Πέμπτη 4 Ιουνίου 2009

Αυτοί που κοιμούνται είναι συνεργοί (Ηράκλειτος)

Του Γ.Ανανδρανιστάκη, από την Αυγή 4/6/09
Δύο χιλιάδες τριακόσια χρόνια πριν, ο ιδρυτής της Σχολής του Σκεπτικισμού Πύρρων ο Ήλειος (360-270) καλούσε τους μαθητές του σε εποχή, τους ζητούσε δηλαδή να αδιαφορούν για ό,τι συμβαίνει γύρω τους και να μην διατυπώνουν κρίσεις, διότι η σχετικότητα και η μεταβλητότητα των πραγμάτων καθιστά κάθε κρίση εξ ορισμού λανθασμένη και κάθε προσπάθεια παρέμβασης εξ ορισμού αποτυχημένη.
Δύο χιλιάδες τριακόσια χρόνια μετά, οι τηλεστάρ, οι τηλεδιασκεδαστές, τα σκανδαλοθηρικά μπλογκς, τα λάιφ στάιλ έντυπα, ακόμη και τα δελτία ειδήσεων καλούν τον κόσμο σε αποχή από τις ευρωεκλογές της 7ης Ιουνίου. Αποχή όχι ως εποχή, ως αδιαφορία για τα κοινά, ως εγγενής αδυναμία παρέμβασης στο επιστητό, αλλά ως ενεργητική τιμωρία του σάπιου κομματικού συστήματος, που θα καταπλακωθεί από τις ξαπλώστρες. Το Κόμμα της Αποχής έχει και άτυπο αρχηγό, τον περίφημο Θέμο Αναστασιάδη, ο οποίος στο παρελθόν είχε ηγηθεί, μαζί με τον Λαζόπουλο, και του κόμματος της πλάκας, που σε μια δημοσκόπηση της Ελευθεροτυπίας είχε πάρει 7%. Παρεμπιπτόντως, ο κ. Αναστασιάδης είναι ο γραμματοκομιστής του Μαξίμου, έχει καταδικαστεί για τη δημοσίευση των φωτογραφιών του Ζαχόπουλου, κατηγορείται για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, οπότε είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για να ηγηθεί της εκστρατείας που αποσκοπεί στην εξυγίανση του πολιτικού συστήματος δια της αποχής.

Βασικό επιχείρημα των υποστηρικτών της αποχής είναι ότι όλα τα κόμματα της Βουλής είναι ίδια μεταξύ τους.......... ακόμη κι αν δεχτούμε την ανιστορική μπαρούφα ότι όλοι είναι ίδιοι, πιστεύει κανείς σοβαρά ότι η αποχή θα τιμωρήσει το κομματικό κατεστημένο και θα το κάνει να αλλάξει μυαλά; Στην υπόλοιπη Ευρώπη η αποχή φτάνει το 60%-70% και κανενός το αυτί δεν ιδρώνει, τίποτα δεν αλλάζει και σιγά μην αλλάξει στην Ελλάδα, όπου είναι βέβαιο ότι όλοι θα ψηφίσουν μαζικά στις εθνικές, όπως κάνουν πάντα, και κάνουν καλά

Η αποχή από τις ευρωεκλογές θα έχει ένα και μόνο αποτέλεσμα: θα διασώσει τον δικομματισμό. Το θέμα είναι πρωτίστως μαθηματικό, καθώς τα δύο μεγάλα κόμματα παίρνουν το μεγαλύτερο ποσοστό των ψήφων, άρα καρπώνονται αναλογικά και το μεγαλύτερο ποσοστό της αποχής: Η αποχή στέλνει τον δικομματισμό από το 60% στο 70% και τον γλυτώνει από τη μεγαλύτερη νίλα της ιστορίας του. Αλλά και χαμηλό ποσοστό να πάρει ο δικομματισμός, η μεγάλη αποχή απαξιώνει συνολικά το αποτέλεσμα, αφού την επόμενη θα βγουν όλοι και θα πουν, έλα μωρέ ποιες ευρωεκλογές, ο κόσμος πήγε για μπάνιο.

Η αποχή είναι ψήφος στη Ν.Δ., στο ΠΑΣΟΚ, στον Αναστασιάδη, τον Λαζόπουλο, τον Λάλα ή όπως θα ‘λεγε και ο Ηράκλειτος: «τους καθεύδοντας εργάτας είναι και συνεργούς των εν τω κόσμω γινομένων», δηλαδή αυτοί που κοιμούνται είναι εργάτες και συνεργοί σε όσα γίνονται στον κόσμο.
Περισσότερα: www.avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: