Παρασκευή 30 Ιουνίου 2023

¨Έγκόλπιο ντελικάτων επιχειρηματιών¨ - κυκλοφορεί σε λίγες μέρες

Την επόμενη βδομάδα απο τις εκδόσεις Bookstars (www.bookstars.gr) σε έντυπη μορφή κυκλοφορεί το πονημα του Γιάννη Ζέρβα  ¨Έγκόλπιο ντελικάτων επιχειρηματιών¨, τα σύννεφα και τα ρολόγια στα επιχειρηματικά συστήματα.


Α
πευθύνεται σε δυνητικούς ή / και πραγματικούς επιχειρηματίες που έχουν ένα νέο όραμα, για να προετοιμαστούν πριν ακόμη αρχίσουν να σκέφτονται το Business Plan, επίσης σε Start Uppers αλλά και σε επιχειρηματίες που θέλουν να «φρεσκάρουν» τις γνώσεις τους για τα σχετικά θέματα. Επιπλέον σε φοιτητές οικονομικών και management πριν βγουν στην αγορά εργασίας. Αλλά και σε στελέχη ΔΕΚΟ και συμβούλους management, που ίσως θυμηθούν με αφορμή το διάβασμα του τις δικές τους πολύτιμες αναμνήσεις και εμπειρίες.

Μερικά απο τα σχόλια για το βιβλίο:

«Βέβαια, πράγμα που δεν εξαρτάται από τον ίδιο τον συγγραφέα, επαφίεται στην “ντελικατοσύνη” των επιχειρηματιών, στους οποίους κατά κύριο λόγο απευθύνεται το “εγκόλπιο”, με τι τρόπο και προς τι όφελος – ευκαιριακού ή στρατηγικού χαρακτήρα - θα χρησιμοποιηθούν και θα υλοποιηθούν οι συμβουλές και οι πρακτικές οδηγίες του έμπειρου διεθνούς εμπειρογνώμονα  επιχειρήσεων και οργανισμών».

Δρ. Δημήτρης Βασιλείου, Οικονομολόγος, MSc., PhD. Ανώτερος διεθνής Εμπειρογνώμων

*

«Από την προσωπική ζωή καθώς και από τις επιχειρηματικές μας εμπειρίες, βαθιά μέσα στην καρδιά μας καταλαβαίνουμε ότι το «να κρατάμε τα πράγματα υπό έλεγχο» είναι μάλλον ευσεβής πόθος. Το χάος, ή θα μπορούσαμε επίσης να το ονομάσουμε δημιουργικό χάος, είναι το καύσιμο που εμπνέει τους ανθρώπους, τους επιχειρηματικούς εταίρους και τους πολίτες όσον αφορά την αλλαγή συμπεριφοράς… Τώρα, που ο Γιάννης ανατρέχει σε μια επιτυχημένη συμβουλευτική σταδιοδρομία περίπου 40 ετών, η προφανής επιθυμία του είναι να αφήσει σε όσους ενδιαφέρονται για το αντικείμενο, το πολύ προσωπικό του έργο από τα διδάγματα που πήρε. Θέλω να τον συγχαρώ για αυτό το σημαντικό επίτευγμα».

Δρ. Manfred W. Buch, Γεωγράφος, μόνιμο μέλος του Πανεπιστημίου του Regensburg (DE). CEO της Etosha Consult Intl. Ανώτερος διεθνής εμπειρογνώμων  για την αειφόρο ανάπτυξη.

*

«Καθώς προχωρούσα τις σελίδες ενθουσιαζόμουν όταν κάποιες προσωπικές διάχυτες σκέψεις έβρισκαν επιβεβαίωση και έμπαιναν σε τάξη, ενώ κάποιες άλλες γεννιόντουσαν από τις επόμενες προτάσεις. Προσωπικά θα το χρησιμοποιήσω ως βοηθό καταστρώνοντάς τα σχέδια της επιχειρηματικής μου δραστηριότητας, αξιοποιώντας όσα μπορώ να εφαρμόσω».

Κώστας Κατσαντώνης, Μαθηματικός, MSc. in Advance Telecommunication Systems and ApplicationsCo-Founder at GatherNext (Event & Conference Management Software)

*

«Το Βιβλίο του Γιάννη Ζέρβα είναι καλογραμμένο και περιεκτικό για όλες τις διαστάσεις των επιχειρηματικών συστημάτων. Αντικατοπτρίζει την πολυετή διεθνή εμπειρία του από τη υποστήριξη χωρών σε οικονομική μετάβαση, για την ανάπτυξη θετικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Είναι ένα πόνημα χρήσιμο σε πολλούς αποδέκτες».

Δρ. Πάρις Κοκορότσικος, Διευθύνων Σύμβουλος Ευρωσύμβουλοι ΑΕ. Διδάκτωρ του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του Α.Π.Θ. Επισκέπτης Καθηγητής Καινοτομικής Επιχειρηματικότητας, Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος.

*

«Στην σύγχρονη εποχή που βιώνουμε ριζικές αλλαγές σε όλα τα επίπεδα, ήδη λειτουργούν εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης σε πολλούς τομείς της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας…. Αυτές οι αλλαγές καθιστούν την εργασία των  επιχειρηματιών, αλλά και των συμβούλων τους εξαιρετικά πολύπλοκη. Απαιτείται τόλμη προκειμένου να προχωρήσουν σε αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας των επιχειρήσεων, κάτι το οποίο μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την απαιτούμενη κατάρτιση.

Το βιβλίο του κ. Ζέρβα μπορεί να στηρίξει μια τέτοια προσπάθεια: οι σύμβουλοι επιχειρήσεων, αλλά και οι ίδιοι οι επιχειρηματίες μπορούν να το αξιοποιήσουν στη δουλειά τους, ενώ  μπορεί επίσης  να αποτελέσει πολύτιμο εφόδιο αφ’ ενός  για τους καθηγητές οικονομικών σχολών καθώς επίσης και τους εκπαιδευτές πάσης φύσεως σχολών κατάρτισης: ΚΕΚ, ΙΕΚ κτλ. Το συνιστώ ανεπιφύλακτα ως οδηγό σκέψης και ενεργειών».

Δρ. Δημήτριος Μπακόλας, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος European Profiles SA

*

Πρόκειται για ένα πολύ χρήσιμο βιβλίο που θα υποβοηθήσει παλιούς και νέους επιχειρηματίες, καθώς και στελέχη επιχειρήσεων να γνωρίσουν ή και να αναψηλαφήσουν σύγχρονες μεθόδους και πρακτικές που αφορούν: (α) στην  οργανωτική βελτίωση της επιχείρησης, στην σωστή αξιολόγηση παραγόντων που επηρεάζουν την βιωσιμότητα της, στην επίλυση προβλημάτων, στη λήψη ορθολογικών αποφάσεων κτλ. και (β) στην αναβάθμιση της ικανότητας τους να αντιμετωπίσουν την αβεβαιότητα, η οποία εντείνεται μέσα από τα ατίθασα σύγχρονα πολιτικοοικονομικά νέφη που συντηρούν ένα επιρρεπές σε κρίσεις και καθόλα απαισιόδοξο επιχειρηματικό περιβάλλον στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και επέκεινα.
Δρ. Βάσος Τσιάμπερλεν, Διδάκτωρ Γεωγραφικών Επιστημών, Αφυπηρετήσας Πρέσβης Κυπριακής Δημοκρατίας.

*

«Το “Εγκόλπιο ντελικάτων επιχειρηματιών” δεν είναι απλά ένα καλός οδηγός για την σύγχρονη επιχειρηματικότητα, αλλά ταυτόχρονα και μια μεθοδολογία για το πώς να προσεγγίζουμε κάποια θέματα ολιστικά, προσπαθώντας να ισορροπήσουμε ανάμεσα στην μεγάλη αντίφαση που συνυπάρχει σε κάθε Σύστημα, μεταξύ της αιτιοκρατίας και της τυχαιότητας…»

Δρ Κωνσταντίνος Χαϊνάς, InfoSoft Consultants. Διδάκτωρ Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Μαθηματικός  - Προγραμματιστής. Οικονομολόγος (MSc., PhD.) - Μελετητής

Και ενα μικρό απόσπασμα: 

Ο Βλαντίμιρ Μαγιακόφσκι (1893-1930) κατέχει τη μοναδική ιδιότητα να είναι εξέχον  εκπρόσωπος του Ρωσικού Φουτουρισμού και κορυφαίος ποιητής της επανάστασης συνδέοντας το φουτουρισμό με τη διαφορετικότητα και τις διαρκείς αλλαγές της ζωής.

Γράφει «φωνάζοντας» στο γνωστό του ποίημα ¨Σύννεφο με παντελόνια¨ [1]

¨..Εσείς οι αβροί!. Επάνω στα βιολιά ξαπλώνετε τον έρωτα.
Επάνω στα ταμπούρλα ο άξεστος τον έρωτα ξαπλώνει…

.. Θέλετε, θάμαι ακέριος όλο κρέας, λυσσασμένος,
κι αλλάζοντας απόχρωση σαν ουρανός —
θέλετε , θάμαι η άχραντη ευγένεια
— όχι άντρας πιά, μα σύγνεφο με παντελόνια..¨

Είναι άγνωστο αν ο Karl Popper (1902-1984), ο  φιλόσοφος της σύγχρονης επιστήμης, γνώριζε το ποίημά του Μαγιακόφσκι και αν εμπνεύστηκε από αυτό, αλλά αφαιρετικά και αλληγορικά διαίρεσε  τον κόσμο σε δύο κατηγορίες: ρολόγια και σύννεφα. Τα ρολόγια είναι τακτοποιημένα και συστήματα που μπορούν να κατανοηθούν, ελεγχθούν και προβλεφθούν. Τα σύννεφα είναι ένα επιστημολογικό χάος, "εξαιρετικά ακανόνιστα, ατάσθαλα και περισσότερο ή λιγότερο απρόβλεπτα". Το λάθος της σύγχρονης επιστήμης είναι να προσποιούμαστε ότι όλα είναι ένα ρολόι, γι 'αυτό παρασυρόμαστε, συνεχώς από τις ψευδείς υποσχέσεις του εγκεφάλου και των γονιδιακών κληρονομικών αλληλουχιών. Θέλουμε να πιστέψουμε ότι θα καταλάβουμε τη φύση των πραγμάτων, αν βρούμε το ακριβές σωστό εργαλείο για να μειώσουμε τις διασυνδέσεις τους. Αλλά αυτή η προσέγγιση είναι καταδικασμένη σε αποτυχία. Ζούμε σε ένα σύμπαν όχι ρολογιών αλλά σύννεφων….

Τα παραπάνω  – αν και τους αφορούν άμεσα - είναι «ψιλά γράμματα» για τους περισσότερους πολύ μικρούς, μικρούς και μεσαίους επιχειρηματίες που αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία στην Ελλάδα και στη Κύπρο και οι οποίοι ενδιαφέρονται για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων τους και πιο άμεσα και απτά αποτελέσματα. Το θέμα όμως είναι ότι συνήθως ξεχωρίζουν αυτοί που δίνουν σημασία και στα «ψιλά γράμματα», γιατί ο «διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες»



[1]  Μετάφραση Γιάννη Ρίτσου, «Μαγιακόφσκι – Ποιήματα» (Εκδόσεις Κέδρος)

Δευτέρα 26 Ιουνίου 2023

Ο πόλεμος συνεχίζεται - Το αίμα ρέει και αυτοί μοιράζουν τον κόσμο (του Δ.Βασιλείου)

 Φάρος κανένας!

Της ψυχής μας η φλόγα

ας μας οδηγεί.

Οι πολεμικές συγκρούσεις στην Ουκρανία συνεχίζονται με το “ποτάμι” του αίματος να “φουσκώνει”, άλλες ξεσπούν στο Σουδάν και άλλες “ετοιμάζονται” σε διάφορα σημεία του πλανήτη (Ταϊβάν, Ιράν, Καύκασος, Κεντρική Ασία). Ανθρώπινες ζωές χάνονται, χωριά και πόλεις εξαφανίζονται, το περιβάλλον καταστρέφεται, χώρες διαλύονται και οι παγκόσμιοι οικονομικοί κολοσσοί προσηλωμένα συνεχίζουν τον δικό τους αμείλικτο πόλεμο για το νέο μοίρασμα του κόσμου, για το νέο μοίρασμα των αγορών και των σφαιρών επιρροής. 

Θεωρούμε ότι, έως ότου επιτευχθεί μια σχετική ισορροπία στις “σχέσεις” μεταξύ των παγκόσμιων οικονομικών κολοσσών στο νέο μοίρασμα των αγορών και των σφαιρών επιρροής, στο πλαίσιο του παγκοσμιοποιημένου ολοκληρωτικού καπιταλισμού, θα έχουμε στην “ημερήσια διάταξη” τέτοιου είδους πολεμικές συγκρούσεις και αιματοχυσίες.

Βέβαια, δεν μπορούμε να αποκλείσουμε εντελώς το ενδεχόμενο να μην μπορέσουν να βρουν, οι παγκόσμιοι οικονομικοί κολοσσοί, το σημείο ισορροπίας των συμφερόντων τους και να μας “οδηγήσουν” σε έναν καταστροφικό, για το ανθρώπινο γένος και τον πλανήτη, πόλεμο. Σ’ αυτό το ενδεχόμενο δίνουμε ελαχιστότατες πιθανότητες.

Στο σημερινό μας άρθρο, θα προσπαθήσουμε να κωδικοποιήσουμε τις εξελίξεις που “τρέχουν” το τελευταίο διάστημα. 

Συνεχίζεται οξυνόμενος ο “πόλεμος του δολαρίου”, συνεχίζεται η προσπάθεια απομείωσης του ρόλου και της δύναμης του δολαρίου στην παγκόσμια οικονομία.

Εκτός από τις διενεργούμενες ήδη συναλλαγές στα εθνικά τους νομίσματα, μεταξύ διάφορων ισχυρών κρατών (Ρωσία, Κίνα, Ινδία, Ιράν, Σαουδική Αραβία, Νότια Αφρική, Βραζιλία κ.ά.), την δημιουργία συστημάτων μεταφοράς πιστωτικών επικοινωνιών, αντίστοιχα του SWIFT, την επαναφορά του χρυσού κανόνα εκ μέρους της Ρωσίας κ.λπ., έχουμε και άλλες “δυναμικότερες” κινήσεις:

α) Οι BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική) ανακοίνωσαν ότι τον Αύγουστο του 2023, κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης Κορυφής, θα προχωρήσουν στην εισαγωγή νέας νομισματικής μονάδας για τις μεταξύ τους συναλλαγές, αλλά και ως νέο, εναλλακτικό του δολαρίου, συναλλακτικό και αποθεματικό νόμισμα. Να τονίσουμε εδώ ότι, οκτώ (8) χώρες έχουν ήδη υποβάλλει επίσημα αίτηση ένταξης στους BRICS – Αλγερία, Αργεντινή, Μπαχρέιν, Αίγυπτος, Ινδονησία, Ιράν, Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα...

β) Είναι ήδη γνωστό ότι, από το 2017-2018 η Ρωσσία, η Κίνα και άλλες χώρες έχουν ήδη αρχίσει την «αποδολαριοποίηση» των αποθεματικών τους, ενισχύοντας τα αποθέματά τους σε χρυσό.

γ) Μειώνεται, δραματικά τα τελευταία χρόνια, το ποσοστό του δολαρίου ως παγκόσμιο αποθεματικό συνάλλαγμα: από 73% που ήταν το 2001, έπεσε στο 55% το 2021 και στο 47% το 2022 (Financial Times).

δ) Η Κίνα, συστηματικά το τελευταίο διάστημα, μειώνει την συμμετοχή της (επενδύσεις) στα ομόλογα του κρατικού χρέους των Η.Π.Α.: σύμφωνα με το αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών, τον Φεβρουάριο του 2023 ήταν 848,8 δις δολάρια, ενώ μέχρι το 2018 ήταν 1,1 τρις και το 2014 – 1,32 τρις δολάρια.

Εκτιμούμε ότι, οι κινήσεις αυτές θα ενισχυθούν, θα επιταχυνθούν, θα βαθύνουν, οδηγώντας την παγκόσμια οικονομία σε ισχυρές αναταράξεις, ανακατατάξεις και ανατροπές στην πορεία προς μια ισορροπία, εύθραυστη μεν, ισορροπία δε.

Παρατηρείται τα τελευταία χρόνια εντατικοποίηση των κινήσεων στην παγκόσμια γεωπολιτική σκακιέρα, ιδιαίτερα μετά την έναρξη των πολεμικών συγκρούσεων στην Ουκρανία, των επαφών και “διαβουλεύσεων” μεταξύ των κύριων παικτών του πλανητικού γίγνεσθαι....

α) Ξεκινώντας απ’ το πιο “φρέσκο”, τις επαφές Κίνας – Η.Π.Α. Πρόσφατα ο υπουργός εξωτερικών των Η.Π.Α. επισκέφθηκε την Κίνα, ορίζοντας και επίσημη επίσκεψη του κινέζου πρωθυπουργού στις Η.Π.Α. Πριν λίγο καιρό είχαν επαφές και συνομιλίες στο Πεκίνο οι επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών Κίνας – Η.Π.Α.

β) Είναι συνεχείς οι επαφές Ρωσίας – Κίνας και διμερείς και στο πλαίσιο των BRICS.

γ) Στενές επαφές Ρωσίας – Σαουδικής Αραβίας στα πλαίσια του ΟΠΕΚ+ για μείωση της παραγωγής πετρελαίου, αλλά και για την ένταξη της Σαουδικής Αραβίας στους BRICS.

δ) Η Κίνα διοργάνωσε συνάντηση με τις πέντε (5) πρώην σοβιετικές δημοκρατίες της Κεντρικής Ασίας (Καζακστάν, Ουζμπεκιστάν, Τατζικιστάν, Κιργιστάν, Τουρκμενιστάν).

ε) Η Ρωσία, πριν μερικούς μήνες, συμφώνησε με Τουρκμενιστάν και Ιράν για άνοιγμα του εμπορικού “δρόμου” απ’ την Ινδία προς Ρωσία και Ευρώπη μέσω Ιράν – Κασπίας, παρακάμπτοντας τον Περσικό Κόλπο και το Σουέζ.

στ) Η Ρωσία συζητά με Κατάρ, Ιράν και Τουρκμενιστάν την δημιουργία Οργανισμού, αντίστοιχου με τον ΟΠΕΚ+ για το πετρέλαιο, για την “διαχείριση” του αερίου.

ζ) Ομαλοποιούνται οι σχέσεις Σαουδικής Αραβίας – Ιράν.

η) Οι μεγάλες δυνάμεις της απονεκρωμένης Ε.Ε. προσπαθούν να “σώσουν ότι σώζεται”, αν σώζεται. Έχουμε επαφές της Γερμανίας με την Κίνα, ο Μακρόν ζητάει να παραβρεθεί στην Διάσκεψη Κορυφής των BRICS τον Αύγουστο στην Νότια Αφρική, η δε Μεγάλη Βρετανία προσκολλάται όλο και στενότερα στις Η.Π.Α. (AUKUS).

Για την σωστή, ολοκληρωμένη και αξιόπιστη αξιολόγηση της κατάστασης, πρέπει να λάβουμε υπ’ όψη μας και τις εσωτερικές αντιθέσεις και ισορροπίες των μεγάλων παικτών της παγκόσμιας γεωπολιτικής σκακιέρας, καθώς και τις διακτινούμενες σχέσεις μεταξύ κομβικών μονοπωλιακών κολοσσών αυτών των παικτών.

α) Οι Η.Π.Α. αγοράζουν το 33% του εμπλουτισμένου ουρανίου που χρειάζονται ετησίως από τον ρωσικό κολοσσό της ROSATOM και πληρώνουν ετησίως ένα (1) δις δολάρια για πυρηνικά καύσιμα από Ρωσία. Υπολογίζεται ότι θα χρειαστεί τουλάχιστον μια δεκαετία για να ανεξαρτητοποιηθούν οι Η.Π.Α. απ’ τη Ρωσσία στο θέμα των πυρηνικών καυσίμων.

β) Η ROSATOM, εν τω μεταξύ, μέσω της θυγατρικής της “Uranium One”, εξαγόρασε την εταιρεία που κατέχει το 49% ενός από τα μεγαλύτερα ορυχεία ουρανίου του κόσμου, του “BOUDIONOVSKOE”, στο Καζακστάν. Στο Καζακστάν, παρεμπιπτόντως, παράγεται το 44% της παγκόσμιας παραγωγής ουρανίου.

γ) Μια σειρά μεγάλων δυτικών μονοπωλίων παρέμειναν και δραστηριοποιούνται στη Ρωσία, παρά τις κυρώσεις, και αποκομίζουν τεράστια κέρδη – η γαλλική πολυεθνική TOTAL , η αμερικανική MONDELEZ (Milka, Alpen Gold, Oreo), PEPSICO, η Αυστριακή RAIFFEISEN BANK, JAPAN TOBACCO, BRITISH AMERICAN TOBACCO.

δ) Από τους πρώην σοβιετικούς αγωγούς μεταφέρεται ρωσικό αέριο στην Δυτική Ευρώπη μέσω Ουκρανίας (η οποία πληρώνεται γι’ αυτό και μ’ αυτά λεφτά πολεμάει τη Ρωσία!)

ε) Εντός της Ρωσίας εκτυλίσσεται μεγάλη διαμάχη μεταξύ αυτών που επιθυμούν τη συνέχιση των στενών οικονομικών δεσμών με την Δύση (προφανώς είναι τα συμφέροντά τους εκεί) και αυτών που επιδιώκουν την ενίσχυση των δεσμών με Ασία, Αραβικές Χώρες, Αφρική κ.ά. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το γεγονός ότι ο υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας και η επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας είναι εκτός της λίστας των κυρώσεων κατά της Ρωσσίας!

Και για να μην “ξεχνιόμαστε” για ποιους γίνονται όλα αυτά.

α) Οι παγκόσμιοι ενεργειακοί κολοσσοί ανακοίνωσαν τεράστιες αυξήσεις κερδών το 2022 σε σχέση με το 2021: TOTAL – ιστορικό ρεκόρ, 20,5 δις δολάρια καθαρά κέρδη, αύξηση 28%. SHELL – ιστορικό ρεκόρ, σχεδόν 40 δις δολάρια. BP – υπερδιπλασιασμός κερδών, 27,7 από 12,8 δις δολάρια. EXXON MOBIL - ιστορικό ρεκόρ, 56 δις δολάρια.

β) Σύμφωνα με το FORBES, το 2022 οι Ρώσσοι δισεκατομμυριούχοι αυξήθηκαν από 88 σε 110 σε σχέση με το 2021, ενώ τα πλούτη τους από 353 δις δολάρια το 2021 αυξήθηκαν σε 505 δις δολάρια το 2022.

Συμπερασματικά.

Όπως έχουμε παλαιότερα τονίσει, οι διάφοροι Διεθνείς Οργανισμοί – Ο.Η.Ε., Παγκόσμια Τράπεζα, Δ.Ν.Τ. κ.λπ. είναι θεσμοί και οργανισμοί ξεπερασμένοι... αποτελούν “βαρίδια” στην περαιτέρω ανάπτυξη του συστήματος. Για τον λόγο αυτό, η “Διεθνής” του κεφαλαίου αναζητεί νέους κανόνες, νέους θεσμούς και οργανισμούς, οι οποίοι να εξυπηρετούν με τον καλύτερο τρόπο τα συμφέροντα και την ανάπτυξή του.

Συνεπώς, εκτιμούμε ότι δεν είναι μακρυά μια νέα συμφωνία αλά Breton Woods, για να “ρυθμιστούν” οι παράμετροι λειτουργίας του παγκοσμιοποιημένου ολοκληρωτικού καπιταλισμού και να “ισορροπιστούν” τα συμφέροντα των παγκόσμιων οικονομικών κολοσσών.

Λαοί του κόσμου γρηγορείτε!

Πηγή: www.atpreveza.gr

Ολόκληρο το άρθρο εδώ



Πέμπτη 22 Ιουνίου 2023

Τα "αληθινά ψέματα¨ των αεροπορικών εταιρειών

Καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στο Δίκτυο για τη συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, στον τομέα της προστασίας καταναλωτών, για παραπλανητικούς οικολογικούς ισχυρισμούς από 17 ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες υπέβαλε σήμερα η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Καταναλωτών (BEUC) και 23 ενώσεις καταναλωτών από 19 Ευρωπαϊκές χώρες - μεταξύ των οποίων και η Ένωση Καταναλωτών Ποιότητα Ζωής (ΕΚΠΟΙΖΩ). Με βάση τα ευρήματα της νομικής μελέτης της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Καταναλωτών (BEUC) οι συγκεκριμένοι ισχυρισμοί παραβιάζουν την Ευρωπαϊκή νομοθεσία για τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές.

Οι εν λόγω ισχυρισμοί, όπως επισημαίνεται, δεν ευσταθούν, καθώς οι αεροπορικές πτήσεις δεν είναι βιώσιμες και δεν πρόκειται να γίνουν στο εγγύς μέλλον. Στις περιπτώσεις δε που οι αεροπορικές εταιρείες προτείνουν στους καταναλωτές να πληρώνουν επιπλέον «πράσινα» τέλη τα οποία ως βάση έχουν τέτοιους παραπλανητικούς ισχυρισμούς, οι Αρχές θα πρέπει να ζητούν από τις αεροπορικές εταιρείες να αποζημιώνουν τους πελάτες τους....

Παραδείγματα παραπλανητικών ισχυρισμών από τις αεροπορικές εταιρείες που ως στόχο έχουν τους καταναλωτές είναι ;oti:

- Με επιπλέον πληρωμή για έξτρα πόντους μπορεί ο καταναλωτής να «αντισταθμίσει», «μηδενίσει» ή «αποκαταστήσει» τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) της αεροπορικής πτήσης που έχει επιλέξει. 

- Ζητούν επιπλέον χρεώσεις με την αιτιολογία ότι συμβάλουν στην ανάπτυξη "Βιώσιμων εναλλακτικών αεροπορικών καυσίμων" (SAF)....

Οι καταναλωτές απαιτούν πιο βιώσιμους τρόπους μεταφοράς, ώστε να επιτευχθεί μείωση των καθαρών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και των περιβαλλοντικών επιπτώσεων για ένα δίκαιο και πράσινο μέλλον...

Πηγή: www.efsyn.gr   

Ολόκληρο το άρθρο εδώ

Παρασκευή 16 Ιουνίου 2023

"Η καθωσπρέπει ποίηση" του Δημήτρη Βασιλείου

                                                                 Η καθωσπρέπει ποίηση

στους κήπους ανθεί της εξουσίας,

μεσ’ των αρχόντων τις αυλές

και μεσ’ στα κάστρα τα ψηλά των ηγεμόνων,

των ισχυρών υμνεί τη δύναμη

και των θεών τα θαύματα.


Μ’ όμορφες λέξεις, τρυφερές

κι’ επίθετα γλυκά

τον κόσμο των καημών, της πείνας  και του πόνου

αποκοιμίζει

μ’ ελπίδες ψεύτικες, κενές,

κούφιες, ξεφτιλισμένες.

 

Τ’ αυτιά μπουκώνει ψέματα,

τις γλώσσες ευνουχίζει,

τη μνήμη προσπαθεί να αφανίσει

και στη συνείδηση

φυτεύει υποταγή

σε πρίγκιπες θεόσταλτους

και διαδόχους θρόνων.

 

Η καθωσπρέπει ποίηση

σ’ αστραφτερά σαλόνια διασκεδάζει

και οι Ακαδημίες

μ’ επαίνους και βραβεία την ταΐζουν

για να μπορεί να ζει και να υμνεί

τις ματωμένες εξουσίες

και των ανθρώπων, της ζωής την απουσία

να την περιγελά με μια δευτέρα παρουσία.

14.06.2023    Αθήνα                                                               

Κυριακή 11 Ιουνίου 2023

Δυό χρόνια μετά: Έμειναν στα χαρτιά οι υποσχέσεις για την αναδάσωση της Β. Εύβοιας

Φωτο: ΕφΣυν

"Σχεδόν δύο χρόνια μετά την καταστροφή που χτύπησε τα υπέροχα δάση του νησιού και αφού σε όλο αυτό το διάστημα κυριάρχησαν οι επικοινωνιακοί χειρισμοί, οι εξαγγελίες για το «νέο δάσος», τα «οράματα», τα «έργα-φωτοδότες» και οι «χορηγοί αναδάσωσης», έφτασε και η ώρα των πραγματικών αριθμών. Οι αριθμοί αποτυπώνονται στην «Οριστική Μελέτη Αναδάσωσης» που εκπόνησε το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με χορηγία 300.000 ευρώ από τα Lidl και ανάθεση από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ)"

"Μόλις 9.382 είναι τα καμένα στρέμματα της Βόρειας Εύβοιας που μπαίνουν σε πρόγραμμα αναδάσωσης (το 6,1% της συνολικής έκτασης από τα 340.000 στρέμματα που κάηκαν τον Αύγουστο του 2021)"  

Φωτο: ΕφΣυν

"Γιατί συμβαίνει αυτό; Μία σαφή απάντηση δίνει η ίδια η Μελέτη: «Ο περιορισμένος προϋπολογισμός των 15.000.000 του έργου δεν μπορεί να καλύψει πλήρως την αναδάσωση όλων των καμένων περιοχών της Εύβοιας» Πώς γίνεται, όμως, στα «όνειρα για τη Βόρεια Εύβοια» να περιλαμβάνεται τόσο μικρό ποσό για την αναγέννηση του δάσους της, του πιο βασικού συστατικού της υπόστασής της, που αφέθηκε να καταστραφεί τον Αύγουστο του 2021;"

"Μία πρώτη απάντηση δίνει από μόνος του ο τρόπος με τον οποίο κατανέμονται τα 389 εκατομμύρια, εάν ληφθεί υπόψη ότι περισσότερα από τα μισά, δηλαδή 230 εκατομμύρια, αφορούν τον "νέο" οδικό άξονα πρόσβασης στη Βόρεια Εύβοια". (Για τον οποίο έχουν εκδηλώσει τεκμηριωμένες και βάσιμες αντιρρήσεις οι κάτοικοι, επιστήμονες και φορείς της περιοχής, προτείνωντας άλλη, παραλιακή χάραξη με μικρότερο κόστος και μεγαλύτερη ωριμότητα - σημ.δικιά μας)

"Μάλιστα, όπως αναφέρεται στα τεχνικά δελτία που εμφανίζονται στο «Εύβοια Μετά», τα 230 εκατομμύρια θα αφορούν μόνο το πρώτο τμήμα του (Ψαχνά - Στροφυλιά), ενώ θα απαιτηθούν ακόμη 290 εκατομμύρια για να κατασκευαστούν τα υπόλοιπα τμήματα ώς την Ιστιαία και οι διακλαδώσεις προς άλλες περιοχές"

Πηγή: efsyn (Άρης Χατζηγεωργίου)

Όλο το άρθρο της ΕφΣυν εδώ

Παρασκευή 9 Ιουνίου 2023

Προειδοποίηση από την ακτή Μύρλος των Γιάλτρων μετά των σεισμό στην Αταλάντη

Ο Δήμαρχος Ιστιαίας Αιδηψού Γ. Κοντζιάς σε ανακοίνωσή του λέει: " Με τα το σημερινό σεισμό η παραλία στο Μύλο των Γιάλτρων υπέστη καθίζηση. Συντονισμένα με τον λιμενάρχη Λ. Αιδηψού και μετά από επικοινωνία μας με το ΙΓΜΕ ενημερωθήκαμε για την ύπαρξη ρήγματος και την πιθανή υποθαλάσσια κατολίσθηση των αποθέσεων άμμου. Οι υπηρεσίες θα κάνουν αυτοψία τις επόμενες ημέρες". 

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ε. Λέκκας, δήλωσε: «Ένα περίεργο φαινόμενο είχαμε στην Αιδηψό στην Εύβοια όπου υποχώρησε ένα τμήμα της ακτογραμμής με τον σεισμό. Βέβαια είναι ένα δευτερογενές φαινόμενο όπου με την αστάθεια που υπήρχε και με τη δόνηση, είχαμε απόσπαση ενός τμήματος της ακτής, αλλά δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο». (δικές μας οι επισημάνσεις και στις δυο δηλώσεις)