχνει να χάνει τον κυριότερο σύμμαχο της: τους πολίτες.
Η ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας σε παγκόσμιο επίπεδο έχει την ένθερμη υποστήριξη των κατοίκων των περιοχών όπου αναπτύσσεται. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι έρευνες που διεξήγαγε η Κοινότητα καταδεικνύουν ότι σε περιοχές όπου εγκαθίστανται αιολικά πάρκα το ποσοστό των κατοίκων που τα αποδέχεται ευχαρίστως ανέρχεται στο 80%. Το πιο εντυπωσιακό, όμως, είναι ότι το ποσοστό των θετικά προσκείμενων κατοίκων είναι μεγαλύτερο μετά την εγκατάσταση και λειτουργία των αιολικών πάρκων, από ότι πριν την εγκατάσταση.
Η μέχρι πριν από ένα περίπου χρόνο εμπειρία στην Ελλάδα επιβεβαίωνε αυτά τα αποτελέσματα.
Στην Σητεία Κρήτης, όπου έγινε η πρώτη μεγάλη ανάπτυξη αιολικών πάρκων οι κάτοικοι ήταν και είναι ευχαριστημένοι. Το ίδιο έδειχνε να ισχύει και για την Εύβοια, μέχρι που ξέσπασε η αντίδραση.
Τι κάνει λοιπόν, κάποιους κατοίκους της Ν. Εύβοιας και της Λακωνίας να αντιτίθενται στην εγκατάσταση αιολικών πάρκων στην περιοχή τους;

Μήπως η εκπομπή ρύπων από τις ανεμογεννήτριες;
Από την εκμετάλλευση της Αιολικής Ενέργειας παράγεται ηλεκτρική ενέργεια χωρίς να προκαλείται ρύπανση και χωρίς να εκπέμπονται ρυπογόνα αέρια που δημιουργούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.
Μήπως η κατασπατάληση ενός φυσικού πόρου;
Σε αντίθεση με τα συμβατικά καύσιμα, η Αιολική Ενέργεια δεν θα τελειώσει ποτέ!
Μήπως ότι δαπανάται πολύ ενέργεια για την κατασκευή μιας ανεμογεννήτριας;
Μια Ανεμογεννήτρια είναι καθαρός παραγωγός ενέργειας, αφού σε λιγότερο από ένα χρόνο λειτουργίας, παράγει περισσότερη ενέργεια από όση χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή της.
Μήπως επειδή πληρώνουμε σε σκληρό συνάλλαγμα την εισαγωγή του φυσικού πόρου;
· Η Αιολική Ενέργεια αποτελεί έναν σημαντικό εθνικό πόρο, η εκμετάλλευση του οποίου θα αποφέρει οφέλη στην εθνική οικονομία, αφού μειώνει την εξάρτηση της χώρας από ακριβά εισαγόμενα καύσιμα.
Μήπως επειδή δεν συμβάλλει στη μείωση των ρύπων;
· Επειδή η χρήση ανεμογεννητριών υποκαθιστά συμβατικές ρυπογόνες πηγές ενέργειας (άνθρακα, λιγνίτη, πετρέλαιο), για κάθε μονάδα ηλεκτρισμού (κιλοβατώρα) που παράγεται από μια ανεμογεννήτρια αποφεύγεται η εκπομπή περίπου : 1000 γραμμαρίων Διοξειδίου του άνθρακα
Αυτό σημαίνει, ότι σήμερα με εγκατεστημένα παγκοσμίως 18.000 MW Αιολικών έργων, αποφεύγεται η εκπομπή περίπου 40 εκατομμυρίων τόνων διοξειδίου του άνθρακα ετησίως!!
Μήπως επειδή οι εγκαταστάσεις καταλαμβάνουν μεγάλη έκταση;
Οι σημερινές ανεμογεννήτριες χρησιμοποιούν λιγότερο από το 5% της έκτασης ενός αιολικού πάρκου, συμπεριλαμβανόμενων των δρόμων πρόσβασης. Η υπόλοιπη έκταση μέχρι και τη βάση μιας ανεμογεννήτριας μπορεί να χρησιμοποιηθεί για καλλιέργειες ή για βοσκή κοπαδιών.
Μήπως καταστρέφεται γενικά το περιβάλλον ;
· Οι εγκαταστάσεις ανεμογεννητριών δεν συνεπάγονται καταστροφή ορεινών ή άλλων όγκων ή δασικών εκτάσεων, αφού τα αιολικά πάρκα εγκαθίστανται σε άγονες περιοχές, όπου δεν υπάρχουν φυσικά ή τεχνητά εμπόδια στην ροή του ανέμου, ώστε να μην μειώνεται η απόδοση τους και όπου υπάρχουν ιδιαίτερα υψηλές ταχύτητες ανέμου, γεγονός που συνεπάγεται συνήθως την απουσία βλάστησης.
Μήπως επειδή καταστρέφει τις καλλιέργειες;
Στις περισσότερες χώρες του κόσμου, που στερούνται λόφων, η εγκατάσταση ανεμογεννητριών γίνεται μέσα ή δίπλα σε καλλιεργούμενες εκτάσεις, χωρίς το ένα να επηρεάζει το άλλο. Το σύνθημα μάλιστα είναι το γνωστό από τις διαφημίσεις «δύο σε ένα».
Μήπως επειδή δημιουργεί πρόβληματα στα ζώα;
Στις περισσότερες χώρες του κόσμου τα κοπάδια αγελάδων και προβάτων συνεχίζουν να βόσκουν ανέμελα στα λιβάδια δίπλα ή μέσα στα αιολικά πάρκα.
Μήπως δημιουργεί προβλήματα στα πτηνά;
Ναι, λοιπόν κάποια πτηνά έχουν σκοτωθεί από τα περιστρεφόμενα πτερύγια. Πόσα; Σε ετήσια βάση, 100 φορές λιγότερα από όσα σκοτώνονται σε έναν μέσης κυκλοφορίας αυτοκινητόδρομο.
Μήπως είναι πολύ θορυβώδεις;
Ο θόρυβος που εκπέμπεται από ένα αιολικό πάρκο σε λειτουργία, σε απόσταση 300 μέτρων είναι της τάξεως των 40 db και κατατάσσεται πιο κάτω από τον θόρυβο εντός ενός γραφείου ή ενός σπιτιού!! Επίσης πρέπει να τονισθεί ότι επειδή οι ανεμογεννήτριες εγκαθίστανται εκεί όπου υπάρχει δυνατός άνεμος, συνήθως ο θόρυβος του ανέμου καλύπτει πλήρως τον όποιο θόρυβο παράγει μια ανεμογεννήτρια.


Μήπως έχει γενικά παρενέργειες;
Η Αιολική Ενέργεια δεν έχει απολύτως καμία παρενέργεια ή επίδραση σε ανθρώπους, ζώα ή καλλιέργειες.
Κι όμως, έχουν «απαγγελθεί» διάφορες απίθανες κατηγορίες κατά των ανεμογεννητριών, όπως:
Ø Διώχνουν τα σύννεφα και την βροχή
Ø Δεν πετάει πουλί για χιλιόμετρα
Ø Δεν φυτρώνει τίποτε για χιλιόμετρα
Ø Τα ζώα δεν βόσκουν, δεν γεννούν (ίσως να αλλάζουν και σεξουαλική συμπεριφορά)
Ø Εκπέμπουν ραδιενέργεια
Ø Οι άνθρωποι αρρωσταίνουν
Ø Ο θόρυβος που κάνουν είναι εκκωφαντικός
Ø Μολύνουν τον υδροφόρο ορίζοντα

Κι άλλες παρόμοιες κατηγορίες, της ιδίας ….. ευρηματικότητας και επιστημονικής τεκμηρίωσης.
Πως είναι δυνατόν να υπάρχουν τόσο διαμετρικά αντίθετες απόψεις;
Πως γίνεται μια κατ’ εξοχήν περιβαλλοντική μορφή ενέργειας να βάλλεται για τις αρνητικές επιδράσεις που έχει στο περιβάλλον;

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ
Το μοναδικό περιβαλλοντικό πρόβλημα που μπορεί να συνδεθεί με τις εγκαταστάσεις ανεμογεννητριών είναι η αισθητική ή οπτική όχληση, καθώς και η πιθανολογούμενη αρνητική επέμβαση στην μορφολογία του χώρου εγκατάστασης.
Εξ ορισμού, όμως η αισθητική υπόκειται σε άκρως υποκειμενικά κριτήρια. Όπως και να έχει πάντως, σίγουρα μια σειρά από ανεμογεννήτριες σ’ έναν λόφο δεν είναι το πιο αντιαισθητικό θέαμα στον κόσμο.
Επίσης, είναι τόσα πολλά τα περιβαλλοντικά οφέλη από την εκμετάλλευση της Αιολικής Ενέργειας και τόσο οξυμένα τα προβλήματα της καταστροφής του οικοσυστήματος, που αναρωτιέται κανείς αν η ανθρωπότητα έχει την πολυτέλεια, εκεί που έχουν οδηγηθεί τα πράγματα, να ασκεί αισθητική περιβαλλοντική πολιτική, όσον αφορά την Αιολική Ενέργεια.
Επιπρόσθετα, πρέπει να αναλογισθεί κανείς τι θα συνέβαινε αν στη θέση του αιολικού πάρκου λειτουργούσε ένας θερμοηλεκτρικός σταθμός με χρήση λιγνίτη ή μαζούτ ή ένας πυρηνικός σταθμός.

ΦΩΣ ΣΤΟ ΤΟΥΝΕΛ
Η αιτία του προβλήματος, αλλά και η λύση του, βρίσκεται στο τρίπτυχο : Πολιτεία – Επενδυτές - Τοπικές Κοινωνίες.
Η Πολιτεία, η οποία για μια ακόμη φορά φάνηκε κατώτερη των περιστάσεων, σε ένα σημαντικό θέμα που οι προδιαγραφές του στο ξεκίνημα, ήταν μια μοναδική συνταγή επιτυχίας. Αντί να προηγηθεί, να αποφασίσει, να σχεδιάσει, να νομοθετήσει, να οργανώσει, να ενημερώσει και να συντονίσει, εμφανίστηκε με καθυστέρηση, ασθμαίνουσα, πάντα πίσω από τα γεγονότα και με αποσπασματικές κινήσεις προσπάθησε να καλύψει τα κενά.
Οι Επενδυτές και η Τοπικές κοινωνίες, χωρίς πείρα, ουσιαστική γνώση, ενημέρωση και καθοδήγηση, αντί να συνεργαστούν αρμονικά, όπως έγινε αλλού, προχώρησαν χωριστά, αντιμετωπίζοντας το θέμα κατά περίπτωση.
Αποτέλεσμα ήταν οι παρεξηγήσεις και οι παρερμηνείες, ιδεώδες πεδίο για καλλιέργεια και ανάπτυξη παραπληροφόρησης, με φυσική κατάληξη τις αντιπαραθέσεις και τα χαρακώματα.

Κι όμως η λύση είναι απλή και έχει εφαρμοστεί με επιτυχία παντού: «Συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας στην επιχειρηματική δραστηριότητα». Δηλαδή, συμμετοχή στο ρίσκο, αλλά και στα κέρδη.
Κάτι ακόμη καλύτερο; Αυτόνομη επιχειρηματική δραστηριοποίηση των κατοίκων στην αιολική ενέργεια.
Η ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας στην Δανία, έγινε με πολλές μικρές μονάδες. Η ένωση ιδιοκτητών ανεμογεννητριών αριθμεί πάνω από 7.000 μέλη.!
Και ακόμη ένα βήμα πιο πέρα; Γιατί όχι και βιομηχανική μονάδα κατασκευής ανεμογεννητριών σε μια από τις περιοχές που έχει πλούσιο αιολικό δυναμικό και άρα προσφέρεται για εκτεταμένη ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας, όπως η Εύβοια, για παράδειγμα.
Με εθνικό στόχο την εγκατάσταση 3.500 MW μέχρι το 2010 και τώρα εγκατεστημένα μόλις 250 MW αιολικών εγκαταστάσεων, σίγουρα θα είναι μια ιδιαίτερα θετική και εθνικά συμφέρουσα κίνηση.
Και να μη μιλήσουμε για εξαγωγές.
Η αιολική ενέργεια έχει θέσεις για όλους.

Η συνεισφορά της Αιολικής Ενέργειας στην προστασία και στην σταδιακή αποκατάσταση του περιβάλλοντος είναι ανεκτίμητη και πρέπει να απαιτήσουμε ΟΛΟΙ από την Πολιτεία να πράξει ότι είναι δυνατόν, ώστε μέσα σε θεσμικά πλαίσια και κανόνες αποδεκτούς από την κοινωνία, να μεγιστοποιηθούν τα οφέλη για το περιβάλλον, τους πολίτες και την εθνική οικονομία.
Ας μην αχρηστεύσουμε αυτό το δώρο της φύσης !

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΑΡΜΕΝΑ

Του ΚΩΣΤΑ ΔΑΜΙΑΝΙΔΗ, Αρχιτέκτονα, Αναδημοσίευση από την εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Τα ΠΑΝΙΑ αποτελούσαν τον σημαντικότερο εξοπλισμό των καραβιών την εποχή των ιστιοφόρων. Τα σχήματα και οι συνδυασμοί των πανιών που μπορούσε να φέρει ένα σκάφος παρουσιάζουν μεγάλη ποικιλία. Ο συνδυασμός αυτός ήταν η ιστιοφορία ενός καραβιού ή η εξάρτησή του, όπως ονομαζόταν παλαιότερα, τότε που τα πανιά λέγονταν και άρμενα. Στο Αιγαίο, λόγω των φυσικών συνθηκών και της διαμόρφωσης του νησιώτικου χώρου, τα πανιά αναπτύχθηκαν με ιδιαίτερη ευρηματικότητα από τους αρχαίους χρόνους οδηγώντας σε αρκετές τεχνικές εξελίξεις ως προς την εκμετάλλευση του αέρα στη ναυσιπλοΐα. Δημιουργήθηκε, λοιπόν, μια μοναδική παράδοση που διασώθηκε για αιώνες από τους Έλληνες, αλλά και τους άλλους λαούς της Ανατολικής Μεσογείου. Η παράδοση αυτή λησμονήθηκε τα τελευταία πενήντα περίπου χρόνια κάτω από την πίεση των σύγχρονων τεχνολογιών. Έτσι, σημαντικά είδη ελληνικών πανιών, όπως το λατίνι και η σακολέβα, που αφθονούσαν στα λιμάνια και τα νησιά της χώρας, σήμερα δεν σώζονται ούτε για δείγμα.
Περισσότερα: http://www.hellasres.gr/Greek/aiolos/armena.htm

ΑΝΕΜΟΚΙΝΗΣΗ ΣΤΗ ΠΡΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΠΟΧΗ

Του ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΝΟΜΙΚΟΥ, Αρχιτέκτονα, Αναδημοσίευση από την εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Ο άνθρωπος αρχικά χρησιμοποίησε τη μυϊκή του ενέργεια για την εξεύρεση τροφής και ακολούθως, την ενέργεια της φωτιάς για θέρμανση και φωτισμό. Για χιλιετίες, αυτές οι δύο ενέργειες ήταν οι μόνες που χρησιμοποιούσε. Αργότερα, η δέσμευση και εκμετάλλευση άλλων μορφών ενέργειας, όπως της ζωικής για τις καλλιέργειες και τις μεταφορές, της αιολικής για τα ιστιοφόρα και πολύ μετέπειτα της υδραυλικής για τις μεταφορές, την άρδευση και την άντληση, συνέβαλαν καθοριστικά στην ανάπτυξη του πολιτισμού.Η πρώτη σημαντική αξιοποίηση της αιολικής ενέργειας θεωρείται ότι ήταν η χρήση της για την πρόωση ιστιοφόρων, η σημασία της όμως, διαχρονικά στη τεχνολογία, υπήρξε πολύ μικρή συγκριτικά με την υδραυλική ενέργεια. Με την πάροδο του χρόνου και την ανάπτυξη νέων μέσων μετατροπής και πολλαπλασιασμού δυνάμεων (κυρίως του οδοντωτού τροχού και της τροχαλίας) η χρήση της για την πρόωση ιστιοφόρων, η σημασία της όμως, διαχρονικά στη τεχνολογία, υπήρξε πολύ μικρή συγκριτικά με την υδραυλική ενέργεια. Με την πάροδο του χρόνου και την ανάπτυξη νέων μέσων μετατροπής και πολλαπλασιασμού δυνάμεων (κυρίως του οδοντωτού τροχού και της τροχαλίας) η χρήση των γνωστών πηγών επεκτάθηκε, διαφοροποιήθηκε και έφθασε να κινεί πολύπλοκες μηχανές αλέσματος, κοπής, σύνθλιψης, κοπανίσματος, τριβής, πριονίσματος, εξαερισμού, αποφλοίωσης, πολτοποίησης κ.α, έως και τον 19ο αι.
Περισσότερα: http://www.hellasres.gr/Greek/aiolos/anemokinisi.htm

ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΕΡΑ ΣΤΑ ΑΕΡΟΦΩΝΑ

Του ΛΑΜΠΡΟΥ ΛΙΑΒΑ, Ενομουσικολόγου, αναπλ. Καθηγητή Παν/μίου Αθηνών, δ/ντή Μουσείου Λαϊκών Οργάνων, Αναδημοσίευση από την εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Ο ήχος μπορεί να γεννιέται από την παλμική κίνηση, τη δόνηση κάποιας ηχογόνου πηγής, για τη διάδοση του, όμως, χρειάζεται απαραιτήτως τον αέρα. Ο ήχος δεν διαδίδεται στο κενό! Μόνο με τη διέγερση των μορίων του αέρα φτάνει από την ηχογόνο πηγή στο ακουστικό αισθητήριο και έτσι γίνεται αντιληπτός. Γι' αυτό και συχνά στις μυθολογίες και στις ιερές διηγήσεις περί Γενέσεως, σε διαφόρους λαούς και θρησκείες, δίπλα στη ζωοποιό δύναμη της θεϊκής "πνοής" που "εμφυσά" το Άγιο "Πνεύμα" παρατάσσεται, εξίσου σημαντική, η γενεσιουργός δύναμη του ήχου: "Εν αρχή ήν ο Λόγος και ο Λόγος ήν προς τον Θεόν και Θεός ήν ο Λόγος.... Και είπεν ο Θεός: Γεννηθήτω φώς!... Και εγένετο!"Το Πνεύμα, λοιπόν, ως θεϊκή πνοή και ο ήχος προϋπάρχουν συμβολικά όλων των άλλων στοιχείων της Δημιουργίας, συνδεδεμένα με την πρωταρχική ουσία και δομή του Σύμπαντος, με την "Ουράνια Αρμονία", η οποία από την απώτατη αρχαιότητα έως σήμερα αποτέλεσε το αντικείμενο μύθων φιλοσοφικών δοκιμίων και επιστημονικών θεωριών. Ας θυμηθούμε ότι όχι μόνο συμβολικά αλλά και νομικά η έναρξη της ζωής στο νεογέννητο ταυτίζεται με την πρώτη ανάσα που πιστοποιείται με το πρώτο κλάμα, δηλαδή με τον ήχο! Αν δεν κλάψει το μωρό θεωρείται ότι γεννήθηκε μεν, αλλά νεκρό.Με αυτή την έννοια η φυσιολογία της ανθρώπινης αναπνοής συνδέεται με την κοσμική "πνοή" ως πηγή ενέργειας-ζωής, απ' όπου όλα προέρχονται και όπου όλα καταλήγουν όταν ο άνθρωπος "πνέει τα λοίσθια" και εκπνέει. Γι' αυτό και το ανθρώπινο γένος, σ' όλα τα μήκη και πλάτη και σ' όλες τις ιστορικές περιόδους, προσπάθησε συνειδητά να ελέγξει την αναπνοή του, και να οργανώσει το φύσημά του, καθώς και τις ακουστικές-ηχητικές ιδιότητές τους.Στην αρχαία ελληνική μυθολογία ο Αμφίων έχτισε τα Κυκλώπεια Τείχη της Θήβας με τους ήχους της λύρας του κι έτσι οι επτά πύλες της πόλης αντιστοιχούν στις επτά χορδές του οργάνου, ενώ παράλληλα είναι γνωστή η κατεδάφιση των Τειχών της Ιεριχούς με το φύσημα από τις σάλπιγγες, που υπενθυμίζει ότι, εκτός της γενεσιουργού, έχουμε και την καταστροφική δύναμη του ήχου. Κατ' αναλογίαν, στην περσική μυθολογία ο Θεός του Καλού και ο Θεός του Κακού έχουν ο καθένας τον "προσωπικό του ήχο" και με αυτόν χτίζουν ή καταστρέφουν αντίστοιχα.Το στοιχείο αυτό διαπιστώνουμε στις μαγικο-θρησκευτικές τελετουργίες όλων των λαών, όπου θεωρείται ότι ο δαίμονας, το "πνεύμα", που καθοδηγεί ή καταλαμβάνει (θετικά ή αρνητικά) τον άνθρωπο έχει τον δικό του ήχο τον οποίο καλούμαστε να εντοπίσουμε και να αναπαράγουμε στις περιπτώσεις που θέλουμε να το επικαλεστούμε ή να το εξορκίσουμε.Και ο ήχος αυτός μπορεί να είναι είτε λόγος (ένα συγκεκριμένο κείμενο-ξόρκι, προσευχή κλπ.) είτε μουσική (με τον ήχο κάποιου μουσικού οργάνου, συχνά αερόφωνου, όπως ο φρυγικός αυλός στην αρχαία διονυσιακή λατρεία) ή, ακόμη αποτελεσματικότερα, ο συνδυασμός των δύο (λόγου και μουσικής) μέσα από μια θεσμοθετημένη τελετουργία.
Περισσότερα: http://www.hellasres.gr/Greek/aiolos/aerofona.htm

Ο ΜΑΓΟΣ ΑΝΕΜΟΣ

Του ΓΕΩΡΓΙΟΥ Ν. ΑΙΚΑΤΕΡΙΔΗ, Δρος Φιλολογίας, διευθυντή Ερευνών Κέντρου Λαογραφίας Ακαδημίας Αθηνών, Αναδημοσίευση από την εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Ο άνεμος ως στοιχείο της φύσης παίζει καθοριστικό ρόλο σε πολλές δραστηριότητες του ανθρώπου, με ευρύτερη επίδραση στη ζωή του. Για τον λόγο αυτό, ο λαός, σύμφωνα και με τη έντονη τάση του να δίνει στη φύση ψυχή και κίνηση, προσωποποίησε από πολύ νωρίς τους ανέμους, δημιουργώντας και σχετικές δοξασίες, παραδόσεις και παραμυθιακές διηγήσεις, όπου συχνά κυριαρχεί όχι το φυσικό αλλά το μεταφυσικό στοιχείο. Στις προσωποποιήσεις αυτές ο άνεμος παίρνει ποικίλες μορφές. Αρκετά γνωστοί είναι οι "Αέρηδες" στην περιοχή της Ακρόπολης, το ρολόι δηλαδή του Ανδρονίκου Κυρρήστου που φέρει ανάγλυφες προσωποποιημένες παραστάσεις των ανέμων, με ιδιαίτερα σύμβολα για τον καθένα.
Περισσότερα: http://www.hellasres.gr/Greek/aiolos/O%20magos%20anemos.htm

O ΑΝΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ

Της Αθανασίας Γιαλούρη, Αρχαιολόγου, Αναδημοσίευση από την εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Ισχυρές οι πνοές των ανέμων στην Ησιόδεια Θεογονία. Στο έπος αυτό, όπου καταγράφεται η γένεση των θεών και η δημιουργία από αυτούς του κόσμου, οι φυσικές δυνάμεις, όπως οι άνεμοι, δεν είναι παρά προσωποποιημένες θεότητες, γόνοι θεών, που γεννούν κι αυτοί με τη σειρά τους άλλα δαιμονικά όντα. "Κι' η Αυγή με τον Αστραίο γέννησε τους δυνατόκαρδους ανέμους και τον ξαστερωτή τον Ζέφυρο και τον γοργόδρομο βορέα και τον Νότο, ερωτικά με τον θεό σαν πλάγιασεν η θέαινα" (Ησίοδ. Θεογονία 378 - 380, μεταφρ. Π. Λεκατσά). Αλλά αν στον Ησίοδο είναι συχνός ο λόγος για τους ανέμους, τι θα λέγαμε για τα ομηρικά έπη! Εκεί όπου οι άνεμοι αντιβουίζουν στα δάση, ανταριάζουν το πέλαγος ή αρπάζουν ξαφνικά τους θνητούς για να τους οδηγήσουν στον άλλο κόσμο.
Περισσότερα: http://www.hellasres.gr/Greek/aiolos/Oi%20anemoi%20sti%20mithologia.htm

ΑΚΟΜΗ ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΗ ΕΙΝΑΙ Η ΡΥΠΑΝΣΗ !

Τα στοιχεία που αναφέραμε προχθές από τη μελέτη του κ.Κωτσοβίνου έχουν ανακοινωθεί το 1982 και μάλλον αφορούν μετρήσεις που έγιναν το 1980. Σε ανακοίνωσή του στο Συνέδριο "Η Εύβοια στη 3η χιλιετία" που έγινε το Νοέμβριο του 2001 από την Εταιρεία Ευβοϊκών Σπουδών ο κ.Σωτήρης Ν.Λεοντάρης, καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών αναφέρει: "Η μελέτη της συγκέντρωσης των διαλυτών και σωματιδιακών μορφών των βαρέων μετάλλων χαλκού, μολύβδου, νικελίου, καδμίου και μαγγανίου αποδεικνύουν τη ρύπανση που υφίσταται η περιοχή του Νότιου Ευβοϊκού. Η αύξηση των τιμών τους μεταξύ των ετών 1980 και 1998 ήταν τριπλάσια. Το γεγονός αυτό οφείλεται στην έντονη ανάπτυξη βιομηχανικών και ναυτιλιακών δραστηριοτήτων νότια της Χαλκίδας"

ΠΟΣΟ ΘΟΡΥΒΩΔΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΟΙ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ?

Οι σύγχρονες ανεμογεννήτριες είναι πολύ ήσυχες και γίνονται όλο και πιο αθόρυβες. Σύμφωνα με στοιχεία του Ελληνικού γραφείου της Grenpeace (βλ. Αιολική ενέργεια ή κλιματικές αλλαγές? Απρίλιος 2003) το επίπεδο του ήχου σε απόσταση 40 μέτρων από μία ανεμογεννήτρια είναι 50-60 dB(A), που είναι αντίστοιχο με την ένταση μίας συζήτησης. Σε απόσταση 200 μέτρων, η στάθμη του θορύβου πέφτει στα 44 dΒ(A), στα υπήνεμα της ανεμογεννήτριας, για ταχύτητα ανέμου 8 m/s. Σημειώνεται ότι για ταχύτητες ανέμου μεγαλύτερες των 8 m/s, ο θόρυβος που παράγεται από τις ανεμογεννήτριες καλύπτεται από το φυσικό θόρυβο του ανέμου. Το συγκεκριμένο επίπεδο θορύβου που αναφέρθηκε (44 dΒ) αντιστοιχεί σε αυτό μιάς ήσυχης μικρής πόλης, και δεν αποτελεί βέβαια πηγή όχλησης. Δεδομένης δε της απαιτούμενης ελάχιστης απόστασης των ανεμογεννητριών από γειτονικούς οικισμούς (>500m), το επίπεδο αυτό είναι ακόμη χαμηλότερο, της τάξης των 30-35 dΒ, που αντιστοιχεί στο επίπεδο θορύβου ενός ήσυχου καθιστικού, και που καλύπτεται πλήρως από φυσικές και τεχνικές πηγές θορύβου εγγύτερες προς τους οικισμούς.
Οι μέσες στάθμες θορύβου σύμφωνα με το European Wind Energy Association σε ντεσιμπέλ έχουν ως εξής:
Αεροσκάφος: 140
Κομπρεσέρ: 120
Βιομηχανικός θόρυβος: 100
Στερεοφωνικό: 90
Εσωτερικό αυτοκινήτου: 80
Γραφείο: 60
Ανεμογεννήτρια: 45-60
Σπίτι: 50
Υπνοδωμάτιο: 30
Ψίθυρος: 20
Πτώση φύλλων: 10

Σε έρευνα που έγινε σε 342 νοικοκυριά κοντά σε 102 αιολικά πάρκα στην Δανία, το 86% των ατόμων που ρωτήθηκαν δήλωσαν ότι δεν ενοχλούνται από τον ήχο των ανεμογεννητριών (Munksgaard, J. et al, 1996). Παραδόξως όμως η αντιμετώπιση αυτή απέχει πολύ από το αποτέλεσμα σχετικής έρευνας (στοιχεία δικά μας) σε 7 Δήμους της Νότιας Εύβοιας. Ετσι σε έρευνα που έγινε σε 310 άτομα στη περιοχή, το 46,18% θεωρούσαν ότι η περιοχή τους υποβαθμίζεται !!! από τη λειτουργία των αιολικών πάρκων και σαν ένα από τους παράγοντες αυτής της υποβάθμισης έβλεπαν το "θόρυβο" που δημιουργούν οι ανεμογεννήτριες (ποσοστό 17,85%). Βέβαια η Δανία είναι η χώρα της Ευρώπης που όχι μόνο δεν παράγει "βρώμικη" (από ορυκτά καύσιμα και πυρηνικά) ενέργεια αλλά και εξάγει μόνο καθαρή ενέργεια. Στην Ελλάδα δυστυχώς, που είναι απελπιστιοκά εξαρτημένη από τα ορυκτά καύσιμα, και σε αυτό το τομέα, παίζονται άλλα παιγνίδια υπέρ της καύσης υδρογονανθράκων (ίσως δούμε και απόψεις υπέρ της πυρηνικής σχάσης) και κατά των ΑΠΕ

Εδώ και μερικά χρόνια έχουν καταβληθεί ιδιαίτερες προσπάθειες για να κατασκευαστεί η σύγχρονη γενιά των αθόρυβων ανεμογεννητριών, με λεπτομερή σχεδιασμό του έλικα αλλά και των μηχανικών μερών. Συνεπώς, σε σωστά σχεδιασμένες ανεμογεννήτριες δεν δημιουργείται ουσιαστικό πρόβλημα θορύβου. Άλλωστε, η τυχόν δυσφορία είναι τις περισσότερες φορές καθαρά υποκειμενικό θέμα, αφού τα δύο φύλα και οι διάφορες ηλικίες αντιδρούν με διαφορετικό τρόπο σ’ αυτό το ζήτημα. Πάντως, ο πιο απλός τρόπος για να πειστεί κάποιος είναι να επισκεφτεί ένα αιολικό πάρκο.