Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

Δήμοι της Μαγνησίας που σχετίζονται με τον Ευβοϊκό


Ρωτάτε γιατί σχετίζουμε τον Ευβοϊκό με τον Παγασητικό και κάποιους απο τους Δήμους της Μαγνησίας
Δεν γίνεται γιατί έτσι μας αρέσει, αλλά γιατί υπάρχουν σοβαροί λόγοι. Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε μερικούς από αυτούς...

Πριν από 21 χρόνια παρουσιάστηκε μια σημαντική εργασία του καθηγητή Υδραυλικών Έργων του Πανεπιστημίου Θράκης Νικόλαου Κωτσοβίνου για τη ρύπανση του Ευβοϊκού. Ολόκληρη η παρουσίαση βρίσκεται στην έκδοση της Εταιρείας Ευβοϊκών Σπουδών «Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο: Η πόλη της Χαλκίδας», Αθήνα 1990, ISBN: 960-220-080-4
Από τότε μέχρι σήμερα τα ρεύματα του Ευρίπου άλλαξαν φορά πάνω από 30.000 φορές μεταφέροντας από βορρά προς νότο και αντίστροφα εκατομμύρια κυβικά μέτρα θαλασσινού νερού εμπλουτισμένου με βαρέα μέταλλα και άλλες ρυπογόνες ουσίες. Κυβερνήσεις, Νομάρχες και Δημοτικοί άρχοντες ήλθαν και παρήλθαν, ελάχιστα όμως μέτρα πάρθηκαν για την προστασία του Ευβοϊκού, του Μαλιακού και του Παγασητικού από τη ρύπανση που από τότε καθορίζεται ότι οφείλεται στην έντονη βιομηχανική δραστηριότητα, την αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων, τα αστικά λύματα, την εξόρυξη, μεταφορά και φόρτωση διαφόρων προϊόντων.
Μερικά από τα βασικά συμπεράσματα της μελέτης, που παραμένουν δυστυχώς και σήμερα επίκαιρα είναι τα παρακάτω:
· Με τις ευμενέστερες προϋποθέσεις τα νερά του Βόρειου Ευβοϊκού χρειάζονται 5 χρόνια για να αντικατασταθούν από νερά του Αιγαίου.
· Άλλα 4,5 χρόνια περίπου χρειάζονται τα νερά του Βορείου Ευβοϊκού για να ανταλλαγούν με τα νερά του Νότιου Ευβοϊκού.
· Υπάρχει συστηματική μεταφορά της ρύπανσης από το Βόρειο Ευβοϊκό στο Νότιο.
· Ολόκληρη η ρύπανση του Μαλιακού μεταφέρεται στον Βόρειο Ευβοϊκό κάθε χρόνο και ταυτόχρονα όλη η ρύπανση του Παγασητικού μεταφέρεται στον Βόρειο Ευβοϊκό κάθε τρία χρόνια. (βλ.Σχήμα)
· Στον Ευβοϊκό μεταφέρεται ακόμη και ρύπανση από τη Μαύρη Θάλασσα, τα νερά της οποίας έχουν μικρότερη αλατότητα από του Αιγαίου (30% έναντι 39%)
· Ο ρυθμός διασποράς των ρυπαντών στον Ευβοϊκό είναι μια αργή διαδικασία που συμπληρώνεται από την ακόμα αργότερη ανταλλαγή νερών μεταξύ Ευβοϊκού και Αιγαίου.
· Ο μέσος χρόνος παραμονής των ρυπαντών (δηλαδή ο χρόνος που απαιτείται για να απομακρυνθεί το 99% της ποσότητας που ρίφθηκε) είναι της τάξεως των 50 ετών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: