Πέμπτη 22 Μαΐου 2014

Να γιατί απορρυθμίζεται η αγορά και η κοινωνία και εξαφανίζονται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Βλέποντας κάποιες προσφορές σε γνωστά σούπερ μάρκετ της τάξης του 40% και 50% σκεφτόμουνα το τεράστιο περιθώριο κέρδους που είχαν πριν αυτές τις εκπτώσεις όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης.

Είναι φανερό ότι αυτές οι εκπτώσεις ενώ "περνούν" διαφημιστικά από τα σούπερ μάρκετ ως αντιμετώπιση της οικονομικής στενότητας των καταναλωτών, στην πραγματικότητα έρχονται από αλλού, από τους παραγωγούς που προγραμματίζουν την οργανωμένη διάθεση "νέων" προϊόντων που θα αντικαταστήσουν τα παλιά γιατί έχουν ακόμη μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους.

Το σίγουρο είναι ότι πριν από αυτό ή και παράλληλα θα αρχίσουν διαφημιστικές εκστρατείες (που τελικά βέβαια τις πληρώνει ο καταναλωτής) για νέα, σύγχρονα, υγιεινά, φιλικά στο περιβάλλον προϊόντα ή ακόμη και προϊόντα που αγοράζοντας τα προσφέρεις και κάποιο ποσό (λεπτά του ευρώ για κοινωνικούς σκοπούς)

Όμως δείτε ποιοι τελικά ελέγχουν μεγάλο μέρος της παγκόσμιας αγοράς ειδών πλατιάς κατανάλωσης και σκεφτείτε που βρίσκονται όλοι αυτοί και πως λειτουργούν.

Παράλληλα στη χώρα μας μεθοδικά εδώ και χρόνια εξαφανίζονται η ντόπια μικρομεσαία παραγωγή, οι ντόπιες βιοτεχνίες, το μπακάλικο, ο φούρνος της γειτονιάς, τα ψιλικατζίδικα ακόμη και τα περίπτερα.
.
Τα δέκα μονοπώλια που ελέγχουν το μεγαλύτερο ποσοστό της αγοράς των ειδών πλατιάς κατανάλωσης



1 σχόλιο:

Φιλάρετος είπε...

Σύμφωνα με γράφημα που δημιούργησε η οργάνωση Oxfam International και δημοσιεύει το Business Insider, οι 10 εταιρείες που βρίσκονται πίσω σχεδόν από κάθε είδος που βρίσκεται στα ράφια ενός σούπερ μάρκετ είναι οι:

Coca-Cola, PepsiCo, Unilever, Danone, Mars, Mondelez International, Kellogg's, General Mills, Nestle, και η Associated British Foods.

Παράλληλα, σύμφωνα με τις τελευταίες αναφορές της Oxfam, οι 10 αυτές πολυεθνικές ευθύνονται για την εκπομπή 263,7 εκατομμυρίων τόνων αερίων του θερμοκηπίου, μόνο για το 2013.

Αν οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις αποτελούσαν μία χώρα, αυτή θα ήταν 25η στη σειρά των χωρών που επιβαρύνουν περισσότερο την ατμόσφαιρα με αέρια του θερμοκηπίου.
(7 Ιουλίου 2014, Το Ποντίκι Web
Οι 10 πολυεθνικές που ελέγχουν σχεδόν οτιδήποτε τρώμε)