Στα μισά του δρόμου για την προθεσμία υλοποίησης της Ατζέντας 2030, η Έκθεση Προόδου των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης, δείχνει ότι αφήνουμε περισσότερο από το μισό κόσμο πίσω. Η πρόοδος σε περισσότερο από το 50% των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης είναι αδύναμη και ανεπαρκής- στο 30% έχει σταματήσει ή έχει αντιστραφεί. Σε αυτά περιλαμβάνονται βασικοί στόχοι για τη φτώχεια, την πείνα και το κλίμα. Αν δε δράσουμε τώρα, η Ατζέντα 2030 μπορεί να γίνει ένας επιτάφιος για έναν κόσμο που θα μπορούσε να είχε υπάρξει.
|
Απο το Bloomberg |
Η πανδημία COVID-19 και η τριπλή κρίση της κλιματικής αλλαγής, της απώλειας της βιοποικιλότητας και της ρύπανσης έχουν καταστροφικές και διαρκείς επιπτώσεις. Κάτι που έχει ενισχυθεί από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η οποία έχει οδηγήσει σε αύξηση των τιμών των τροφίμων και της ενέργειας και του κόστους πρόσβασης στη χρηματοδότηση, δημιουργώντας μια παγκόσμια κρίση κόστους ζωής που επηρεάζει δισεκατομμύρια ανθρώπους.
Οι αναπτυσσόμενες χώρες σηκώνουν το κύριο βάρος της συλλογικής μας αποτυχίας να επενδύσουμε στους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης. Πολλές αντιμετωπίζουν τεράστιο χρηματοδοτικό κενό και είναι θαμμένες κάτω από ένα βουνό χρέους. Μία στις τρεις χώρες βρίσκεται σε υψηλό κίνδυνο να μην μπορούν να εξυπηρετήσουν το χρέος τους.
Οι ανεπτυγμένες χώρες υιοθέτησαν επεκτατικές δημοσιονομικές και νομισματικές πολιτικές κατά τη διάρκεια της πανδημίας και επέστρεψαν σε μεγάλο βαθμό στην προ της πανδημίας πορεία ανάπτυξης. Όμως οι αναπτυσσόμενες χώρες δε μπόρεσαν να πράξουν το ίδιο, εν μέρει λόγω του κινδύνου κατάρρευσης των νομισμάτων τους. Οι ροές Επίσημης Αναπτυξιακής Βοήθειας είναι πολύ χαμηλότερες από τη μακροχρόνια δέσμευση του 0,7% του Ακαθάριστου Εθνικού Εισοδήματος. Και οι χρηματοπιστωτικές αγορές χρεώνουν συστηματικά τις αναπτυσσόμενες χώρες επιτόκια έως και οκτώ φορές υψηλότερα από τις ανεπτυγμένες χώρες.
Η χρηματοδότηση για το κλίμα είναι επίσης πολύ χαμηλότερη από τις δεσμεύσεις και οι ανεπτυγμένες χώρες δεν έχουν παραδώσει τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια που είχαν υποσχεθεί ετησίως από το 2020. Στο μεταξύ, οι ευάλωτες χώρες μεσαίου εισοδήματος αρνούνται την ελάφρυνση του χρέους και τη χρηματοδότηση με ευνοϊκούς όρους, και το Κοινό Πλαίσιο της G20 για την Αντιμετώπιση του Χρέους, απλώς δεν λειτουργεί.
Οι Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης είναι ο παγκοσμίως συμφωνημένος οδικός χάρτης για τη γεφύρωση των οικονομικών και γεωπολιτικών διαφορών, την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και την ανοικοδόμηση της αλληλεγγύης. Η αποτυχία προόδου σημαίνει ότι οι ανισότητες θα συνεχίσουν να βαθαίνουν, αυξάνοντας τον κίνδυνο ενός κατακερματισμένου κόσμου δύο ταχυτήτων. Καμία χώρα δεν έχει την πολυτέλεια να δει την Ατζέντα 2030 να αποτυγχάνει.
Η παρούσα έκθεση κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, ζητώντας ένα Σχέδιο Διάσωσης για τους Ανθρώπους και τον Πλανήτη. Ελπίζω ότι η Σύνοδος Κορυφής για τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης, το Σεπτέμβριο, θα συμφωνήσει να υποστηρίξει αυτό το Σχέδιο Διάσωσης, βασιζόμενοι σε μια παγκόσμια συμμαχία δράσης και επιτάχυνσης των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης, από όλους εμπλεκόμενους φορείς.
Πρώτα απ' όλα, η διεθνής κοινότητα πρέπει να προχωρήσει στα προτεινόμενο Κίνητρο για τους ΣΒΑ, για την κλιμάκωση της προσιτής μακροπρόθεσμης χρηματοδότησης για όλες τους χώρες σε ανάγκη.
Το Κίνητρο για τους ΣΒΑ περιλαμβάνει τρεις τομείς δράσης: μαζική αύξηση της χρηματοδότησης για την ανάπτυξη, η οποία θα καταστεί δυνατή με μετασχηματισμό του επιχειρηματικού μοντέλου των Πολυμερών Αναπτυξιακών Τραπεζών· μια νέα πρωτοβουλία για το χρέος, στο πλαίσιο της οποίας το βραχυπρόθεσμο χρέος θα μπορούσε να ανταλλαγεί με πιο μακροπρόθεσμα μέσα σε χαμηλότερα επιτόκια· και την επέκταση της χρηματοδότησης έκτακτης ανάγκης σε όλες τις χώρες σε ανάγκη. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με τους ισχύοντες κανόνες και θα επιτρέψει τις άμεσες επενδύσεις στις βασικές υπηρεσίες, την καθαρή ενέργεια και την ψηφιακή μετάβαση.
Αλλά για να αντιμετωπίσουμε τα βαθύτερα αίτια αυτής της δεινής κατάστασης, χρειαζόμαστε βαθιά μεταρρύθμιση της ξεπερασμένης, δυσλειτουργικής και άδικης διεθνούς χρηματοπιστωτικής μας αρχιτεκτονικής. Χρειαζόμαστε επειγόντως χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που να είναι κατάλληλα για το σκοπό τους, που να διασφαλίζουν ότι τα οφέλη της παγκοσμιοποίησης εισρέουν σε όλους και που εκπληρώνουν την εντολή τους παρέχοντας ένα δίχτυ ασφαλείας για όλες τις χώρες σε δύσκολους καιρούς.
Εν ολίγοις, χρειαζόμαστε μια νέα στιγμή Bretton Woods. Οι αναπτυσσόμενες χώρες πρέπει να έχουν ανάλογη φωνή και εκπροσώπηση στους θεσμούς και τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι οικονομικές και χρηματοπιστωτικές αποφάσεις θα πρέπει να δίνουν προτεραιότητα στην ευημερία των ανθρώπων και του πλανήτη. Οι κυβερνήσεις και ο ιδιωτικός τομέας θα πρέπει να επανα-προσανατολίσουν τις οικονομίες τους προς την κατεύθυνση των χαμηλών εκπομπών άνθρακα, των ανθεκτικών μοτίβων ανάπτυξης.
Η παρούσα έκθεση ζητεί φιλόδοξα εθνικά κριτήρια αναφοράς για την εξάλειψη της φτώχειας και τη μείωση των ανισοτήτων, εστιάζοντας σε βασικούς τομείς: επέκταση της κοινωνικής προστασίας και αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας, αντιμετώπιση της κρίσης στην εκπαίδευση, αντιμετώπιση της ανισότητας των φύλων και βελτίωση της ψηφιακής ενσωμάτωσης. Οι αλλαγές αυτές πρέπει να υποστηριχθούν από ενισχυμένους εθνικούς θεσμούς, μεγαλύτερη λογοδοσία, αποτελεσματικά ρυθμιστικά πλαίσια και ισχυρότερη ψηφιακή υποδομή και χωρητικότητα δεδομένων.
Όλα αυτά απαιτούν ενισχυμένη πολυμερή συνεργασία και υποστήριξη για το αναπτυξιακό σύστημα των Ηνωμένων Εθνών. Κυρίως, απαιτεί φιλόδοξη, αποφασιστική, δεσμευτική δράση στη Σύνοδο Κορυφής για τους ΣΒΑ τον Σεπτέμβριο και τη Σύνοδο Κορυφής για το Μέλλον τον επόμενο χρόνο. Βρισκόμαστε σε μια στιγμή αλήθειας και απολογισμού. Αλλά μαζί, μπορούμε να το κάνουμε αυτό μια στιγμή ελπίδας. Προτρέπω όλα τα κράτη μέλη να κάνουν το 2023 τη στιγμή στην οποία θα ξεκινήσει η πρόοδος για τους ΣΒΑ, για να δημιουργήσουμε ένα μέλλον ειρήνης και ευημερίας για όλους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου