Τρίτη 21 Ιουλίου 2015

Ο Τζέφρι Σακς για τους "σοφούς" και κακούς πιστωτές: το παράδειγμα του νεο-φιλελευθερισμού της Γερμανίας

Ο Τζέφρι Σακς, με το άρθρο του στο Project Syndicate, τονίζει πως η Γερμανία δεν υπήρξε «σοφός πιστωτής», χαρακτηρίζει απαραίτητη την αναδιάρθρωση του χρέους και επισημαίνει ότι όλα τα κεφάλαια του πρώτου πακέτου διάσωσης πήγαν στις γερμανικές και τις γαλλικές τράπεζες....

"Το μοντέλο της επιτυχίας είναι να συνδυάζονται οι μεταρρυθμίσεις με ανακούφιση από το χρέος, σε ακολουθία με τις πραγματικές ανάγκες της οικονομίας.Ενας έξυπνος πιστωτής της Ελλάδας θα έκανε κάποιες σοβαρές ερωτήσεις. Πώς μπορούμε να βοηθησουμε την Ελλάδα να κινήσει και πάλι τις πιστώσεις μέσα από το τραπεζικό σύστημα; Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα να τονώσει τις εξαγωγές της; Τί χρειάζεται για να υπάρξει ταχεία ανάπτυξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων της χώρας;...
Οι πιστωτές είναι κάποιες φορές σοφοί και κάποιες άλλες απίστευτα ανόητοι. Η Αμερική, η Βρετανία και η Γαλλία στάθηκαν απίστευτα ανόητες στη δεκαετία του '20 επιβάλλοντας υπερβολικές πληρωμές επανορθώσεων στη Γερμανία μετά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο. Στις δεκαετίες του '40 και του '50 οι Ηνωμένες Πολιτείες υπήρξαν ένας σοφός πιστωτής, παρέχοντας στη Γερμανία νέα κεφάλαια μέσω του σχε΄διου Μάρσαλ και ακολούθησε η διαγραφή χρέους το 1953.
Στη δεκαετία του '80 οι ΗΠΑ ήταν ένας κακός πιστωτής αξιώνοντας υπερβολικές αποπληρωμές οφειλών από τη Λατινική Αμερική και την Αφρική. Στη δεκαετία του '90 και αργότερα συμπεριφέρθηκαν πιο έξυπνα, βάζοντας στο τραπέζι την ελάφρυνση του χρέους. Το 1989, οι ΗΠΑ ήταν αρκετά έξυπνες για να παράσχουν ελάφρυνση χρέους στην Πολωνία (και η Γερμανία ακολούθησε, αν και δυσανασχετώντας). Το 1992 η ανόητη επιμονή τους για αυστηρή εξυπηρέτηση των χρεών της σοβιετικής περιόδου από τη Ρωσία έβαλε τις ρίζες για τις σημερινές τεταμένες σχέσεις...."
Όλο το άρθρο στο:

Δευτέρα 20 Ιουλίου 2015

Ένα καλό νέο: Οι ΑΠΕ ξεπερνούν την πυρηνική ενέργεια στις μεγάλες οικονομίες (*)

(*) Από την Ναυτεμπορική
Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) έχουν ξεπεράσει την πυρηνική στην παροχή ηλεκτρισμού σε χώρες που αντιπροσωπεύουν περίπου το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού, σύμφωνα με νέα έκθεση προόδου της παγκόσμιας πυρηνικής βιομηχανίας.
Αν και η παγκόσμια παραγωγή πυρηνικής ενέργειας αυξήθηκε κατά 2,2% το 2014, η ηλιακή ενέργεια αυξήθηκε κατά 38 τοις εκατό και η αιολική κατά ένα δέκατο, αναφέρει η έκθεση.
Μεταξύ των οκτώ μεγαλύτερων οικονομιών όπου οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, εξαιρουμένων των υδροηλεκτρικών φραγμάτων, έχουν ξεπεράσει την ατομική ενέργεια στην παροχή ηλεκτρισμού είναι ηΚίνα, η Ινδία και η Ιαπωνία, η οποία έχει διακόψει τη λειτουργία όλων των πυρηνικών αντιδραστήρων μετά το ατύχημα της Φουκουσίμα το 2011. Η Βραζιλία, η Γερμανία, το Μεξικό, η Ολλανδία και η Ισπανίασυμπληρώνουν τη λίστα.
Στη Βρετανία, η παραγωγή από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της υδροηλεκτρικής, ξεπέρασε την πυρηνική για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες, αναφέρει η έκθεση, ενώ στις ΗΠΑ το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ήταν 13 τοις εκατό, από 8,5% το 2007.
Διαβάσετ περισσότερα στο:

Σάββατο 11 Ιουλίου 2015

Η κυβερνητική πρόταση είναι η μόνη ρεαλιστική και δυνατή διέξοδος

Κάποιοι δεν έχουν πάρει χαμπάρι ότι το προετοιμαζόμενο απο τους πιο αντιδραστικούς κύκλους της ευρωπαϊκής δεξιάς Grexit είναι ο πρόλογος της δημιουργίας ΕΕ δυό ταχυτήτων, με όλα τα συνεπακόλουθα. 

Για την Ελλάδα παγματική καταστροφή που ούτε είναι ικανοί να την φανταστούν. 

Όσο για τα παραμύθια των αριστεριστών για "βοήθεια" από Κίνα - Ρωσία (που ακόμη δεν έχου ν καταλάβει ότι και στις δυο αυτές χώρες κυριαρχεί άγριος μονοπωλιακός καπιταλισμός) , η μεν πρώτη ήδη αντιμετωπίζει τεράστια φούσκα στην κυκλοφορία του κεφαλαίου (με τεράστιες επιπτώσεις για τη παγκόσμια οικονομία), ο δε Πούτιν απέκλεισε οποιαδήποτε βοήθεια λόγω των προβλημάτων που έχει η Ρωσία (τιμή πετρελαίου, αδύνατο νόμισμα, εμπάργκο κ.α). 

Οι Γερμανοί και ο Σούλτς ήδη έχουν δηλώσει - για να χρυσώσουν το χάπι σε περίπτωση Grexit - ότι θα πάρουν μέτρα για να βοηθήσουν να λειτουργήσουν οι απαραίτητες δημόσιες υπηρεσίες (υγείας, πρόνοιας κλπ). 

Η πρόταση της κυβέρνησης πάει να αφοπλίσει αυτούς τους κύκλους και επιπλέον να πετύχει πράγματα που μέχρι σήμερα δεν ήταν στο τραπέζι (ελάφρυνση του χρέους, παραγωγικές επενδύσεις, οριστική επίλυση του τραπεζικού θέματος). Ίσως και να μην γίνει αποδεκτή αν οι Γερμανοί και οι παρατρεχάμενοί τους επιμείνουν μέχρι τέλους....

Άν επιτευχθεί η συμφωνία θα έχει τα εξής θετικά για τη χώρα:
1) Θα οδηγήσει σε αμιγώς αποκλειστικά ευρωπαϊκό πρόγραμμα, αποκλειστικά στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, που σημαίνει ότι το ΔΝΤ θα έχει μόνο συμμετοχή τεχνικής στήριξης.
2) Η διάρκεια της σύμβασης θα είναι 3ετής. Πριν την 3ετία θα δώσουμε μάχη να μας εμπιστευθούν οι αγορές. 3) Τα χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα έως το 2018 ανάλογα με τις δυνατότητες της οικονομίας.4) Με το δάνειο από τον ESM θα αποπληρωθούν τα ομόλογα της ΕΚΤ που λήγουν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο ύψους 6,8 δισ. ευρώ. Η μετατροπή του χρέους από βραχυπρόθεσμο σε μακροπρόθεσμο με χαμηλότερα επιτόκια ισοδυναμεί με αναδιάρθρωσή του. Επίσης θα συμμετάσχουμε στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ από τον Σεπτέμβριο. 5) Δεν θα υπάρξουν πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα από την επιβολή των capital controls.


Η κριτική που άσκείται από το μεγαλύτερο μέρος της αντιπολίτευσης μας υπενθυμίζει πως και γιατί φτάσαμε ως εδώ. Δεν τονίζεται η σημασία του διαρθρωτικού σκέλους του προγράμματος, το οποίο επί πέντε χρόνια πρακτικά εφάρμοζε ή όχι η εκάστοτε κυβέρνηση ανάλογα με τις υποχωρήσεις που έκανε σε μεγαλοσυμφέροντα αλλά και συντεχνιακά και τοπικίστικα συμφέροντα συγκεκριμένων ομάδων σε βάρος του κοινωνικού συνόλου και κυρίως των πιο αδύναμων, Χρειάζεται να χτυπηθεί και να εξαλειφθεί οριστικά αυτή η πρακτική. Χρειάζεται επίσης να παρθούν μέτρα και εγγυήσεις ότι δεν θα επαναληφθεί στο μέλλον.

Χρειάζεται να σταματήσει μια για πάντα η μιζέρια, ο λαϊκισμός, η ανέξοδη κριτική των πάντων, το κλίμα καταδίωξης και ηττοπάθειας που καλλιεργούνται από πολιτικούς της μιας ή της άλλης μεριάς. Χρειάζεται να προταθεί, συζητηθεί νηφάλια, να γίνει αποδεκτό και να εφαρμοστεί σε βάθος χρόνου ενα πρωτοποριακό και αυθεντικό όραμα σύγκλισης με τις προηγμένες χώρες στην ΕΕ. Απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία του είναι οι διαρθρωτικές μεταρυθμίσεις, η αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος ειδικά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, η προώθηση μεγάλων επένδύσεων και νέων τεχνολογιών με υψηλή προστιθέμενη αξία.

Πέμπτη 9 Ιουλίου 2015

Οι απαράδεκτες δηλώσεις του ιδιοκτήτη της Ryanair για την κρίση στην Ελλάδα

Η huffingtonpost.gr σε σημερινό της άρθρο αναφέρει τις απόψεις για την ελληνική κρίση του ιδιοκτήτη της αεροπορικής εταιρείας Ryanair, Michael O’Leary, που χαρακτήρισε τους ανθρώπους της κυβέρνηση Τσίπρα ως «τρελούς» και ανέφερε ότι το χρέος της Ελλάδας δεν μπορεί να διαγραφεί.
Επιπλέον ανέφερε ότι οι Έλληνες πρέπει να σταματήσουν να πίνουν καφέ και να αρχίσουν να δουλεύουν, αφού η Ελλάδα δεν μπορεί να περιμένει να βγει από την κρίση απλά με το να δανείζεται δισεκατομμύρια από όλους.
Όπως αναφέρει η Irish Mirror o O’Leary υποστηρίζει ότι «δεν μπορείτε να παίρνετε σύνταξη, να κάθεστε να πίνετε το καφεδάκια σας και να περιμένετε από τους Γερμανούς, τους Ιρλανδούς ή τους Πορτογάλους να πληρώνουν για εσάς». Όσο για το αποτέλεσμα των εκλογών: «Νομίζω ότι το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ελλάδα ήταν μία τραγωδία και ότι ο Τσίπρας και οι υποστηρικτές του είναι ένα μάτσο τρελοί.»
http://www.huffingtonpost.gr/2015/07/09/diethnes-ryanair-ellines_n_7761492.html?utm_hp_ref=greece

Τετάρτη 1 Ιουλίου 2015

Για ποιόν κτυπά η καμπάνα: ΔΝΤ κυνικότητα και υποκρισία

Ο Π. Γεννηματάς πρόσφατα επεσήμανε μερικές αλήθειες: 

  • Το ΔΝΤ ξέρει από πολύ καιρό ΑΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΛΗΡΏΣΟΥΜΕ Η ΟΧΙ.....
  • Το ΔΝΤ ξέρει επίσης πολύ καλά ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ.....
  • Το ΔΝΤ και ακόμη ξέρει ΠΟΣΟ ΦΤΑΙΕΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ......

Έγινε πριν λίγες ώρες η επίσημη ανακοίνωση από τον εκπρόσωπο Τύπου του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, ότι η Ελλάδα δεν κατόρθωσε να αποπληρώσει τη δόση των 1,5 δισ. ευρώ προς το Ταμείο. Επιβεβαίωσε ότι η Ελλάδα δεν αποπλήρωσε τη δόση των 1,5 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ και ότι έχουν ενημερώσει το διοικητικό συμβούλιο ότι η χώρα είναι σε καθυστέρηση πληρωμής (arrears) και μπορεί, πλέον, να λάβει χρηματοδότηση από το ΔΝΤ όταν καταστεί μη ληξιπρόθεσμη.Επίσης επιβεβαίωσε ότι η ελληνική πλευρά ζήτησε παράταση της σημερινής αποπληρωμής της, κάτι το οποίο το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ θα συζητήσει εν ενθέτω χρόνο».
Τι δεν είπε και προσπαθούν μάταια βέβαια να κρύψουν από τους σκεπτόμενους πολίτες όλου του κόσμου:
1. Η ουσιαστική χρεωκοπία της Ελλάδος ήταν γνωστή ήδη από τις αρχές 2009 (εσωτερική έκθεση του ΔΝΤ που «θάφτηκε» μετά από απαίτηση της κυβέρνησης Καραμανλή τον Μάη του 2009, προειδοποιήσεις ΤτΕ τον Αύγουστο του 2009)
2. Η «λύση» που επιλέχθηκε έγινε παρά την σφοδρή αντίδραση βασικών μελών του ΔΝΤ (και την καταστρατήγηση των κανόνων λειτουργίας του αφού το χρέος δεν ήταν βιώσιμο) με σκοπό την σωτηρία από χρεωκοπία Γερμανογαλλικών τραπεζών.
3. Το πρόγραμμα «σωτηρίας» γράφτηκε «στο πόδι» (εγινε αντιγραφή άλλων «πετυχημένων» προγραμμάτων). 
4. Το πολυδιαφημισμένο PSI που θα μείωνε το χρέος κατά 25% είχε σαν μόνο αποτέλεσμα την καταστροφή των Ελληνικών ασφαλιστικών ταμείων και 10.000 περίπου μικροομολογιούχων, ενώ το χρέος συνέχισε να αυξάνεται
5. Σε ολη την 4ετία εφαρμογής του δεν ασκήθηκε καμία ουσιαστική πίεση στις διαδοχικές κυβερνήσεις για τις πραγματικά αναγκαίες αλλαγές (αυτό που λέμε μεταρρυθμίσεις), με τρανταχτά παραδείγματα το κυνήγι της φοροδιαφυγής, το λαθρεμπόριο καυσίμων, το ενιαίο μισθολόγιο κ.α), ενώ η μόνη πίεση αφορούσε οριζόντια εισπρακτικά μέτρα και μέτρα απορρύθμισης της αγοράς τα οποία -εντελώς τυχαία- ευνοούσαν συγκεκριμένες επιχειρηματικές ομάδες
6. Παρά την ανοικτή παραδοχή των αιτιών της κρίσης ποτέ δεν τέθηκε ως «προαπαιτούμενο» η ποινική διερεύνηση των τόσων σκανδάλων. 
7. Οι διαδοχικές "προβλέψεις" του ΔΝΤ αλλά και εγχώριων οικονομικών αναλυτών για τις επιδράσεις των μέτρων αποτελούν πια ένα από τα πιο συγκεκριμένα παραδείγματα  πλήρους αποτυχίας της νεοφιλελεύθερης οικονομικής αντίληψης.
Λάθος συνταγή, λάθος προβλέψεις, δραματικές επιπτώσεις για το παραγωγικό και κοινωνικό ιστό της χώρας, σωτηρία των ¨ημετέρων¨, συνεργασία και κουκούλωμα ευθυνών διεφθαρμένων πολιτικών, παραμύθια και εκφοβισμός της κοινής γνώμης όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη, αδικαιολόγητα επιμονή σε λάθη.. Η καμπάνα όμως δεν χτυπάει μόνο για την Ελλάδα αλλά για όλη τη νεοφιλελεύθερη οικονομική πολιτική και την ελίτ που την υποστηρίζει σε όλη την Ευρώπη και το ΔΝΤ
Μακάρι οι κρατούντες στην ΕΕ να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να μπορέσουν να υπερασπιστούν τα ιδεώδη και τη πολιτική των ιδρυτών της κοινής Ευρωπαϊκής ιδέας. Μακάρι η κυβέρνηση Ομπάμα που ελέγχει ούτως ή άλλως το ΔΝΤ να αφήσει τα λόγια και να κάνει μια ουσιαστική παρέμβαση σε αυτό. Το ίδιο ισχύει και για τo BRIC