Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2015

Αίγυπτος και Σομαλία: Καινοτομίες για την επίλυση της λειψυδρίας

Το πρόβλημα της λειψυδρίας στη νότια Ελλάδα και ειδικά στα νησιά του Αιγαίου είναι γνωστό εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα. Όπως και η απειλούμενη ερημοποίηση της υπαίθρου στις ίδιες περιοχές. 
Οι τόσο ευφάνταστες και "δημιουργικές" δημόσια διοίκηση, αυτοδιοίκηση και ιδιωτική πρωτοβουλία στη χώρα μας καλό θα είναι να δούνε και να αξιοποιήσουν συνεργασίες με δυο χώρες που αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα αλλά προσπαθούν να λύσουν (και λύνουν ήδη) δημουργικά προβλήματα λειψυδρίας μέσα απο την αξιοποίηση καινοτομιών.
Οι τελευταίες δεν βρίσκονται πάντα στην ICT αλλά μπορούν να βρεθούν και να αξιοποιηθούν αποτελεσματικά σε πολλούς άλλους κλάδους.

Στη Αίγυπτο που κάθε χρόνο στην αγορά εργασίας μπαίνουν πάνω από 1.000.000 νέοι, Αιγύπτιοι επιστήμονες έκαναν ένα μεγάλο βήμα μπροστά για την αντιμετώπιση του χρόνιου προβλήματος της λειψυδρίας.

"Οι ερευνητές δημιούργησαν μια μεμβράνη που μπορεί τόσο να καθαρίζει όσο και να αφαλατώνει το νερό. Η μέθοδος χρησιμοποιεί υλικά από τη βόρεια Αφρική και μπορεί να κάνει το νερό αφαλάτωσης πιο προσιτό οικονομικά. Το νερό περνά πρώτα μέσα από τη μεμβράνη προτού θερμανθεί και εξατμιστεί. Στο δεύτερο στάδιο, ο ατμός, που περιέχει καθαρό νερό, συμπυκνώνεται και συλλέγεται για σκοπούς κατανάλωσης.
Η επιτυχία της διαδικασίας οφείλεται στο νέο είδος μεμβράνης που με μόλις πέντε «συστατικά» μπορεί να παραχθεί εύκολα και σε άλλα εργαστήρια. Η μεμβράνη αξιοποιεί αποτελεσματικά ακόμη και το πολύ αλμυρό νερό που βρίσκεται στην Ερυθρά Θάλασσα. «Η χρήση υπερεξάτμισης εξαλείφει την ανάγκη για ηλεκτρική ενέργεια που χρησιμοποιείται στις κλασσικές διεργασίες αφαλάτωσης, μειώνοντας έτσι σημαντικά το κόστος», δήλωσε ο Αχμέντ Ελ-Σαφέι, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Αλεξάνδρειας."
Περισσότερα σε άρθρο της Ναυτεμπορικής

Στην βασανισμένη και κατακερματισμένη Σομαλία λειτουργούν ήδη θερμοκήπια που χρησιμοποιούν θαλασσινό νερό όχι μόνο για να ποτίζουν καλλιέργειες αλλά και για να συμβάλλουν θετικά στην δημιουργία δροσερού αέρα για τη μείωση της διαπνοής και της εξάτμισης των υδάτων. 

"Τα θερμοκήπια χρησιμοποιούν φωτοβολταϊκή τεχνολογία και αντλούν αλμυρό νερό από τη θάλασσα, παράγοντας γλυκό νερό μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται αντίστροφη όσμωση. Το υπόλοιπο νερό στη συνέχεια κυλά πάνω σε μία ειδικά σχεδιασμένη χάρτινη δομή, τοποθετημένη στην κατεύθυνση του ανέμου, ώστε να δημιουργείται δροσερός, υγρός αέρας που μειώνει τη διαπνοή.
Οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται επιτρέπουν στο αλάτι που εξάγεται από το θαλασσινό νερό να διατίθεται για χρήση στη μαγειρική και τη συντήρηση τροφίμων, ενώ τα φύκια που εξάγονται μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως λίπασμα."
Διαβάστε εδώ όλο το άρθρο της Ναυτεμπορικής


Δεν υπάρχουν σχόλια: