Σάββατο 6 Μαρτίου 2021

Για ένα νέο χρηματοπιστωτικό σύστημα: Έκθεση της επιτροπής FACTI του ΟΗΕ

Έκθεση της επιτροπής FACTΙ του ΟΗΕ που δημοσιεύτηκε στα τέλη του προηγούμενου μήνα κάνει 14 συστάσεις στις κυβερνήσεις για τη μεταρρύθμιση και τον επανασχεδιασμό του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος, επισημαίνοντας ότι η χρηματοπιστωτική ακεραιότητα, η λογοδοσία, η διαφάνεια και η νομιμότητα αποτελούν προϋποθέσεις για την παγκόσμια αειφόρο ανάπτυξη.

Η έκθεση, παίρνει υπόψη της πολλές έρευνες και μελέτες που τεκμηριώνουν μεταξύ των άλλων τα παρακάτω:

  • Εως και το 10% του παγκόσμιου πλούτου βρίσκεται πιθανότατα κρυμμένο σε υπεράκτιους φορολογικούς παραδείσους ενω εξ αιτίας της πανδημίας τα ελλείμματα και το κρατικό χρέος αυξάνονται και η  οικονομική ανισότητα σε τοπικό, περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο  ενισχύεται.
  • Ο ανορθολογικός τρόπος λειτουργίας του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού  σύστηματος υπέρ των πλουσίων  έχει ως αποτέλεσμα στη διάρκεια της πανδημίας και στο διάστημα Απρίλη-Ιούλη 2020 ο πλούτος των δισεκατομμυριούχων να αυξηθεί κατά 27,5%. (Σήμερα ενα χρόνο μετά το ποσοστό αυτό είναι πιο μεγάλο και παράλληλα εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι διολίσθησαν σε επίπεδα ακραίας φτώχειας)
  • Παρατηρείται άνοδος στις απάτες, στα οικονομικά εγκλήματα και στη διαφθορά που συνδέονται με δημόσιους ή μη πόρους που αφορούν την αντιμετώπιση της πανδημίας.
  • Το συνολικό ποσό που δαπανάται κάθε χρόνο μόνο για μίζες εκτιμάται (υποθετικά, αφού δεν υπάρχουν αξιόπιστα κατά χώρα στοιχεία) 1,5-2 τρισ. δολάρια.Το συνολικό κόστος της διαφθοράς όπως αυτό εκφράζεται σε ποσά μίζας δεν αποτυπώνει το ακόμη μεγαλύτερο κρυφό κόστος για την κοινωνία. Μια δωροδοκία μπορεί να έχει κρυφό κοινωνικό κόστος υπεπολλαπλάσιο με τις μορφές επιπρόσθετου κόστους, κακών επενδυτικών αποφάσεων ή / και διορθωτικών κινήσεων (εάν και όταν γίνουν).
  • Η ετήσια απώλεια δημόσιων εσόδων από την φοροαποφυγή των πολυεθνικών αποτιμάται σε 500-600 δισ. δολάρια.

Η έκθεση καλεί σε πιο πλήρη και ευρύ συντονισμό τα κράτη για την την επιβολή κυρώσεων για τους δράστες των παραπάνω οικονομικών εγκλημάτων. «Το κλείσιμο των παράθυρων που επιτρέπουν το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, τη διαφθορά, τη φοροδιαφυγή, η επιβολή μπλόκου σε τραπεζίτες, λογιστές και δικηγόρους που διευκολύνουν το οικονομικό έγκλημα αποτελούν βήματα για τον μετασχηματισμό της παγκόσμιας οικονομίας προς το κοινό καλό», τονίζει ο υπεύθυνος της Γραμματείας της Επιτροπής Ιμπραήμ Μαγιακί.

Η έκθεση υποστηρίζει και καλεί τις κυβερνήσεις να υιοθετήσουν ενα παγκόσμιο ελάχιστο φόρο στα κέρδη των επιχειρήσεων, ειδικά στη φορολογία των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας, μέτρα βελτίωσης της διαφάνειας μέτρα ελέγχου του ιδιοκτησιακού καθεστώτος και των  δημόσιων δαπανών. Επισημαίνει ότι ένας ελάχιστος παγκόσμιος φόρος 20%-30% στα εταιρικά κέρδη θα περιορίσει τα κίνητρα μεταφοράς της κερδοφορίας των πολυεθνικών σε φορολογικούς παραδείσους και θα ελλατώσει τον φορολογικό ανταγωνισμό προς τα κάτω μεταξύ των χωρών για την προσέλκυση πολυεθνικών.

Μπορείται να διαβάσετε ολόκληρη την έκθεση εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια: