Τετάρτη 30 Μαρτίου 2016

Κ.Γιαμά: "Μπιντές από μετάξι" - Παρουσίαση στη Λιβαδειά 10/4/16, Art cafe Αστραδενή, 19.00

Ο Φιλήμων για τον δίκαιο άνθρωπο και τις ανάγκες

¨ Δίκαιος δεν είναι αυτός που δεν αδικεί, αλλά αυτός που μπορεί να αδικήσει και δεν το κάνει ¨
 (Στοβαίου Ανθολόγιο Θ,22)

 ¨Just is not the one who does not do injustice, but the one who could do wrong and not desire to do it" (Stobaeus Anthology Θ,22)

" Το πρώτο που ζητάω είναι υγεία, έπειτα να περνάω καλά, τρίτο να χαίρομαι και τελευταίο να μη χρωστάω σε κανένα " (Λουκιανός, Υπέρ του εν τη προσαγορεύσει πταίσματος c 6 14-16, εκδ. Κάκτος σ. 130)

 " The first thing I ask is health, then to have a good time, third to joy and last not owe to anyone " (Lucian, in favor of the fault of address c 6 14-16, ed. Cactus p. 130)

Σημ: Φιλήμων (361 - 263 πΧ). Εκπρόσωπος της "Νέας Κωμωδίας". Θεωρείται ισάξιος του Μένανδρου. Απο τα 94 έργα του σώζονται μόνο μερικά αποσπάσματα

Κυριακή 27 Μαρτίου 2016

Ο Ισοκράτης για την συλλογική εργασία

Αχίλλειο Κέρκυρα

" Να διορίζεις υπεύθυνους για τα πράγματα που δεν κάνεις, τέτοιους ανθρώπους σαν να πρόκειται να αναλάβεις εσύ τις ευθύνες για όσα εκείνοι θα κάνουν " (Στοβαίου Ανθολόγιο ΜΗ,29)

During appointment of others to do what you are not doing yourself, choose them as if you were taking the responsibility for what they will do" (Stobaeus Anthology MH, 29)

Σάββατο 26 Μαρτίου 2016

Ο Ισοκράτης για την υποκρισία και την εμπειρία

Αχίλλειο Κέρκυρας
¨ Οι πιο κακοί και άξιοι της μεγαλύτερης τιμωρίας είναι εκείνοι που για όσα είναι οι ίδιοι ένοχοι, τολμούν να κατηγορούν για αυτά τους άλλους ¨ (Περί Αντιδόσεως, 14)
The most evil and deserving of strongest punishment, are those people who dare to accuse the others, for the crimes they themselves have committed (On the Exchange, 14)

¨ Ο σωστός και καλός άνθρωπος πρέπει να θυμάται το παρελθόν, να δουλεύει για το παρόν και να λαμβάνει τις προφυλάξεις του για το μέλλον ¨ (Στοβαίου Ανθολόγιον Α, 45)
The wise and virtuous man must remember what has happened in the past, work for the present and take his precautions for the future (Stobaeus Anthology A, 45)

Παρασκευή 25 Μαρτίου 2016

Κατερίνα Γιαμά: Συμβολή στη παγκόσμια μέρα της ποίησης

Κατερίνα Γιαμά - Ανήσυχη πένα : Ρεπορτάζ: Η Παγκόσμια Hμέρα Ποίησης στη Χαλκίδα αφιερώθηκε στους πρόσφυγες. 21 Χαλκιδέοι ποιητές μέσα από τον Κύκλο Ποιητών, παρουσίασαν δημιουργίες τους. Μεταξύ αυτών και η Κατερίνα Γιαμά; 
¨ H προσφυγιά δεν είναι Γένους θηλυκού ούτε αριθμού Ενικού.
Έχει ρίζες κάτω απ' το βυθό της Μεσογείου, 
τη λάσπη της Μυτιλήνης, τις γυμνές αποβάθρες και τα κολαστήρια της ξεφούσκωτης πλαστικής βάρκας.
Απλώνεται με συνεχείς μεταστάσεις σαν συχνό καρκίνωμα μιας επικίνδυνης αντίληψης περί ανθρώπινων δικαιωμάτων...¨

Τετάρτη 16 Μαρτίου 2016

"Μπιντές από μετάξι" το νέο μυθιστόρημα της Κατερίνας Γιαμά

Η Κατερίνα Γιαμά το 2012 δημοσίευσε το πρώτο της μυθιστόρημα με τίτλο «Καληνύχτα και Όνειρα Γαλάζια» ενώ μετά τη «Ροζ Σκακιέρα» που είναι το δεύτερο στη σειρά, το 2014 «καταδύθηκε» στον κόσμο του παραμυθιού με την «Αστερόπετρα». 
Από τις εκδόσεις Book Stars εδώ κυκλοφορεί σύντομα το τέταρτο βιβλίο της,ένα μυθιστόρημα κοινωνικής σάτιρας με τον ευρηματικό τίτλο "Μπιντές από μετάξι". Μπιντές από μετάξι Είναι μια ματιά στη σύγχρονη ελληνική κοινωνία πιο ανατρεπτική, πιό σατυρική και ίσως πιο πραγματική από τους μύθους που βιώνουμε καθημερινά σε αυτή τη χώρα....

Η Κατερίνα Γιαμά ή κατ’άλλους Μάγια Τερίνα γεννήθηκε στη Λιβαδειά Βοιωτίας και σήμερα ζει στη Χαλκίδα. Από μικρή ασχολήθηκε με το γράψιμο αρχίζοντας από θεατρικά μονόπρακτα, μικρά διηγήματα και ποιήματα σε ελεύθερο στίχο ενώ αργότερα έγραψε στίχους για τραγούδια. Σπούδασε στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Ανθρωπιστικές Επιστήμες και δούλεψε στον ιδιωτικό τομέα ενώ η καλύτερη επαγγελματική της περίοδος ήταν η δεκάχρονη δημοσιογραφική της πορεία μέσα από συνεργασίες με εφημερίδες της Εύβοιας.

Παρασκευή 11 Μαρτίου 2016

Αξίζει να γιορτάζετε την 8η Μάρτη και να κλείνετε τα μάτια σας στο αίσχος της σύγχρονης κοινωνίας;

Το Νότιο Σουδάν επιτρέπει σε μαχητές του να βιάζουν γυναίκες σαν ανταμοιβή ώστε να μην τους πληρώνει, ανέφεραν αξιωματούχοι του ΟΗΕ, κάνοντας λόγο για μία από τις πιο φρικιαστικές καταστάσεις στον πλανήτη, μεταδίδει το Al Jazeera.
«Έχουμε πληροφορίες ότι οι πολιτοφυλακές οι οποίες δρουν πλάι-πλάι με τον Απελευθερωτικό Στρατό του Λαού του Σουδάν (SPLA), έχουν συνάψει συμφωνία να βιάζουν ως μέσο πληρωμής, ενώ τα ίδια εγκλήματα διαπράττει και η αντιπολίτευση" ανέφερε το γραφείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.
«Έτσι μεγάλο μέρος των νεολαίων των πολιτοφυλακών κλέβει ζώα και προσωπική περιουσία ανθρώπων, βιάζει και απάγει γυναίκες και κορίτσια σαν μορφή πληρωμής», πρόσθεσε.
Ο υπεύθυνος του διπλωματικού τμήματος του Al Jazeera τόνισε ότι "η κρίση στο Σουδάν είναι μια κρίση που έχει διαφύγει από τα ραντάρ της παγκόσμιας δημοσιότητας".
Το Νότιο Σουδάν κέρδισε την ανεξαρτησία του από το Σουδάν το 2011, ωστόσο από τον Δεκέμβριο του 2013 έχει βυθιστεί στον εμφύλιο πόλεμο μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων υπό τον πρόεδρο της χώρας Σάλβα Κιίρ και των ανταρτών της αντιπολίτευσης, υπό τον πρώην αντιπρόεδρο της χώρας Ρίεκ Μάσαρ.

Τετάρτη 9 Μαρτίου 2016

Η Κατερίνα Γιαμά για την μέρα της γυναίκας...

" Τίτλοι εφημερίδων, τηλεκαναλιών, που δίνουν το στίγμα της γυναικείας υπόστασης.
Κάθε μέρα, κάθε ώρα, η γυναίκα είναι μια είδηση.
Είναι ένα πρόσωπο που αλλάζει το χάρτη του πλανήτη συνεχώς.
Είναι η "γραμμή ζωής" στο πολύπαθο βιβλίο της ανθρώπινης ιστορίας" 

Κατερίνα Γιαμά - Ανήσυχη πένα : Ο τίτλος..δικός σας!: "Δεσποινίς, ετών 39, μόνη, εργαζόμενη, ευπρεπής, με πολλά ενδιαφέροντα ζητεί σύζυγο.." "Κυρία, απασχολούμενη σε πολυε...

Δευτέρα 7 Μαρτίου 2016

Για πρώτη φορά η αιολική ενέργεια ξεπέρασε την πυρηνική σε εγκατεστημένη ισχύ παγκόσμια

Σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Συμβουλίου Αιολικής Ενέργειας (GWEC) για το 2015, υπάρχουν εγκατεστημένα 432 γιγαβάτ αιολικής ενέργειας, 63 περισσότερα γιγαβάτ από το 2014. 
Σύμφωνα επίσης με άλλο διεθνή οργανισμό, την Παγκόσμια Πυρηνική Ένωση, το 2015 υπήρχαν 382 γιγαβάτ εγκατεστημένης ισχύος σε πυρηνικούς αντιδραστήρες. 

Από ότι φαίνεται μέχρι την ολοκλήρωση του παγκόσμιου πρωτοποριακού πειράματος για την πυρηνική σύντηξη σε βιομηχανική βάση (που είναι πιο ασφαλής από την πυρηνική σχάση) που γίνεται στη Γαλλία με τη συμμετοχή όλων των τεχνολογικά αναπτυγμένων χωρών (ΗΠΑ, ΕΕ, Ιαπωνία κ.α) και που αναμένεται η ολοκλήρωσή του σε καμμιά 15ρια χρόνια, η πυρηνική ενέργεια θα εξακολουθήσει να χάνει έδαφος.
Η αιολική ενέργεια είναι πια η πρώτη επιλογή ανανεώσιμων πηγών για την αντικατάσταση των ορυκτών καυσίμων. 
Μεταξύ των χωρών, η Κίνα είναι πρώτη στην δυναμική αξιοποίηση της αιολικής ενέργειας αφού διαθέτει τις περισσότερες μονάδες παραγωγής σε λειτουργία, που αντιπροσωπεύουν το 33% όλων των αιολικών εγκαταστάσεων στον κόσμο. Είναι επίσης πρώτη στη συνολική εγκατεστημένη δυνατότητα παραγωγής ενέργειας από τον άνεμο, ξεπερνώντας την Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της.
Από τις άλλες χώρες σημαντική παραγωγή και θέση στη συνολική αξιολόγηση έχουν οι ΗΠΑ, η Γερμανία, η Ινδία και η Ισπανία. 
Η Ελλάδα βρίσκεται στην 24η θέση της λίστας μία θέση κάτω  σε σχέση με το 2014.

Κυριακή 6 Μαρτίου 2016

Πένα με ονοματεπώνυμο: Χρήστος Αμανατίδης

" Για μία ολόκληρη ώρα νιώθω ότι βρίσκομαι μέσα σε μια βάρκα που περνάει το στενό του Ευρίπου φορτωμένη με την ιστορία της Χαλκίδας, με τη βιομηχανική ακμή της, με το Στρογγυλό της, τα ιστορικά ξενοδοχεία της, τα σινεμά της, τους αριστοκράτες που ξενυχτούσαν σε σινιέ ρεστοράν της παραλίας, τους γραφικούς τύπους της Πλατείας αγοράς, τους λαϊκούς ανθρώπους, σημαντικούς και ασήμαντους..
Ο Χρήστος, κρατάει το ..πηδάλιο της μνήμης πολλών από αυτούς που βρίσκονται μέσα στην αίθουσα και το κατευθύνει με τη δεινότητα του προφορικού και στη συνέχεια του γραπτού λόγου του εκεί που μόνο συγκίνηση θα μπορούσαν να νιώσουν "


Κατερίνα Γιαμά - Ανήσυχη πένα : Πένα με ονοματεπώνυμο: H πρόσκληση έχει γίνει από τη Λέσχη Αναγνωστών Χαλκίδας. Η βραδιά είναι αφιερωμένη στο Χαλκιδέο συγγραφέα Χρήστο Αμανατίδη που ήδη...

Ο Σοφοκλής για την ισότητα και τη δυναμική των αλλαγών

" Κανένας δεν γεννήθηκε καλύτερος από τους άλλους "
(Στοβαίου Ανθολόγιο Πς, 12)

" Δεν υπάρχει κανένα απρόσμενο, όλα ανατρέπονται, και ο φοβερός όρκος και οι σωστές επιλογές "
(Αίας 648-649)

Σάββατο 5 Μαρτίου 2016

Τα drones στους καιρούς της κρίσης και της τρομοκρατίας

Στο Παρίσι πριν λίγες μέρες ο πιλότος ενός αεροπλάνου μεγάλης αεροπορικής εταιρείας με δυσκολία απέφυγε την σύγκρουση με ένα drone 
Η παγκόσμια αγορά των  drones στο 2016 θα φτάσει τα 6 δις δολάρια. Ήδη αρκετοί στρατοί στο κόσμο εξετάζουν και υλοποιούν προγράμματα εκμετάλλευσής και άμυνας απέναντί τους. Ίσως αποτελέσουν - αν ήδη δεν είναι - το πρόδρομο για τους μελλοντικούς ρομποτικούς στρατούς. Ο terminator I-II-III ίσως γίνει πραγματικότητα σε λίγα χρόνια.
Τα  drones διαθέτουν κάποια συγκριτικά πλεονεκτήματα απέναντι στα ραντάρ αλλά και κάποια μειονεκτήματα για την αντιμέτώπισή τους. 
Σίγουρα θα αναπτυχθεί ένα νέος κλάδος με αρκετά κέρδη και ίσως περισσότερα προβλήματα.
Οι Βρυξέλες χαμένες στη κρίση και το προσφυγικό ώς συνήθως συσκέπτονται.
Οι άλλες όμως μεγάλες δυνάμεις (με πρωτοπόρο τις ΗΠΑ ήδη τα χρησιμοποιούν για στρατιωτικούς σκοπούς απο καιρό.
Τα ιδιωτικά (προς εκμετάλλευση) και τα προσωπικά (για ίδια χρήση) drones στη Ρωσία χρειάζεται να καταγράφονται επίσημα μετά την αγορά τους σε αρμόδια αρχή της χώρας. Είναι λογικό ειδικά στους καιρούς τόσο της της τρομοκρατίας όσο και της απορύθμισης της αγοράς. 
Σε εμάς τι γίνεται; 
Αν είναι όλα χύμα, όπως συνήθως ίσως το αρμόδιο υπουγείο θα πρέπει να επιταχύνει την εισαγωγή νομοθετικής ρύθμισης και να μην περιμένει τους γραφειοκράτες των Βρυξελών.


Περισσότερα εδώ

Παρασκευή 4 Μαρτίου 2016

Ο Πυθαγόρας για τη κριτική, την ειλικρίνια και την αληθοφάνεια

" Να χαίρεσαι περισσότερο όταν σε ελέγχουν παρά όταν σε κολακεύουν " (Στοβαίου Ανθολόγιον ΙΔ, 18)

"Να μην υπονοείς ότι μπορείς να κάνεις όσα δεν πρέπει να κάνεις"
(Στοβαίου Ανθολόγιον Α, 20)

Πέμπτη 3 Μαρτίου 2016

Τρίτη 1 Μαρτίου 2016

Ο Αισχύλος για τη τέχνη της πολιτικής

" Σμικρού γένοιτ' αν σπέρματος μέγας πυθμήν "
(Πέρσαι 582)
Από μικρό σπέρμα μπορούν να βγούν μεγάλες ρίζες

" Μέμνησο δ'είκειν "
(Ικέτιδες 202)
Θυμήσου να υποχωρείς

" Αμαρτάνει τοι και σοφού σοφώτερος "
(Στοβαίου Ανθολόγιον Γ, 10)
Ακόμη και ο σοφότερος των σοφών κάνει λάθη