Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2011

Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση: Αιρετοί και διορισμένοι σε σύγκρουση (*)

(*) Του Βαγγέλη Αποστόλου
Όλοι εμείς που εναντιωθήκαμε στο πρόγραμμα «Καλλικράτης», παρότι διεκδικούσαμε επί πολλά χρόνια το θεσμό της αιρετής περιφερειακής αυτοδιοίκησης, το κάναμε γιατί προβλέψαμε , εκτός των άλλων κακών που θα ερχόταν στο χώρο και το κομφούζιο με το καπέλωμα των αιρετών Περιφερειαρχών -μικρών πρωθυπουργών κατά τη κυβέρνηση- από τους διορισμένους Γενικούς Γραμματείς των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων.
Είναι χαρακτηριστικά όσα συνέβησαν στη Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας με την έναρξη λειτουργίας του θεσμού : «Ο Περιφερειάρχης Κλέαρχος Περγαντάς στην με αρ. πρωτ. 126/27-01-2011 επιστολή του προς τη Γενική Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας κ. Γερακούδη Πόπη γράφει μεταξύ άλλων και τα εξής: «σας ενημερώνω ότι τόσο όσον αφορά στη διαχείρηση του ΕΣΠΑ αλλά και στη διαχείρηση θεμάτων υπηρεσιών οι οποίες εντός πέντε μηνών θα περιέλθουν σε μένα» (!!!) « θα ασκήσω απολύτως τα καθήκοντα που απορρέουν από τη θέση μου ως αιρετού.»
Η επιστολή αυτή μπορούσε να είχε υπογραφεί από όλους τους Περιφερειάρχες, αφού είναι σίγουρο ότι η πλειοψηφία των Γενικών Γραμματέων των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων έπραξαν με την ανάληψη των καθηκόντων τους τα ανάλογα. Μάλιστα μερικοί, όπως η κ. Γερακούδη δεν αρκέστηκαν μόνο στο ρόλο του Διαχειριστή του ΕΣΠΑ , όπως επιθυμεί η κεντρική εξουσία που τους διόρισε στη συγκεκριμένη θέση, αλλά επεκτάθηκαν και σε θέματα που αποτελούν σύμφωνα με το «Καλλικράτη» αρμοδιότητες της αιρετής Περιφέρειας. Αξιοσημείωτη εξαίρεση αποτελεί η στάση του Γενικού Γραμματέα Κρήτης Θανάση Καρούντζου ,ο οποίος με την ανάληψη των καθηκόντων του μεταβίβασε μεγάλο μέρος των αρμοδιοτήτων της μεταβατικής περιόδου στον αιρετό Περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη. Δεν πρέπει όμως να διαφεύγει και της προσοχής μας ότι ο δεύτερος μέχρι χθες ασκούσε κυβερνητικά καθήκοντα.
Αλήθεια ποια σκοπιμότητα εξυπηρετεί η άσκηση τη μεταβατική περίοδο μερικών αρμοδιοτήτων της αιρετής Περιφέρειας από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις ,όπως οι επιλογές Διευθυντών και Προϊσταμένων υπηρεσιών, όταν μάλιστα και απαραίτητες δεν ήταν και επιλογής του δικού τους διορισμένου περιφερειάρχη ήταν οι προηγούμενοι;
Φαίνεται ότι όλα στοχεύουν σ΄ ένα σαφές μήνυμα προς τους νέους Περιφερειάρχες : « Οι διορισμένοι εντολοδόχοι της κεντρικής εξουσίας θα αποφασίζουν για όλα τα ζωτικά θέματα της Περιφέρειάς σας».
Για να ισορροπήσει τα πράγματα και να μη δημιουργηθεί αρνητική εικόνα σ΄ ένα θεσμό που επικοινωνιακά έχει επενδύσει πολλά η Κυβέρνηση, ο Υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης κ. Χρυσοχοϊδης συγκάλεσε στις 25/01/2011,στην Αθήνα ,σύσκεψη των αιρετών Περιφερειαρχών με τους διορισμένους Γενικούς με αντικείμενο το περιφερειακό αναπτυξιακό σχεδιασμό και την υλοποίηση του ΕΣΠΑ.Κι΄ όπως ήταν αναμενόμενο ο Υπουργός επεχείρησε να ισορροπήσει τα πράγματα και να διασκεδάσει τις εντυπώσεις λέγοντας « ότι η διαχείρηση του ΕΣΠΑ θα πρέπει να γίνεται από κοινού με τους εκλεγμένους Περιφερειάρχες με τη σύμφωνη γνώμη τους και όπου υπάρχει διαφωνία να υπερισχύει η γνώμη των αιρετών».
Πρόκειται για μια τοποθέτηση- κοροϊδία, αφού η συγκεκριμένη αρμοδιότητα δεν μεταφέρεται στη Περιφέρεια , παραμένει στη δικαιοδοσία της κεντρικής εξουσίας και των περιφερειακών της οργάνων. Απλά οι αιρετοί θα εκφράζουν την άποψή τους και όπου υπάρχει διαφωνία θα αποφασίζουν οι διορισμένοι διαχειριστές.
Βέβαια η κυβέρνηση ,έχοντας αριστεύσει στην επικοινωνιακή τακτική θα συνεχίσει και σε επίπεδο Περιφέρειας τις ισορροπιστικές επαφές, οργανώνοντας μάλιστα και στημένες διαβουλεύσεις. Η πρώτη έγινε το Σάββατο 05/02/2011 με τη παρουσία του Υπουργού Περιφερειακής Ανάπτυξης κ. Χρυσοχοϊδη , πλαισιωμένου βεβαίως από τους ¨συγκρουσθέντες¨ κ. Περγαντά και κ. Γερακούδη.
Ρίχνουν απλώς στάχτη στα μάτια και δικαιώνουν όλους εμάς που προβλέψαμε ότι οι Γενικές Διοικήσεις θα λειτουργούν ως το μακρύ χέρι της κεντρικής εξουσίας.
Γι΄ αυτό οφείλουν οι αιρετοί Περιφερειάρχες να θυμίζουν συνεχώς και με πολλούς τρόπους στους κομισάριους Γενικούς ότι είναι απλά διορισμένοι.

Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011

ΔΗΜΟΣ ΚΥΜΗΣ – ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ: ΣΚΑΝΔΑΛΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΣΤΟΝ ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΟ ΤΑΜΥΝΕΩΝ


Σε μια θυελλώδη Συνεδρίαση το Δημοτικό Συμβούλιο στις 6-2-2011, Πρόεδροι και εκπρόσωποι Κοινοτήτων του Δήμου Κύμης - Αλιβερίου και πλήθος δημοτών που παρευρέθηκαν σε αυτό, ενημερώθηκαν από τον Δήμαρχο κ. Δημήτρη Θωμά για τα όσα απίστευτα έχουν συμβεί στον πρώην Δήμο Ταμυνέων και όσα αποκαλύπτονται, καθώς προχωρά η διαδικασία της απογραφής και παραλαβής των οικονομικών και περιουσιακών στοιχείων του νέου ενιαίου Δήμου.

 ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΤΗΣ ΤΑΞΕΩΣ ΤΩΝ 8.000.000 ΕΥΡΩ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 2007-2010 ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΗ ΕΓΚΡΙΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΟ ΤΟΥ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ!!!!.

 ΚΑΗΚΑΝ (;) - ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΗΚΑΝ, ΣΕ ΠΟΣΟΣΤΟ ΠΑΝΩ ΤΟΥ 80% . ΤΑ ΕΝΤΑΛΜΑΤΑ ΠΛΗΡΩΜΩΝ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΦΥΣΕΩΣ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΑ ΤΗΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΑΣ.

 ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΘΗΚΑΝ ΚΑΘΟΛΟΥ ΣΤΗ ΔΟΥ ΟΙ ΠΑΡΑΚΡΑΤΗΘΕΝΤΕΣ ΦΟΡΟΙ (ΦΜΥ) ΤΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ, ΤΩΝ ΑΙΡΕΤΩΝ ΚΤΛ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΟΙ ΦΟΡΟΙ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΩΝ (1,4,8), ΓΙΑ ΤΑ ΤΕΣΣΕΡΑ ΤΕΛΕΥΤΑΊΑ ΧΡΟΝΙΑ.

 ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΣΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ ΙΚΑ, ΤΥΔΚΥ, ΤΑΔΚΥ ΚΤΛ.

 ΕΓΙΝΑΝ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕΙΣ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΩΝ ΧΙΛΙΑΔΩΝ ΕΥΡΩ ΠΡΟΣ ΤΑ ΝΟΜΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΗΣ ΔΕΥΑΤ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΕΠΑΤ.

Μετά τα ανωτέρω το Δημοτικό Συμβούλιο ομόφωνα αποφάσισε και ενέκρινε την ανάθεση σε ορκωτούς λογιστές της έρευνας των οικονομικών στοιχείων και τη συνδρομή τους στην επιτροπή απογραφής που έχει συστηθεί.
Τα στοιχεία είναι συντριπτικά και οι αριθμοί αδυσώπητοι.

ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΧΩΡΙΣ ΕΓΚΡΙΣΗ
Ο πρώην Δήμος Ταμυνέων δεν έχει δημοσιεύσει ισολογισμό για έτη 2007, 2008, 2009 και 2010. Στο Αρχείο του δεν υπάρχουν καταχωρημένα τα εντάλματα πληρωμών που έχουν εκδοθεί, πλην ελαχίστων. Μολονότι αυτά ζητήθηκαν εγγράφως από τους αρμόδιους Δημοτικούς Υπαλλήλους και την πρώην Δήμαρχο, κα Αικατερίνη Καράπα.
Μετά από αυτό έγινε έρευνα για τον εντοπισμό των αντιγράφων που κατατέθηκαν στην Επίτροπο του ελεγκτικού Συνεδρίου, από δύο Υπαλλήλους του Δήμου, που έδειξε ότι κατά την περίοδο 2007-2010 πληρώθηκαν 3.500 περίπου εντάλματα. Από αυτά 900 περίπου είχαν έγκριση επιτρόπου και 400 περίπου δεν χρειαζόντουσαν έγκριση. Τα υπόλοιπα 2.200 περίπου εντάλματα πληρώθηκαν χωρίς την απαιτούμενη έγκριση επιτρόπου. Βάσει των πιο πάνω 8.000.000 ευρώ περίπου πληρώθηκαν αυθαίρετα και δίχως την απαιτούμενη έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο!!!
Όταν όλα αυτά έγιναν γνωστά διατάχθηκε αμέσως από τον Δήμαρχο η διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης, που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, για την διερεύνηση της έκτασης και του βάθους της υπόθεσης αυτής αλλά και την διακρίβωση των εμπλεκομένων προσώπων.

ΚΑΗΚΑΝ (;) - ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΗΚΑΝ ΕΝΤΑΛΜΑΤΑ
Σε τελευταία έκθεση ορκωτών λογιστών, για τις χρήσεις 2007 και 2008 του Δήμου Ταμυνέων αναφέρεται ότι ο έλεγχος δεν ήταν ολοκληρωμένος διότι τον Φεβρουάριο του 2009 στη διάρκεια μιας πυρκαϊάς που σημειώθηκε στο ανακαινισμένο τότε Δημαρχείο Αλιβερίου, καταστράφηκε το Αρχείο των Ενταλμάτων Πληρωμών και διαφόρων κρίσιμων οικονομικών στοιχείων.
Σε ευθεία ερώτηση του Δημάρχου προς την τότε Δήμαρχο, κα Καράπα εκείνη δεν μπόρεσε να εξηγήσει γιατί ένα τέτοιο μεγάλο και σοβαρό γεγονός δεν ανακοινώθηκε στην Αστυνομία, την Πυροσβεστική και κυρίως στο Δημοτικό Συμβούλιο για να λάβουν γνώση και να πράξουν τα εκ του νόμου προβλεπόμενα. Απλώς η κα Καράπα δήλωσε ότι εκείνη την περίοδο η ίδια είχε τεθεί σε αναγκαστική Αργία με απόφαση της Περιφέρειας και την αντικαθιστούσε στα καθήκοντα του Δημάρχου ο Αντιδήμαρχος κ. Αδάμης. Άφησε δηλαδή να εννοηθεί ότι υπεύθυνος ήταν ο κ. Αδάμης και όχι η ίδια. Αλλά και πάλι δεν μπόρεσε να εξηγήσει γιατί δεν προέβη στα δέοντα, όταν επανήλθε στην θέση της.

ΔΕΝ ΑΠΟΔΟΘΗΚΑΝ ΦΟΡΟΙ - ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΕΠΙ ΤΕΣΣΕΡΑ ΧΡΟΝΙΑ
Ο πρώην Δήμος Ταμυνέων επίσης:
• Δεν απέδωσε τον φόρο μισθωτών υπηρεσιών (ΦΜΥ) που παρακράτησε από τους εργαζομένους και τους αιρετούς την τετραετία 2007-2010. Το ποσό ανέρχεται σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.
• Δεν κατέβαλλε στα Ασφαλιστικά Ταμεία τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων.
• Δεν κατέβαλλε για την ίδια περίοδο των τεσσάρων χρόνων τον φόρο Προμηθευτών που κυμαίνεται από 1-8%.
Όλα τα παραπάνω επιβαρύνονται με τόκους υπερημερίας και προσαυξήσεις 1.5% το μήνα!!
Η ζημιά για το Δήμο δεν μπορεί να υπολογιστεί ακριβώς αυτή τη στιγμή, και πριν τουλάχιστον ολοκληρωθεί η έρευνα.

ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΧΡΕΗ
Δυστυχώς όμως οι δυσάρεστες εκπλήξεις για τους συμβούλους συνεχίστηκαν και δεν περιορίστηκαν σε αυτά. Με απολύτως παράνομη χρηματοδότηση έλαβαν : η ΔΕΥΑΤ 350.000 ευρώ και η ΔΕΠΑΤ 260.000 ευρώ δηλαδή συνολικά περίπου 610.000 ευρώ.

Όπως επίσης, τα τρέχοντα χρέη της ΔΕΥΑΤ ανέρχονται περίπου σε 700.000 ευρώ περίπου : 348.000 ευρώ προς το ΙΚΑ, 195.000 ευρώ για μισθούς των εργαζομένων που είναι απλήρωτοι έξι μήνες, 98.000 ευρώ στο ΤΣΜΕΔΕ για εισφορές μηχανικών, 34.000 ευρώ για παρακρατούμενο ΦΠΑ, 20.000 ευρώ για φόρο μισθωτών υπηρεσιών, χωρίς βέβαια να υπολογίζονται οφειλές προς τρίτους και τοκοχρεωλύσια δανείων.
Τα μέλη του Συμβουλίου και όλοι όσοι άκουσαν την έκθεση του Δημάρχου έμειναν εμβρόντητοι. Στην συνέχεια ο Δήμαρχος αναφέρθηκε και σε μια σειρά πληρωμών που έγιναν περί το τέλος του Δεκεμβρίου 2010. Έγιναν πληρωμές που ξεπερνούν τις 230.000€ «για διάφορες παροχές υπηρεσιών και μελέτες». Μελέτες που οι υπάλληλοι του Δήμου δεν έχουν δει ποτέ, σε διάφορα πρόσωπα ( Ο Δήμαρχος ανέφερε περίπου 20 πρόσωπα), απολύτως άγνωστα σε όλους. Μάλιστα, όπως δήλωσε, από έρευνα που έκανε ο ίδιος διαπιστώθηκε ότι κανένα πρόσωπο από αυτά δεν είναι μέλος του Τεχνικού Επιμελητηρίου!!!

Η πρώην Δήμαρχος Ταμυνέων, κυρία Καράπα, αρνήθηκε ότι υπέγραψε ποτέ αυτά τα εντάλματα. Με αυτό τον τρόπο άφησε να εννοηθεί ότι το εντάλματα εξεδόθησαν εν αγνοία της!

Για να γίνει σύγκριση σημειώθηκε ότι οι υπόλοιποι Δήμοι που συνενώθηκαν στο νέο Δήμο δεν υπάρχουν τέτοιες παρατυπίες και παραβάσεις της οικονομικής διαχείρισης.

Οι αποκαλύψεις, εκτός από έκπληξη δημιούργησαν ερωτηματικά για την έκταση της κακοδιαχείρισης και κατά πόσο αυτή η κατάσταση επιβαρύνει άδικα όλους τους άλλους Δήμους που συνενώθηκαν στον νέο ενιαίο δήμο, μια και δεν είναι δίκαιο τα χρέη του Δήμου Ταμυνέων να τα επωμιστούν οι υπόλοιποι Δήμοι. Αποφασίστηκε παμψηφεί η διενέργεια πλήρους οικονομικού ελέγχου με την σύμπραξη ορκωτών Λογιστών σε όλα τα διαθέσιμα οικονομικά στοιχεία όλων των Δήμων για να διακριβωθεί το μέγεθος και η φύση της ζημιάς του Δήμου αλλά και να αποφασιστεί και καθοριστεί στη συνέχεια η στάση του Συμβουλίου απέναντι στα γεγονότα και τους υπαίτιους γι΄αυτά.

Ο Δήμαρχος τόνισε ότι είναι αποφασισμένος μαζί με τους συνεργάτες του και το Δημοτικό Συμβούλιο να αγωνιστούν να ανατρέψουν και να αναστρέψουν την κατάσταση. «Στα δύσκολα, είπε, δεν θα κάνουμε πίσω, αλλά έχουμε χρέος να διατηρήσουμε την πρέπουσα συνοχή στο νέο Δήμο και να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες. Έχουμε την διάθεση και την γνώση να τα καταφέρουμε. Και θα πετύχουμε».
ΑΛΙΒΕΡΙ 7-02-2011

Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2011

Ο υπόγειος θησαυρός της Ελλάδας (*)

(*) Του Αλκη Γαλγαδά από το Βήμα 6/2/11
....Για να εκτιμηθεί λοιπόν με περισσότερη ακρίβεια η σημερινή «αξία» της χώρας σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς πρέπει να απαντηθούν δύο ερωτήματα: Ποιες πρώτες ύλες διαθέτει; και πόσο είναι αυτές εκμεταλλεύσιμες; «Σε σχέση με το μέγεθος της χώρας είμαστε μια από τις πρώτες χώρες σε αποθέματα και εκμετάλλευση σημαντικών βιομηχανικών ορυκτών», με διαβεβαιώνει ο καθηγητής Βιομηχανικών Ορυκτών, πρόεδρος στο Τμήμα Γεωλογίας & Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Μιχάλης Σταματάκης, ο οποίος έχει περπατήσει κυριολεκτικά εκατοστό προς εκατοστό την Ελλάδα, αλλά και αρκετές χώρες της Ευρώπης.......
ΜΠΕΤΟΝΙΤΗΣ Χίλιες και μία χρήσεις....
ΠΕΡΛΙΤΗΣ Οικολογικός «χρυσός»...
ΓΥΨΟΣ Καλλιτεχνίες και τσιμέντο...
ΥΔΡΟΜΑΓΝΗΣΙΤΗΣ - ΧΟΥΝΤΙΤΗΣ Επιβραδύνουν τη φωτιά...
ΚΑΟΛΙΝΗΣ Πορσελάνη και χαρτί...
ΔΙΑΤΟΜΙΤΗΣ Χρώματα και απόβλητα...
ΖΕΟΛΙΘΙΚΟΣ ΤΟΦΟΣ Δόμηση, απορρυπαντικά...


Νέα υλικά στην παραγωγή
Στα προαναφερθέντα βιομηχανικά ορυκτά και πετρώματα μπορούμε να προσθέσουμε μερικά που μπήκαν πρόσφατα στην παραγωγή όπως ο ατταπουλγίτης και ο σαπωνίτης, που εντοπίστηκαν στην περιοχή Γρεβενών και χρησιμοποιούνται ως πολφός γεωτρήσεων, προσροφητικό, επικαλυπτικό, για ζωοτροφές και κατεργασία ελαίων, ο ολιβίνης που εντοπίστηκε στα όρια των νομών Κοζάνης-Γρεβενών και χρησιμοποιείται ως άμμος χυτηρίων, όπως και στη μεταλλουργία, στα πυρίμαχα και στα δομικά, καθώς και τα μάρμαρα και η ποζολάνη (η ονομασία από ένα προάστιο της Νάπολι το Ρozzuolo), γνωστή και ως θηραϊκή γη. Πρόκειται για ηφαιστειακό υλικό που δίνει ανακατεμένο με ασβέστη εξαιρετικής αντοχής σοβάδες ικανούς να στέκονται ακόμη και σήμερα από τη ρωμαϊκή εποχή, λάβες διαφόρων χρωμάτων για διακόσμηση αλλά και το νεώτερο αμφιβολίτη, που κατεργάζεται θερμικά στον Νομό Σερρών και επιτρέπει την παραγωγή επίπεδων φύλλων για τη δημιουργία τελικά πετροβάμβακα....

Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=33&artId=382817&dt=06/02/2011#ixzz1DAbJMZuU

Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2011

Εικαστικό ερωτικό (Μάγια Τερίνα)

Ενα κομμάτι ασήμι στα χέρια σου
δυο κομμάτια χρυσού στα μαλλιά μου
μινόρε έρωτα παίζουν τ΄αστέρια μου
σατέν δεσμίδες κυλούν στην ποδιά μου

Σκύβω να πιάσω το φίνο μετάξι, μα
νιώθω ένα κόμπο στεγνό να με πνίγει
μία σου λέξη φτάνει να διώξει απλά
τη γκρίζα ομίχλη που ζει στην καρδιά μου...

ήρθε η λέξη, τα λόγια ...κοχύλια υγρά
στάζουν το βάλσαμο, χρώμα στο γκρίζο
χρυσός...ασήμι με λούζουν, δώρα ακριβά
κ΄εγώ με λίπασμα ζωής τα ραντίζω


Υ.Γ: Οι εικαστικοί ψάχνουν να βρούν την ουσία του έργου τους σχηματίζοντας μορφές, σώματα, φόρμες ...μα η ουσία του ερωτικού γλυπτού βρίσκεται ακριβώς μέσα στην αναζήτησή της και την άγνοιά της, με τη γοητεία του ταξιδιού αυτού να συνεπαίρνει μόνο τους άγνωστους ποιητές της ζωής. Σ΄αυτούς και το παραπάνω αφιέρωμα! (5/2/2011)