(*) Του Βαγγέλη Αποστόλου
Όλοι εμείς που εναντιωθήκαμε στο πρόγραμμα «Καλλικράτης», παρότι διεκδικούσαμε επί πολλά χρόνια το θεσμό της αιρετής περιφερειακής αυτοδιοίκησης, το κάναμε γιατί προβλέψαμε , εκτός των άλλων κακών που θα ερχόταν στο χώρο και το κομφούζιο με το καπέλωμα των αιρετών Περιφερειαρχών -μικρών πρωθυπουργών κατά τη κυβέρνηση- από τους διορισμένους Γενικούς Γραμματείς των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων.
Είναι χαρακτηριστικά όσα συνέβησαν στη Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας με την έναρξη λειτουργίας του θεσμού : «Ο Περιφερειάρχης Κλέαρχος Περγαντάς στην με αρ. πρωτ. 126/27-01-2011 επιστολή του προς τη Γενική Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας κ. Γερακούδη Πόπη γράφει μεταξύ άλλων και τα εξής: «σας ενημερώνω ότι τόσο όσον αφορά στη διαχείρηση του ΕΣΠΑ αλλά και στη διαχείρηση θεμάτων υπηρεσιών οι οποίες εντός πέντε μηνών θα περιέλθουν σε μένα» (!!!) « θα ασκήσω απολύτως τα καθήκοντα που απορρέουν από τη θέση μου ως αιρετού.»
Η επιστολή αυτή μπορούσε να είχε υπογραφεί από όλους τους Περιφερειάρχες, αφού είναι σίγουρο ότι η πλειοψηφία των Γενικών Γραμματέων των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων έπραξαν με την ανάληψη των καθηκόντων τους τα ανάλογα. Μάλιστα μερικοί, όπως η κ. Γερακούδη δεν αρκέστηκαν μόνο στο ρόλο του Διαχειριστή του ΕΣΠΑ , όπως επιθυμεί η κεντρική εξουσία που τους διόρισε στη συγκεκριμένη θέση, αλλά επεκτάθηκαν και σε θέματα που αποτελούν σύμφωνα με το «Καλλικράτη» αρμοδιότητες της αιρετής Περιφέρειας. Αξιοσημείωτη εξαίρεση αποτελεί η στάση του Γενικού Γραμματέα Κρήτης Θανάση Καρούντζου ,ο οποίος με την ανάληψη των καθηκόντων του μεταβίβασε μεγάλο μέρος των αρμοδιοτήτων της μεταβατικής περιόδου στον αιρετό Περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη. Δεν πρέπει όμως να διαφεύγει και της προσοχής μας ότι ο δεύτερος μέχρι χθες ασκούσε κυβερνητικά καθήκοντα.
Αλήθεια ποια σκοπιμότητα εξυπηρετεί η άσκηση τη μεταβατική περίοδο μερικών αρμοδιοτήτων της αιρετής Περιφέρειας από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις ,όπως οι επιλογές Διευθυντών και Προϊσταμένων υπηρεσιών, όταν μάλιστα και απαραίτητες δεν ήταν και επιλογής του δικού τους διορισμένου περιφερειάρχη ήταν οι προηγούμενοι;
Φαίνεται ότι όλα στοχεύουν σ΄ ένα σαφές μήνυμα προς τους νέους Περιφερειάρχες : « Οι διορισμένοι εντολοδόχοι της κεντρικής εξουσίας θα αποφασίζουν για όλα τα ζωτικά θέματα της Περιφέρειάς σας».
Για να ισορροπήσει τα πράγματα και να μη δημιουργηθεί αρνητική εικόνα σ΄ ένα θεσμό που επικοινωνιακά έχει επενδύσει πολλά η Κυβέρνηση, ο Υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης κ. Χρυσοχοϊδης συγκάλεσε στις 25/01/2011,στην Αθήνα ,σύσκεψη των αιρετών Περιφερειαρχών με τους διορισμένους Γενικούς με αντικείμενο το περιφερειακό αναπτυξιακό σχεδιασμό και την υλοποίηση του ΕΣΠΑ.Κι΄ όπως ήταν αναμενόμενο ο Υπουργός επεχείρησε να ισορροπήσει τα πράγματα και να διασκεδάσει τις εντυπώσεις λέγοντας « ότι η διαχείρηση του ΕΣΠΑ θα πρέπει να γίνεται από κοινού με τους εκλεγμένους Περιφερειάρχες με τη σύμφωνη γνώμη τους και όπου υπάρχει διαφωνία να υπερισχύει η γνώμη των αιρετών».
Πρόκειται για μια τοποθέτηση- κοροϊδία, αφού η συγκεκριμένη αρμοδιότητα δεν μεταφέρεται στη Περιφέρεια , παραμένει στη δικαιοδοσία της κεντρικής εξουσίας και των περιφερειακών της οργάνων. Απλά οι αιρετοί θα εκφράζουν την άποψή τους και όπου υπάρχει διαφωνία θα αποφασίζουν οι διορισμένοι διαχειριστές.
Βέβαια η κυβέρνηση ,έχοντας αριστεύσει στην επικοινωνιακή τακτική θα συνεχίσει και σε επίπεδο Περιφέρειας τις ισορροπιστικές επαφές, οργανώνοντας μάλιστα και στημένες διαβουλεύσεις. Η πρώτη έγινε το Σάββατο 05/02/2011 με τη παρουσία του Υπουργού Περιφερειακής Ανάπτυξης κ. Χρυσοχοϊδη , πλαισιωμένου βεβαίως από τους ¨συγκρουσθέντες¨ κ. Περγαντά και κ. Γερακούδη.
Ρίχνουν απλώς στάχτη στα μάτια και δικαιώνουν όλους εμάς που προβλέψαμε ότι οι Γενικές Διοικήσεις θα λειτουργούν ως το μακρύ χέρι της κεντρικής εξουσίας.
Γι΄ αυτό οφείλουν οι αιρετοί Περιφερειάρχες να θυμίζουν συνεχώς και με πολλούς τρόπους στους κομισάριους Γενικούς ότι είναι απλά διορισμένοι.
Αειφόρος ανάπτυξη σημαίνει ότι οι ανάγκες της παρούσας γενιάς καλύπτονται χωρίς να υποθηκεύεται η ικανότητα των επόμενων γενεών να καλύψουν τις δικές τους ανάγκες. Αποσκοπεί στη διασφάλιση της ικανότητας της γης να ευνοεί όλες της μορφές ζωής και βασίζεται στις αρχές της δημοκρατίας, της ισότητας των φύλων, της αλληλεγγύης, του κράτους δικαίου και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μεταξύ άλλων της ελευθερίας και της ισότητας ευκαιριών για όλους.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου