Σε ένα έργο του 1088 ο Shen Kuo (Κινέζος σοφός) έγραφε ότι μια κατολίσθηση αποκάλυψε μια κοιλότητα σε όχθη ποταμού στο σημερινό Yan’an της επαρχίας Shaanxi στη βόρεια Κίνα, όπου οι συνθήκες δεν είναι κατάλληλες για την ανάπτυξη μπαμπού. Αλλά στην κοιλότητα, ο Shen βρήκε φυτά μπαμπού που «είχαν γίνει πέτρα». Προβληματισμένος από αυτή την ανακάλυψη, ο Shen πρότεινε ότι, στην αρχαιότητα, το κλίμα στην περιοχή πρέπει να ήταν διαφορετικό.
(*) Από τον Οικονομικό Ταχυδρόμο
Αφού διαβάσετε το άρθρο, διαβάστε και παρακάτω
Ο Αριστοτέλης (384 π.Χ.–322 π.Χ.) έγραψε στη Μετεωρολογία του για το πώς η γη είχε τη δυνατότητα για φυσική αλλαγή, συμπεριλαμβανομένης της πεποίθησης ότι όλοι οι ποταμοί και οι θάλασσες κάποια στιγμή δεν υπήρχαν εκεί που ήταν και ήταν ξηρά. Ο Ξενοφάνης (570 π.Χ.–480 π.Χ.) έγραψε για το πώς τα θαλάσσια απολιθώματα της ενδοχώρας αποτελούσαν απόδειξη ότι οι μαζικές περιοδικές πλημμύρες είχαν αφανίσει την ανθρωπότητα πολλές φορές στο παρελθόν, αλλά ποτέ δεν έγραψε για σχηματισμό γης ή μετατόπιση ακτών. Ο Ντου Γιου (222–285) ένας Κινέζος αξιωματικός της δυναστείας Τζιν, πίστευε ότι η γη των λόφων θα ισοπεδωθεί τελικά σε κοιλάδες και οι κοιλάδες θα υψώνονταν σταδιακά για να σχηματίσουν λόφους. Ο Ταοϊστής αλχημιστής Ge Hong (284–364) περιέγραψε πώς η Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας θα μετατραπεί σε συμπαγή γη. Ο Πέρσης λόγιος Abū Rayhān al-Bīrūnī (973–1048) υπέθεσε ότι η Ινδία κάποτε καλυπτόταν από τον Ινδικό Ωκεανό, ενώ παρατηρούσε βραχώδεις σχηματισμούς στις εκβολές των ποταμών. Χρησιμοποιώντας στοιχεία απολιθωμένου μπαμπού εντός της ξηρής βορειοδυτικής κλιματικής ζώνης της Κίνας, ο Shen Kuo υπέθεσε ότι οι κλιματικές ζώνες μετατοπίστηκαν γεωγραφικά με την πάροδο του χρόνου.
Ήταν ο Shen Kuo που διατύπωσε μια υπόθεση σχετικά με τη διαδικασία σχηματισμού της γης (γεωμορφολογία) βασισμένη σε αρκετές παρατηρήσεις ως απόδειξη. Αυτό περιελάβανε την παρατήρησή του για απολιθωμένα κελύφη σε ένα γεωλογικό στρώμα ενός βουνού εκατοντάδες μίλια από τον ωκεανό. Συμπέρανε ότι η γη αναδιαμορφώθηκε και σχηματίστηκε από τη διάβρωση των βουνών, την ανύψωση και την εναπόθεση λάσπης, αφού παρατήρησε περίεργες φυσικές διαβρώσεις των βουνών Taihang και του όρους Yandang κοντά στο Wenzhou. Υπέθεσε ότι, με την πλημμύρα της λάσπης, η γη της ηπείρου πρέπει να είχε σχηματιστεί σε ένα τεράστιο χρονικό διάστημα.
Από το http://en.chinaculture.org |
Κατά την επίσκεψή του στα βουνά Taihang το 1074, ο Shen Kuo παρατήρησε στρώματα από δίθυρα κοχύλια και ωοειδείς βράχους σε ένα οριζόντιο άνοιγμα μέσα από έναν γκρεμό σαν μια μεγάλη ζώνη. Ο Σεν πρότεινε ότι ο γκρεμός ήταν κάποτε η τοποθεσία μιας αρχαίας ακτής που μέχρι την εποχή του είχε μετατοπιστεί εκατοντάδες μίλια ανατολικά. Έγραψε ότι την περίοδο της βασιλείας των Ζιπίνγκ (1064–1067) ένας άνδρας από τον Ζεζόου ανακάλυψε ένα αντικείμενο στον κήπο του που έμοιαζε με φίδι ή δράκο, και αφού το εξέτασε, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το νεκρό ζώο είχε προφανώς μετατραπεί σε «πέτρα». Ο δικαστής του Jincheng, Zheng Boshun, εξέτασε επίσης το πλάσμα, και σημείωσε τα ίδια σημάδια που μοιάζουν με ζυγαριά που φάνηκαν σε άλλα θαλάσσια ζώα. Ο Shen Kuo το παρομοίασε με άλλα "πέτρινα καβούρια" που βρέθηκαν στην Κίνα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου