Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2010

11 αναμενόμενα για το 2011 (ας τα θυμόμαστε καλού κακού) !

1. Η προεδρία του G8 αλλά και του G20 περνάει στη Γαλλία
Σύμφωνα με δηλώσεις των Γάλλων σκοπεύουν να ασχοληθούν με τη μεταρρύθμιση του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος αλλά και των αγορών πρώτων υλών. Στα σχέδιά τους βρίσκεται μεταξύ άλλων και η δημιουργία γραμματείας του G20.
2. Η προεδρία της ΕΕ περνάει διαδοχικά στις Ουγγαρία και Πολωνία
Προτεραιότητα της Ουγγαρίας το πρώτο εξάμηνο θα είναι η ανάπτυξη του προγράμματος “Eastern Partnership” αλλά και η ενεργειακή ασφάλεια. Η Πολωνία το δεύτερο εξάμηνο θα ασχοληθεί βασικά με το προϋπολογισμό της ΕΕ για τη περίοδο 2014-2020, όπου και αναμένονται μεγάλες κόντρες, καθώς και με την συνεργασία μεταξύ παλιών και νέων μελών της ΕΕ και την ενεργειακή πολιτική.
3. Ο πρώτος πυρηνικός σταθμός ηλεκτροπαραγωγής του Ιράν
Τον Ιανουάριο του 2011 θα δώσει ρεύμα στο ενεργειακό δίκτυο του Ιράν ο πυρηνικός σταθμός του Μπουσέρ, που άρχισε να κτίζεται το 1974 επί Σάχη και τελείωσε μόλις φέτος με τη βοήθεια Ρωσικής εταιρείας.
4. Θα αρχίσει η διάσωση του «Ιρλανδικού ονείρου»
Από τον Ιανουάριο η Ιρλανδία θα αρχίσει να εισπράττει τις σχετικές εισροές του προγράμματος ύψους 85 δις ευρώ (από τα οποία τα 35 δις θα πάνε για τη διάσωση τραπεζών και 50 δις για τη διάσωση του κρατικού προϋπολογισμού)
5. Η Εσθονία το 17ο μέλος της ζώνης του Ευρώ
Από την 1η του Γενάρη με ισοτιμία 1 προς 15,646 Εσθονικές κορώνες η Εσθονία εισάγει το ευρώ, αφού ξεπέρασε με επιτυχία τα όρια της συμφωνίας του Μαάστριχτ (έλλειμμα κρατικού προϋπολογισμού 2,4% του ΑΕΠ, ανεκτός πληθωρισμός κλπ)
6. Δημοψήφισμα για την αυτοδιάθεση του Νότιου Σουδάν
Θα γίνει στις 9 Γενάρη και αναμένεται να οδηγήσει στον αποχωρισμό του Νότιου (Χριστιανικού) Σουδάν από το Βόρειο Μουσουλμανικό. Το επίσημο Χαρτούμ προσπαθεί με κάθε τρόπο να αποφύγει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, δηλώνοντας ταυτόχρονα ότι θα αναγνωρίσει κάθε αποτέλεσμα.
7. Έναρξη αποχώρησης αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν
Θα αρχίσει τον Ιούλη του 2011 και θα ολοκληρωθεί (εκτός απροόπτων) το 2014.
8. Οι γάμοι των πριγκίπων Ουϊλιαμ της Βρετανίας και Αλβέρτου του Μονακό.
29 Απριλίου του πρώτου και 1 Ιουλίου του δεύτερου. Όποιες έχουν αντιρρήσεις προλαβαίνουν να τις γνωστοποιήσουν άνετα (χρόνος υπάρχει)
9. Προεδρικές εκλογές στη Λετονία
Τον Μάη του 2011 έμμεσα από το Κοινοβούλιο
10. Συμπληρώνονται 10 χρόνια από την επίθεση στους δίδυμους πύργους
11. Μεγάλη η πιθανότητα βουλευτικών εκλογών στη χώρα μας τον Απρίλη
Με λίστα φυσικά και ίσως και με εκλογή 200 βουλευτών (αντί των 300 που εκλέγονται μέχρι σήμερα, για οικονομία και με άλλες σχετικές δικαιολογίες). Αυτό αν γίνει θα έχει απώτερο σκοπό την ισχυροποίηση της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ και του "μνημονίου", την αντιμετώπιση των εσωτερικών αντιδράσεων, την προώθηση νέων πολιτικών συμμαχιών αλλά και κομμάτων και ίσως και την πρώτη κυβέρνηση συνεργασίας στη χώρα.