Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2023

Οι χώρες με βαρυνουσα σημασία στη γαιωπολιτική - Μήπως ήρθε η ώρα ενός ακηδεμόνευτου G31;

Η έλλειψη πλήρους συμφωνίας μεταξύ των μελών της G20 στη πρόσφατη σύνοδο, είχε ως αποτέλεσμα η Ινδία ως προεδρεύουσα να εκδώσει περίληψη με το αποτέλεσμα των συνομιλιών της διήμερης συνόδου των υπουργών Οικονομικών και τις διαφωνίες που εκφράσθηκαν. «Τα περισσότερα μέλη καταδίκασαν με δριμύτητα τον πόλεμο στην Ουκρανία και τόνισαν ότι προκαλεί τεράστια ανθρώπινα δεινά και ότι επιδεινώνει τα υπάρχοντα προβλήματα της παγκόσμιας οικονομίας   ... Υπήρξαν και άλλες απόψεις και διαφορετικές αξιολογήσεις της κατάστασης και των κυρώσεων», αναφέρεται στο κείμενο. 

Η Ρωσία και η Κίνα δεν ήθελαν «η πλατφόρμα της G-20 να χρησιμοποιηθεί για την συζήτηση πολιτικών θεμάτων». Η Ινδία τήρησε ουδέτερη στάση, αποφεύγοντας να επιρρίψει στην Ρωσία την ευθύνη για την εισβολή. Τελικά το αποτέλεσμα της συνόδου ήταν αντίστοιχο εκείνης του Μπαλί τον περασμένο χρόνο, όπου η Ινδονησία είχε εκδώσει τελική διακήρυξη με την παραδοχή της διάστασης απόψεων. Το G7 εκ των πραγμάτων αδυνατεί να λειτουργήσει πλέον αφού 3 απο τις 7 χώρες του διαφωνούν στο θέμα της εισβολής στην Ουκρανία. Το ίδιο έγινε και με το G20 στη πρόσφατη σύνοδο.

Τι μας δείχνουν όλα αυτά; Πολλά και ενδιαφέροντα που δεν είναι του παρόντος. Όμως ένα στοιχείο αξίζει να αναφερθεί. Η "δυτική" παγκόσμια τάξη έχει απορρυθμιστεί οριστικά. Τα τεχνουργήματα που έχει κατασκευάσει για να εδραιώσει την παγκόσμια κυριαρχία της παραπαίουν. Και όχι μόνο αυτό, αλλά νέες χώρες εισέρχονται δυναμικά στο παγκόσμιο παιχνίδι κυριαρχίας με σημαντικές απαιτήσεις συμμετοχής στο μοίρασμα της πίτας.

Με βάση μια σειρά κριτηρίων (*), οι νέοι συσχετισμοί τείνουν να διαμορφωθούν όπως στο διάγραμμα που ακολουθεί:

(*) Μέγεθος ΑΕΠ, Σημερινός πληθυσμός, Δημογραφική δυναμική, Αποθέματα πετρελαίου, φυσικού αερίου και σπάνιων γαιών, Ποσοστό εθνικού νομίσματος στα παγκόσμια συναλλαγματικά αποθέματα, Άμεσες επενδύσεις στο εξωτερικό, Αριθμός υπερεθνικών εταιρειών με έδρα τη χώρα, Θέση στο παγκόσμιο δείκτη καινοτομίας, Αριθμός λειτουργούντων υπερ-υπολογιστών, Συνολική στρατιωτική ισχύς, Κατοχή πυρηνικών όπλων, Αναμενόμενη δυναμική ανάπτυξη μέχρι το 2030

Σημειώνουμε ότι αν μόνο οι 7 πρώτες χώρες της ΕΕ είχαν πραγματικά ενιαία εξωτερική και οικονομική πολιτική στο παγκόσμιο "γίγνεσθαι" θα ξεπερνούσαν το ειδικό βάρος των ΗΠΑ. Ίσως αυτό είναι ο λόγος που όχι μόνο οι ΗΠΑ, αλλά και η Κίνα και η Ρωσία δεν θέλουν μια πραγματικά ενωμένη Ευρώπη

Από την άλλη μεριά τα υπάρχοντα πέντε μέλη των BRICS αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 42% του παγκόσμιου πληθυσμού και το 23% του παγκόσμιου ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος. Περίπου άλλες 19 χώρες έχουν εκφράσει ενδιαφέρον να ενταχθούν (μερικές από τις οποίες φαίνονται στη 3η και 4η ομάδες του παραπάνω γραφήματος). Η Σαουδική Αραβία είναι ήδη μεταξύ εκείνων που έχουν υποβάλει επίσημα αίτηση, ενισχύοντας τη διεκδίκηση των BRICS για μεγαλύτερη θέση στο παγκόσμιο "γίγνεσθαι". 

Όπως κάθε σχέδιο μπορεί να υλοποιηθεί συνολικά (μάλλον απίθανο) ή σε βάθος χρόνου (πιο πιθανό) ή κατά ένα ποσοστό, μεγάλο ή μικρό (αναμενόμενο). 

Αυτό, γιατί οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους προσπαθούν να βάλουν εμπόδια. Επίσης υπάρχει η αντικειμενική δυσκολία του ευρέος μίγματος κυβερνητικών και επιχειρηματικών συστημάτων και ιδεολογιών με σημαντικά αποκλίνουσες απόψεις και πολιτικές. Ωστόσο, οποιαδήποτε μικρή ή μεγάλη διεύρυνση του υπάρχοντος BRICS θα μπορούσε να ενισχύσει τις φιλοδοξίες του μπλοκ να είναι ένας νέος και ισχυρότερος παράγοντας στην παγκόσμια σκηνή.

1 σχόλιο:

Φιλάρετος είπε...

«Η G20 σχηματίστηκε για να ανορθώσει την (παγκόσμια) οικονομία που ήταν σε κρίση. Τώρα, είναι σημαντικό να δημιουργηθεί μια άλλου τύπου G20 για να θέσει τέλος σε αυτό τον πόλεμο» δήλωσε ο Λούλα.