Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2015

Η διέξοδος υπάρχει, απαιτούνται άμεσα έργα και πρωτοβουλίες

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία (*) για τον Ιούλιο του 2015 στη χώρα μας είχαμε:
Σύνολο απασχολούμενων: 3.591.407 άτομα με μέσο καθαρό μισθό να φτάνει τα 815 ευρώ. Σημειώνεται ότι από αυτούς μισό εκατομμύριο έχει μέσο μηνιαίο μισθό μόλις 346 ευρώ.

Συνταξιούχοι: 2.656.007 άτομα, με το 60% από αυτούς να έχουν σύνταξη κάτω από 700 ευρώ και το 44,8% να έχει κάτω από το όριο της σχετικής φτώχειας (665 ευρώ).
Άνεργοι: 1.196.736 άτομα, με τον ΟΑΕΔ να μπορεί να υποστηρίξει μόλις το 10% από αυτούς.
Οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός: (όσοι δεν εργάζονται και δεν αναζητούν εργασία): 3.296.280

Προκύπτει χοντρικά ότι ο ένας εργαζόμενος σε αυτή τη χώρα εκτός απο τον εαυτό του θα πρέπει να συντηρεί (με φόρους, κρατήσεις κλπ) άλλους 2 μη εργαζόμενους (άνεργους, συνταξιούχους  και οικονομικά μη ενεργούς), πράγμα πρακτικά αδύνατο.

Απαιτείται άμεσα για την επιβίωση της χώρας (εκτός απο την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και το κούρεμα του δημόσιου χρέους) η ελάχιστη συννενόηση των δημοκρατικών κομμάτων για θέματα: αντιμετώπισης της ανεργίας, αναβάθμισης της εκπαίδευσης, υγείας και πρόνοιας, προσέλκυση επενδύσεων και νέων τεχνολογιών, δημιουργίας ενός σταθερού και βιώσιμου φορολογικού συστήματος, αναδιάρθρωσης και εκσυγχρονισμού της δημόσιας διοίκησης, αντιμετώπισης της διαφθοράς, των συντεχνιακών και τοπικιστικών "αιτημάτων" και ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. 

Το κύριο θέμα είναι ότι αυτοί που παράγουν προστιθέμενη αξία και η ίδια αυτή αξία να φτάνει και να περισεύει για την συντήρηση των υπολοίπων, την προώθηση της οικονομίας και την βελτίωση της ποιότητας ζωής και αυτό μπορεί να γίνει μόνο με την ανάπτυξη της παραγωγικότητας της εργασίας και την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας.

Όλα τα άλλα είναι μεγάλα λόγια, πολιτικαντισμοί και μικροκομματικές σκοπιμότητες.

(*) ΕΛΣΤΑΤ: Έρευνα εργατικού δυναμικού (Ιούλιος 2015)

1 σχόλιο:

Φιλάρετος είπε...

Για τον Γιώργο Κοφινάκο, διευθύνοντα σύμβουλο της StormHarbour London, η Ελλάδα θα πρέπει να δώσει έμφαση στους πέντε κύριους τομείς-μοχλούς της οικονομίας - τουρισμός, ναυτιλία, ενέργεια, τεχνολογία και αγροτική παραγωγή -, οι οποίοι όμως θα πρέπει να οργανωθούν από δοκιμασμένα στελέχη της αγοράς
Διαβάστε το ενδιαφέρον άρθρο του Τάσου Μαντικίδη στο Βήμα: Οι πέντε τομείς της οικονομίας που θα σώσουν την Ελλάδα. Τουρισμός, ναυτιλία, ενέργεια, τεχνολογία και αγροτική παραγωγήμπορούν να γίνουν μοχλοί ανάπτυξης αν οργανωθούναπό δοκιμασμένα στελέχη της αγοράς
http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=753321