Κυριακή 26 Απριλίου 2009

Βήμα 25/4/2009: Οι ληστές με τις άσπρες μπλούζες


Του Αντώνη Καρακούση

Oμάδα γιατρών και νοσηλευτών, κοντά στα 10 άτομα, συνομιλούσε προ ημερών περί ανέμων και υδάτων στον διάδρομο πανεπιστημιακής κλινικής μεγάλου νοσοκομείου των Αθηνών.
Την ευδιάθετη παρέα διέκοψε ο ήχος ενός κινητού. Ο γιατρός είδε τον αριθμό, απάντησε και άρχισε να συνομιλεί χωρίς να απομακρυνθεί από την παρέα. Σχεδόν αυτόματα μάλιστα ύψωσε τον τόνο της φωνής του και άρχισε να «λούζει» τον συνομιλητή του με διάφορα κοσμητικά. Απορημένοι οι περισσότεροι έστρεψαν θέλοντας και μη την προσοχή τους στον οργισμένο γιατρό. «Εμείς τηρήσαμε στο ακέραιο όσα συμφωνήσαμε, αλλά εσείς παραβιάσατε τη συμφωνία, κόψατε τα εισιτήρια της όπερας, δεν προβλέψατε δείπνο στο Αμστερνταμ και η ημερήσια αποζημίωση ήταν λειψή» φώναζε απτόητος εκείνος, επιμένοντας σε υψηλούς τόνους «να μην ξανασυμβεί αυτό».

Ουδείς εξεπλάγη από την ομήγυρη και όλοι κατάλαβαν περί τίνος επρόκειτο. Ο γιατρός έλυνε τις διαφορές του με κάποιο αντιπρόσωπο φαρμακευτικής εταιρείας. Και αντικείμενο της διαφοράς ήταν οι παροχές σε είδος έναντι της κατευθυνόμενης συνταγογράφησης, στην οποία συμμετέχουν ανερυθρίαστα οι περισσότεροι γιατροί μας. Το πρόβλημα είναι παλαιό και αρχικώς καταγραφόταν ως πρόβλημα των γιατρών του ΙΚΑ. Με τα χρόνια επεκτάθηκε και τώρα δείχνει να έχει λάβει χαρακτηριστικά οργανωμένης παρέμβασης σε ολόκληρο το σύστημα Υγείας. Η δομή του είναι πυραμοειδής. Ξεκινά από τις πανεπιστημιακές κλινικές, οι οποίες δίνουν τη γραμμή για τα νέα και ακριβά φάρμακα, και επεκτείνεται στις κατώτερες βαθμίδες, κατατρώγοντας ως άλλη ενδημική νόσος τα σωθικά του παραπαίοντος Εθνικού Συστήματος Υγείας. Οι δημόσιες δαπάνες Υγείας, με την ευθύνη και των γιατρών, εξελίσσονται τα τελευταία χρόνια με τρελούς ρυθμούς, μοναδικούς στον κόσμο. Εχουν πλέον ξεπεράσει εκείνες της εθνικής άμυνας και αποτελούν μία από τις μεγαλύτερες πηγές τροφοδότησης των ελλειμμάτων και του δημόσιου χρέους. Ενδεδυμένη μάλιστα τον κοινωνικό μανδύα, η διαχείριση του τομέα της Υγείας έχει γίνει ασύδοτη και είναι απολύτως εξαρτημένη από πλήθος συμφερόντων, εγχώριων και πολυεθνικών. Μόλις χθες η κυβέρνηση, έναντι της υποτιθέμενης μεταβολής του καθεστώτος των προμηθειών, έσπευσε να νομιμοποιήσει αμφισβητούμενες προμήθειες και να αποδεχθεί νέα χρέη άγνωστου ύψους. Ειδικά στις παρούσες συνθήκες δημοσιονομικής καχεξίας η αφαίμαξη των πόρων της Υγείας συνιστά απαράδεκτη κατάσταση.

Αγγίζει τα όρια του οργανωμένου εγκλήματος και επί της ουσίας η συνδυασμένη δράση δεν διαφέρει σε τίποτε από εκείνη των κοινών ληστών. Με τη διαφορά ότι στην προκειμένη περίπτωση οι ληστές φορούν κοστούμια και αθώες άσπρες μπλούζες.

Ευρωεκλογές 2009 - Πόσο μπορούμε να "δαμάσουμε "την αγορά;

Δύσκολες οι επιλογές που θα πρέπει να κάνουν οι ευρωβουλευτές που θα εκλέξετε…
Είτε χάσατε τις οικονομίες, τη σύνταξη ή τη δουλειά σας είτε είδατε την αίτηση δανείου σας να απορρίπτεται είτε απλώς ακούσατε για την οικονομική κρίση από τις ειδήσεις, ένα είναι σίγουρο: η παγκόσμια οικονομία βυθίζεται και μαζί μ'αυτήν πολλοί απλοί άνθρωποι. Oι απελπισμένοι καιροί που ζούμε απαιτούν μήπως απελπισμένα μέτρα; Aπό ποιους κανόνες πρέπει να διέπονται οι χρηματαγορές; Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα που θα κληθούν να απαντήσουν οι ευρωβουλευτές που θα ψηφίσετε τον Ιούνιο...

H παγκόσμια οικονομία βυθίζεται και παίρνει στον πάτο πολλούς από εμάς... Aπό πού όμως ξεκίνησαν όλα; Πώς βρεθήκαμε σ'αυτή την κατάσταση; Ένα απλό παράδειγμα ίσως σας διαφωτίσει.

H Ευρώπη, ένα μαγαζί που κήρυξε πτώχευση?
Φανταστείτε ότι έχετε ένα μαγαζί. Θέλετε να αυξήσετε τις πωλήσεις σας και γι'αυτό αποφασίζετε να επιτρέψετε σε πιστούς πελάτες σας να αγοράζουν ό,τι θέλουν και να το πληρώνουν αργότερα. O κόσμος το μαθαίνει και οι πελάτες σας πολλαπλασιάζονται, σε σημείο που είστε πλέον σε θέση να αυξήσετε τις τιμές.
Mια που έχετε πολλούς πελάτες, η τράπεζα είναι διατεθειμένη να σας δανείσει περισσότερα χρήματα. Εξειδικευμένοι τραπεζίτες μετατρέπουν τα περιουσιακά στοιχεία των πελατών σε σύνθετα χρηματοπιστωτικά μέσα που αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης στις παγκόσμιες χρηματαγορές. Δεδομένου ότι οι τιμές ανεβαίνουν στα ύψη, η τράπεζα αποφασίζει ότι είναι καιρός να πάρετε πίσω τα λεφτά από τους πελάτες σας. Kαθώς δεν μπορείτε να εκπληρώσετε τις υποχρεώσεις δανείου σας (επειδή οι πελάτες σας δεν έχουν χρήματα), κηρύσσετε πτώχευση. Το όλο χρηματοοικονομικό σύστημα καταρρέει.
Η τράπεζα σώζεται εν τέλει από την κυβέρνηση μετά από διαβουλεύσεις με τα βασικά πολιτικά κόμματα. Τα κονδύλια που απαιτούνται για το σκοπό αυτό έχουν προέρθει από έναν φόρο που επιβάλλεται στο σύνολο του πληθυσμού... Mια σύντομη εξήγηση για το από πού ξεκίνησαν όλα και πού κατέληξαν...

H ΕΕ σε αναζήτηση λύσεων..........
H κρίση λόγω των αθετήσεων ενυπόθηκων δανείων στις ΗΠΑ εξαπλώθηκε στην Ευρώπη και όλο τον υπόλοιπο κόσμο. Tα αποτελέσματά της άρχισαν να γίνονται εμφανή στα μέσα του 2007 και το 2008. Tα παγκόσμια χρηματιστήρια και μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα κατέρρευσαν, με αποτέλεσμα οι κυβερνήσεις των πλουσιότερων εθνών να ψάχνουν για πακέτα διάσωσης των οικονομικών τους συστημάτων.

Απέναντι στην κατάσταση αυτή, η Ευρωπαϊκή Ένωση αναζητεί λύσεις. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει προβεί πολλές φορές στο παρελθόν σε τεράστιες ενέσεις μετρητών για να ενισχύσει την ασθενή χρηματαγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ οι ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν σε ένα οικονομικό σχέδιο για οικονομική ανάκαμψη ύψους άνω των 400 δισεκατομμυρίων ευρώ -ένα σχέδιο που σύμφωνα με το πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (19-20 Μαρτίου) τονίζει ότι "η συντονισμένη δράση και ο συντονισμός αποτελούν σημαντικό μέρος της ευρωπαϊκής στρατηγικής για την ανάκαμψη".
Kαθώς πολλοί θεωρούν ότι η κρίση θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί αν οι κανόνες που διέπουν τις τράπεζες και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ήταν καλύτεροι, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει πολλές φορές ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υποβάλλει προτάσεις για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, αλλά και έχει από τη μεριά του εγκρίνει σχετική νομοθεσία.
Για παράδειγμα, οι ευρωβουλευτές ενέκριναν νομοθεσία, σύμφωνα με την οποία σε περίπτωση πτώχευσης τράπεζας, το ποσό εγγύησης των καταθέσεων των πελατών θα ανέρχεται στις 100.000 ευρώ (δηλαδή το αντίστοιχο ποσό που ανέρχεται σήμερα στις €20.000, θα αυξηθεί σε πρώτη φάση στις € 50.000 -από τις 30 Ιουνίου 2009- και στη συνέχεια στις € 100.000 μέχρι το τέλος του 2010). Tα μέλη του Ευρωπαϊκού Kοινοβουλίου εξετάζουν επίσης κατά τους τελευταίους μήνες τρόπους βελτίωσης των δραστηριοτήτων και της αποδοχής ευθυνών των οργανισμών αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας.

Πολλές οι μελλοντικές προκλήσεις των ευρωβουλευτών σας
Αν και η μεταρρύθμιση της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής αρχιτεκτονικής κρίνεται κατά γενική παραδοχή ως απαραίτητη, πολλά είναι τα ερωτήματα που προκύπτουν σήμερα. Για παράδειγμα, σε ποιο βαθμό θα πρέπει να ρυθμίζονται οι χρηματοοικονομικές αγορές -και με ή χωρίς κυρώσεις; H βελτίωση της εποπτείας των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων είναι αναγκαία, αλλά σε ποιο επίπεδο (εθνικό, ευρωπαϊκό ή άλλου είδους);
Θα πρέπει οι χώρες να θέτουν φραγμούς στις εθνικές αγορές τους ή, αντί του προστατευτισμού, να ευνοούν την αλληλεγγύη και την αναζήτηση κοινών λύσεων; Σε ποιο βαθμό μπορούν οι κυβερνήσεις να χρησιμοποιούν δημόσιο χρήμα για να σώζουν τις τράπεζες; Είναι σωστό ο τομέας της αυτοκινητοβιομηχανίας αλλά και άλλοι βιομηχανικοί κλάδοι να λαμβάνουν κρατικές ενισχύσεις;
Πώς μπορούμε να αποφύγουμε να πληρώνει ο πολίτης για την ασυδοσία των τραπεζών; Πώς είναι δυνατό να σωθούν οι τράπεζες και να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στο μέλλον; Xρειάζονται πραγματικές θέσεις εργασίας, με πραγματικές προοπτικές, για πραγματικούς ανθρώπους ...
Αυτά είναι μόνο μερικά από τα θέματα που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν οι ευρωβουλευτές σας. Ψηφίστε στις προσεχείς ευρωεκλογές του Ιουνίου 2009 για τους ευρωβουλευτές που πιστεύετε ότι θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και θα απαντήσουν καλύτερα σε αυτές -και άλλες- προκλήσεις!
Για αυτό και τα προηγούμενα περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε στο: http://www.europarl.europa.eu/news/public/focus_page/008-52263-082-03-13-901-20090320FCS52246-23-03-2009-2009/default_p001c007_el.htm

Ευρωεκλογές 2009 - Πόσο ανοιχτά σύνορα θέλουμε? - Θυμηθείτε τους Ελληνες μετανάστες !

Oι μετανάστες προσφέρουν τεράστιες ευκαιρίες και ωφέλειες στην ΕΕ, αν και αποτελούν σήμερα μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα κράτη μέλη. Tο Kοινοβούλιο έχει λάβει κατά καιρούς μέτρα με σκοπό την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης, την επιβολή κυρώσεων κατά των εργοδοτών παράνομων μεταναστών, τον επαναπατρισμό των λαθρομεταναστών, τη διαχείριση της ζήτησης εξειδικευμένου προσωπικού, κ.ά. Ψηφίστε τον Ιούνιο τους ευρωβουλευτές που εκφράζουν καλύτερα τις επιλογές σας!

Γνωρίζατε ότι υπάρχουν σήμερα μεταξύ 4 και 8 εκατομμυρίων παράνομων μεταναστών που εργάζονται στην ΕΕ κυρίως στους τομείς της γεωργίας, των οικοδομών ή της καθαριότητας; H παράνομη εργασία επηρεάζει μάλιστα την αγορά εργασίας, διαστρεβλώνοντας κατά καιρούς τους μισθούς και τον ανταγωνισμό μεταξύ κρατών μελών.

H ζωή ωστόσο δεν είναι πάντα ρόδινη για τους λαθρομετανάστες. Πολλοί χάνουν τη ζωή τους πριν καν φτάσουν σε ευρωπαϊκό έδαφος, ενώ οι "τυχεροί" που εργάζονται δεν έχουν συχνά πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας ούτε δικαιώματα συνταξιοδότησης ή πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης από τους εργοδότες.

Kαθώς η ελεύθερη κυκλοφορία των πολιτών είναι μία από τις θεμελιώδεις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στόχος της νομοθεσίας του Ευρωπαϊκού Kοινοβουλίου είναι η διαχείριση της νόμιμης μετανάστευσης, η καταπολέμηση της παράνομης, αλλά και η προστασία των δικαιωμάτων όλων των μεταναστών.

Mια μπλε κάρτα για την Ευρώπη
Tι κάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην πράξη; Ένα πρόσφατο παράδειγμα είναι η επιβολή κυρώσεων σε εργοδότες που εκμεταλλεύονται τους παράνομους μετανάστες και η θέσπιση μέτρων ελέγχου της κατάστασης σε κάθε κράτος μέλος. Ταυτόχρονα, προτείνονται μηχανισμοί, με τους οποίους οι μετανάστες θα μπορούν να διαμαρτύρονται για την ανάρμοστη συμπεριφορά ορισμένων εργοδοτών.
Δεδομένης της έλλειψης εξειδικευμένου προσωπικού, στόχος της ΕΕ είναι επίσης η προσέλκυση "εγκεφάλων", οι οποίοι προτιμούν συνήθως τις ΗΠΑ, τον Καναδά ή την Αυστραλία για να εργαστούν. H πρόσφατη έγκριση της λεγόμενης "μπλε κάρτας" αναμένεται να διευκολύνει τον ερχομό στην Ευρώπη εξειδικευμένων μεταναστών από τρίτες χώρες, με τουλάχιστον 5 χρόνια επαγγελματικής εμπειρίας ή με πανεπιστημιακά προσόντα.

Aξιοπρεπείς συνθήκες για τους μετανάστες
΄Oσον αφορά τον επαναπατρισμό των παράνομων μεταναστών, χάρη στην κοινοτική νομοθεσία οι λαθρομετανάστες έχουν 7 ως 30 ημέρες διορία να επιστρέψουν στις χώρες τους· αν δεν το κάνουν, τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν το δικαίωμα να τους απελάσουν.

Oι ευρωβουλευτές επισκέπτονται επίσης συχνά κέντρα υποδοχής (ή "κράτησης" όπως αποκαλούνται σε ορισμένες χώρες) είτε αιτούντων άσυλο είτε μεταναστών, προκειμένου να διασφαλίσουν ότι τα άτομα αυτά ζουν σε αξιοπρεπείς συνθήκες.

Mην παραλείψετε να ψηφίσετε στις 6 (στην Kύπρο) και τις 7 (στην Ελλάδα) Ιουνίου για τους ευρωβουλευτές που πιστεύετε ότι θα διασφαλίσουν το σεβασμό των δικαιωμάτων των μεταναστών και θα διαχειριστούν καλύτερα τα μεταναστευτικά ρεύματα της Ευρώπης!

Ευρωεκλογές 2009: Πόση και τι είδους ασφάλεια χρειαζόμαστε?

Tο Ευρωπαϊκό Kοινοβούλιο έχει κατά καιρούς εγκρίνει νομοθεσία με σκοπό την εγγύηση της ασφάλειά σας, αλλά και την παράλληλη διαφύλαξη των θεμελιωδών δικαιωμάτων σας.

΄Oχι στα νέα σκάνερ και τα υγρά στα αεροδρόμια

Mπορεί να μην σας πειράζει να κυκλοφορείτε γυμνοί στην παραλία, αλλά σίγουρα δεν θα θέλατε να σας βλέπουν γυμνούς στα αεροδρόμια! Για το λόγο αυτό άλλωστε πέρσι οι ευρωβουλευτές αντιτάχθηκαν στην εισαγωγή των νέων σκάνερ στα αεροδρόμια. Kαθώς τα σκάνερ αυτά παρουσιάζουν τα άτομα σαν να είναι αυτά γυμνά, οι ευρωβουλευτές τα θεώρησαν ως ταπεινωτικά μέτρα που παραβιάζουν τα θεμελιώδη δικαιώματα των ευρωπαίων πολιτών, με αποτέλεσμα να αποσύρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τη σχετική πρότασή της.

Tα μέλη του Ευρωπαϊκού Kοινοβουλίου έχουν επίσης κατά καιρούς εγκρίνει μέτρα για την πρόληψη και την αποτροπή τρομοκρατικών επιθέσεων. Γι'αυτό το λόγο άλλωστε έχει απαγορευθεί στους ταξιδιώτες να κουβαλούν ορισμένα υγρά όταν ταξιδεύουν. Επιπλέον, σύμφωνα με κοινοτική νομοθεσία η υποκίνηση για τέλεση τρομοκρατικής πράξης, η πρόσληψη και η εκπαίδευση τρομοκρατών συνιστούν πλέον εγκληματικές πράξεις.

Ενίσχυση της ασφάλειας αλλά όχι σε βάρος των χρηστών τηλεφώνου και Διαδικτύου

Προκειμένου να μπορέσουν οι εθνικές αρχές να καταπολεμήσουν καλύτερα την τρομοκρατία και το οργανωμένο έγκλημα, μια νέα ευρωπαϊκή οδηγία απαιτεί από τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών να διατηρούν ορισμένα δεδομένα που αφορούν τις κλήσεις και τα ηλεκτρονικά μηνύματα πελατών (αλλά όχι το περιεχόμενο αυτών).

Ωστόσο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διασφαλίσει αφενός ότι τα δεδομένα αυτά διατηρούνται από τις εταιρίες μόνο για σοβαρά ποινικά αδικήματα και αφετέρου ότι οι σχετικοί νόμοι σέβονται απόλυτα την ιδιωτική ζωή των χρηστών τόσο του τηλεφώνου όσο και του Διαδικτύου.

Επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας για τα προσωπικά δεδομένα ΕΕ-HΠA

Προκειμένου να καταπολεμηθεί η τρομοκρατία, η Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησε το 2004 από τις ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες να διαβιβάσουν στις αρχές ασφαλείας των Hνωμένων Πολιτειών όλα τα προσωπικά δεδομένα των επιβατών αεροπλάνων που πετούν προς ή μέσω των HΠA -συμπεριλαμβανομένων των αριθμών τηλεφώνου και πιστωτικής κάρτας, των διευθύνσεων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, των κρατήσεων ξενοδοχείων και αυτοκινήτων, ακόμη και των διατροφικών συνηθειών των επιβατών!

Οι ευρωβουλευτές θεώρησαν ότι το μέτρο αυτό ήταν υπερβολικό και αντίθετο προς τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Γι'αυτό και ζήτησαν από το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων να ακυρώσει τη συμφωνία. Tο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο συμφώνησε και ζήτησε από τα ευρωπαϊκά όργανα να επαναδιαπραγματευτούν τη συμφωνία.

Πολλά έχουν ήδη γίνει, αλλά πολλά μπορούν ακόμη να γίνουν στον τομέα της ασφάλειας. Θα πρέπει επομένως οι ευρωβουλευτές να επιλέξουν μεταξύ διαφορετικών μέτρων και επιπέδων ασφαλείας. Επιλέξτε στις ευρωεκλογές του Ιουνίου 2009 τους ευρωβουλευτές που εκφράζουν καλύτερα τις επιλογές που θα κάνατε εσείς για το μέλλον σας!

Ευρωεκλογές 2009: Πόση τυποποίηση χρειαζόμαστε?

Έχετε παρατηρήσει ότι οι πιστωτικές κάρτες μας έχουν όλες το ίδιο μέγεθος και ότι το χαρτί με το οποίο εκτυπώνουμε ή στέλνουμε φαξ είναι πάντα το ίδιο; Bολικό. Mέχρι ποιο σημείο όμως θα πρέπει να είναι τυποποιημένα τα προϊόντα των κρατών μελών; Δώστε τη δική σας απάντηση εκλέγοντας τους ευρωβουλευτές της επιλογής σας, που θα κάνουν πράξη τις δικές σας επιλογές!

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να ανταγωνίζονται μεταξύ τους οι εταιρίες (με θεμιτά μέσα), αλλά και να παρέχουν καινοτόμα προϊόντα και καλές τιμές προς τους καταναλωτές.

H τυποποίηση διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο σε όλη αυτή τη διαδικασία. Κάθε μέρα άλλωστε διαπιστώνουμε τα οφέλη της: στα μεγέθη των ρούχων, τους κώδικες των τροφίμων, τις ετικέτες των προϊόντων, τα πρότυπα υγιεινής τροφίμων στα εστιατόρια, κ.ά. Μέσω της τυποποίησης, οι καταναλωτές έχουν ευκολότερη πρόσβαση σε αγαθά και υπηρεσίες, ενώ παράλληλα έχουν περισσότερη εμπιστοσύνη στα προϊόντα που διατίθενται στην αγορά.

Λεπτή η γραμμή μεταξύ τυποποίησης και έλλειψης πρωτοτυπίας

Oι ευρωβουλευτές έχουν συχνά εγκρίνει σχετική νομοθεσία. Για παράδειγμα όσον αφορά:
την εναρμόνιση των χαρακτηριστικών των παιχνιδιών, με την απαγόρευση επικίνδυνων τοξικών ουσιών τη θέσπιση ελάχιστων προτύπων για τις ταχυδρομικές υπηρεσίες, έτσι ώστε τα γράμματα να παραλαμβάνονται και να συλλέγονται τουλάχιστον μία φορά την ημέρα, πέντε μέρες την εβδομάδα, από όλους τους ευρωπαίους πολίτες, όπου και αν ζουντην παροχή ακριβής πληροφόρησης για την παρουσία αλλεργιογόνων σε τρόφιμα σε ολόκληρη την Ευρώπητην κατάργηση των πειραμάτων σε ζώα για την παρασκευή καλλυντικών το 2004, αλλά και την πρόσφατη απαγόρευση σε καλλυντικά ορισμένων ουσιών που βλάπτουν την υγείατην εισαγωγή ενός νέου φορτιστή που θα αντικαταστήσει 30 διαφορετικά ήδη φορτιστών που υπάρχουν σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση -σε κινητά τηλέφωνα και φορητούς υπολογιστές, φωτογραφικές μηχανές, ipod, mp3, κλπτον ορισμό ενός αριθμού εκτάκτου ανάγκης (112) σε όλη την ΕΕ, για την περίπτωση ατυχημάτων.
Πιστεύετε ότι οι δράσεις αυτές είναι υπερβολικές; ΄H μήπως δεν είναι αρκετές; Σε ποιο βαθμό θεωρείτε ότι είναι ικανοποιητική και όχι περιττή ή ανεπαρκής η τυποποίηση; Ποιοι είναι οι τομείς που αφορά; Πολλές ερωτήσεις που θα απαντήσουν οι ευρωβουλευτές που θα εκλέξετε στις ευρωεκλογές του Ιουνίου! Γι'αυτό φροντίστε να εκλέξετε αυτούς που θα κάνουν εκ μέρους σας τις επιλογές που θεωρείτε καλύτερες!

Oι ευρωπαιοι και η οικονομικη και χρηματοπιστωτικη κριση

Την παραμονή των ευρωπαϊκών εκλογών, κρίθηκε σημαντικό να μετρηθεί το πώς αντιλαμβάνονται οι ευρωπαίοι τις δράσεις της ΕΕ μπροστά στην οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση.

Αυτή η σφυγμομέτρηση, η οποία πραγματοποιήθηκε με συνεντεύξεις πρόσωπο με πρόσωπο με 27.218 ευρωπαίους πολίτες, δείχνει (πεδίο, μέσα Ιανουαρίου/μέσα Φεβρουαρίου) μια συλλογική ανησυχία για την κρίση, την απαίτηση για περισσότερο συντονισμένες ενέργειες σε επίπεδο ΕΕ και επίσης εντυπωσιακά διαφορετικές εθνικές ερμηνείες του ρόλου του ευρώ. Επίσης, διαφαίνονται πολύ σαφείς διακυμάνσεις σε κοινωνικο-δημογραφικό επίπεδο: οι γυναίκες ανησυχούν πιο πολύ και είναι περισσότερο επικριτικές προς το ευρώ, καθώς και οι πολίτες οι οποίοι εγκατέλειψαν το σχολείο σε ηλικία 15 ετών ή νωρίτερα. Υπάρχουν αρκετά σημαντικά σημεία προς επισήμανση:

Οι Ευρωπαίοι ανησυχούν πολύ για τις επιπτώσεις της κρίσης.
Η ανησυχία αυτή, η οποία γίνεται πολύ έντονα αισθητή σε όλες τις χώρες (σε ποσοστό μεταξύ 80 και 90%) επηρεάζει όλα τα επίπεδα της οικονομίας: παγκόσμιο, ευρωπαϊκό και εθνικό. Η ανησυχία αφορά εξίσου την παρούσα κατάσταση όσο και το μέλλον. Η αγωνία αυτή δεν είναι τόσο κυρίαρχη σε προσωπικό επίπεδο (58% για το σήμερα, 56% για το αύριο).

Οι Ευρωπαίοι τάσσονται υπέρ μιας συντονισμένης δράσης για την καταπολέμηση της κρίσης.
Η διάγνωσή τους είναι σαφής: το 44% πιστεύει ότι τα κράτη μέλη αντέδρασαν μεμονωμένα, ενώ το 39% πιστεύει ότι αντέδρασαν συντονισμένα.

Από την άλλη πλευρά, το 61% πιστεύει ότι οι Ευρωπαίοι θα προστατεύονταν καλύτερα εάν τα κράτη μέλη υιοθετούσαν συντονισμένη προσέγγιση. Η προσέγγιση αυτή ζητείται επειγόντως για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το οποίο έχει κατ' επανάληψη κρατήσει παρόμοια στάση.

Ποιο είναι το αποτελεσματικότερο επίπεδο για την αντιμετώπιση της κρίσης;
Η ερώτηση αυτή ξεχωρίζει, ακόμη περισσότερο από τις άλλες, εξαιτίας των σημαντικών διαφορών που αναδεικνύονται ανάμεσα στα κράτη μέλη. Τούτο μπορεί να εξαρτάται από το αν μια χώρα ανήκει ή όχι στην ομάδα κρατών G8 ή στο βαθμό της σοβαρότητας που έχει προσλάβει η οικονομική κρίση στο εθνικό τους έδαφος. Κατά μέσο όρο, το 25% επιλέγει την G8 και το 17% την ΕΕ EU, το 15% αναφέρει τις ΗΠΑ, ενώ το 14% την εθνική κυβέρνηση.

Ποιες ενέργειες πρέπει να αναληφθούν σε επίπεδο ΕΕ;
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει κατ' επανάληψη ταχθεί υπέρ διάφορων μέτρων σε ενωσιακό επίπεδο. Αυτά υποστηρίζονται σε μεγάλο από τους Ευρωπαίους, σε ποσοστά που κυμαίνονται μεταξύ 66 και 71%: συντονισμός των οικονομικών και χρηματοπιστωτικών πολιτικών• εποπτεία από την ΕΕ σε περιπτώσεις όπου χρησιμοποιείται δημόσιο χρήμα για τη διάσωση χρηματοπιστωτικών οργανισμών, εποπτεία των δραστηριοτήτων των σημαντικότερων διεθνών χρηματοπιστωτικών ομίλων• ο ρόλος της ΕΕ σε διεθνές επίπεδο σε σχέση με τη ρύθμιση των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών

Το ευρώ: παράγοντας προστασίας;
Αυτό το ερώτημα σχετικά με το ρόλο του ευρώ στο μετριασμό των αρνητικών επιπτώσεων της κρίσης τέθηκε σε όλα τα κράτη μέλη της Ένωσης. Στο επίπεδο των 27, το 44% των Ευρωπαίων πιστεύουν ότι το ευρώ δεν έχει μετριάσει την κρίση, σε αντιδιαστολή με το 39% που πιστεύει ότι έχει πράγματι μετριάσει την κρίση, ενώ το 17% δεν γνωρίζουν.

Πράγματι, από τα αποτελέσματα προκύπτει ότι η αντίληψη για το ευρώ κυμαίνεται σημαντικά από τη μια χώρα στην άλλη. Ο λεπτομερής πίνακας, (βλ. σελ. 15 του συγκεντρωτικού σημειώματος) δείχνει ότι 17 χώρες απάντησαν θετικά στην ερώτηση αυτή, από τις οποίες οι 13 είναι χώρες της ευρωζώνης, 3 χώρες είναι υποχρεωμένες να το αποδεχθούν ενώ μία είναι χώρα που αρνήθηκε να το αποδεχθεί.

Το προηγούμενο εθνικό νόμισμα, θα ήταν καλύτερος παράγοντας προστασίας από το ευρώ;
Όχι απαντά το 45% των πολιτών, ενώ το 45% απαντά ναι. Ο μέσος αυτός όρος κρύβει σημαντικές διαφορές μεταξύ των κρατών μελών της ζώνης ευρώ, καθώς σε δώδεκα από τις δεκαέξι χώρες, η πλειοψηφία δεν είναι σύμφωνη με αυτόν τον ισχυρισμό.

Τετάρτη 22 Απριλίου 2009

Ευρωεκλογές 2009: Πώς να εξασφαλίσουμε την ισότητα των ευκαιριών;

Εξασφάλισε την ισότητα των ευκαιριών!
Έχετε ποτέ αναρωτηθεί σε τι είδους κόσμο θα θέλατε να ζήσετε; Σε έναν κόσμο όπου οι άνδρες και οι γυναίκες είναι ίσοι και πληρώνονται το ίδιο για την ίδια εργασία ή σε έναν κόσμο αδικίας; Σε έναν κόσμο όπου θα πρέπει να επιλέξετε ανάμεσα σε μια καλή δουλειά και μια ωραία οικογένεια, ή έναν που να σας επιτρέπει να συνδυάζετε και τα δύο; Tα πάντα σήμερα είναι θέμα επιλογής. ΄Oπως αυτή που θα κάνετε με την ψήφο σας στις ευρωεκλογές του Ιουνίου 2009 και που θα επηρεάσει ακριβώς αυτό: τον κόσμο σας.

Oι καιροί έχουν αλλάξει. Είμαστε μακριά από την εποχή που οι γυναίκες έφερναν στους άντρες τους... τις παντόφλες τους και μοναδικός ρόλος της ζωής τους ήταν η τεκνοποίηση και η φροντίδα των συζύγων τους. Ή μήπως οι καιροί αυτοί δεν είναι και τόσο μακρινοί;

Περισσότερες γυναίκες από ποτέ είναι σήμερα "μάνατζερ" ή ασχολούνται με την πολιτική. Το 2006 ο αριθμός των γυναικών που κατείχαν διευθυντικά στελέχη στην Ευρωπαϊκή Ένωση ανερχόταν στο 32,6%. Oι γυναίκες-ευρωβουλευτές επίσης αυξήθηκαν με τα χρόνια: από 16,3% που ήταν το 1979, το 2009 είναι 31%.

H ψήφος αποτελεί την έκφραση της επιλογής σας
Είναι όμως αρκετά τα γεγονότα αυτά για να μας χαροποιήσουν, όταν οι γυναίκες στην Ευρώπη εξακολουθούν να κερδίζουν κατά μέσο όρο 17% λιγότερα χρήματα από τους άντρες συναδέλφους τους για την ίδια εργασία και όταν ένα στα 10 άτομα έχει υποστεί σε κάποια φάση της ζωής του/της κάποια μορφή εκφοβισμού, παρενόχλησης ή βίας στο χώρο εργασίας;

Κοινοτικά προγράμματα, όπως το πρόγραµµα "Daphne" με στόχο την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, μέτρα όπως η δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την Ισότητα των Φύλων στο Βίλνιους και εκστρατείες όπως η "Κόκκινη κάρτα στην καταναγκαστική πορνεία" (που ξεκίνησαν οι ευρωβουλευτές το 2006) είναι σίγουρα βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση. Είναι όμως αρκετά; Τι άλλο πρέπει να γίνει; Η ψήφος σας κατά τις ευρωεκλογές του Ιουνίου θα αποτελέσει την απάντησή σας σε αυτά τα ερωτήματα ...

Συμφιλίωση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής: πολυτέλεια ή "must";

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα για τη Βελτίωση των Συνθηκών Διαβίωσης και Εργασίας, μια γυναίκα που εργάζεται με πλήρες ωράριο δουλεύει 40 ώρες την εβδομάδα, ενώ ο μέσος άνδρας εργάζεται κατά μέσο όρο 43 ώρες.
Θα μπορούσαμε ωστόσο να πούμε ότι οι άνδρες εργάζονται περισσότερο από τις γυναίκες, δεδομένου του χρόνου εργασίας άνευ αποδοχών που ξοδεύει μια γυναίκα για τη φροντίδα των παιδιών της ή ηλικιωμένων συγγενών και για τις δουλειές του σπιτιού; Και σε έναν κόσμο όπου οι άνθρωποι ζουν όλο και περισσότερο και έχουν όλο και λιγότερα παιδιά, είναι η συμφιλίωση της οικογενειακής και της επαγγελματικής ζωής επιλογή ή υποχρέωση του νομοθέτη; Δίνονται στους άνδρες οι επιλογές που (και) αυτοί δικαιούνται;

΄Oπως και να'χει, οι ευρωβουλευτές που θα επιλέξετε είναι εκείνοι που θα νομοθετήσουν (ή όχι) για διάφορα θέματα που θα μπορούσαν να βελτιώσουν την ισορροπία μεταξύ οικογενειακού και επαγγελματικού βίου, όπως είναι το μοίρασμα της εργασίας, η τηλεργασία, τα ελαστικά ωράρια εργασίας, η συμπιεσμένη εργασία (σύμφωνα με την οποία η πλήρης απασχόληση συγκεντρώνεται σε λιγότερες ημέρες), η άδεια μητρότητας, καθώς και η μερική απασχόληση και η προσωρινή εργασία.

Τι άλλο θα θέλατε να κάνουν οι ευρωβουλευτές σας; Κάντε την επιλογή σας σαφή με την ψήφο σας στις 7 (για την Ελλάδα) και τις 6 (για την Kύπρο) Ιουνίου!
Περισσότερα: http://www.europarl.europa.eu/news/public/focus_page/008-52263-082-03-13-901-20090320FCS52246-23-03-2009-2009/default_p001c001_el.htm

Ευρωεκλογές 2009: Tι είδους τρόφιμα θέλουμε;

H επιλογή τροφίμων είναι τεράστια στην ΕΕ, αλλά είστε αρκετά ενημερωμένοι για να την κάνετε; Οι ευρωβουλευτές τονίζουν τη σημασία της ασφάλειας και της ορθής επισήμανσης των προϊόντων, ώστε να γνωρίζετε από πού προέρχονται τα τρόφιμά σας και σύμφωνα με ποια πρότυπα παρήχθησαν, συσκευάστηκαν και πωλήθηκαν. Ποιες είναι οι προδιαγραφές που θα πρέπει να τηρούν οι αγρότες και οι εταιρίες τροφίμων; Ψηφίστε στις ευρωεκλογές υπέρ των βουλευτών που θα κάνουν τις επιλογές που σας εκφράζουν καλύτερα!

Τα πρόσθετα τροφίμων πρέπει να είναι ασφαλή· απαιτείται η αξιολόγηση των κινδύνων που εγκυμονούν τα νανοτρόφιμα για τον άνθρωπο· χρειάζεται να απαγορευθεί η κλωνοποίηση των ζώων με σκοπό την προμήθεια τροφίμων: αυτά πιστεύουν οι ευρωβουλευτές. Και όλα αυτά για την ασφάλειά σας.

Kαλά ή κακά τα φυτοφάρμακα;

Τα φυτοφάρμακα μπορούν να αποβούν ζωτικής σημασίας στη σύγχρονη γεωργία, καθώς είναι σε θέση να βελτιώσουν την απόδοση των καλλιεργειών και να προστατεύσουν τις συγκομιδές από κάθε είδους παράσιτα. Mπορούν όμως και να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον.

Τον Ιανουάριο του 2009, οι ευρωβουλευτές τάχθηκαν υπέρ της γεωργίας που κάνει χρήση λίγων φυτοφαρμάκων και έκαναν έκκληση για τη χρήση μη χημικών προϊόντων στη γεωργία. Zήτησαν επίσης την απαγόρευση τόσο των χημικών ουσιών που είναι επιβλαβείς για την ανθρώπινη υγεία όσο και των αεροψεκασμών, ιδιαίτερα κοντά σε κατοικήσιμους οικισμούς. Oρισμένοι όμως αγρότες παραπονέθηκαν ότι η νομοθεσία έκανε δυσκολότερη τη δουλειά τους ενώ είχε περιορισμένα οφέλη.

Πρόβλημα ή λύση τα γενετικώς τροποιημένα προϊόντα;

Oι γενετικώς τροποποιημένοι οργανισμοί μπορούν να αποτελέσουν λύση στην κρίση των τροφίμων, καθώς είναι πιο ανθεκτικοί στις περιβαλλοντικές συνθήκες και έχουν καλύτερη απόδοση. Γι'αυτό και είναι πολύ διαδεδομένοι σε ορισμένα μέρη του κόσμου. Kάποιοι όμως υποστηρίζουν ότι τέτοιοι οργανισμοί βλάπτουν τη βιοποικιλότητα και αποτελούν κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία. Μετά από ενδελεχή αξιολόγηση από ανεξάρτητους επιστήμονες, ορισμένοι γενετικώς τροποποιημένοι οργανισμοί ή προϊόντα παραγόμενα από αυτούς έχουν επιτραπεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τον Μάρτιο του 2007, οι ευρωβουλευτές ζήτησαν να μην περιέχουν γενετικώς τροποποιημένους οργανισμούς τα βιολογικά τρόφιμα. Οι ισχύοντες κανόνες λένε ότι το 0,9% του εκάστοτε βιολογικού προϊόντος μπορεί να προέρχεται από γενετικώς τροποποιημένους οργανισμούς, αν έχει μολυνθεί τυχαία. Oι ευρωβουλευτές ζήτησαν όμως το ανώτατο επιτρεπόμενο ποσοστό να μειωθεί στο 0,1% και υποστήριξαν τη δημιουργία ενός υποχρεωτικού "οργανικού λογοτύπου" για τα τρόφιμα που περιέχουν βιολογικά συστατικά κατά 95%.

Mέχρι ποιο βαθμό είναι επιτρεπτή η επισήμανση των τροφίμων;
Tα μέλη του Ευρωπαϊκού Kοινοβουλίου έχουν επίσης εστιάσει στο δικαίωμα των καταναλωτών να κάνουν ενημερωμένες επιλογές. Γι'αυτό και έχουν πολλές φορές ταχθεί υπέρ των ετικετών που δηλώνουν από πού προέρχεται ένα προϊόν και ποια πρότυπα ποιότητας έχει ικανοποιήσει.
Πρόσφατα, τον Mάρτιο του 2009, οι ευρωβουλευτές υποστήριξαν νέους κανόνες για την επισήμανση των τροφίμων, που διευκρινίζουν -χάρη στην κατάλληλη ετικέτα- τον τόπο τόσο της προέλευσης όσο και της επεξεργασίας των τροφίμων.

Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τις πράξεις των ευρωβουλευτών; Tι άλλο θα θέλατε να κάνουν; Ψηφίστε στις ευρωεκλογές του Ιουνίου υπέρ των ευρωβουλευτών που θα κάνουν πράξη τις δικές σας επιλογές!
Περισσότερα: http://www.europarl.europa.eu/news/public/focus_page/008-52263-082-03-13-901-20090320FCS52246-23-03-2009-2009/default_p001c010_el.htm

Ευρωεκλογές 2009: Πόση προστασία χρειαζόμαστε ως καταναλωτές;

Πόση πληροφόρηση χρειαζόμαστε ως καταναλωτές;
Σε έναν ιδανικό κόσμο, ο καταναλωτής θα έπρεπε να είναι "βασιλιάς". Σήμερα όμως είναι δυστυχώς "θύμα" -καθώς αισθάνεται συχνά ανήμπορος, απογοητευμένος και εξαπατημένος. Υπάρχουν όμως άτομα, των οποίων η δουλειά είναι να σκέφτονται τα δικαιώματά σας: οι ευρωβουλευτές σας. H κατάλληλη επισήμανση των τροφίμων και η αποζημίωση για την καθυστέρηση των τρένων είναι μερικά μόνο από αυτά που έχουν κάνει για σας. Είναι όμως αρκετά; Επιλέξτε στις ευρωεκλογές τους βουλευτές που θα αγωνιστούν για σας!
Μερικοί λένε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι αρκετά κοντά στους πολίτες της. Ίσως να έχουν και δίκιο. Λίγοι όμως θα μπορούσαν να ισχυριστούν -δικαίως- ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει κάνει τίποτα για την προστασία των καταναλωτών της. Σας παραθέτουμε μερικά παραδείγματα για το πώς η νομοθεσία του Ευρωπαϊκού Kοινοβουλίου έχει επηρεάσει την καθημερινή ζωή σας ...προς το καλύτερο ή το χειρότερο!

Αν ... τρώτε και πίνετε, εγκρίνετε ίσως το ότι, χάρη σε ήδη εγκεκριμένη κοινοτική νομοθεσία, η ζάχαρη, το βούτυρο, ο καφές σας, κλπ θα μπορούν να πωλούνται σε διαφορετικού μεγέθους συσκευασίες και ότι η βότκα σας θα μπορεί να παράγεται από οποιοδήποτε γεωργικό προϊόν (αρκεί να υπάρχει στο μπουκάλι η κατάλληλη ετικέτα). Πολύ πρόσφατα άλλωστε, τον Μάρτιο του 2009, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συζήτησε για νέους κανόνες που θα διέπουν την επισήμανση των προϊόντων, έτσι ώστε να φαίνεται καθαρά ο τρόπος προέλευσης και επεξεργασίας των τροφίμων και των συστατικών τους και να μπορείτε να κάνετε συνειδητές επιλογές στα σούπερμαρκετ.

Aν παίρνετε συχνά τηλέφωνα στο εξωτερικό, θα έχετε ίσως παρατηρήσει στο λογαριασμό του κινητού σας ότι οι κλήσεις (και η λήψη κλήσεων) σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν γίνει φθηνότερες χάρη στην "ευρωταρίφα" που εισήγαγε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2007.

Αν ταξιδεύετε κατά καιρούς με αεροπλάνο ή τρένο, πιθανώς να έχετε διαπιστώσει ότι εμφανίζονται πλέον ξεκάθαρα στο αεροπορικό σας εισιτήριο όλοι οι φόροι και συναφείς επιβαρύνσεις και ότι έχουν ενισχυθεί τα δικαιώματά σας ως επιβάτες τρένου. Στο μέλλον τα δικαιώματά σας θα ενισχυθούν ακόμη περισσότερο: από τα τέλη του 2009, θα μπορείτε να λαμβάνεται αποζημίωση ύψους 25% του (διεθνούς σιδηροδρομικού) εισιτηρίου σας για κάθε καθυστέρηση τουλάχιστον 60 λεπτών και 50% για κάθε καθυστέρηση 120 λεπτών και άνω!

Aν έχετε οικογένεια και σας ενδιαφέρει η ασφάλειά της, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι τα παιχνίδια των παιδιών σας θα είναι ασφαλέστερα στο μέλλον, λόγω των κανόνων και των προτύπων που έχει ορίσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Οι ευρωβουλευτές έχουν επίσης εγκρίνει νομοθεσία που αναμένεται να μειώσει τον αριθμό των ατυχημάτων που οφείλονται στην κακή χρήση των πυροτεχνημάτων, αλλά και νόμους που απαγορεύουν σε ανηλίκους την κατοχή όπλων!

Αν εσείς (ή τα παιδιά σας) βλέπετε τηλεόραση, θα έχετε ήδη μια άποψη για τον αριθμό και τη συχνότητα των διαφημιστικών διαλειμμάτων και της γκρίζας διαφήμισης -όλες αυτές τις μάρκες που προβάλλονται κατά τη διάρκεια των ταινιών σας! Οι βουλευτές έχουν τη δική τους, γι'αυτό και έχουν θεσπίσει νέους και αυστηρότερους κανόνες (που θα τεθούν σε ισχύ στα τέλη του 2009) για τις διαφημίσεις που απευθύνονται σε παιδιά και για την γκρίζα διαφήμιση!

Aν κάνετε κάτι από τα παραπάνω, μπορεί να είστε ικανοποιημένοι από την σχετική νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά μπορεί και να μην είστε. Ίσως χαίρεστε με όσα έχει κάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση, ίσως όμως και να θέλετε να κάνουν οι ευρωβουλευτές περισσότερα -ή λιγότερα- για σας. H ουσία όμως είναι ότι πρέπει να πείτε στην Ευρωπαϊκή Ένωση τι θέλετε να κάνει για σας, επιλέγοντας τους εκπροσώπους σας με την ψήφο σας κατά τις ευρωεκλογές του Ιουνίου 2009!

Ευρωεκλογές 2009: Τι είδους ενέργεια θέλουμε?

Πέρσι τον Δεκέμβριο οι ευρωβουλευτές ενέκριναν ένα φιλόδοξο σχέδιο (γνωστό ως "20/20/20" πριν από το 2020), το οποίο θέτει ως στόχους που θα πρέπει να επιτευχθούν πριν από το 2020: τη μείωση των εκπομπών αερίων που συμβάλλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου κατά 20%· τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης κατά 20%· και μερίδιο 20% των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Kαι το Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών στο 20/20/20
Tο συμφωνηθέν πακέτο μέτρων -αντικείμενο πολλών διαπραγματεύσεων μεταξύ ευρωβουλευτών και υπουργών Ενέργειας της ΕΕ- περιλαμβάνει επίσης ένα εργαλείο που συμφωνήθηκε στο παρελθόν: το κοινοτικό Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών, που αποσκοπεί στη μείωση των εκπομπών αερίων που συμβάλλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου κατά 21% (σε σχέση με τα επίπεδα του 2005) και καλύπτει την περίοδο 2013-2020.
Το σύστημα αυτό θέτει ανώτατο όριο για τις συνολικές επιτρεπόμενες εκπομπές των χωρών και των επιχειρήσεων αλλά, εντός του ορίου αυτού, επιτρέπει στους συμμετέχοντες στο σύστημα να αγοράζουν και να πωλούν δικαιώματα κατά βούληση.
Το σύστημα καλύπτει επί του παρόντος περισσότερες από 10.000 εγκαταστάσεις στους τομείς της ενέργειας και της βιομηχανίας, οι οποίοι ευθύνονται συλλογικά για το ήμισυ περίπου των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, και θα καλύπτει από το 2012 και τα αεροσκάφη (μετά από σχετική συμφωνία μεταξύ των ευρωβουλευτών και των υπουργών τον Ιούλιο του 2008).

Μείωση των εκπομπών των αυτοκινήτων αλλά και των σπιτιών
Σύμφωνα με τη νομοθεσία που ενέκριναν οι ευρωβουλευτές, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα των επιβατικών αυτοκινήτων θα μειωθούν στα 120 γρ./χλμ (από τα 160 γρ./χλμ που είναι σήμερα) πριν από το 2012, μέσω της βελτίωσης της τεχνολογίας που χρησιμοποιείται στα οχήματα.
Aλλά και στα σπίτια μας μπορεί να εξοικονομηθεί ενέργεια. Mόλις πριν από μερικές εβδομάδες το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υποστήριξε τη σταδιακή αντικατάσταση των λαμπτήρων πυράκτωσης (από το Σεπτέμβριο του 2009 ως το 2012), που πιθανόν κρέμονται τώρα στο ταβάνι του σπιτιού σας, από τους λαμπτήρες φθορισμού (που καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια κατά 75%) και τις λάμπες αλογόνου (που θα σας βοηθήσουν να εξοικονομήσετε 25-50% περισσότερη ενέργεια).
Οι ευρωβουλευτές έχουν επίσης ταχθεί υπέρ της καλύτερης επισήμανσης της ενεργειακής απόδοσης απλών συσκευών, όπως είναι τα ψυγεία και τα πλυντήρια ρούχων.

Πολλές οι προκλήσεις των μελλοντικών ευρωβουλευτών
Aν και τα μέλη του Ευρωπαϊκού Kοινοβουλίου έχουν πετύχει πολλά, δεν είναι λίγα αυτά που μένει να γίνουν. H πρόσφατη κρίση που προέκυψε από τη διακοπή παροχής φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Oυκρανία άφησε χωρίς προμήθειες σπίτια και σχολεία στη Bουλγαρία, τη Σλοβακία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και αποκάλυψε τη μεγάλη ανάγκη διαφοροποίησης των ενεργειακών πηγών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η επίτευξη συμφωνίας για τη μετα-Kιότο εποχή (δηλαδή για όταν λήξει το πρωτόκολλο του Κιότο για την αντιμετώπιση της αλλαγής του κλίματος) πριν από τα τέλη του έτους αποτελεί επίσης σημαντική πρόκληση που θα πρέπει να αντιμετωπίσουν οι ευρωβουλευτές που θα εκλέξετε τον Ιούνιο. Γι'αυτό μην παραλείψετε να προσέλθετε στις κάλπες και να εκφράσετε τις επιλογές σας για το μέλλον με την ψήφο σας στις ευρωεκλογές!
Περισσότερα: http://www.europarl.europa.eu/news/public/focus_page/008-52263-082-03-13-901-20090320FCS52246-23-03-2009-2009/default_p001c005_el.htm

Ευρωεκλογές 2009 - Kάντε τις δικές σας επιλογές: O προϋπολογισμός της ΕΕ

O κοινοτικός προϋπολογισμός ανέρχεται € 133,8 δισ. το 2009. Aντιπροσωπεύει περίπου το 1% του πλούτου κάθε κράτους μέλους.
Aναλογεί σε περίπου 270 ευρώ ανά Ευρωπαίο.
Tο 2009, το 44% του κοινοτικού προϋπολογισμού θα δαπανηθεί για ην "ανταγωνιστικότητα και συνοχή", το 43% για τους "φυσικούς πόρους" (γεωργία, περιβάλλον), ενώ το υπόλοιπο θα μοιραστεί μεταξύ της εξωτερικής δράσης της Ένωσης, της διοίκησης, της δικαιοσύνης και της ευρωπαϊκής ιθαγένειας
Διοχετεύεται κυρίως στις λιγότερο αναπτυγμένες περιφέρειες και σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες
O κύριος στόχος των δαπανών της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι να βελτιωθεί η ζωή των πολιτών της -η δική σας ζωή! Πώς όμως προσπαθεί να επιδιώξει το στόχο αυτό; Mια ματιά σε συγκεκριμένα έργα που χρηματοδοτούν τα κοινοτικά κονδύλια σε διάφορους τομείς!
Κινητικότητα
Xάρη στα κοινοτικά κονδύλια κατασκευάζονται συχνά δρόμοι, σιδηροδρομικές γραμμές, γέφυρες, αεροδρόμια, καλώδια και αγωγοί, προκειμένου να μειωθούν οι αποκλίσεις μεταξύ περιφερειών και κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να διευκολυνθεί η κινητικότητα των Ευρωπαίων.

Γεωργία και προστασία του περιβάλλοντος
Η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να στηρίξει τους αγρότες. Η ασφάλεια και η ποιότητα των τροφίμων, η ευημερία των ζώων και οι ανάγκες της αγροτικής κοινότητας αποτελούν ως εκ τούτου προτεραιότητές της.

Εκπαίδευση
H Ευρωπαϊκή Ένωση προωθεί τις ανταλλαγές φοιτητών και άλλων νέων. Για παράδειγμα, χάρη στο πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών "Erasmus", 1,5 εκατομμύριο άτομα έχουν σπουδάσει μέχρι σήμερα σε κράτος μέλος της ΕΕ διαφορετικό από τη χώρα καταγωγής τους.

Καταπολέμηση των διακρίσεων
Ορισμένες εθνικές μειονότητες πέφτουν συχνά θύματα κοινωνικών προκαταλήψεων και δυσκολεύονται να έχουν πρόσβαση στην απασχόληση και τις κοινωνικές υπηρεσίες. Τα ευρωπαϊκά ταμεία προσπαθούν να αντιστρέψουν τη δυσμενή αυτή κατάσταση. Για παράδειγμα, ένα τέτοιο κοινοτικό πρόγραμμα ("Acceder") βοήθησε τους τσιγγάνους της Ισπανίας να πλουτίσουν τα επαγγελματικά τους προσόντα, να βρουν απασχόληση και στέγαση, και να αποκτήσουν πρόσβαση στην εκπαίδευση και τις υπηρεσίες υγείας.

Έρευνα
Προκειμένου να βελτιωθεί η ζωή των ευρωπαίων πολιτών και να αντιμετωπιστούν με επιτυχία οι προκλήσεις του σύγχρονου κόσμου, η Ευρωπαϊκή Ένωση επενδύει χρήματα στην έρευνα για τις ασθένειες των παιδιών, τη φύση, τις επικίνδυνες χημικές ουσίες, τα ασφαλή τρόφιμα, τα οχήματα που είναι πιο φιλικά προς το περιβάλλον και τους νέους ενεργειακούς πόρους. Το 2009 τα χρήματα για την έρευνα αυξήθηκαν κατά 11% για να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα στους δύσκολους αυτούς καιρούς που διανύουμε σήμερα.

Μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις
Οι μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις αναλογούν σε πάνω από το 90% των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων. H διευκόλυνση της ζωής τους θα αυξήσει έτσι την ανταγωνιστικότητα, την απασχόληση και την ανάπτυξη.

Τρίτος κόσμος
Ως παγκόσμιος παράγοντας, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ευθύνες σε διεθνές επίπεδο. Γι'αυτό και στηρίζει οικονομικά τις φτωχές χώρες του τρίτου κόσμου, συμβάλει στην εδραίωση της ειρήνης σε περιοχές συγκρούσεων και προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια σε χώρες που δεν ανήκουν στην ΕΕ, αλλά πλήττονται από φυσικές καταστροφές.

Ένας προϋπολογισμός που αποφασίζεται με δημοκρατικές διαδικασίες
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μαζί με το Συμβούλιο της ΕΕ, ορίζει το ποιες θα είναι οι χρηματοδοτούμενες δράσεις και ελέγχει στενά τον τρόπο με τον οποίο τα χρήματα του εκάστοτε κοινοτικού προϋπολογισμού δαπανώνται.
Tο Κοινοβούλιο είναι αυτό που εγκρίνει κάθε έτος τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης και καθορίζει τα ποσά που δαπανώνται για τις λιγότερο ευημερούσες περιφέρειες, το περιβάλλον, τα προγράμματα έρευνας και εκπαίδευσης, κ.ά. Tο Kοινοβούλιο διασφαλίζει επίσης ότι τα χρήματα των φορολογουμένων δαπανώνται ορθά (μέσω της λεγόμενης "απαλλαγής" ως προς τη διαχείριση του κοινοτικού προϋπολογισμού).

Πολλά έχουν γίνει, αλλά πρέπει ακόμη να γίνουν και άλλα. Οι ευρωεκλογές του Ιουνίου 2009 θα σας δώσουν την ευκαιρία να καθορίσετε τις προτεραιότητες της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης. Εκφράστε τις δικές σας επιλογές με την ψήφο σας στις ευρωεκλογές!
Περισσότερα: http://www.europarl.europa.eu/news/public/focus_page/008-52263-082-03-13-901-20090320FCS52246-23-03-2009-2009/default_p001c003_el.htm

Επιστολή προς τον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ για τη καύση RDF στην ΑΓΕΤ Αλιβερίου


Το κείμενο των 450 υπογραφών:
Εμείς οι μανάδες από το Αλιβέρι και την ευρύτερη περιοχή του Δήμου Ταμυναίων ,θέλοντας να δηλώσουμε την αντίδρασή μας στη διαχρονική περιβαλλοντική
υποβάθμιση της περιοχής μας ζητάμε:
1) Να σταματήσουν άμεσα τα σχέδια της ΑΓΕΤ LAFARGE γιά την καύση
RDF (σκουπιδιών) στην τσιμεντοβιομηχανία που εδρεύει στο Μυλάκι
Αλιβερίου και βρίσκεται σε απ'οσταση αναπνοής από την πόλη και τα
σπίτια μας.
2) Να γίνει επιτέλους ένας σχεδιασμός απορρύπανσης και
αποκατάστασης της περιοχής που δεκαετίες ολόκληρες λεηλατείται
από την ανεξέλεκτη δράση των βιομηχανιών και από έλλειψη
οποιουδήποτε ελέγχου των αυθαιρεσιών τους.
3) Να μας αποδείξει η πολιτεία πως υπάρχουν νόμοι που
προστατεύουν το περιβάλλον. Θέλουμε τη θάλασσα, τον
αέρα, τη γή που είχαμε όταν είμαστε παιδιά και γιά τα δικά
μας παιδιά.
4) Κυρίως όμως ζητάμε την υγεία και την ποιότητα ζωής γιά τις
οικογένειες μας και πρωτίστως για τα παιδεία μας.
Η αυξημένη νοσηρότητα εξαιτίας της περιβαλλοντικής μόλυνσης είναι
μόνιμη απειλή που επισκιάζει το μέλλον των παιδιών μας.

Δεν διαπραγματευόμαστε την υγεία και το μέλλον τους στο όνομα καμιάς ανάπτυξης και κανενός συμφέροντος. Κανένας ,άλλωστε, δεν μπορεί να αμφισβητήσει το στόχο μας γιατί
νοσηρός νούς θα εύρισκε ιδιοτέλεια σε αυτόν.

Η επιστολή προς τον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΑΝΑΔΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΡΥΠΑΝΣΗΣ ΣΤΟ ΑΛΙΒΕΡΙ
& ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΑΖΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ
ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΑΥΣΗΣ RDF ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΕΤ ΣΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΣΤΟ ΜΗΛΑΚΙ
ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ τηλ 2223023322 e-mail gld@otenet.gr
Αλιβέρι 20-4-2009

ΠΡΟΣ: Κον Γ. Σουφλιά, Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ
Κοιν: Πρόεδρο Δημοκρατίας κ.Κ.Παπούλια, Πρωθυπουργό κ. Κ .Καραμανλή, Επίτροπο Περιβάλλοντος Ε.Ε. κ. Στ. Δήμα

Κύριε Υπουργέ,
όπως πληροφορηθήκαμε η αρμόδια υπηρεσία σας ΕΑΡΘ σας εισηγείτε με έγγραφό της να εγκρίνετε τηn καύση τυποποιημένων σκουπιδιών (RDF) απο την ΑΓΕΤ στο Μυλάκι Αλιβερίου.
Εχει προκληθεί μεγάλη ανησυχία στους κατοίκους της περιοχής μας γιατί και ο καθηγητής
κ.Μαρκάτος σε πόρισμάτου για λογαριασμό του σωματείου εργαζομένων στην ΑΓΕΤ δεν αποκλείει την έκλυση στην ατμόσφαιρα διοξινών και βαρέων μέταλλων.
Στο Αλιβέρι 25 μαζικοί φορείς όπως π.χ ο Εμπορικός Σύλλογος ,ο Σύλλογος Οικοδόμων, η Ενωση Συνταξιούχων ΔΕΗ Αλιβερίου, Αθλητικοί Σύλλογοι, Σύλλογοι Γονέων κ Κηδεμόνων
κλπ λένε όχι στην καύση .
Την συμπαράστασή τους έχουν εκδηλώσει Πανευβοικά η Μητρόπολη Χαλκίδος,το Νομαρχιακό Συμβούλιο Ευβοίας ,ΤΕΔΚ Ν.Ευβοίας οι Δήμοι Ταμυνέων ,Αυλώνος ,Δυστίων,Ερετρίας Αυλίδος, και Χαλκίδος ο Ιατρικός Σύλλογος Ευβοίας, το Τεχνικό Επιμελητηριο ,Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ευβοίας ,ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Περιφέρειας Κύμης κλπ.
Την ύστατη τούτη ώρα κ. Υπουργέ αφουγκραστήτε την κραυγη αγωνίας των εκατοντάδων νέων μανάδων της περιοχής μας που υπογράφουν το γράμμα τους προς εσάς και προσβλέπουν ότι θα τις ακούσετε και δεν θα τις απογοητεύσετε.
Με τιμή
Για την Επιτροπή μανάδων Για την Επιτροπή Μαζικών Φορέων
Δ. Ζούζουλα Γ.Λαγανάς
Β. Φρυγανιώτη

Τρίτη 21 Απριλίου 2009

42 χρόνια από το αμερικανοκίνητο φασιστικό πραξικόπημα - Ο αγώνας συνεχίζεται

Με αφορμή τη συμπλήρωση των 42 χρόνων από το χουντικό πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967, θεωρούμε υποχρέωσή μας να σημειώσουμε ορισμένα θέματα:
Ο αγώνας για τη δημοκρατία χρειάζεται να είναι διαρκής. Η θεσμική θωράκιση της απέναντι σε φαινόμενα εκφυλισμού, η απόκρουση κάθε προσπάθειας περιορισμού των δημοκρατικών δικαιωμάτων και η συνεχής διεύρυνσή της με θεσμούς άμεσης συμμετοχής των πολιτών είναι απαραίτητο ζητούμενο.
Οι πρόσφατοι αγώνες των νέων αλλά και όλων όσων δεν "βολεύονται" με τα συντηρητικά στερεότυπα, τη μιντιοκρατία, τους πολέμους, τους εκβιασμούς του νεοφιλελευθερισμού και τη σαπίλα του δικομματισμού και της οικογενειοκρατίας στη πολιτική ζωή του τόπου μας δείχνουν το δρόμο.
Η φετινή επέτειος μας βρίσκει αντιμέτωπους με μια βαθιά οικονομική κρίση αποτέλεσμα του νεοφιλελεύθερου μοντέλου ανάπτυξης. Ο αγώνας του τότε μας εμπνέει σήμερα να αγωνιστούμε για να μην πληρώσουν τις επιπτώσεις της κρίσης οι οικονομικά αδύνατοι.
Τιμούμε, τους δημοκράτες πολίτες που πρωταγωνίστησαν στον επτάχρονο αντιδικτατορικό αγώνα καθώς και όλους εκείνους που θυσιάστηκαν και μάτωσαν υπερασπιζόμενοι την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, τη δημοκρατία και την ελευθερία απέναντι στην αμερικανοκίνητη χούντα, τις συνέπειες της οποίας πληρώνει ακόμη η Κύπρος.

Παρασκευή 17 Απριλίου 2009

Οικολογικό Βαρόμετρο 2009 (Νο3)


Από το: www.publicissue.gr
Το Οικολογικό Βαρόμετρο της Public Issue στοχεύει στη συστηματική παρακολούθηση των στάσεων, των αντιλήψεων και των πρακτικών της ελληνικής κοινής γνώμης, απέναντι στο περιβάλλον και τις ταχύτατα συντελούμενες κλιματικές αλλαγές. Ως εκ τούτου, τα αποτελέσματα του 3ου κατά σειρά κύματος του Οικολογικού Βαρομέτρου, αποκτούν ιδιαίτερα σημαντική διάσταση, καθότι καταγράφονται αξιοσημείωτες διαφοροποιήσεις, σε σχέση με τα προηγούμενα έτη και μάλιστα προς μία θετική κατεύθυνση, τόσο στις εν γένει αντιλήψεις, όσο και στις πρακτικές των Ελλήνων πολιτών.

Πιο συγκεκριμένα, από τα αποτελέσματα της φετινής έρευνας προκύπτει ότι:
Αυξάνεται, συγκριτικά με το 2008, ο βαθμός ενημέρωσης των Ελλήνων πολιτών για το περιβάλλον (+5%).
Στην κατάταξη των σημαντικότερων περιβαλλοντικών προβλημάτων της χώρας (ανοικτή ερώτηση), παρατηρείται σήμερα, σημαντική μείωση στο ποσοστό όσων αναφέρονται με γενικούς όρους στη «ρύπανση - μόλυνση» (12%, -17%). Επιπροσθέτως, στα «βιομηχανικά και εργοστασιακά απόβλητα», καταγράφεται σημαντική αύξηση (11%, +9%), γεγονός που μπορεί κάλλιστα να συνδέεται με υποθέσεις μόλυνσης των υδάτων που έρχονται στη δημοσιότητας τον τελευταίο καιρό. Επίσης, σε αντίθεση με το περασμένο έτος, παρατηρείται σήμερα, ότι μόλις το 4% των ερωτηθέντων (έναντι 1% το 2008) δεν κατονόμασε, είτε λόγω αγνοίας, είτε λόγω απροθυμίας, το σημαντικότερο πρόβλημα του περιβάλλοντος στην χώρα. Το γεγονός αυτό μπορεί να αποδοθεί σε μια δυναμικότερη ενασχόληση των Ελλήνων πολιτών με τα θέματα του περιβάλλοντος, σε βαθμό που η πλειοψηφία της κοινής γνώμης να διαθέτει πλέον σχετικά αποκρυσταλλωμένη άποψη και να την καταθέτει.
Στην κλίμακα οικολογικής αυτοσυνείδησης (1-5), οι Έλληνες πολίτες βαθμολογούν σήμερα τον εαυτό τους αυστηρότερα, σε σχέση με το 2008, καθότι διαπιστώνεται σημαντική ποσοστιαία αύξηση (+5%) όσων βαθμολογούν τον εαυτό τους με 3. Επιπροσθέτως, μειώνεται (-4%) και το ποσοστό όσων αυτοβαθμολογούνται με 4.
Οι 2 στους 10 πολίτες (20%), σε αντίθεση με 1 στους 6 πολίτες (16%) πέρυσι, δηλώνουν σήμερα, ότι έχουν ήδη μειώσει την ενεργειακή κατανάλωση του νοικοκυριού τους, γεγονός που μεταφράζεται και ως μια πιο δραστική συμμετοχή σε θέματα περιβάλλοντος. Επιπλέον, μέσα σε έναν χρόνο, παρατηρείται μετατόπιση της τάξεως του 3%, από την επιλογή «αρκετά πιθανό» να κάνουν κάτι ανάλογο για το περιβάλλον, στην επιλογή «πολύ πιθανό» να προβούν σε μία τέτοια ενέργεια.
Το ποσοστό όσων ενδέχεται να μειώσουν τη χρήση του ΙΧ αυτοκινήτου τους, σε σχέση με το 2008, αυξάνεται σήμερα αισθητά. Παράλληλα, ένα αυξανόμενο ποσοστό του δείγματος (23%, +4%), δηλώνει ότι κάτι τέτοιο «δεν τους αφορά», υποδεικνύοντας, ενδεχομένως, ότι αυξάνεται και ο αριθμός των πολιτών που δεν οδηγούν καθόλου ΙΧ.
Σημαντικές διαφοροποιήσεις, διαπιστώνονται σήμερα και στις στάσεις των πολιτών απέναντι στην ανακύκλωση. Ενώ το 2008, 4 στους 10 πολίτες (42%) δήλωναν ότι δεν είχαν ανακυκλώσει καμία φορά τα σκουπίδια τους μέσα σε ένα μήνα, σήμερα ανάλογη στάση κρατούν μόλις οι 2 στους 10 (17%). Παράλληλα, αυξάνεται σημαντικά (35%, +10%) και ο αριθμός όσων πολιτών ανακυκλώνουν απορρίμματα πέντε ή και περισσότερες φορές μέσα σε έναν μήνα. Κατά συνέπεια, διαπιστώνεται σήμερα ότι, συνολικά, 7 στους 10 (70%) πολίτες ανακυκλώνουν τουλάχιστον ένα μέρος των απορριμμάτων τους.
Τέλος, με βάση τα ευρήματα του Βαρομέτρου, ο μέσος όρος των απορριμμάτων που οι Έλληνες «παράγουν» κάθε εβδομάδα, υπολογίζεται σε 3,5 σακούλες ανά νοικοκυριό, την στιγμή που ο αντίστοιχος μέσος όρος ήταν 5,0 σακούλες ανά νοικοκυριό, εβδομαδιαία, για το 2008 και 5,7 σακούλες ανά νοικοκυριό, εβδομαδιαία, για το 2007.
Περισσότερα: στο http://www.publicissue.gr/1098/eco_varometer_2009/

Παγκόσμια οικονομία: διαμάχη μεταξύ "νεοφιλελεύθερων" και "νεοκεϋνσιανών"

Από το www.enet.gr
Την Τετάρτη, σε συνάντηση, που έγινε στο Μέγαρο των Ηλυσίων, και όπου ο πρόεδρος Σαρκοζί ενημέρωσε μια ομάδα βουλευτών για τα αποτελέσματα της πρόσφατης συνόδου της G-20.
Για τον Ομπάμα, ο Σαρκοζί φέρεται να δήλωσε ότι "αν και είναι πολύ έξυπνος και χαρισματικός δεν είναι πάντα στα καλύτερά του όταν πρόκειται να πάρει αποφάσεις και να γίνει αποτελεσματικός". Και συμπλήρωσε: "Έχει εκλεγεί μόλις πριν από δύο μήνες και ποτέ του δεν διηύθυνε κανένα υπουργείο". (Αποφάσεις και αποτελεσματικότητα έτσι όπως τη θέλει ο Σαρκοζί - σημείωση δικιά μας)
Αναφερόμενος στην γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, ο Ν. Σαρκοζί δήλωσε ότι "όταν αντιλήφθηκε σε τι κατάσταση βρίσκονταν οι τράπεζες και η βιομηχανία της Γερμανίας δεν είχε καμία άλλη επιλογή και προσχώρησε στη δική μου άποψη". (Αφού έκαμψε και τις τελευταίες αντιρρήσεις των συμμάχων της στη "μεγάλη συμμαχία" δεξιών και σοσιαλδημοκρατών - σημείωση δικιά μας)
Σχετικα με τον Ισπανό πρωθυπουργό, Χοσέ Λουίς Ροντρίγκες Θαπατέρο, το σχόλιο του Σαρκοζί, πάντα σύμφωνα με τη Λιμπερασιόν, ήταν ότι "ίσως δεν είναι ιδιαίτερα έξυπνος". (Εξυπνάδα έτσι όπως τη θέλει ο Σαρκοζί - σημείωση δικιά μας)
Υπάρχει όμως και η τρίτη άποψη, που λέει ότι δεν μπορούν να βγάλουν τη παγκόσμια οικονομία από τη κρίση αυτοί που με τη πολιτική τους και τις ενέργειές τους όχι μόνο δεν την πρόβλεψαν αλλά την ενίσχυσαν και προσπαθούν ακόμη και τώρα να κερδίσουν από αυτή.

Τετάρτη 15 Απριλίου 2009

Greenpeace: Μεταλλαγμένα - κάτω τα χέρια απο το ρύζι μας

Αγαπητοί φίλοι,
ζητάμε επειγόντως τη βοήθεια σας, γιατί αν πετύχει η Bayer να καλλιεργηθεί το μεταλλαγμένο ρύζι της, θα είναι η πρώτη φορά που ένα μεταλλαγμένο προϊόν έρχεται απευθείας στο πιάτο μας!
Υπόγραψε και εσύ!
Κάνε κλικ, πάρε θέση!
http://links.mailing.greenpeace.org/ctt?kn=3&m=32268597&r=MAS2&b=0&j=NDczODE4NDcS1&mt=1&rt=0

Η Bayer έχει βάλει στο μάτι το ρύζι και θέλει να πετύχει την καλλιέργεια και την κατανάλωση του μεταλλαγμένου ρυζιού της. Αν τα καταφέρει, τότε αποκτά τον έλεγχο του καθημερινού είδους διατροφής του μισού πληθυσμού του πλανήτη.
Ζητάμε από την ελληνική κυβέρνηση, την Ευρωπαϊκή Ένωση και όλες τις κυβερνήσεις του κόσμου να προστατέψουν τους καταναλωτές και τους αγρότες από το μεταλλαγμένο ρύζι της Bayer, εμποδίζοντας την καλλιέργεια και την κατανάλωσή του.
Πρώτος μας στόχος είναι η Επίτροπος Υγείας της ΕΕ, κα Βασιλείου. Βοηθήστε μας, σε αυτή τη φάση, να μαζέψουμε στην Ελλάδα 5.000 υπογραφές διαμαρτυρίας μέχρι τις 22 Απριλίου. Και αν νομίζετε πως μια υπογραφή δεν έχει δύναμη απέναντι στους πολιτικούς και τις πολυεθνικές, τότε θα σας κάνουμε ένα δώρο για να σας αλλάξουμε γνώμη: μετά από τρομερές πιέσεις πολιτών, αγροτών και οργανώσεων, η κυβέρνηση της Γερμανίας σταματάει την καλλιέργεια του μεταλλαγμένου καλαμποκιού της Monsanto, του μόνου μεταλλαγμένου που έχει άδεια να καλλιεργηθεί στην Ευρώπη (το οποίο η Ελλάδα ποτέ δε δέχτηκε να καλλιεργήσει). Πιέζουμε, κερδίζουμε!

Το ΤΕΕ απαντά στο "Πανευβοϊκό Βήμα" για τα έργα στο Σταθμό Χαλκίδας του ΟΣΕ

"Σχετικά με όσα δημοσιεύσατε στο υπ' αριθ. 457/26-3-2009 φύλλο σας στη σελίδα 40 με τίτλο "Το ΤΕΕ μπλόκαρε και τα έργα στον ΟΣΕ", θα θέλαμε να πληροφορηθείτε τα παρακάτω:

1. Το ΤΕΕ/Π.Τ. Ευβοίας μετά την άρνηση της ΓΑΙΑΟΣΕ να μας θέσει υπόψη τις σχετικές μελέτες, ανέθεσε σε επιτροπή μελών του, τη διερεύνηση του θέματος "Έργα στο σιδηροδρομικό σταθμό Χαλκίδας".
2. Το πόρισμα της παραπάνω επιτροπής, μετά από ομόφωνη απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ/Π.Τ. Ευβοίας, εστάλη με το υπ' αρ. 3876/19-12-08 έγγραφο στους αρμόδιους φορείς και στον εισαγγελέα Χαλκίδας για τη διερεύνηση της νομιμότητας των εκτελούμενων έργων.
3. Το παραπάνω πόρισμα εστάλη επίσης στη ΓΑΙΑΟΣΕ από την οποία δεν λάβαμε καμία απάντηση.
4. Ο δήμος Χαλκιδέων με το 1034/22-01-2009 έγγραφό του, διαβίβασε το θέμα στο Υπουργείο Πολιτισμού, Εφορεία Νεοτέρων Μνημείων λόγω αρμοδιότητάς του.
Των ενεργειών αυτών είχε προηγηθεί το υπ' αριθμ. 6127/12-12-2008 έγγραφο της Εφορείας Νεωτέρων Μνημείων με το οποίο ουσιαστικά είχαν ήδη "μπλοκάρει" (κατά την έκφραση του δημοσιεύματός σας) τα έργα στον ΟΣΕ.

Σπεύσατε λοιπόν άκριτα να προβάλετε απόψεις που αποπροσανατολίζουν την κοινή γνώμη είτε από ελλιπή ενημέρωση είτε επειδή επικράτησε η λογική: "δεν θίγουμε τα κακώς κείμενα". Οφείλετε να γνωρίζετε ότι σε έργα του Δημοσίου η πιστή τήρηση των τύπων διασφαλίζει την ουσία για την υλοποίησή τους, πράγμα που πρωτίστως αφορά το κοινωνικό σύνολο.

Το ΤΕΕ ως επίσημος τεχνικός σύμβουλος της πολιτείας οφείλει να προασπίζει τη διαφύλαξη δημόσιας περιουσίας από κάθε μορφή εκμετάλλευσης και πολύ περισσότερο της ασύδοτης εκμετάλλευσης.
Τα όσα προσχηματικά σχολιάζετε με το άρθρο σας αποτελούν "προφάσεις εν αμαρτίαις" αυτών που επιχειρούν μετακύλιση ευθυνών συσκοτίζοντας την πραγματικότητα.
Επομένως το δημοσίευμά σας στο βαθμό που υπάρχει άγνοια το λιγότερο μπορεί να χαρακτηριστεί ανακριβές και οπωσδήποτε δεν αρμόζει στο κύρος της εφημερίδας σας.
Το ΤΕΕ/ΠΤ Ευβοίας παρακολουθεί τις εξελίξεις και θα ενημερώνει σχετικά τον ευβοϊκό λαό με την εγκυρότητα που αρμόζει".

Τρίτη 14 Απριλίου 2009

Περιβαλλοντική υποβάθμιση σε Σπερχειό και Μαλιακό

Ερώτηση Μ.Παπαγιαννάκη, Γρ.Ψαριανού προς τους Υπουργούς Ανάπτυξης, ΠΕΧΩΔΕ, Εσωτερικών
Η αυξανόμενη ρύπανση των νερών του Σπερχειού από χημικά βιομηχανικά απόβλητα, αστικά λύματα, φυτοφάρμακα και λιπάσματα οδήγησε στην καταδίκη της Ελλάδας στις 31 Ιανουαρίου του 2008, από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, για μη συμμόρφωση με τις απαιτήσεις της οδηγίας πλαίσιο 2000/60/ΕΚ για τα ύδατα (ΟΠΥ), σύμφωνα με την οποία, τα κράτη μέλη οφείλουν να διενεργήσουν περιβαλλοντική και οικονομική αξιολόγηση των λεκανών απορροής ποταμών, ώστε να επιτευχθεί η καλή κατάστασή τους μέχρι το 2015.
Ωστόσο ένα χρόνο μετά, και δεδομένου ότι η κοιλάδα του Σπερχειού ποταμού εντάσσεται στο δίκτυο NATURA 2000 (GR2440002), ως προστατευόμενη περιοχή, η εικόνα της ευρύτερης περιοχής του ποταμού εξακολουθεί να είναι τραγική με λόφους σκουπιδιών, υπολείμματα σφαγείων και υγρά απόβλητα βιοτεχνιών των δήμων, που μολύνουν τα νερά του ποταμού με τα οποία αρδεύονται οι ορυζώνες της Ανθήλης, βάζοντας σε κίνδυνο την υγεία των καλλιεργητών και των καταναλωτών.
Η ρύπανση μεταφέρεται στις εκβολές του ποταμού και στον τελικό αποδέκτη του τον Μαλιακό Κόλπο, με αποτέλεσμα τη θλιβερή εικόνα εκατοντάδων ψαριών που κείτονται νεκρά σε θάλασσα και σε ακτές.
Παρόλο που το πρόβλημα είναι γνωστό στους αρμόδιους φορείς δεν υπάρχει ουσιαστική αντιμετώπιση. Οι παράνομες χωματερές των Δήμων Σπερχειάδας και Μακρακώμης, που βρίσκονται στην κοίτη και τις όχθες του, δεν έχουν αποκατασταθεί –παρόλο που η προθεσμία αποκατάστασης όλων των χωματερών της χώρας από την Ε.Ε., έχει ήδη λήξει από 1.1.2009- ενώ ο κοινός βιολογικός καθαρισμός των δυο δήμων δεν λειτουργεί λόγω της έλλειψης δικτύου αποχέτευσης. Ταυτόχρονα η εταιρεία Macolive, που δραστηριοποιείται στην περιοχή, εξακολουθεί να είναι μια από τις μεγαλύτερες πηγές ρύπανσης καθώς «ο κατσίγαρος», το υπόλειμμα της ελαιουργίας, καταλήγει στο Μαλιακό Κόλπο. Ο κατσίγαρος, περιέχει υψηλές συγκεντρώσεις φαινολικών ενώσεων, οι οποίες προκαλούν προβλήματα σε ζώντες οργανισμούς και καταστρέφουν το οικοσύστημα του. Επιπλέον, οι ποσότητες θρεπτικών ανόργανων στοιχείων, που μεταφέρονται στη θάλασσα, έχουν ως αποτέλεσμα τον ευτροφισμό των θαλάσσιων φυτών, καθώς μειώνουν το οξυγόνο από τους λοιπούς οργανισμούς του συστήματος.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο κ. Υπουργός:
• Με ποια άμεσα μέτρα θα αντιμετωπιστεί η εκτεταμένη ρύπανση στην κοιλάδα του Σπερχειού;
• Δεδομένου ότι όλη η θαλάσσια περιοχή του Μαλιακού κόλπου είναι προστατευόμενη, καθώς λειτουργεί ως φυσικό εκτροφείο, θα εκπονηθεί συγκεκριμένο σχέδιο δράσης, προκειμένου να διασφαλιστεί η άμεση εξυγίανση του κόλπου;

Τοπική Επιτροπή των Special Olympics Ν. Εύβοιας


Η Τοπική Επιτροπή των Special Olympics Ν. Εύβοιας ευχαριστεί θερμά, την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Εύβοιας και τον Δήμο Χαλκιδέων για την συμβολή τους στην επιτυχή πραγματοποίηση των Περιφερειακών Αγώνων ποδηλασίας 26 & 27 Μαρτίου 2007 που διοργάνωσαν στην Χαλκίδα τα Special Olympics Ελλάς Επίσης τους Προϊσταμένους Α/βάθμιας & Β/θμιας εκπαίδευσης , καθώς τους εκπαιδευτικούς και τη μαθητιώσα νεολαία που παραβρέθηκαν και επικρότησαν τις προσπάθειες και την δύναμη θέλησης των 120 ξεχωριστών αθλητών κατά την διάρκεια των αγώνων. Τους αγώνες παρακολούθησαν τα κάτωθι σχολεία: 1ο,12ο, 25ο Δημοτικό Σχολείο Χαλκίδας, Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Χαλκίδας με τις συστεγαζόμενες μονάδες Ειδικής Αγωγής, Ε.Ε.Ε.Ε.Κ Εύβοιας, 2ο και 5ο Γυμνάσιο Χαλκίδας , καθώς και το Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων Αυλίδας με την αντιπροσωπευτική ομάδα ατόμων με αναπηρία.

Επίσης ευχαριστούμε τους Σώμα Σαμαρειτών του Ε.Ε.Σ. για την πολύτιμη βοήθεια που προσέφεραν καθʼ όλη την διάρκεια των αγώνων. Μεταξύ των διακριθέντων αθλητών είναι και αθλητές Special Olympics N. Εύβοιας που αν και συμμετείχαν για πρώτη φορά σε τέτοια διοργάνωση διακρίθηκαν στις πρώτες θέσεις. Οι αθλητές είναι:
500 μέτρα Αικατερίνη Κόντου Ν. Αρτάκη χρυσό
500 « Βασιλική Τζιγιάννη Χαλκίδα αργυρό
1000 « Παναγιώτης Κόντος Ν. Αρτάκη χρυσό
1000 « Γιώργος Μιχαηλίδης Χαλκίδα χρυσό
1000 « Γιάννης Κουράσης Καμαρίτσα Δ. Μεσαπίων αργυρό
Στην επιτυχία των αθλητών συνέβαλαν οι Προπονητές: Δημήτρης Δεμερτζής , Μαρία Κυριακούλη & Κωνσταντίνα Μελετιάδου , Μαρία Ρουπακιά .

Δευτέρα 13 Απριλίου 2009

Τα βιομηχανικά σπαράγματα της Χαλκίδας




Του Βαγγέλη Αποστόλου, μέλος Π.Γ. ΣΥΝ, πρώην βουλευτής Εύβοιας (Από την Αυγή 12/4/09)
Οι επισκέπτες της Εύβοιας με την είσοδό τους στη Χαλκίδα βρίσκονται αντιμέτωποι με τις εικόνες που αποτυπώνονται στις παρατιθέμενες φωτογραφίες. Η πρώτη αναφέρεται στο υπό κατάρρευση κτιριακό συγκρότημα της «Αρέθουσας» και αποτελεί σπάνιο δείγμα της βιομηχανικής αρχιτεκτονικής των αρχών του 19ου αιώνα, η δεύτερη στα υπό την απειλή κατεδάφισης κτίρια της ίδιας περιόδου «πρώην Γεωργιάδη» και η Τρίτη στο υπό ανέγερση κτίσμα του ΚΤΕΛ Εύβοιας σε χώρο που πριν από λίγα χρόνια υπήρχαν ίδια κτίρια, τα «πρώην Κιαπέκου-Καράκωστα».
Πρόκειται ουσιαστικά για μια πραγματικότητα που βιώνει σήμερα μια περιοχή, που θα μπορούσε υπό άλλες συνθήκες και σε συνδυασμό με γειτονικό αρχαιολογικό χώρο να αποτελεί πολύτιμη κληρονομιά για τον ευβοϊκό λαό και σημαντικό ιστορικό και πολιτιστικό χώρο για όλη την Ελλάδα.
Περισσότερα στο Σερβιτόρο της Εύβοιας http://www.servitoros.gr/news/view.php/22911/

Σάββατο 11 Απριλίου 2009

13 επιχειρήσεις με έδρα την Ελλάδα στη λιστα των 2000 μεγαλύτερων του Forbes

(Φωτο απο τη "Ναυτεμπορική")
Τα στοιχεία αφορούν το τέλος του 2008, αυτό που δεν γράφεται φυσικά στο άρθρο είναι το πως αυτές συγκέντρωσαν τόσα κεφάλαια και από πού τα πήραν.....
Περισσότερα στο http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/04/11/1652184.htm

Παρασκευή 10 Απριλίου 2009

Η πανάκεια της αλλαγής

Της Έλενας Αποστόλου, Δικηγόρου, αναδημοσίευση από την Αυγή

Συζητήσεις επί συζητήσεων, βαθυστόχαστες ή επιπόλαιες, γίνονται καθημερινά από κάθε Έλληνα ειδικό ή μη, για το θέμα της αναθεώρησης του Συντάγματος, τόσο για το άρθρο 16 (παιδεία), όσο και για το άρθρο 24 (περιβάλλον). Η κυβέρνηση λοιπόν της Νέας Δημοκρατίας έχει βαλθεί να αλλάξει το συνταγματικό τοπίο της Ελλάδας και οι Έλληνες ετοιμαζόμαστε να υποδεχθούμε την αλλαγή, άλλοι πρόθυμα και άλλοι όχι. Τί είναι αυτό όμως που ωθεί στην απόφαση για αλλαγή και γιατί η αλλαγή έχει ταυτιστεί πλέον με την πρόοδο; Και επιτέλους γιατί μια χώρα έχει καταλήξει να θεωρείται ότι είναι ευνομούμενη δημοκρατία μόνο όταν επικρατεί ησυχία τάξη και ασφάλεια και οι πολίτες υπνωτισμένοι δεν αντιδρούν σε τίποτα;

Θα ήθελα να αρθρώσω μια σοβαρή αντίρρηση σε όσους υποστηρίζουν ότι χρειάζονται πολλές αλλαγές στο ελληνικό κράτος προκειμένου να βρει κι αυτό το δρόμο του ανάμεσα στα άλλα προοδευμένα και αναπτυγμένα ευρωπαϊκά κράτη, χωρίς να υπεισέλθω σε θέματα ειδικά και επί της ουσίας για τις συζητήσεις περί συνταγματικών αναθεωρήσεων. Η αλλαγή είναι μια έννοια χωρίς ηθική χροιά, δεν είναι καλή ή κακή, ούτε απαραίτητα σημαίνει ώθηση προς την πρόοδο. Μπορεί κάλλιστα να ωθήσει και προς την καταστροφή. Η αλλαγή, εν προκειμένω αναθεώρηση δύο άρθρων που θεμελιώνουν σημαντικές δημοκρατικές αξίες για την παιδεία και την προστασία του περιβάλλοντος, δεν είναι πανάκεια για την αντιμετώπιση προβλημάτων που θα μπορούσαν κάλλιστα να λυθούν με άλλους τρόπους.

Δυστυχώς μέσα στο πνεύμα της νεοφιλελεύθερης οικονομίας και του εκσυγχρονισμού, που τόσο όμορφα περιτυλιγμένο μας τον πλασάρουν τα δύο μεγάλα κόμματα, έχουμε καταλήξει να πιστεύουμε πως ναι, η αλλαγή είναι επιθυμητή και εντέλει επιβάλλεται, γιατί πως αλλιώς θα βάλουμε μυαλό εμείς οι Έλληνες και θα προοδεύσουμε; Ναι, λοιπόν να έρθουν τα ιδιωτικά πανεπιστήμια για να γίνουν ανταγωνιστικά τα οκνηρά δημόσια, ναι, να καταργηθεί το πανεπιστημιακό άσυλο για να μη μας πετάνε πέτρες οι κουκουλοφόροι, κλπ κλπ στο ίδιο πνεύμα «αλλαγής» και επιβολής τάξης, ηρεμίας και «ελκυστικού» εκσυγχρονισμού.

Ας μου επιτραπεί να πιστεύω ότι θα ήταν πολιτικά ωριμότερο να κατανοήσουμε πως σε μια δημοκρατία πρέπει να εκφράζονται διαφορετικές απόψεις και να ακούγονται όλες οι φωνές, όχι όμως να αφήσουμε τις σειρήνες του νεοφιλελεύθερου εκσυγχρονισμού να συμπαρασύρουν και την ίδια τη δημοκρατία μας. Στην περίπτωση των συνταγματικών διατάξεων που θεμελιώνουν και θωρακίζουν την ελληνική δημοκρατία και τα δικαιώματα των ελλήνων πολιτών, δε χρειάζεται αλλαγή αλλά διατήρηση και προάσπισή τους. Το γεγονός ότι αυτές οι αξίες δεν προωθούνται καθημερινά με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, δε σημαίνει ότι είναι λάθος οι ίδιες και πρέπει να αλλαχθούν. Και έπειτα αν η αλλαγή είναι ο διακαής πόθος του καθενός από εμάς που έχει μπουχτίσει με την κατάντια ορισμένων φορέων ή και θεσμών του ελληνικού κράτους, μπορούμε να ικανοποιήσουμε την επιθυμία μας με το να αλλάξουμε εμείς στάση απέναντι σε όσα γίνονται. Διαδηλώσεις ,πορείες, συζητήσεις και ενημερώσεις γίνονται σε καθημερινή βάση για τα παραπάνω θέματα, ίσως με την ενημέρωση μπορέσει καθένας να συνειδητοποιήσει πόσο αναγκαία είναι η διατήρηση του ισχύοντος συνταγματικού πλαισίου και όχι η αλλαγή.

Η παραγωγή βιοκαυσίμων «επιδεινώνει άμεσα την παγκόσμια θέρμανση»

Από το www.in.gr

Πρώτα κατηγορήθηκαν ότι ανεβάζουν τις τιμές των τροφίμων και επιταχύνουν την αποψίλωση, τώρα κατηγορούνται ότι επιδεινώνουν με άμεσο τρόπο την κλιματική αλλαγή: Η καλλιέργεια ενεργειακών φυτών εκπέμπει οξείδιο του αζώτου, ένα ισχυρό αέριο του θερμοκηπίου, προειδοποιούν ερευνητές.
Τα βιοκαύσιμα θεωρούνταν μέχρι πριν από λίγα χρόνια μια ιδανική, «πράσινη» εναλλακτική λύση στη θέση των ορυκτών καυσίμων. Τα φυτά απορροφούν άνθρακα από τον αέρα όταν μεγαλώνουν στο χωράφι, οπότε η μετατροπή τους σε βιοκαύσιμα και η καύση τους δεν επιβαρύνει την ατμόσφαιρα με επιπλέον άνθρακα.
Τα τελευταία χρόνια, όμως, έχουν αρχίσει να αποκαλύπτονται σοβαρά μειονεκτήματα στην όλη ιδέα: Η χρήση όλο και μεγαλύτερων εκτάσεων για την καλλιέργεια ενεργειακών φυτών οδηγεί αφενός σε αυξήσεις τιμών στα γεωργικά προϊόντα, αφετέρου σε αποψίλωση δασικών εκτάσεων σε αναπτυσσόμενες χώρες όπως η Ινδονησία.
Ακόμα ένα πρόβλημα επισημαίνει τώρα το Διεθνές Συμβούλιο για την Επιστήμη, ένας φορέας με έδρα το Παρίσι που φέρνει σε επαφή επιστημονικούς συλλόγους από όλο τον κόσμο.
Όπως γράφει την Πέμπτη το βρετανικό περιοδικό Economist, έκθεση του Συμβουλίου καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι καλλιέργειες ενεργειακών φυτών εκπέμπουν τρεις με πέντε φορές περισσότερο οξείδιο του αζώτου σε σχέση με προηγούμενες εκτιμήσεις.
Δεδομένου ότι το οξείδιο του αζώτου είναι 300 φορές πιο ισχυρό από το CO2 ως αέριο του θερμοκηπίου, οι ενεργειακές καλλιέργειες τελικά επιδεινώνουν την παγκόσμια θέρμανση, εκτιμούν οι συντάκτες της έκθεσης (τα τελικά συμπεράσματα επιβεβαιώνουν την αμφιλεγόμενη μελέτη που είχε δημοσιεύσει το 2007 ο Πολ Κρούτζεν του Ινστιτούτου Χημείας Max Planck στη Γερμανία).
Το οξείδιο του αζώτου δεν παράγεται από τα ίδια τα φυτά, αλλά από βακτήρια που ζουν στο έδαφος -ως πρώτη ύλη για την παραγωγή του αερίου τα μικρόβια χρησιμοποιούν τα ευρέως διαδεδομένα αζωτούχα λιπάσματα.
Για το λόγο αυτό η έκθεση του Συμβουλίου όχι μόνο εγείρει αμφιβολίες για τα βιοκαύσιμα, αλλά αναδεικνύει και το ευρύτερο πρόβλημα της ανθρώπινης παρέμβασης στον φυσικό κύκλο του αζώτου.
Το θέμα θα συζητηθεί αυτή την εβδομάδα στο Παρίσι σε συνέδριο που οργανώνει η Διεθνής Πρωτοβουλία για το Άζωτο.

Πέμπτη 9 Απριλίου 2009

Στη Γαλλία προχωρούν σε επιτήρηση των κερδοσκόπων ! Εδώ?

Της Κριστίν Λαγκάρντ, υπουργού οικονομικών της Γαλλίας, από το www.naftemporiki.gr
Είναι προφανές ότι πρέπει να χτυπήσουμε στη ρίζα του προβλήματος, το οποίο απαιτεί τον επαναπροσδιορισμό των βασικών αρχών του συστήματος. Θα ήταν αντιπαραγωγικό να επικεντρώσουμε την προσοχή μας στη θεραπεία των συμπτωμάτων, για να συνειδητοποιήσουμε αργότερα ότι πρωτοφανείς προϋπολογισμοί στο πλαίσιο διορθωτικών πολιτικών δεν είναι ούτε οικονομικά αποτελεσματικοί ούτε πολιτικά αποδεκτοί.

Στη Σύνοδο Κορυφής της Ουάσιγκτον τον περασμένο Νοέμβριο η Ε.Ε. πρότεινε μια βασική αρχή: όλες οι αγορές, όλες οι περιοχές και όλοι όσοι θέτουν σε κίνδυνο το χρηματοοικονομικό σύστημα θα πρέπει να τεθούν υπό επιτήρηση. Αυτή η αρχή, στην οποία συμφώνησαν όλοι, θα πρέπει να επιβληθεί ακόμα κι αν ανατρέπει παλιές συνήθειες ή προκαλεί αναστάτωση στα υψηλά εισοδήματα.

Είμαι πεπεισμένη ότι πρέπει να επιτηρούμε στενά όσους δραστηριοποιούνται στις χρηματοοικονομικές αγορές, όπως π.χ τα αντισταθμιστικά ταμεία. Αν και πολλές φορές τα αντισταθμιστικά ταμεία συμμετέχουν στο 50% των συναλλαγών στις αγορές, δεν υπόκεινται σε κανόνες διαφάνειας. Αυτό είναι ανεπίτρεπτο.

Ο αγώνας για την εξασφάλιση της διαφάνειας σημαίνει επίσης ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις χώρες εκείνες που αρνούνται να συνεργαστούν για την επίλυση οικονομικών ζητημάτων σε παγκόσμιο επίπεδο, ή την καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος, ή την αποτροπή χρηματοοικονομικών κινδύνων. Δεν μπορούμε να οικοδομήσουμε ένα ασφαλέστερο σύστημα, εάν δεν αυξήσουμε τις παγκόσμιες απαιτήσεις μας και αν ανεχτούμε τη μη συμμόρφωση στους κανόνες. Μαζί με τη Γερμανία, η Γαλλία σκοπεύει να συντάξει μια λίστα με τις μη συνεργάσιμες χώρες και να σχεδιάσει μια εργαλειοθήκη με τις απαραίτητες κυρώσεις.

Τα νέα ελεγκτικά κριτήρια θα πρέπει να αντικατοπτρίζουν ένα οικονομικό οικοδόμημα που βρίσκεται υπό γενική επισκευή και θα πρέπει να στοχεύουν στη διαφάνεια. Ο σκοπός των κριτηρίων αυτών είναι να μετριάσουν τον αντίκτυπο του χρηματοοικονομικού πλήγματος που προκλήθηκε κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Βεβαίως, θα πρέπει να υιοθετηθεί ένα κανονιστικό πλαίσιο για τους οίκους αξιολόγησης, η δυσλειτουργία των οποίων συνέβαλε στην κρίση. Απαιτούμε μια εύκολη πολιτική: αυστηρότεροι κανόνες (ειδικά όταν θέλουμε να καταπολεμήσουμε τη σύγκρουση συμφερόντων), μια συγκεκριμένη κλίμακα αξιολόγησης για περίπλοκα προϊόντα και τακτική δημοσίευση των απολογισμών τους. Η Ευρώπη ακολούθησε αυτήν την οδό όταν υπό τη γαλλική προεδρία προετοίμαζε τους νέους ευρωπαϊκούς ρυθμιστικούς κανόνες που θα εφαρμοστούν σύντομα. Περιμένουμε από όλους τους συμμάχους μας να κάνουν το ίδιο.
................
Τέλος, πρέπει να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας στις αναδυόμενες και φτωχές χώρες. Αποδυναμωμένες από την κρίση, είναι οι πρώτες που υποφέρουν από τη διακοπή των χρηματοοικονομικών ροών. Οι διεθνείς οικονομικοί οργανισμοί θα πρέπει να τις στηρίξουν και να έχουν στη διάθεσή τους εκείνες τις πηγές που χρειάζεται για να προβλέψουν διεθνείς ανισορροπίες και να αποτρέψουν κρίσεις και όχι να αντιδρούν όταν οι καταστάσεις απαιτούν επειγόντως λύσεις.
Περισσότερα στο www.naftemporiki.gr

Τετάρτη 8 Απριλίου 2009

Περιφέρειες - "μαύρες τρύπες" για τις επιδοτήσεις

Του Στέλιου Κράλογλου, www.capital.gr
Τη χαριστική βολή στη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών μας επιχειρεί να δώσει Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με μια νέα έκθεση-κόλαφο για τις επιδοτήσεις και την διαχείριση των κοινοτικών κονδυλίων που έχουμε εισπράξει από τα ευρωπαϊκά ταμεία.
Η ελληνική οικονομία παρουσιάζεται, ούτε λίγο ούτε πολύ, να περπάτα με κοινοτικά "δεκανίκια". Τα αποκαλυπτικά στοιχεία της έκθεσης δείχνουν ότι ενώ πολλές ελληνικές περιφέρειες έχουν «πριμοδοτηθεί» με εκατομμύρια κοινοτικά κονδύλια, τα λεφτά αυτά είναι άγνωστο που κατευθύνθηκαν καθώς οι ίδιες περιφέρειες συνεχίζουν να εμφανίζουν πολύ χαμηλή ανάπτυξη.
Κρήτη, Δυτική Ελλάδα, Μακεδονία, Θράκη, Βόρειο Αιγαίο έλαβαν την προηγούμενη δεκαπενταετία τα πιο πολλά κοινοτικά κονδύλια, σε όλη την ευρωπαϊκή επικράτεια. Παρόλα αυτά, συνέβη το εξής παράδοξο: αντί τα εισοδήματα των επιχειρήσεων και των πολιτών να αυξηθούν, μειώθηκαν. Έτσι, οι περιφέρειες όχι μόνο δεν κατάφεραν να συγκλίνουν με την Ε.Ε., αλλά απόκλιναν έως και κατά 19%.

Στη μελέτη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για το πώς επέδρασαν τα κοινοτικά κονδύλια στην περιφερειακή σύγκλιση της Ε.Ε., που πρόσφατα ολοκληρώθηκε, καταγράφονται οι 30 περιφέρειες της Ένωσης που έχουν λάβει τα πιο πολλά κοινοτικά κονδύλια τα χρόνια που πέρασαν.
Η Ελλάδα, παρουσιάζεται ως χώρα με τις μεγαλύτερες αναπτυξιακές ανάγκες καθώς οι περισσότερες περιφέρειες, λόγω χαμηλού ΑΕΠ, λάμβαναν και συνεχίζουν σε έναν βαθμό να λαμβάνουν, πολλά λεφτά από τα κοινοτικά ταμεία.

Ωστόσο, πουθενά αλλού στην ΕΕ δεν υπάρχει τόσο μεγάλη απώλεια ανάπτυξης όσο στην ελληνική περιφέρεια: Η Κρήτη, που κατατάσσεται 16η στην λίστα με τις πιο «καλοπληρωμένες» περιφέρειες, απόκλινε κατά 18,7% από το μέσο όρο της Ε.Ε. σε εισόδημα (κατά κεφαλήν ΑΕΠ) την περίοδο 1995 και 2004. Ακολουθεί η Δυτική Ελλάδα με απώλεια -14,8%, το Βόρειο Αιγαίο με 6,8% και η υπόλοιπη Μακεδονία και Θράκη με περίπου 5% απώλεια σύγκλισης.

Τα μεγαλύτερα αναπτυξιακά αποτελέσματα παρουσιάζει η Ήπειρος, καθώς ήταν εξ αρχής πολύ φτωχή για να υποχωρήσει και άλλο το εισόδημά της, αλλά κυρίως η Αττική που έρχεται 27η σε ύψος κονδυλίων, αλλά πέτυχε σύγκλιση κατά 38% με το μέσο ΑΕΠ της Ε.Ε.

Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα εισέπραξε κοινοτικούς πόρους ύψους 44 δισ. ευρώ από το Α, το Β, και το Γ΄ ΚΠΣ και τώρα ποντάρει στα 20,4 δισ. ευρώ του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς 2007 - 2013 (το 4ο ΚΠΣ) για να ολοκληρώσει έργα που σε πολλές περιπτώσεις έχουν ξεκινήσει εδώ και 10 χρόνια.

Από τα κονδύλια του ΕΣΠΑ έχουμε εισπράξεις προκαταβολές 1,1 δισ. ευρώ τα τελευταία χρόνια, οι οποίες χρησιμοποιούνται όχι για νέα έργα αλλά και για καθυστερημένα έργα που έχουν ξεκινήσει την περίοδο του Γ΄ ΚΠΣ (2000-2006) και μέσα στο μήνα θα λάβουν επιπλέον προκαταβολές.

Τρίτη 7 Απριλίου 2009

Τόνοι νεκρών ψαριών σε όλο το Μαλιακό Κόλπο



Πηγή: Τα Νέα
Μεγάλος αριθμός νεκρών ψαριών πλημμύρισε την ακροθαλασσιά και την ακτή του Μαλιακού κόλπου τα τελευταία 24ωρα προκαλώντας έντονη ανησυχία σε κατοίκους, ψαράδες, επιστήμονες και οικολογικές οργανώσεις στο νομό Φθιώτιδας.
Μυστήριο εξακολουθεί να καλύπτει την αιτία για τους μαζικούς θανάτους ψαριών τα οποία τελευταία 24ωρα άρχισαν να εκβράζονται στην ακτή του Μαλιακού κόλπου. Τα νεκρά ψάρια, βάρους άνω των 30 κιλών τα οποία φυσιολογικά ζουν σε μεγάλο βάθος, εμφανίστηκαν σε όλο το πέταλο από τον Άγιο Κωνσταντίνο και τα Καμένα Βούρλα μέχρι τις Ράχες.
Οι αρχικές εκτιμήσεις ανέφεραν ότι επρόκειτο για φαινόμενο περιορισμένης έκτασης στις εκβολές του Σπερχειού ποταμού, και αιτία αποτελούσε η έλλειψη οξυγόνου. Πλέον όμως, οι εκτιμήσεις αυτές αμφισβητούνται έντονα καθώς το φαινόμενο έχει λάβει μεγάλη έκταση.
Τόνοι ψαριών εκβράζονται από την περασμένη Παρασκευή σε όλο το μήκος του Μαλιακού Κόλπου. Οι αρμόδιες υπηρεσίες προχώρησαν σε δειγματοληψία νερού και ψαριών και σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα, δεν υπάρχουν τοξικές ουσίες στα νερά που θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν το γεγονός.
Οι αλιείς της περιοχής και οι ιχθυοτροφικές επιχειρήσεις εμφανίζονται ιδιαίτερα ανήσυχοι και ζητούν άμεση παρέμβαση. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι ιδιοκτήτες ιχθυοτροφείου της περιοχής, με τη βοήθεια ειδικών επιστημόνων, μετέφεραν τα ψάρια σε άλλη περιοχή για να τα σώσουν. Την περιοχή επισκέφτηκε ήδη, ειδική ιχθυοπαθολόγος από το Εργαστήριο Αναφοράς της Θεσσαλονίκης, η οποία προσδιόρισε ως αιτίες θανάτου των ψαριών την έλλειψη οξυγόνου και την θολότητα των νερών.
Ο επίκουρος καθηγητής Χημείας Τροφίμων στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας, Γιάννης Ζαμπετάκης, ωστόσο, μιλάει ανοιχτά για τις συνέπειες της ρύπανσης και υπογραμμίζει ότι «παρόμοια γεγονότα είχαμε και στον Αμβρακικό Κόλπο. Απλά τα δείγματα λαμβάνονται από λάθος σημεία...».
Οι επιστήμονες εξετάζουν το ενδεχόμενο ο μαζικός θάνατος των ψαριών να οφείλεται στην απελευθέρωση δηλητηριωδών αερίων από υποθαλάσσια ρήγματα ή σε κάποια ασθένεια η οποία δεν έχει ταυτοποιηθεί. Εξετάζεται επίσης η πιθανότητα, εξαιτίας της υπερχείλισης του Σπερχειού ποταμού, από τις βροχοπτώσεις, να επικάθησε λάσπη στα βράγχια των ψαριών.
Οι ανησυχητικές διαστάσεις που λαμβάνει το φαινόμενο των νεκρών ψαριών ανάγκασε τους αλιείς να συμμετέχουν στην έκτακτη σύσκεψη για την αντιμετώπιση του προβλήματος χθες το πρωί στο νομαρχιακό μέγαρο Φθιώτιδας. Ήδη από την Πέμπτη, οι αλιείς είχαν απαιτήσει την άμεση παρέμβαση για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και ζητούσαν οικονομική στήριξη.
«Έχω απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση σε όλη την επιστημονική κοινότητα για να βοηθήσει» δηλώνει ο νομάρχης Φθιώτιδας, Θανάσης Χειμάρας, ο οποίος ζήτησε «να έλθει αμέσως στην περιοχή λόγω της εκτάκτου καταστάσεως το σκάφος του ΕΚΘΕ (Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών) και όλο το επιτελείο, για να μπορέσουν να κάνουν τις μετρήσεις επιτόπου και να εντοπίσουν τα πιθανά αίτια».

Εμείς υπενθυμίζουμε δημοσίευμα μας του Νοέμβρη 2008 (http://evoikos.blogspot.com/2008/11/1987.html ) στο οποίο καταγράψαμε την επιστημονική διαπίστωση ότι ολος ο Μαλιακός αδειάζει στον Ευβοϊκό κάθε χρόνο. Επομένως όλη του η ρύπανση μεταφέρεται άμεσα στον Βόρειο Ευβοϊκό και από εκεί στο Νότιο. Το ίδιο γίνεται και με τη ρύπανση του Παγασητικού, που αδιάζει στον Ευβοϊκό κάθε τρία χρόνια

Έκθεση του Υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ για την Ελληνική Οικονομία

Στην έκθεση, που αποκαλύπτει το Capital.gr (http://www.capital.gr), το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου ανάβει "κόκκινο" για τη χώρα μας από την απέναντι πλευρά του Ατλαντικού και προειδοποιεί τις αμερικανικές επιχειρήσεις ότι:
«Η ελληνική οικονομία εκτιμάται ότι θα αναπτυχθεί με ρυθμό από 0,2% έως -2% ετησίως για τα επόμενα τρία χρόνια, ο ρυθμός ανάπτυξης σε βραχυπρόθεσμο και μεσοπρόθεσμο ορίζοντα θα εξαρτηθεί από τον αντίκτυπο και το χρόνο ανάκαμψης από την παγκόσμια οικονομική κρίση και την επακόλουθη οικονομική ύφεση.»
Και σαν μην έφθανε η νέα ψυχρολουσία για τη χώρα μας το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ (U.S. Commercial service) ενημερώνει τους δυνητικούς επενδυτές ότι η Ελλάδα παραμένει χώρα αφιλόξενη για επενδύσεις, με έντονο μονοπωλιακό χαρακτήρα και υψηλή γραφειοκρατία.
Ειδικά για την ατζέντα των αποκρατικοποιήσεων της χώρας μας εκφράζονται αμφιβολίες για το αν τελικά θα βρεθούν επενδυτές με επαρκή ρευστότητα, την περίοδο αυτή, "για να αγοράσουν αυτά που πουλάει η Ελλάδα".
Ειδικότερα οι Αμερικανοί αναλυτές υπογραμμίζουν το μεγάλο βαθμό εξάρτησης της οικονομίας από το κράτος και τον υψηλό βαθμό διαφθοράς, που επηρεάζει δραστικά πολλούς τομείς της οικονομικής και εμπορικής ζωής. Αναφέρονται μάλιστα και σε εκθέση της Διεθνούς Διαφάνειας που κατατάσσει τη χώρα μας στην 28η θέση από τις 30 χώρες του ΟΟΣΑ.
Όσον αφορά τις αποκρατικοποιήσεις, το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ τονίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να ενθαρρύνει τις ιδιωτικές ξένες επενδύσεις με φορολογικά και επενδυτικά κίνητρα. "Μετά την Ο.Α., η κυβέρνηση προωθεί περαιτέρω ιδιωτικοποίηση για το Τ.Τ., την ΑΤΕ, την Τράπεζα Αττικής και για τα περισσότερα λιμάνια και αεροδρόμια. Αυτές οι αποκρατικοποιήσεις εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν μεγάλες αντιστάσεις από το λαό", αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση.
Για μία ακόμη φορά η ελληνική κυβέρνηση δέχεται τα αμερικανικά πυρά για το πλαφόν του 20% που έχει βάλει για την απόκτηση μετοχικού κεφαλαίου δημοσίων επιχειρήσεων από ιδιώτες. Για το θέμα αυτό, επισημαίνεται στην έκθεση, εκκρεμεί απόφαση τους Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που υποχρεώνει την Ελλάδα να άρει τους περιορισμούς και οι Αμερικανοί αναλυτές τονίζουν με νόημα "περιμένουμε να δούμε την στάση της ελληνικής κυβέρνησης".
Η έκθεση διαπιστώνει επίσης ότι η ανάπτυξη των περασμένων ετών στηρίχτηκε κυρίως στον τραπεζικό δανεισμό του ιδιωτικού τομέα και στις κοινοτικές ενισχύσεις. Υπογραμμίζει ότι υφίστανται περιορισμοί στις αγοραπωλησίες ακινήτων στις παραμεθόριες περιοχές, που θα μπορούσαν να προσελκύσουν επενδύσεις και τονίζει ότι η Ελλάδα είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που δεν έχει κτηματολόγιο.
Προειδοποιεί ότι οι Αμερικανοί (και όσοι προέρχονται από χώρες εκτός Ε.Ε.) θα αντιμετωπίσουν άνισο ανταγωνισμό, καθώς χρειάζονται ειδικές άδειες στην Ελλάδα προκειμένου να επενδύσουν σε τράπεζες, μέταλλα, μέσα ενημέρωσης, μαρίνες και αερομεταφορές.

Ποιες επενδυτικές ευκαιρίες βλέπουν οι ΗΠΑ στην Ελλάδα:
Σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες παρουσιάζει ο ενεργειακός κλάδος στη χώρα μας σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου και στον εφετινό επενδυτικό οδηγό που εξέδωσε για την Ελλάδα προτρέπει τις αμερικανικές επιχειρήσεις να αναζητήσουν συνεργασίες στην Ελλάδα την περίοδο 2009 -2012 όποτε και αναμένεται θεαματική αύξηση των εσόδων.
Στην έκθεση αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι στον ενεργειακό κλάδο το μέγεθος της αγοράς για νέες θερμικές μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και για επενδύσεις Ανανεώσιμων Πηγών και εξοπλισμού έφτασε πέρσι τα 1,9 δισ. δολάρια. Ο τομέας αυτός της οικονομίας είναι ίσως ο πλέον υποσχόμενος, καθώς προβλέπεται θεαματική αύξηση πωλήσεων μεταξύ του 2009 και του 2012, όταν νέες θερμικές μονάδες παραγωγής με ισχύ περίπου 9.500 MW θα κατασκευάζονται, ενώ θα ανακαινίζονται και 3 ή 4 παλαιές με ισχύ 2.500 MW.
Επίσης, το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ "βλέπει" σημαντικές επιχειρηματικές ευκαιρίες στις τηλεπικοινωνίες, την πληροφορική, τη σταθερή τηλεφωνία, τον ιατρικό εξοπλισμό, ενώ θεωρεί ότι υπάρχουν και μεγάλα περιθώρια για ελληνοαμερικανικές συμφωνίες στις αγορές των αμυντικών εξοπλισμών και περιβαλλοντικών συστημάτων.
Στον αντίποδα, όμως, επισημαίνεται η "ολιγοπωλιακή κατάσταση σε πολλούς βιομηχανικούς κλάδους, με αποτέλεσμα να καθίσταται δυσχερής η είσοδος νέων ΄παικτών΄ στην αγορά".

Ειδικότερα για τις επενδυτικές ευκαιρίες στη χώρα μας αναφέρονται τα εξής ανά κλάδο:
- Η αγορά των τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα εκτιμάται πως ξεπέρασε σε μέγεθος τα 7 δισ. ευρώ πέρσι με τη μερίδα του «λέοντος» να αφορά κυρίως εισαγωγές προϊόντων-εξοπλισμού. Η έκθεση υπογραμμίζει πως τα επόμενα χρόνια θα συνεχιστεί η διεύρυνση της αγοράς, ιδιαίτερα στο κομμάτι της σταθερής τηλεφωνίας.
- Στον ενεργειακό κλάδο το μέγεθος της αγοράς για νέες θερμικές μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και για επενδύσεις Ανανεώσιμων Πηγών και εξοπλισμού έφτασε πέρσι τα 1,9 δισ. δολάρια. Ο τομέας αυτός της οικονομίας είναι ίσως ο πλέον υποσχόμενος, καθώς προβλέπεται θεαματική αύξηση πωλήσεων μεταξύ του 2009 και του 2012, όταν νέες θερμικές μονάδες παραγωγής με ισχύ περίπου 9.500 MW θα κατασκευάζονται, ενώ θα ανακαινίζονται και 3 ή 4 παλαιές με ισχύ 2.500 MW.
- Στον κλάδο της πληροφορικής, ο περσινός τζίρος εκτιμάται ότι διαμορφώθηκε περίπου στα 4,5 δισ. ευρώ, αφού η αγορά κινείται με αυξητικό ρυθμό μεταξύ 8%-12%, ήτοι πολύ παραπάνω από τον αναμενόμενο του 6,7%. Η αγορά της πληροφορικής κυριαρχείται από εισαγωγές (το 70% του εξοπλισμού-περιφερειακών προέρχεται από το εξωτερικό), αλλά στο πεδίο του λογισμικού το 55% παράγεται εντός Ελλάδος.
- Στον ιατρικό-νοσοκομειακό εξοπλισμό, το μέγεθος της αγοράς προσέγγισε πέρσι τα 982 εκατ. δολάρια, με το 90% της ζήτησης να αφορά εισαγωγές. Η σχετική αγορά θα εξακολουθήσει να αναπτύσσεται με ρυθμό 8%-10% σε ετήσια βάση και για τα επόμενα χρόνια.
- Η αγορά περιβαλλοντικών συστημάτων-υποδομών υπερέβη τα 2,2 δισ. δολάρια και η ζήτηση τα επόμενα χρόνια προβλέπεται ότι θα ξεπεράσει σημαντικά την παραγωγική δυναμικότητα.
- Στο κομμάτι των αμυντικών εξοπλισμών το μέγεθος της αγοράς, κατά τις εκτιμήσεις του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου, διαμορφώθηκε πέρσι στα 1,6 δισ. δολάρια. «Παρ΄ όλο που η Ελλάδα μείωσε τις δαπάνες της για στρατιωτικό εξοπλισμό, εντούτοις ως ποσοστό επί του ΑΕΠ (2,4% το 2007) η χώρα έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στην Ε.Ε.», τονίζεται χαρακτηριστικά.

Τι είναι οι αδιάλυτοι αφροί στο νότιο Ευβοϊκό?

Τις τελευταίες μέρες στη θαλάσσια περιοχή από το νότιο λιμένα της Χαλκίδας και μέχρι ανοικτά από το Λευκαντί παρατηρείται ένα φαινόμενο που έχει εμφανιστεί και στο παρελθόν, να επιπλέουν αδιάλυτοι αφροί που καταλήγουν στις ακτές..
Ζητάμε από τις υπηρεσίες και ειδικά το Λιμεναρχείο να εξετάσουν άμεσα το πρόβλημα και να λάβουν άμεσα μέτρα απορρύπανσης.
Σύμφωνα με καταγγελίες ψαράδων της περιοχής η ρύπανση αυτή προέρχεται από το βιολογικό καθαρισμό γι’ αυτό καλούμε το Δήμο Χαλκίδας να ελέγξει τη λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού και να επιλύσει το θέμα, αν είναι αυτό η αιτία της ρύπανσης.

Ελλάδα: «η πιο αντιαμερικανική χώρα στον κόσμο».

Της Έλενας Αποστόλου, Δικηγόρου, αναδημοσίευση απο την Αυγή
Σε πρόσφατο δημοσίευμα διάβασα, χωρίς καμία έκπληξη ομολογουμένως, ότι 87% των Ελλήνων έχουν αρνητική άποψη για τον ρόλο των ΗΠΑ σε διάφορα παγκόσμια προβλήματα, ποσοστό που μας κατατάσσει πρώτους στη σχετική κατάταξη και ανακηρύσσει την Ελλάδα ως την «πιο αντιαμερικανική χώρα στον κόσμο».
Αυτή η μικρή είδηση έφερε στο μυαλό μου το οξύμωρο της νεοελληνικής κοινωνίας που αντιπαθεί και συχνά λοιδορεί τους αμερικανούς, γενικά και ειδικά, αλλά κάνει το παν για να τους μοιάσει. Γλώσσα επηρεασμένη από την αγγλική /αμερικάνικη γλώσσα, έντυπα που βρίθουν από ξένες λέξεις και λατινικούς χαρακτήρες, τρόπος διασκέδασης, junk food, ταινίες του Hollywood σε multiplex κινηματογραφικές αίθουσες...όπου κι αν γυρίσεις να κοιτάξεις, ακόμη και η γράφουσα, δεν μπορούμε να αποφύγουμε εύκολα την επιρροή της Αμερικής στον τρόπο ζωής μας.
Τί είναι αυτό όμως που μας κάνει να είμαστε τόσο αντιαμερικανοί και να διακρίνουμε εντέλει τη στάση μας απέναντι στον αμερικάνικο τρόπο ζωής από τον αμερικάνικο τρόπο σκέψης; Ή μήπως έχουμε απλά δαιμονοποιήσει την Αμερική για να έχουμε τη συνείδησή μας ήσυχη, ότι δηλαδή σε καμία περίπτωση ο προοδευτικός και δημοκράτης Έλληνας δε μπορεί να ταυτιστεί με την αυταρχική και ανελεύθερη Αμερική;
Δεν μπορώ μέσα σε λίγες γραμμές να εντοπίσω τα ψυχολογικά αίτια ή το λόγο αυτής της επιρροής στο συλλογικό μας υποσυνείδητο, θα ήθελα όμως να δώσω τροφή για σκέψη στον αναγνώστη με τον παρακάτω παραλληλισμό. Πρώτα όμως να σημειώσω ότι τα παρακάτω δεν αποτελούν έκφραση φόβου απέναντι σε ξένους πολιτισμούς ή πατριωτικό κάλεσμα για αντίσταση σε Αμερική και Δύση, ούτε και θεωρώ ότι η πολιτισμική πρόσκτηση μεταξύ λαών οδηγεί σε άσχημα αποτελέσματα.
Στην Ελλάδα του σήμερα, λοιπόν, έκπληκτοι στεκόμαστε μπροστά σε αποκαλύψεις για φαινόμενα ρατσισμού και ξενοφοβίας, θεωρώντας πως είναι μεμονωμένες περιπτώσεις, ενώ καθημερινά μαθαίνουμε περιστατικά που σιγά-σιγά επιβεβαιώνουν τη δική μου, τουλάχιστον, εντύπωση, ότι δεν πρόκειται για περιπτωσιολογία αλλά για συστατικό της σύγχρονης κοινωνίας. Ο Άλεξ στη Βέροια, η 16χρονη κοπέλα στην Αμάρυνθο, ο μαθητής του ειδικού μουσικού σχολείου στη και σίγουρα πολλά ακόμη περιστατικά που γνωρίζει ο καθένας μας προσωπικά, συνθέτουν την εικόνα της ελληνικής κοινωνίας που στρουθοκαμηλίζει και θέλει να πιστεύει ότι είναι δημοκρατική και προοδευτική, αντιαμερικανική και ανεκτική και μόνο λίγες εξαιρέσεις της χαλάνε τη λαμπερή της εικόνα..
Στην Αμερική του σήμερα (και του χτες), τη χώρα των γενναίων, των ελεύθερων και των ίσων ευκαιριών για όλους, καθημερινά διαψεύδονται αυτές οι πανηγυρικές διατυπώσεις και επιβεβαιώνεται για πολλοστή φορά ότι ο ρατσισμός δεν είναι απλά ένα αρνητικό, διακριτό στοιχείο της αμερικάνικης κοινωνίας, αλλά έχει ποτίσει αυτό το κράτος από την ίδρυσή του, τόσο που αποτελεί πλέον θεμέλιο και στυλοβάτη της Αμερικής ενώ είναι αδύνατον πλέον να τον διακρίνεις και να τον απομονώσεις.
Αυτός ο παραλληλισμός με οδηγεί σε ένα συμπέρασμα. Οι νεοέλληνες του 21ου αιώνα που επιδιώκουν το εύκολο χρήμα, τα 15 λεπτά διασημότητας, την εύπεπτη διασκέδαση και τα ελαφριά αναγνώσματα, που επηρεάζονται ασυνείδητα σχεδόν καθημερινά από το εμπορευματοποιημένο μέρος του αμερικάνικου πολιτισμού, μοιάζουν πλέον τρομακτικά με το μέσο αμερικανό. Σε ένα σύγχρονο ελληνικό κράτος που αδιαφορεί για την ισότητα, την κοινωνική πρόνοια και το κράτος δικαίου, που ο ιδιώτης έχει την ελευθερία να πράξει κατά βούληση, αλλά ο πολίτης έχει μόνο το δικαίωμα να (καθ)οδηγείται κάθε τέσσερα χρόνια στην κάλπη, ενώ καθημερινά είναι εντελώς απομακρυσμένος από τα κέντρα λήψης αποφάσεων, σε αυτήν την κοινωνία του εύκολου κέρδους δε θα μπορούσε να ριζώνουν και να ευδοκιμούν ιδέες ισότητας και φυλετικής ανοχής.
Ίσως ήρθε πια η ώρα να σταθούμε με ειλικρίνεια απέναντι στον Ξένο αλλά και στον Εαυτό μας. Ο ρατσισμός είναι η εύκολη λύση για κάθε άνθρωπο, προκειμένου να διαφυλάξει τα κεκτημένα του, να εδραιώσει την κυριαρχία του και να επιβεβαιώσει την υπεροχή του. Δεν παύει να είναι όμως η εύκολη λύση. Κι αφού φτάσαμε ως εδώ, στην αποδοχή της δημοκρατίας και των αρχών της, μπορούμε με λίγη παραπάνω προσπάθεια, με την κατάλληλη εκπαίδευσή στο σχολείο, σε καθημερινές πρακτικές, με την αλλαγή της στάσης του κράτους απέναντι στους αλλοδαπούς, να μάθουμε όχι μόνο να λέμε ότι είμαστε ίσοι αλλά και να νιώθουμε ίσοι.

