Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2022

Στο μέλλον, οι παρακολουθήσεις της κοινωνικής συμπεριφοράς των ατόμων, θα κάνουν το Predator να ωχριά…

Του Β.Λύκου, Βιολόγου, MSc Διαχείρισης Παράκτιας Ζώνης, PhD Διαχείρισης Κινδύνου Βιολογικών Πόρων

Μια και μιλάμε αρκετά τελευταία για παρακολουθήσεις, η παρακολούθηση της προσωπικής ζωής μας από τις τράπεζες κάνει ένα ακόμη βήμα προς τα εμπρός, καθώς η καναδική πιστωτική ένωση Vancity εγκαινιάζει μια νέα τεχνολογία πιστωτικής κάρτας που θα αναφέρει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα των χρηστών. Στις 19 Οκτωβρίου, η Vancity ανακοίνωσε ότι θα είναι “το πρώτο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα στον Καναδά που θα προσφέρει στα ατομικά και επιχειρηματικά μέλη της έναν τρόπο να υπολογίζουν τις εκπομπές CO2 που προέρχονται από τις αγορές τους”. Αυτός ο μετρητής άνθρακα, ο οποίος συνδέεται με τις πιστωτικές κάρτες Visa, αναπτύχθηκε με την ecolytiq, μια από τις κορυφαίες ευρωπαϊκές εταιρείες τεχνολογίας για το κλίμα.
Όμως δεν είναι μόνο οι κάρτες Visa. Η Mastercard παρέχει ήδη μια κάρτα παρακολούθησης των εκπομπών CO2, η οποία αναπτύχθηκε με την τεχνολογία της σουηδικής εταιρείας Doconomy. Οι τεχνολογίες αυτών των καρτών θα παρέχουν επίσης “εκπαίδευση και ώθηση συμπεριφοράς”, ώστε οι χρήστες της κάρτας όχι μόνο να ενημερώνονται για τις εκπομπές CO2 της αγοραστικής τους δραστηριότητας, αλλά και να ενημερώνονται για τον τρόπο μείωσής τους.
Σύμφωνα με την ecolytiq, “ο χρηματοπιστωτικός κλάδος θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Η λύση μας Sustainability-as-a-Service επιτρέπει στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να προσφέρουν στους πελάτες τους περιβαλλοντικό αποτύπωμα, καθώς και εξατομικευμένη αντιστάθμιση επιπτώσεων και επενδύσεις ESG”.

Ακόμη ο Πρόεδρος του Alibaba Group, κινεζικής εταιρείας τεχνολογίας, ανακοίνωσε στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ το 2021 ότι η εταιρεία του αναπτύσσει έναν “ατομικό ανιχνευτή αποτυπώματος άνθρακα” που θα παρακολουθεί τη συμπεριφορά των ανθρώπων όσον αφορά “το πού ταξιδεύουν, πώς ταξιδεύουν, τι τρώνε, τι καταναλώνουν”.

Το πρόβλημα όμως, εδώ είναι ότι ενώ η τεχνολογία αυτή αναπτύχθηκε, φαινομενικά, για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, αρκετοί είναι αυτοί που ανησυχούν ότι αποτελεί ένα πρώτο βήμα προς την προσωπική κοινωνική βαθμολόγηση και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την παρακολούθηση άλλων τύπων συμπεριφοράς εκτός από τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Για παράδειγμα, οι εταιρείες πιστωτικών καρτών Visa, Mastercard και American Express ανακοίνωσαν τον Σεπτέμβριο ότι θα αρχίσουν να παρακολουθούν τις αγορές που πραγματοποιούνται σε καταστήματα πώλησης όπλων.

Και προκειμένου οι παραπάνω προσπάθειες να έχουν τα βέλτιστα αποτελέσματα φαίνεται ότι βαίνουμε όλο και περισσότερο προς άυλες συναλλαγές. Ήδη η κυβέρνηση Μπάιντεν προχωρά σε μια πρωτοβουλία για τη δημιουργία ενός ψηφιακού νομίσματος κεντρικής τράπεζας (CBDC), το οποίο θα μπορούσε τελικά να αντικαταστήσει το αμερικανικό δολάριο. Στη θέση των τραπεζικών καταθέσεων, ένα CBDC θα είναι ένα ψηφιακό νόμισμα που θα εκδίδεται απευθείας από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και το οποίο οι πολίτες ή οι τράπεζες θα κατέχουν σε ψηφιακά πορτοφόλια, παρόμοια με τα bitcoins. Αλλά σε αντίθεση με τα bitcoins, ένα CBDC θα ελέγχεται είτε από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ είτε από το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ.

Αλλά και η Κίνα έχει μπει σε αυτόν τον αγώνα δρόμου. Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας ήταν από τα πρώτα που εξέδωσαν ένα CBDC. Το 2020, εισήγαγε το e-CNY ή ψηφιακό γουάν. Μέχρι το τέλος του 2021, το ψηφιακό γουάν είχε 260 εκατομμύρια χρήστες, που αντιπροσώπευαν περίπου το ένα πέμπτο του πληθυσμού της Κίνας, σύμφωνα με τη Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας.

Και στα παραπάνω συνηγορούν και οι προτάσεις του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WED) που παρουσιάστηκαν τον Μάιο του 2020, από τον πρίγκιπα του Ηνωμένου Βασιλείου, Κάρολο και τον διευθυντή του WEF, Klaus Schwab. Σύμφωνα με τις οποίες θα πρέπει να προσαρμοστούμε στην νέα, «μετά Covid-19», τρέχουσα πραγματικότητα (όποιος δεν προσαρμόζεται;), κατευθύνοντας την αγορά σε πιο δίκαια αποτελέσματα και να ξεκινήσουμε μια τέταρτη βιομηχανική επανάσταση, δημιουργώντας ψηφιακή οικονομική και δημόσια - κοινωνική υποδομή με απώτατο στόχο την πλήρη εφαρμογή των ψηφιακών – άυλων – ανέπαφων συναλλαγών.

Υποδομές, που θα βασίζονται στο Starlink του Elon Mask τους 40.000 δορυφόρους του, που θα δίνουν πρόσβαση και στο πιο απομακρυσμένο σημείο του πλανήτη ανοίγοντας το δρόμο για τη δημιουργία έξυπνων πόλεων, μεταφορών, σπιτιών…Στην Τεχνητή Νοημοσύνη και τη Νανοτεχνολογία (superhuman cognition) me εμφυτεύσιμες διεπαφές εγκεφάλου-μηχανής και την εξάλειψη πολλών επαγγελμάτων.Στη δημιουργία του ψηφιακού πορτοφολιού που θα είναι προσβάσιμο μέσω εφαρμογής, χωρίς να χρειάζεται η ύπαρξη τραπεζικού λογαριασμού. Στην ανάπτυξη συστήματος «σχεδίου κατασκευής συστήματος κοινωνικής εκτίμησης/ βαθμολόγησης» (social credit system), που θα συλλέγει τα ηλεκτρονικά δεδομένα των πολιτών.

Το τελευταίο έχει προταθεί στην Κίνα από το 2014 και ήδη εφαρμόζεται για την αξιολόγηση κάθε πολίτη σε επιμέρους τομείς της ζωής του, της καθημερινότητάς του, με απώτερο σκοπό την αξιολόγηση της συμμόρφωσής του με το καθεστώς. Σημειώνεται εδώ ότι ήδη οκτώ ιδιωτικές εταιρείες, αδειοδοτημένες από την Κυβέρνηση ψάχνουν να βρουν συστήματα και αλγόριθμους για τα αποτελέσματα της κοινωνικής πίστωσης. Έτσι, το σύστημα «κοινωνικής πιστοληπτικής ικανότητας» της Κίνας, θα αποδίδει ένα συνεχώς ανανεωμένο σκορ σε κάθε άτομο με βάση τις παρατηρούμενες συμπεριφορές, προκειμένου να ελέγχει τη συμπεριφορά του, δίνοντας στο κράτος την δυνατότητα να επιβάλει τιμωρίες και να δίνει ανταμοιβές, είναι γεγονός…

Όλες οι παραπάνω «επισυνδέσεις» υποτίθεται ότι θα γίνονται για το καλό μας. Προκειμένου σε μια παγκοσμιοποιημένη κοινωνία, να δουλεύουμε λιγότερο χωρίς μόλυνση του περιβάλλοντος, πείνα, φτώχεια, ασθένειες, με απεριόριστη πρόσβαση στα αγαθά της τεχνολογίας για όλους τους ανθρώπους (απεριόριστο wifi έταζαν κάποιοι), όπου όλοι θα είμαστε υπεράνθρωποι, που δεν θα αρρωσταίνουμε και θα έχουμε τεράστιο γνωστικό πεδίο.

Όμως αυτός ο τέλειος ουτοπικός κόσμος - για κάποιους σοσιαλιστικός - μπορεί να εξασφαλιστεί από κάποιες μη αιρετές, φιλάνθρωπες οικονομικές ελίτ και τον πρίγκιπα Κάρολο, που σκέφτονται για τις κοινωνίες χωρίς τις κοινωνίες; Και τότε τί νόημα θα έχουν έννοιες όπως δημοκρατία, λαϊκή συμμετοχή, αυτοπροαίρετο, εκούσιο και αυτόνομο της απόφασης του κάθε ατόμου ακόμη κι αν παίρνει πολλά likes στα social media;
Από παρέμβασή στις 2/12/22 στο www.984radio.gr (εκπομπή Γ.Σαχίνη)

Δεν υπάρχουν σχόλια: