Αειφόρος ανάπτυξη σημαίνει ότι οι ανάγκες της παρούσας γενιάς καλύπτονται χωρίς να υποθηκεύεται η ικανότητα των επόμενων γενεών να καλύψουν τις δικές τους ανάγκες. Αποσκοπεί στη διασφάλιση της ικανότητας της γης να ευνοεί όλες της μορφές ζωής και βασίζεται στις αρχές της δημοκρατίας, της ισότητας των φύλων, της αλληλεγγύης, του κράτους δικαίου και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μεταξύ άλλων της ελευθερίας και της ισότητας ευκαιριών για όλους.
Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2011
Ο Βαγγέλης Αποστόλου για την ίδρυση ΒΙΠΕ στο Μαντούδι
Με αφορμή τη συνεδρίαση για τη λήψη απόφασης από το Περιφερειακό Συμβούλιο της Στερεάς Ελλάδας τη Δευτέρα 5/9/2011 για την ίδρυση ΒΙΠΕ στο Μαντούδι Εύβοιας ο Βαγγέλης Αποστόλου έκανε την παρακάτω δήλωση:
«Αρκετούς σωτήρες έχει υποστεί η περιοχή της Βορειοκεντρικής Εύβοιας . Στόχος όλων ήταν και τον πέτυχαν η λεηλασία της . Τώρα μας προέκυψαν καινούριοι και μάλιστα με στόχο πολύ χειρότερο : Θέλουν να καταστήσουν τη περιοχή χαβούζα της Κεντρικής Ελλάδας .
Είναι πολλά τα ερωτήματα και οι απαντήσεις που οδηγούν σ΄ αυτό συμπέρασμα, όπως :
α) Γιατί επιχειρείται παρανόμως να χωροθετηθεί μια ΒΙΠΕ σε μια περιοχή που όλοι οι ως τώρα χωροταξικοί σχεδιασμοί την προτείνουν για τουριστική κυρίως και δευτερευόντως για μεταλλευτική(έχει ήδη κλείσει το κύκλο της) ανάπτυξη; Πόσο μάλλον όταν η περιοχή έχει ήδη μπει σε μια τέτοια τροχιά με τη δημιουργία μιας μικρής μεν αλλά με μεγάλη δυναμική τουριστικής υποδομής και μιας συμπληρωματικής της πρώτης αγροτικής δραστηριότητας.
β) Ποια ανάπτυξη μπορεί να υπηρετήσει μια ΒΙΠΕ που δεν μπορεί να έχει σχέση με τις δυνατότητες μιας περιοχής , δηλαδή την αξιοποίηση των τοπικών πλεονεκτημάτων και πόρων που στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι μόνο το φυσικό περιβάλλον ; Ασφαλώς καμία . Αντίθετα με τις βιομηχανίες βαριάς όχλησης που μπορούν να εγκατασταθούν θα υπονομευθεί κάθε προσπάθεια για ήπια και φιλοπεριβαλλοντική ανάπτυξη και
γ) Γιατί με το πρόσχημα της απασχόλησης παραπλανάται μια περιοχή που έχει πληγεί από την ανεργία και έχει δώσει μάχες για την απασχόληση όσο καμία άλλη , όταν στη μοναδική μονάδα( αυτή του φυσικού αερίου) που προτείνεται να εγκατασταθεί δεν προβλέπεται η τοπική απασχόληση να ξεπεράσει τα 15-20 άτομα; Έχουν αναλογιστεί οι υποστηρικτές της συγκεκριμένης χωροθέτησης πόσες θέσεις θα χαθούν ή δεν θα δημιουργηθούν εξ αιτίας της λειτουργίας της συγκεκριμένης μονάδας;
Η μέχρι σήμερα απουσία και ανικανότητα των ελεγκτικών μηχανισμών αποδεικνύει περίτρανα ότι ακόμη και να λαμβάνονται αυστηρά περιβαλλοντικά στις μονάδες που πρόκειται να εγκατασταθούν δεν πρόκειται να τηρηθούν , πόσο μάλλον όταν τώρα όλα θα γίνονται με ρυθμούς fast track .
Η αλήθεια βέβαια είναι μία : Η ΒΙΠΕ που προτείνεται , αν γίνει αποδεκτή , θα αποτελέσει το συλλέκτη οχλουσών δραστηριοτήτων , που δεν γίνονται αποδεκτές σ΄ άλλες περιοχές αλλά επείγει να ιδρυθούν . Κι επειδή μερικές από αυτές , όπως η καύση του RDF και γενικά των σκουπιδιών , μπορούν να συνδεθούν με το ενεργειακό που αποτελεί και αντικείμενο των επενδυτικών επιδιώξεων της εταιρείας που προτείνει τη ΒΙΠΕ , εύκολα μπορεί να γίνει αντιληπτό γιατί η Βορειοκεντρική Εύβοια απειλείται να μετατραπεί σ΄ ένα νέο Σοβέζο
Είναι ευτύχημα ότι υπάρχουν κάτοικοι και κινήματα που συνεχίζουν να αντιστέκονται στην υποβάθμιση της περιοχής τους . Θα ήταν ευτύχημα αν και η Δημοτική πλειοψηφία της περιοχής ανακαλούσε την ύστατη στιγμή τη θετική της άποψη .
ΧΑΛΚΙΔΑ 1/9/2011
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου