Αειφόρος ανάπτυξη σημαίνει ότι οι ανάγκες της παρούσας γενιάς καλύπτονται χωρίς να υποθηκεύεται η ικανότητα των επόμενων γενεών να καλύψουν τις δικές τους ανάγκες. Αποσκοπεί στη διασφάλιση της ικανότητας της γης να ευνοεί όλες της μορφές ζωής και βασίζεται στις αρχές της δημοκρατίας, της ισότητας των φύλων, της αλληλεγγύης, του κράτους δικαίου και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μεταξύ άλλων της ελευθερίας και της ισότητας ευκαιριών για όλους.
Δευτέρα 15 Ιουνίου 2009
Για την αποτελεσματική πρόληψη και διαχείριση των πυρκαγιών
Ο Βαγγέλης Αποστόλου, μέλος Π.Γ. ΣΥΝ και πρώην βουλευτής Ευβοίας, έκανε την ακόλουθη δήλωση για την πυρκαγιά της Ριτσώνας:
«Η πυρκαγιά της Ριτσώνας μετέτρεψε μια όαση ζωής σε κρανίου τόπο και απέδειξε το αυτονόητο: Η δασοπροστασία της χώρας μας και ειδικότερα της περιοχής μας στερείται στοιχειώδους προετοιμασίας, οργάνωσης και αποτελεσματικότητας.
Καταστράφηκαν περισσότερα από 3.000 στρέμματα δάσους από μια πυρκαγιά που θα μπορούσε:
Να είχε αποφευχθεί αν είχαν ληφθεί τα στοιχειώδη μέτρα πρόληψης και φύλαξης.
Να είχε σβήσει στο ξεκίνημά της αν η επέμβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων γινόταν έγκαιρα.
Να είχε κατασταλεί από την πρώτη ημέρα που οι καιρικές συνθήκες ήταν ευνοϊκές αν υπήρχε σωστός συντονισμός των εναέριων και επίγειων δυνάμεων.
Να μην είχε αναζωπυρωθεί τις επόμενες ημέρες αν είχαν αναλάβει το έργο της οριστικής κατάσβεσης πεζοπόρα τμήματα.
Να μην είχε προξενήσει τόσο μεγάλες καταστροφές αν... αν... πολλά αν.
Κι εδώ μπαίνουν τα ερωτήματα:
Πότε επιτέλους θα αντιληφθούν οι κυβερνώντας ότι
1) η πρόληψη και η φύλαξη πρέπει να έχουν κυρίαρχη θέση στη δασοπροστασία, αφού μόνον αυτές αποτρέπουν τις δασοκτόνες ανθρώπινες παρεμβάσεις, από τους εμπρησμούς μέχρι τις χωματερές μπαρουταποθήκες,
2) η διαχείριση των πυρκαγιών αποτελεί μια ξεχωριστή επιστημονική και κυρίως εμπειρική δραστηριότητα που για να είναι αποτελεσματική πρέπει να συνοδεύεται από τη μακροχρόνια γνώση όλων των παραμέτρων που έχουν σχέση με την πυρκαγιά, δηλαδή τη γνώση του εδάφους, του αναγλύφου, της βλάστησης, των προσβάσεων και του μικροκλίματος της περιοχής που εξελίσσεται το επεισόδιο, και
3) η όλη διαδικασία της καταστολής δεν πρέπει να φορτώνεται στους πυροσβέστες - που όντως καταβάλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες - και στα εναέρια μέσα. Πρέπει ο Δασάρχης και η Δασική Υπηρεσία που αποτελεούν το διαχειριστή του φυσικού οικοσυστήματος που είναι το δάσος να έχουν ουσιαστική και καθοριστική παρουσία σε όλες τις φάσεις της δασοπροστασίας».
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου