Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2009

Να πια είναι η Λάρκο, χρόνια τώρα.....

Λάρκο φωτογραφίζει ο Αλέξης Τσίπρας για το πρόβλημα της μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα στο Δήμο Μεσσαπίων της Εύβοιας με ερώτησή του προς τους υπουργούς Υγείας, Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης. Τοξικές λίμνες έχουν σχηματισθεί με προσχώσεις και επιχωματώσεις, λόγω των εξορυκτικών δραστηριοτήτων της εταιρείας στην περιοχή, διοχετεύοντας στον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα εξασθενές χρώμιο, βαρέα μέταλλα, νικέλιο κλπ.
Περισσότερα: http://troktiko.blogspot.com/2009/11/e_09.html
Και ολόκληρη η ερώτηση εδώ:
"Ανησυχητικές διαστάσεις έχει πάρει το οικολογικό πρόβλημα της μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα στο Δήμο Μεσσαπίων Εύβοιας, από τα απόβλητα των μεταλλείων της ΛΑΡΚΟ.
Οι τοξικές λίμνες που έχουν σχηματισθεί με προσχώσεις και επιχωματώσεις, λόγω των εξορυκτικών δραστηριοτήτων της Εταιρίας, διοχετεύουν στον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα εξασθενές χρώμιο, βαρέα μέταλλα, νικέλιο κλπ., θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία των δημοτών, όπως καταγγέλλει το Δίκτυο κινήσεων των πολιτών Εύβοιας.

Σύμφωνα με έρευνες του Γεωλογικού-Υδρολογικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών και το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών, η συγκέντρωση εξασθενούς χρωμίου ξεπερνά τα 60mg/L (όριο ασφαλείας από τον παγκόσμιο οργανισμό υγείας για το ολικό χρώμιο τα 50mg/L. Το προτεινόμενο όριο για το εξασθενές χρώμιο είναι 0,2 mg/L. Η συγκέντρωση νικελίου ξεπερνά τα 30 mg/L (όριο ασφαλείας 20 mg/L).

Σύμφωνα το Γενικό Χημείο του κράτους, τα απόβλητα από την επεξεργασία χυτηρίου αλουμινίου περιέχουν κάδμιο, χρώμιο, άργιλο και άλλες επικίνδυνες και εύφλεκτες τοξικές ουσίες.

Οι γιατροί της περιοχής έχουν παρατηρήσει αύξηση των ποσοστών εκδήλωσης συγκεκριμένων μορφών καρκίνου, όπως λεμφώματα, καρκίνο πνεύμονα και λάρυγγα, που προέρχονται από την εισπνοή υδρατμών και γενικά από τη χρήση του τοξικού νερού.

Πρόκειται για προφανείς παραβιάσεις τόσο της Εθνικής Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας, όσο και των οδηγιών 98/83/ΕΚ για την ποσότητα νερού κατανάλωσης, 1999/31/ΕΚ περί υγειονομικής ταφής αποβλήτων, 91/689/ΕΟΚ για επικίνδυνα απόβλητα, 2006/11/ΕΚ για ρύπανση περιβάλλοντος από επικίνδυνες ουσίες, 80/68/ΕΚ για την προστασία υπογείων υδάτων& 2000/60/ΕΕ για ορθολογική διαχείριση υδάτων.

Αξίζει δε να σημειωθεί, ότι το 90 % των πολιτών του Δήμου Μεσσαπίας ασχολείται με τη γεωργία και την επεξεργασία γεωργικών προϊόντων, με το τοξικό νερό που αναπόφευκτα φτάνει στο αρδευτικό σύστημα των γεωργικών εκτάσεων.
Σχετική ερώτηση είχε καταθέσει κατά την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γρηγόρης Ψαριανός στις 16/7/2009.
Ερωτώνται οι κκ. Υπουργοί
1. Σε τι στάδιο βρίσκεται η επιδημιολογική έρευνα που έχει ζητηθεί από το Δίκτυο Πολιτών Μεσσαπίας, που απαρτίζεται από 12 φορείς, σύμφωνα με όσα επισημαίνουν οι γιατροί της περιοχής;
2. Έχει ελεγχθεί η τήρηση της Εθνικής Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας και των κανονισμών της ΕΕ, στις μελέτες των περιβαλλοντικών επιπτώσεων που υποχρεούται να καταθέται η ΛΑΡΚΟ;
3. Δεδομένου ότι μέχρι σήμερα δεν έχει παρατηρηθεί καμία περιβαλλοντική αποκατάσταση των κατεστραμμένων εκτάσεων στην περιοχή από την ακατάσχετη εξορυκτική δραστηριότητα της ΛΑΡΚΟ, πρόκειται να ληφθούν τα δέοντα μέτρα για τη συμμόρφωση της εταιρίας σύμφωνα με τις υποχρεώσεις της;
4. Έχουν γίνει έλεγχοι καταλληλότητας για τα αγροτικά προϊόντα που παράγονται στην περιοχή;".

Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2009

Απο τα τεχνικά έργα στην παραγωγή πράσινης ενέργειας (*)


Άρθρο για ένα εξαιρετικό παράδειγμα διαφοροποίησης των παραγωγικών δραστηριοτήτων κατασκευαστικής εταιρείας στη χώρα μας.
(*) Του Α.Γ.Χριστοδουλάκη από το Βήμα 1/11/09
Πριν από μερικούς μήνες ένας από τους σοβαρούς έλληνες επιχειρηματίες στον χώρο της ενέργειας, που ιδίνει διαίτερη έμφαση στα αιολικά πάρκα, αντιμετώπισε την πλήρη αντίθεση ενός δημάρχου στη Νότια Εύβοια για τη λειτουργία στον χώρο του δήμου αιολικού πάρκου που είχε ήδη εγκατασταθεί. Ο επιχειρηματίας είχε ταλαιπωρηθεί πάνω από δυόμισι χρόνια για να βγάλει όλες τις άδειες που χρειάζονται ώστε να λειτουργήσουν οι ανεμογεννήτριες- και, δόξα τω Θεώ, χρειάζονται συνολικά 48.
Αφού ξεμπέρδεψε λοιπόν με αρχαιολογίες, εφορίες, πολεοδομίες νομαρχίες και τέλος πάντων όλο το φάσμα του ανεξάντλητου δημόσιου τομέα της χώρας, έπεσε πάνω στην παράλογη αντίδραση του δημάρχου.
Αναγκάστηκε να επισκεφθεί ο ίδιος τη Νότια Εύβοια και μαζί με τον δήμαρχο πήγε στον λόφο όπου ήταν εγκατεστημένες οι ανεμογεννήτριες και οι οποίες δεν ήταν ορατές από τον δήμο, ούτε ακούγονταν. Λεπτομέρεια: κάτω ακριβώς από τον λόφο λειτουργούσε παράνομη χωματερή την οποία είχε φτιάξει ο προηγούμενος δήμαρχος και στην οποία καίγονταν αδιακρίτως όλα τα απόβλητα του δήμου, από πλαστικά και ξύλα ως αποφάγια, λάστιχα αυτοκινήτων αλλά και τα απορρίμματα παρακείμενης κτηνοτροφικής μονάδας.
Σε ερώτηση του επιχειρηματία για τους λόγους της αντίδρασης, ο δήμαρχος του απάντησε χωρίς να το πολυσκεφθεί: «Μα δεν βλέπεις ότι αυτοί οι έλικες μου χαλάνε αισθητικά το περιβάλλον του χωριού; Πώς θα φέρω πέντε τουρίστες στην περιοχή όταν λειτουργούν οι εγκαταστάσεις σου;Ασε που οι κτηνοτρόφοι παραπονιούνται ότι οι έλικες μοιάζουν με σκιάχτρα και δεν γεννάνε οι κατσίκες τους γιατί τα φοβούνται».
Περισσότερα στο: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=19&artId=296921&dt=01/11/2009