Δευτέρα 6 Απριλίου 2009

Την κρίση να πληρώσουν τραπεζίτες και βιομήχανοι !


Το σχέδιο μπήκε σε εφαρμογή: κάποιος πρέπει να πληρώσει τα σπασμένα της κρίσης. Κι ως εκ θαύματος….αυτή είναι η κοινωνία. Πάγωμα των μισθών και ανεργία κι η ακρίβεια καλά κρατεί. Αυτοί που τόσα χρόνια πλουτίζουν σε βάρος μας, έχουν το θράσος να ζητάνε κι άλλα. Οι μεγάλοι της γης που συναντήθηκαν αυτές τις μέρες στο Στρασβούργο «απαντάνε» στην κρίση με τα ίδια μέτρα που δημιούργησαν την κρίση, με την ενίσχυση τραπεζών και επιχειρήσεων. Σε αυτό το μοτίβο, οι δικές μας τράπεζες ενισχύονται με 28 δισ. από το κράτος, οι μεγαλέμποροι αφήνονται ανενόχλητοι να θησαυρίζουν, ο Σύλλογος Ελλήνων Βιομηχάνων (ΣΕΒ) πιέζει κι άλλο τους εργαζόμενους για να μη θιγούν τα κέρδη του. Η κρίση είναι δικιά τους. Αυτοί τη δημιούργησαν, αυτοί να την πληρώσουν! Όπως ποτέ δεν μας μοίρασαν τα κέρδη τους έτσι και εμείς δεν θα φορτωθούμε τις ζημιές τους.
Την Πέμπτη 9/4 -έναρξη του εορταστικού (!) ωραρίου- οι Επιτροπές ΑΚΡΙΒΕΙΑ-STOP! συγκεντρώνονται στο σταθμό Μοναστηράκι στις 6 το απόγευμα. Ζωντανεύουμε την πεθαμένη αγορά και καταλήγουμε με πορεία στα γραφεία του ΣΕΒ και της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών.
Mail: info@akribeia-stop.gr & Web: www.akribeia-stop.gr

Κυριακή 5 Απριλίου 2009

Σάββατο 11 Απριλίου 2009 Μποϊκοτάζ στις καφετέριες


Ένα απλό προϊόν που στα σούπερ μάρκετ κοστίζει ανάμεσα στα 0,75 - 4 ευρώ η συσκευασία, στα καφέ που βρίσκονται σε κεντρικά σημεία και στις περιοχές αναψυχής και διασκέδασης της Αθήνας, των μεγάλων αστικών κέντρων και των τουριστικών προορισμών, οι τιμές ξεπερνούν κάθε φαντασία. Ένας ελληνικός καφές ξεκινάει από 2,5 ευρώ, η τιμή εκκίνησης του γαλλικού ειναι στα 3 ευρώ, ενώ ο καπουτσίνο - ως προϊόν ιταλικής φινέτσας και μόδας - ξεκινάει στα 3,5 ευρώ.

Όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα, που στο εξωτερικό οι τιμές αυτών το υπηρεσιών, δεν ξεπερνούν ούτε κατά το ήμισυ των παραπάνω "ελληνικών" τιμών.

Συνήθως οι τιμές του καφέ εκτινάσσονται σε περιόδους πολέμου. Τελικά, η Ελλάδα βρίσκεται σε ακήρυχτο πόλεμο με τη γενιά των 700 ευρώ - τους συνήθεις πελάτες, λόγω ηλικίας, των καφετεριών. Τα παιδιά αυτά τιμούν τον παραδοσιακό τρόπο συνεύρεσης και κοινωνικοποίησης των Ελλήνων, δίνοντας με αυτό τον τρόπο ζωή και οικονομική στήριξη στις επιχειρήσεις .

Καλούμε λοιπόν όλους εσάς να διεκδικήσετε δυναμικά τον απαιτούμενο σεβασμό προς τον πελάτη, την τσέπη του και τη νοημοσύνη του.
Το Σάββατο 11 Απριλίου 2009 δεν θα πάμε για τον καθιερωμένο καφέ με φίλους. Ας απολαύσουμε τη βόλτα μας στα μαγαζιά και στους δρόμους και ας μαζευτούμε στα σπίτια μας για καφέ.


Αν λοιπόν αυτές οι επιχειρήσεις θέλουν να επιβιώσουν εν μέσω κρίσης, ας ρίξουν τις τιμές, προκειμένου να διατηρήσουν την πελατεία τους.

(Από το http://www.facebook.com/event.php?eid=66016019434&ref=nf )

Σάββατο 4 Απριλίου 2009

Ποιοί δηλητηριάζουν άγρια ζώα στη Λίμνη?

Βίντεο με δηλητηριασμένα, από υδροκυάνιο, ζώα, δημοσίευσε το www.agroschannel.com
Στη περιοχή της Λίμνης Ευβοίας, έχουν βρεθεί τον τελευταίο καιρό τουλάχιστον 100 «φόλες» υδροκυανίου.
" Οι εικόνες που καταγράφονται στο Βίντεο που παρουσιάζει αποκλειστικά το www.Agroschannel.com , σοκάρουν . Λίμνη Εύβοιας , οι εικόνες που αντικρίσαμε μας έκανε να αναρωτηθούμε αν το έκανε ανθρώπινο χέρι . Ο Ζήσης Κωνσταντίνου είχε την απάντηση σε μια σακούλα . 100 τουλάχιστον ΄΄φόλες΄΄ με υδροκυάνιο είχαν σκορπιστεί σε όλη την περιοχή για να θέσουν σε εφαρμογή ένα απάνθρωπο σχέδιο . Οι εικόνες σοκάρουν , το Agroschannel αποφάσισε να μεταδώσει τις εικόνες χωρίς επεξεργασία για να φανεί η αλήθεια , να αποκαλυφθούν τα αρρωστημένα μυαλά , για να δούμε που μπορεί να φτάσει ο άνθρωπος. Οι ΄΄άτυχες ΄΄ αλεπούδες βρέθηκαν στον δρόμο κάποιου που μόνο άνθρωπος δεν είναι ....Ντροπή .... Που είναι οι περιβόητοι Αγροφύλακες; Είναι έγκλημα εκ προμελέτης είναι σαν να σκοτώνεις άνθρωπο "
Που είναι οι αρμόδιοι? Μήπως ήταν σε γνώση τους οι ενέργειες αυτές? Τι μέτρα θα πάρουν για να τιμωρηθούν οι ένοχοι?

H επιστολή του Κώστα Βαξεβάνη προς τον υφυπουργό

Απο το www.tvxs.gr
" Κύριε υπουργέ
Η ενημέρωση δεν είναι μια πολυτέλεια της Δημοκρατίας. Είναι συστατικό στοιχείο της και προυπόθεσή της. Η ενημέρωση, η αλήθεια δηλαδή. Ας πούμε την αλήθεια. Ή μάλλον πείτε την αλήθεια. Έχετε στη διάθεσή σας (και τα μισθολόγια του υπουργείου σας) έναν στρατό από δημοσιογράφους οι οποίοι υπηρετούν ή έχουν συμβάσεις , με τις κατά καιρούς Γενικές Γραμματείες και τις διάφορες γραμματείες των Γραματειών. Πρόσφατες δημοσιεύσεις σε blogs αποκάλυψαν πολλά από τα ονόματα αυτών των δημοσιογράφων.

Διαπίστωσα όπως όλοι άλλωστε, πως η πλειοψηφία αυτών των ανθρώπων, δεν είναι άνεργοι δημοσιογράφοι. Δεν είναι καν, μάχιμοι δημοσιογράφοι. Είναι γνωστοί πολυθεσίτες, αργόμισθοι, υλικά ανακύκλωσης στον φαύλο (και όχι δημοσιογραφικό) κύκλο της διαπλοκής. Πείτε την αλήθεια κύριε υπουργέ. Τι ακριβώς κάνουν όλοι αυτοί οι δημοσιογράφοι; Γιατί για τους υπόλοιπους ,οι πάντες γνωρίζουν και βλέπουν τη δουλειά τους. Ποιά ακριβώς είναι η εργασία τους; Δελτία τύπου, τηλεγραφήματα, ποδελτιοποιήσεις; Τι κύριε υπουργέ, που μάλιστα δεν μπορούν να κάνουν τόσοι άνεργοι και άξιοι συνάδελφοι;

Αληθεύει κύριε υπουργέ, πως μέσα στις λίστες των Γραμματειών και ανάμεσα σε συναδέλφους που χρησιμοποιούνται ως «ξεκάρφωμα», είναι οι άνθρωποι των παλιών μαύρων κονδυλίων; Αληθεύει πως μέσα στις λίστες καλύπτονται και «εξυπηρετούνται» άνθρωποι άλλων…υπηρεσιών; Και τέλος κύριε υπουργέ, αληθεύει η πληροφορία πως μέσω έμμισθων ανθρώπων σας, που δεν πάτησαν ποτέ στη Γραμματεία αλλά πληρώνονται απ’αυτή, και ταυτόχρονα είναι στελέχη του καναλιού όπου εργάζομαι, απαιτήσατε ως κυβέρνηση την απομάκρυνσή μου επειδή «έχω προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημία με το Βατοπέδι;» Αν όχι κύριε υπουργέ, περιμένω να απαντήσετε τι κάνει ο καθένας από τους δημοσιογράφους που δουλεύουν στις λεγόμενες «Γραμματείες» σας"

Πέμπτη 2 Απριλίου 2009

Ρίξτε τις τιμές! Κάντε κάτι κι εσείς...

(*) Του Θανάση Μαυρίδη (thanasis.mavridis@capital.gr) απο το www.capital.gr

Παραπονιούνται κάποιοι έμποροι ότι δεν έχουν δουλειά. Ότι δεν πατάει άνθρωπος στο μαγαζί τους. Και ζητούν από το κράτος ΤΕΜΠΜΕ 2. Δεν είμαστε στα καλά μας. Ρίξτε κύριοι τις τιμές των προϊόντων. Μην δουλεύετε με ποσοστό κέρδους 100% και 200% και 300%. Το ίδιο ισχύει και για τους ξενοδόχους, Μην τα περιμένετε όλα από το κράτος...

Είναι τελείως παράλογο αυτό που συμβαίνει. Πολλά είδη πωλούνται σε εξωφρενικά υψηλότερες τιμές απ’ ό,τι στο εξωτερικό. Ρούχα και παπούτσια, κατά κύριο λόγο, προσφέρονται στους καταναλωτές σε τιμές που δεν μπορούν οι τελευταίοι να ανταποκριθούν. Η λύση θα πρέπει να αναζητηθεί με μία απλή αναγνώστη των κανόνων της ελεύθερης αγοράς, εκτός και αν την ελεύθερη αγορά την θυμόμαστε μόνο όταν μας συμφέρει.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι εταιρείες που πουλάνε επώνυμα προϊόντα σε χαμηλότερες τιμές από εκείνες της «βιτρίνας» έχουν ανεβάσει το τελευταίο διάστημα τους τζίρους τους, ενώ, την ίδια ώρα, οι υπόλοιποι βυθίζονται στο χάος. Ο κόσμος αλλάζει νοοτροπία και πολύ καλά κάνει. Δεν είναι δυνατόν ένα ζευγάρι παπούτσια, για παράδειγμα, που πωλείται στην Αμερική στην τιμή των 40 δολαρίων να πωλείται στην Ελλάδα 80 ευρώ. Κι αυτό συμβαίνει επειδή από την Αμερική μέχρι εδώ μεσολαβούν 3-4 άνθρωποι μέχρι το προϊόν να φτάσει στον καταναλωτή.

Έχουμε ήδη εισέλθει σε μία περίοδο που θα πρέπει να ξεχάσουμε πολλά από όσα έχουμε μάθει μέχρι σήμερα. Οι στρεβλώσεις αναγκαστικά θα διορθωθούν. Πολύ απλά, όποιος δεν προσαρμοστεί γρήγορα στα δεδομένα της νέας εποχής δεν θα μπορέσει να σταθεί όρθιος, δεν θα επιβιώσει.

Το παράδειγμα των ξενοδόχων είναι επίσης χαρακτηριστικό. Η τουριστική βιομηχανία είναι η βαριά βιομηχανία της χώρας. Εκεί θα παιχτούν πολλά πράγματα το καλοκαίρι, σε σχέση πάντα με την πορεία της ελληνικής Οικονομίας. Είδατε εσείς μέχρι σήμερα ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης από την κυβέρνηση; Όχι. Είδατε τους ξενοδόχους να καταστρώνουν σχέδια αντιμετώπισης της κρίσης, πέρα από το να περιορίζουν τον χρόνο λειτουργίας των μονάδων τους; Όχι! Σας κάλεσε κάποιος να κλείσετε από τώρα τις διακοπές σας, προπληρώνοντας το κόστος, σε τιμές προνομιακές, τις οποίες μέχρι σήμερα απολαμβάνουν μόνο οι ξένοι; Όχι. Κι αυτό το τελευταίο «όχι» θα πρέπει να μας εξοργίζει περισσότερο απ’ τα άλλα. Διότι θα μπορούσαν οι ξενοδόχοι να δείξουν, τουλάχιστον αυτό, ότι κάνουν κάτι από μόνοι τους και δεν τα περιμένουν όλα από το κράτος. Και μη μας πουν ότι οι tour operators κλείνουν μαζικά και δικαιούνται καλύτερων τιμών. Μπορεί αυτό να ισχύει, όπως ισχύει, επίσης, ότι δεν μπορούν να είναι βέβαιοι ότι θα πάρουν τα χρήματά τους μέχρι να τα δουν με τα ίδια τους τα μάτια στον τραπεζικό τους λογαριασμό.

Αντί να βλέπουμε, λοιπόν, κινήσεις που θα βοηθήσουν την αγορά να κινηθεί, στο μέτρο πάντα του δυνατού, βλέπουμε μόνο χέρια απλωμένα σαν του ζητιάνου και αιτήματα βοήθειας από το κράτος. Και πόσους μπορεί να βοηθήσει αυτό το χρεοκοπημένο κράτος; Με τι λεφτά; Ποιών τα λεφτά; Των φορολογουμένων, φυσικά. Αντί να τα ζητάτε, αγαπητοί επαγγελματίες, κατευθείαν από τον άδειο κρατικό κορβανά, κάντε κάτι κι εσείς για να σώσετε τις επιχειρήσεις σας. Μειώστε τις τιμές και πείστε έτσι τον καταναλωτή να σας τα δώσει ο ίδιος με τη δική του θέληση. Πάρτε το απόφαση, έχουν αλλάξει οι εποχές. Και ναι μεν μπορεί σήμερα η κυβέρνηση να κάνει ολέθρια λάθη με τα ΤΕΜΠΜΕ και τις άλλες σαχλαμάρες, αλλά σύντομα όλοι θα αναγκαστούν να δουν την αλήθεια κατάματα