Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2019

Τοξική απειλή πάνω απο τα Ψαχνά

Από την Ομάδα Πολιτών για τη Διάσωση του Υγροβιότοπου του Κολοβρέχτη - Kolobrextis.blogspot.gr
Η ανακοίνωσή τους έχει ως εξής:

«Η πυρκαγιά του Αυγούστου 2019 στην περιοχή των Ψαχνών, πέρα από την οικολογική καταστροφή που προκάλεσε, αφανίζοντας 22.000 στρέμματα δάσους, έφερε στο φως και τη μεγάλη πληγή της περιοχής που είναι τα μεταλλεία της ΛΑΡΚΟ, πληγή η οποία τώρα παίρνει μεγαλύτερες διαστάσεις.
Μέσα στα χιλιάδες στρέμματα που κάηκαν περιλαμβάνεται και η περιοχή Κ349 Αγριλίτσα-Καταβόθρα-Καλαμάκι, 5.500 στρέμματα χαρακτηρισμένα με το ΦΕΚ 540/28-8-90 σαν Καταφύγιο Άγριας Ζωής.
Κάηκε επίσης η περιοχή Ζυγός, αδειοδοτημένη περιοχή για εξόρυξη νικελίου από τη ΛΑΡΚΟ. Το δάσος που κάηκε προστάτευε την περιοχή των Ψαχνών από τα βουνά στείρων μεταλλευτικών τοξικών αποβλήτων που έχει αφήσει η δραστηριότητα της ΛΑΡΚΟ, χωρίς να αποκαταστήσει περιβαλλοντικά όπως είναι υποχρεωμένη από την νομοθεσία.
Έτσι η πόλη των Ψαχνών έχασε το προστατευτικό ανάχωμα που συγκρατούσε την τοξική λάσπη! Η περιοχή που κάηκε είναι στα υπώρεια του Πυξαριά και των βουνών από τα μεταλλευτικά απόβλητα της ΛΑΡΚΟ.
Κατά παράβαση της ελληνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας  όλα τα υδατορέματα που κατεβαίνουν από τον Πυξαριά έχουν μπαζωθεί. Ο Πυξαριάς ανήκει σε Ζώνη Ειδικής Προστασίας (Natura 2000-Κωδ. GR2420011).

Θα είχε ενδιαφέρον να ακούσουμε την γνώμη του Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Natura Εύβοιας αλλά και της παντελώς απούσας Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.
Ο χειμώνας που έρχεται είναι πολύ πιθανό να «κρύβει» κάποιο έντονο καιρικό φαινόμενο ραγδαίων βροχοπτώσεων και τότε το καμμένο δάσος δεν θα μπορέσει να συγκρατήσει τα τοξικά απόβλητα του μεταλλείου. Ο κίνδυνος είναι μεγάλος για την πόλη όχι μόνον από τα τοξικά πετρώματα που περιέχουν νικέλιο, κάδμιο, χρώμιο, αρσενικό κτλ που θα φτάσουν πιο γρήγορα στον κάμπο, αλλά και από τυχόν πλημμύρα που θα θέσει σε κίνδυνο ακόμη και ανθρώπινες ζωές.
Τα τελευταία χρόνια τέτοια φαινόμενα έχουν πλήξει την Εύβοια, μετά από καταστροφικές πυρκαγιές σε Αμάρυνθο, Μπούρτζι, Μαντούδι -Προκόπι.
Το δασικό οικοσύστημα ίσως μπορέσει σε 20-30 χρόνια να επανέλθει, εάν προστατευτεί. Τα μεταλλεία όμως είναι ο τελικός και ανεπανόρθωτος θάνατος του. Αντί όμως η ΛΑΡΚΟ να σταματήσει να μας τροφοδοτεί με εξασθενή θάνατο, συνεχίζει την εγκληματική της πολιτική καταστρέφοντας ένα τμήμα δάσους που δεν κάηκε δίπλα στο Σταυρό, έκτασης 300 στρεμμάτων στη θέση Σουρτζή, πολύτιμο για το χωριό και τους κατοίκους. Με την άδεια του Δασαρχείου!

Συνέβη μάλιστα το πρωτοφανές περιστατικό μετά τις διαμαρτυρίες των κατοίκων: το στέλεχος της ΛΑΡΚΟ και πρώην δήμαρχος Διρφύων-Μεσσαπίων κος Γιάννης Μπουροδήμος on camera tv προσπάθησε, με την προσφιλή τακτική του, να δωροδοκήσει τον πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου Σταυρού ότι θα δοθούν τα ξύλα από το δάσος που κατέστρεφαν, στους κατοίκους του χωριού!

Όπως έχει παραδεχθεί η εταιρεία ΛΑΡΚΟ στο δυτικό Κοτρόνι, την Κατσίκιζα και το Σούρτζι που θέλουν να σκάψουν, έχουμε παρουσία θειούχου μεταλλοφορίας νικελιούχου μαρκασίτη. Για αυτό και το Υπουργείο Περιβάλλοντος επέβαλε αυστηρές προδιαγραφές για να γίνει η εκμετάλλευση. Εφιστούμε την προσοχή του Δήμου και της Περιφέρειας που γνωμοδότησαν.

Για να αποτραπεί η καταστροφή πρέπει αμέσως να αρχίσουν να στήνονται τα αντιπλημμυρικά έργα, να προστατευτεί το δάσος από τη βόσκηση και τους καταπατητές και να σταματήσει το μεταλλείο να ρίχνει άλλα τοξικά μπάζα στο βουνό. Είναι σίγουρο ότι σε ένα τόπο κατεστραμμένο, χωρίς φύση, καθαρό νερό και ρυπασμένο έδαφος, δεν έχουμε μέλλον.
Η φύλαξη και τα μέτρα πρόληψης στην περίπτωση της πυρκαγιάς ήταν ελλιπή, παρόλο που και το 2018 μια άλλη μεγάλη πυρκαγιά, στο Κοντοδεσπότι, κατέκαψε χιλιάδες στρέμματα δάσους.
Για αυτό είναι απαραίτητο:
-Να δημιουργηθεί σταθμός στελεχωμένος από το δασαρχείο για τη φύλαξη και την πυρόσβεση
-Να αρχίσουν άμεσα τα αντιπλημμυρικά έργα
-Να αποζημιωθούν άμεσα οι πληγέντες από την πυρκαγιά
–Καμία σκέψη για εγκατάσταση αιολικών στην οροσειρά της Δίρφυς
-Να σταματήσουν οι εξορύξεις
-Να προστατευτεί το καμμένο δάσος από τη βόσκηση και τους καταπατητές
Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΕΠΑΓΡΥΠΝΗΣΗ
ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΛΩΝ ΜΑΣ ΜΕ ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ»

Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2019

Aνακύκλωση πλαστικού μίας χρήσης: μία υπόθεση υψηλών προσδοκιών σε θολά νερά (Greenpeace)

Μεταξύ Μαΐου και Σεπτεμβρίου πραγματοποιήσαμε έρευνα[1] για τις απόψεις του κοινού σχετικά με την ανακύκλωση του πλαστικού. Το 87,6% των ανθρώπων που συμμετείχαν στην έρευνα πιστεύει ότι η ανακύκλωση πλαστικού μπορεί να βοηθήσει δραστικά το περιβάλλον. Ταυτόχρονα, μόλις το 9,4% γνωρίζει την πραγματική σημασία του βασικότερου σήματος της ανακύκλωσης συσκευασιών στην Ελλάδα, γνωστού και ως Green Dot. Η πλαστική ρύπανση είναι πλέον ένα κοινά αναγνωρισμένο πρόβλημα και έχει ξεκινήσει αγώνας δρόμου για να βρεθεί η σωστή απάντηση. Με την ενίσχυση της κυκλικής οικονομίας και την επικείμενη νομοθεσία για τη μείωση των πλαστικών μίας χρήσης να βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα των συζητήσεων,  ρωτήσαμε τους πολίτες για τον ρόλο που πιστεύουν ότι έχει η ανακύκλωση αλλά και για το αν έχουν βασικές γνώσεις πάνω σε πρακτικά ζητήματα που καθορίζουν τη δυνατότητά της να επιτελέσει αυτόν τον ρόλο.

Στην έρευνα συμμετείχαν 6.631 συμπολίτες μας, οι οποίοι έδωσαν τις απαντήσεις τους στο ερωτηματολόγιο μας διαδικτυακά. Πέρα από τη σημασία της στην προστασία του περιβάλλοντος, η πλειοψηφία των συμμετεχόντων (73%) πιστεύει ότι η ανακύκλωση είναι το βασικότερο που μπορεί να κάνει ένας πολίτης για να βοηθήσει. Μάλιστα, το 50% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι η ανακυκλωσιμότητα ή μη ενός προϊόντος επηρεάζει πολύ τις αγορές τους. Η αξία που δίνουν οι πολίτες στην ανακύκλωση αντικατοπτρίζεται και στη συχνότητα που ανακυκλώνουν, με το 92% να δηλώνει ότι κάνει ανακύκλωση κάθε εβδομάδα.
Φωτο Greenpeace
Είναι ξεκάθαρο ότι η ανακύκλωση αποτελεί για την πλειοψηφία της κοινωνίας τη βασική απάντηση στο ζήτημα της καλύτερης διαχείρισης των σκουπιδιών μας. Συνιστά πράγματι μία βελτίωση και μία πρόοδο προς ένα καλύτερο σύστημα διαχείρισης. Ωστόσο, ειδικά στο κομμάτι του πλαστικού, η γνώση μας για το τι είναι τελικά ανακυκλώσιμο και το τι μπορεί να απορροφήσει ο κλάδος της ανακύκλωσης είναι ιδιαίτερα ελλειπής,” δήλωσε ο Άλκης Καφετζής, υπεύθυνος της εκστρατείας για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace.
Στις απαντήσεις που έδωσε το κοινό γίνεται εμφανές το έλλειμμα γνώσης για τη λειτουργία του συστήματος ανακύκλωσης συσκευασιών στην Ελλάδα, που βασίζεται κατά κύριο λόγο στον μπλε κάδο της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης. Μόλις το 9,4% του κόσμου αναγνώρισε τη σωστή σημασία του γνωστού Green Dot που βρίσκεται στις συσκευασίες μας και δεν είναι άλλη από το ότι η εταιρεία που διαθέτει το συγκεκριμένο προϊόν στην αγορά, συμμετέχει σε κάποιο σύστημα εναλλακτικής διαχείρισης απορριμμάτων. Το 52% πιστεύει πως συμβολίζει την ανακυκλωσιμότητα της συσκευασίας, το 12,5% ότι η συσκευασία είναι από ανακυκλωμένο υλικό, και το 26% ότι είναι όλα τα παραπάνω.
Η ανακύκλωση θα βελτιωθεί μόνο όταν ο πολίτης καταλάβει ότι πρόκειται για μία σύνθετη διαδικασία, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την πολυπλοκότητα των συσκευασιών που καλείται να διαχειριστεί. Ακόμα όμως και στο πλέον απλό παράδειγμα, όπως το πλαστικό μπουκάλι του εμφιαλωμένου νερού, ο κόσμος στην πλειοψηφία του (80%) δεν γνωρίζει πόσα είδη πλαστικού έχει ένα τέτοιο μπουκάλι[2]. Και αν η γνώση είναι περιορισμένη για μία τόσο απλή συσκευασία, τι συμβαίνει για πιο σύνθετες που έχουν πολλά στρώματα πλαστικού σε συνδυασμό με άλλα υλικά (όπως χαρτί και αλουμίνιο);
Αν η πολιτεία, οι εταιρείες παραγωγής και διάθεσης των πλαστικών συσκευασιών, οι εταιρείες και οι φορείς διαχείρισης των απορριμμάτων και οι ΟΤΑ δεν δώσουν τις σωστές πληροφορίες για την ανακύκλωση, ο πολίτης θα εξακολουθεί να την αντιμετωπίζει ως τη λύση για όλα τα προβλήματα,” συμπλήρωσε ο Άλκης Καφετζής. “Κάτι τέτοιο δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα στον ίδιο τον κλάδο της ανακύκλωσης, καθώς καλείται να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα πολύ μεγαλύτερο απ’ όσο μπορεί, αλλά ακόμα περισσότερο, μας επιτρέπει να συνεχίζουμε να το κρύβουμε κάτω από το χαλί.

Ξεκινάμε ένα αφιέρωμα για την ανακύκλωση πλαστικού στην Ελλάδα και παγκοσμίως, για να μάθουμε πώς πρέπει να αντιμετωπίζουμε την ανακύκλωση και γιατί οι πολιτικές διαχείρισης των απορριμμάτων οφείλουν πρωτίστως να βασιστούν σε μία ουσιαστική προσπάθεια μείωσης των παραγόμενων πλαστικών απορριμμάτων, κατά την οποία ο παραγωγός θα είναι ο κύριος υπεύθυνος για όλο τον κύκλο ζωής των προϊόντων του.

[1] Τα συνολικά αποτελέσματα της έρευνας, όπως και τα δημογραφικά στοιχεία της, είναι διαθέσιμα εδώ.
[2] Τρία, που συνήθως είναι: PET για το σώμα του μπουκαλιού, HDPE για το καπάκι και PP για την ετικέτα.

Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2019

ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΙ ΕΛΛΑΔΟΣ - ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ


Συναδέλφισσες & Συνάδελφοι,

Η παράταξη Προοδευτικοί Οικονομολόγοι Ελλάδος (Π.Ο.Ε.) είναι μια νέα πρωτοβουλία οικονομολόγων απ’ όλη τη χώρα, με διαφορετικές πολιτικές αφετηρίες και συνδικαλιστικές διαδρομές αλλά με κοινή αγωνία για την πορεία απαξίωσης του φορέα μας.
Φιλοδοξία μας είναι το Ο.Ε.Ε να επανέλθει στον ιδρυτικό του σκοπό, να αποτελέσει τον πραγματικό σύμβουλο της πολιτείας, με κοινωνική αναφορά και προοδευτικό πρόσημο καθώς επίσης να αναδείξει και να επιλύσει τα οξυμένα και λιμνάζοντα, για τη συντριπτική πλειοψηφία των οικονομολόγων, προβλήματα.
Στόχος μας είναι να μπει επιτέλους φραγμός στη μετατροπή του φορέα μας σε λέσχη δημοσίων σχέσεων και σε άνευρο γραφειοκρατικό μηχανισμό, που μονότονα και με ποικίλους τρόπους καλύπτει ή και διαφημίζει νεοφιλελεύθερες συνταγές και ρυθμίσεις. Κυρίως όμως θέλουμε να συμβάλλουμε, ώστε όλες οι παραπάνω ανατροπές να γίνουν υπόθεση και της νέας γενιάς οικονομολόγων, για να έχει πρωταγωνιστική συμμετοχή στη μάχη για την αναγέννηση του Ο.Ε.Ε. και την προάσπιση των επαγγελματικών της δικαιωμάτων.
Οι Προοδευτικοί Οικονομολόγοι Ελλάδος είναι οργανωτικά αυτόνομη παράταξη επιστημόνων οικονομολόγων.
Η Π.Ο.Ε. δημιουργήθηκε ως αναγκαία επιλογή, για να εκφράσει τους επιστήμονες-επαγγελματίες οικονομολόγους και τη νέα γενιά, αυτόνομα, δημιουργικά και σύγχρονα, χωρίς κομματικούς γραφειοκρατικούς εναγκαλισμούς και αγκυλώσεις.

Είμαστε αποφασισμένοι, να υπερασπιστούμε τις κατακτήσεις μας και να διευρύνουμε: 
το επάγγελμα του οικονομολόγου στον Ιδιωτικό και Δημόσιο τομέα,
το επάγγελμα του Λογιστή-Φοροτέχνη,
τη πιστοποίηση του Λογιστή-Φοροτέχνη (Ν.3842/2010), εξασφαλίζοντας στην πράξη την επαγγελματική κατοχύρωση των συναδέλφων λογιστών,
τη συμμετοχή έμπειρων μελών μας σε επιτροπές των Υπ. Οικονομικών, Οικονομίας και σε νομοπαρασκευαστικές επιτροπές,
τα μαθήματα Οικονομικής Παιδείας στα Λύκεια της χώρας (Ν. 3194/2003),
τις διατάξεις του Π.Δ 347/2003 με τις οποίες καθιερώθηκε αμιγώς λογιστικός κλάδος στο Δημόσιο και τον ευρύτερο Δημόσιο τομέα,
το Επαγγελματικό Ταμείο Ασφάλισης (Ε.Τ.Α.Ο.), ως φορέα συμπληρωματικής ασφάλισης. Οι επιστήμονες οικονομολόγοι βιώνουμε καθημερινά την απαξίωση και την ανυποληψία του Ο.Ε.Ε. στα μάτια της κοινωνίας, ως αποτέλεσμα των επιλογών της Κεντρικής Διοίκησης και των παρατάξεων ΔΗ.ΚΙ.Ο. και Π.Δ.Σ.Ο. που συνθέτουν την πλειοψηφία αυτής.

Αγωνιζόμαστε:
Για την ανάδειξη της επιστημονικής υπόστασης του Ο.Ε.Ε. προς προοδευτική κατεύθυνση,
Για να επαναφέρουμε το Ο.Ε.Ε. στην επιστημονική του λειτουργία και παρουσία, ως θεσμοθετημένο σύμβουλο της Πολιτείας και εκφραστή των προοδευτικών απόψεων της οικονομικής σκέψης,
Για να υπερασπιστούμε τα πτυχία και τα δικαιώματα των επιστημόνων-επαγγελματιών οικονομολόγων, που καθημερινά βάλλονται και υπονομεύονται από τις σκοπιμότητες που υπηρετούν διάφοροι εμπλεκόμενοι στο οικονομικό γίγνεσθαι της χώρας,
Για να νοιώσουν επιτέλους οι νέοι οικονομολόγοι ότι το Ο.Ε.Ε. λειτουργεί και υπερασπίζεται τα επαγγελματικό τους δικαιώματα, το μέλλον τους και την επιστημονική τους υπόσταση.
 Για να αναβαθμίσουμε το θεσμό και τις υπηρεσίες του Ο.Ε.Ε. ώστε να προσφέρει ωφέλιμες και ελκυστικές ανταποδοτικές υπηρεσίες.

Καλούμε, τους νέους συναδέλφους, τους εργαζόμενους, τους επαγγελματίες, κάθε οικονομολόγο-επιστήμονα, που αποδέχεται τις θέσεις, τις αρχές, τους προβληματισμούς και τις ιδέες μας, σε Πανελλαδική Συσπείρωση, για να υπάρξει τέλος στον κατήφορο που έχουν οδηγήσει οι κάθε λογής εκλογικίστικοι μηχανισμοί, που καθημερινά προσβάλλουν, με τη λειτουργία τους και τις τακτικές τους όλους τους συναδέλφους.
 Σκοπός μας είναι το Οικονομικό Επιμελητήριο να εξελιχθεί σε χρήσιμο θεσμό και φορέα υπεύθυνης επιστημονικής και επαγγελματικής έκφρασης.

Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2019

Δημογραφικό: απο τα κρισιμότερα θέματα επιβίωσης της χώρας

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, οι γεννήσεις το 2018 περιορίστηκαν σε 86.440 από 88.553 που ήταν το 2017. Μείωση παρατηρήθηκε και στους θανάτους, οι οποίοι όμως έφτασαν στους 120.297 από 124.501 το 2017. Έτσι, οι θάνατοι ξεπέρασαν τις γεννήσεις κατά 33.857 άτομα το 2018. ...

Η δεύτερη σημαντική στατιστική παρατήρηση που προκύπτει από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ έχει να κάνει με την αύξηση του μέσου όρου ηλικίας των γυναικών όταν γίνονται μητέρες. Οι γεννήσεις το 2008 ήταν 118.302 και περιορίστηκαν δραστικά σε 86.440 στο τέλος του 2018 (σε ετήσια βάση). Ωστόσο, ο αριθμός των γυναικών που έγιναν μητέρες πάνω από τα 40 αυξήθηκε αισθητά (από τα 40 έως τα 44 έτη οι μητέρες ήταν 5.614 έναντι 3.952, ενώ 920 γυναίκες έγιναν μητέρες από τα 45 έως τα 49 έτη έναντι 448 το 2008). Αυξημένος ήταν ο αριθμός των γυναικών που έγιναν μητέρες από τα 35 έως τα 39 έτη (22.140 άτομα από 20.294 άτομα), ενώ αισθητή μείωση καταγράφηκε στον αριθμό των μητέρων ηλικίας από τα 20 έως τα 24 έτη και από τα 25 έως τα 29 (από 14.716 σε 7.225 και από 33.917 σε 18.316 αντίστοιχα).. ..

Καμπύλες γεννήσεων & θανάτων στη χώρα 1974 - 2019

Το αρνητικό ισοζύγιο γεννήσεων - θανάτων εξελίσσεται πλέον σε χρόνιο πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας, καθώς το πρόβλημα έχει ξεκινήσει από το 2011 και διογκώνεται συνεχώς. 

Μειωμένοι ήταν το 2018 και οι γάμοι, καθώς ανήλθαν σε 47.428 (24.418 θρησκευτικοί και 23.010 πολιτικοί), παρουσιάζοντας μείωση κατά 5,4% σε σχέση με το 2017, έτος κατά το οποίο είχαν πραγματοποιηθεί 50.138 γάμοι (24.975 θρησκευτικοί και 25.163 πολιτικοί). Τα σύμφωνα συμβίωσης το 2018 ανήλθαν σε 6.369, παρουσιάζοντας αύξηση 29,4% έναντι του 2017 που ήταν 4.921. Στα σύμφωνα συμβίωσης του 2018 περιλαμβάνονται 231 σύμφωνα συμβίωσης μεταξύ ανδρών και 55 μεταξύ γυναικών.
(Πηγή: https://www.naftemporiki.gr)
Περισσότερα εδώ

Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2019

Το όνομά μου είναι Άνθρωπος - (Ton, Steine, Scherben) (*)

Tον Σεπτέμβριο του 1976, κατά την απολογία του ο Ρολφ Πόλε απήγγειλε στο δικαστήριο τους στίχους ενός τραγουδιού του γερμανικού ροκ συγκροτήματος «Ton, Steine, Scherben» (1971) με τίτλο «Το όνομά μου είναι Άνθρωπος»:
Έχω πολλούς πατέρες κι έχω πολλές μητέρες και έχω πολλές αδελφές κι έχω πολλά αδέλφια
Ο πατέρας μου είναι μαύρος κι η μάνα μου κίτρινη τα αδέλφια μου είναι κόκκινα κι οι αδελφές μου ανοιχτόχρωμες.
Κι είμαι πάνω από δέκα χιλιάδων χρόνων,και το όνομά μου είναι Άνθρωπος!
Και ζω απ’ το φως και ζω απ’ την αγάπη - Και ζω απ’ τον αέρα και ζω απ’ το ψωμί
Κι έχω δυο μάτια κι όλα μπορώ να τα δω - Κι έχω δυο αυτιά κι όλα μπορώ να τα καταλάβω.
Κι έχουμε έναν εχθρό, που μας στερεί τη μέρα - Ζει απ’ τη δική μας τη δουλειά - Και ζει απ’ τη δύναμή μας
Κι έχει δυο μάτια και δεν θέλει να δει - Κι έχει δυο αφτιά, κι όμως δεν θέλει να καταλάβει.
Κι είναι πάνω από δέκα χιλιάδων χρόνων - Κι έχει πολλά ονόματα.
Και ξέρω, θα αγωνιστούμε
Και ξέρω, θα νικήσουμε
Και ξέρω, θα ζήσουμε
Και θ’ αγαπηθούμε
Κι ο πλανήτης Γη - Σ’ όλους μας θ’ ανήκει
Κι ο καθένας θα έχει αυτό που χρειάζεται
Και δεν θα πάρει πια δέκα χιλιάδες χρόνια
Γιατί έφτασε η ώρα.