Τρίτη 6 Μαΐου 2014

"Πέντε Προτάσεις για τον Ευβοϊκό" (*)

(*) Της Γιαλού Κατερίνας, Δρ. Χημικού Μηχανικού Α.Π.Θ. Υποψήφιας Περιφερειακής Σύμβουλου Ευβοίας με τη "Στερεά σε νέα τροχιά Βαγγέλη Αποστόλου"

Οι θάλασσές μας πλουτίζουν την περιφέρεια μας με ένα ποικιλόμορφο και υψηλής ποιότητας φυσικό περιβάλλον, το οποίο θα έπρεπε να έχει ήδη γίνει ισχυρό εργαλείο ανάπτυξης σε όλους τους τομείς της κοινωνικής δραστηριότητας: αγροτικό, αλιευτικό, τουριστικό, πολιτιστικό…

Ο Β. και Ν. Ευβοϊκός συγκεντρώνουν ένα μεγάλο αριθμό ποικίλων δραστηριοτήτων - βιομηχανίες, διάφορες μορφές αλιείας, ιχθυοκαλλιέργειες, τουρισμό, παράκτιες καλλιέργειες - γεγονός που καθιστά πολύπλοκη τη διαχείριση και την προστασία της περιοχής. Όμως, στην περιοχή δεν υπάρχει τακτική παρακολούθηση του θαλάσσιου περιβάλλοντος και οι επιστημονικές έρευνες δυστυχώς είναι αποσπασματικές.


Στην προσπάθεια εύρεσης λύσεων για την αρμονική συνύπαρξη περιβάλλοντος και ανθρωπογενούς δραστηριότητας καταθέτουμε επιγραμματικά τις παρακάτω προτάσεις:

1) Ένταξη του Ευβοϊκού στο Εθνικό Δίκτυο Παρακολούθησης Ρύπανσης, συστηματική καταγραφή του φαινομένου της βιοσυσσώρευσης καθώς και συνεχής έρευνα ώστε να διαπιστώνεται η παρουσία αδρανών μετάλλων στα ιζήματα. Άμεση προτεραιότητα είναι η μελέτη των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, η απαρέγκλιτη τήρηση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και η συμμόρφωση στις προδιαγραφές που θα ανανεώνονται για τις διάφορες δραστηριότητες.

2) Μελέτη-εκπόνηση σχεδίου αντιμετώπισης Έκτακτων Περιστατικών Ρύπανσης που θα ελαχιστοποιεί τις επιπτώσεις από περιστατικά «σοβαρής ρύπανσης».

3) Πλέγμα παρεμβάσεων σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο για τον δραστικό περιορισμό των αποβλήτων που καταλήγουν στον Ευβοϊκό, έλεγχος της ορθής λειτουργίας των εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων και μελέτη διαχείρισης των στερεών αποβλήτων τόσο στις παράκτιες περιοχές όσο και στην ευρύτερη ζώνη της περιφέρειας.

4) Αλιευτική πολιτική με κεντρικό στόχο την στήριξη του αλιευτικού επαγγέλματος και γνώμονα την προστασία ειδών και οικοτόπων, την ομαλή λειτουργία των οικοσυστημάτων και την αύξηση της παραγωγής των αλιευμάτων μέσα από την απλοποίηση της διαχείρισης.

5) Συζήτηση και υιοθέτηση ενός μακροχρόνιου εφαρμόσιμου στρατηγικού Πλάνου Ανάπτυξης για την περιοχή του Ευβοϊκού. Οι τοπικές κοινωνίες θα πρέπει να λάβουν ενεργό μέρος σε αυτή την προσπάθεια που θα συμβάλει στη θωράκιση του φυσικού πλούτου και τη μείωση της ανεργίας και της φτώχειας.

Πολλά από τα έργα και τις δράσεις που αναπτύσσονται στις παραπάνω προτάσεις, μπορούν να χρηματοδοτηθούν (μερικώς ή στο σύνολό τους) από εθνικά και ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα και πόρους. Στο πλαίσιο αυτό είναι επιτακτική ανάγκη να κινητοποιηθεί το ανθρώπινο δυναμικό -οι πολίτες και οι μαζικοί φορείς- που θα μπορέσει να αξιοποιήσει τα εργαλεία για την βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: