Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2019

Ανακοίνωση ΟΛΝΕ ΑΕ σχετικά με την επένδυση του Ομίλου Βιοχάλκο στο Λιμένα Χαλκίδας

Σχετικά με τα όσα ανεύθυνα ακούγονται για την Παραχώρηση της παράπλευρης αδρανούς Προβλήτας Θ΄ στο Λιμάνι των πρώην Τσιμέντων Χαλκίδας και προκειμένου να γίνουν γνωστές οι πραγματικές διαστάσεις του θέματος διευκρινίζονται τα ακόλουθα:


Πρόκειται για Παραχώρηση με έργο κατασκευής και υποδομών ύψους 5 εκατομμυρίων ευρώ περίπου από τον Όμιλο Βιοχάλκο.
Η εν λόγω παραχώρηση θα συμβάλει στην ενίσχυση της εθνικής και τοπικής οικονομίας αλλά και στην εξασφάλιση εσόδων στον Οργανισμό. 


Λαμβάνοντας υπόψη ότι έχουν προηγηθεί συσκέψεις και σχετική αλληλογραφία από τον Μάρτιο του έτους 2019 με το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, εγκρίναμε ως Διοικητικό Συμβούλιο ομόφωνα σε σύνολο 8 ενεργών μελών με 1 απόντα, απόφαση με την οποία παραχωρούμε δικαίωμα απλής χρήσης στην Ελληνική εταιρεία ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ ΑΕ του ομίλου ΒΙΟΧΑΛΚΟ, ώστε να ξεκινήσουν οι σχετικές μετρήσεις για να ετοιμαστεί ο Τεχνικός φάκελος του Έργου. Για όσο διάστημα θα διαρκέσει αυτό το δικαίωμα απλής χρήσης το ετήσιο αντάλλαγμα παραχώρησης ορίστηκε στις 30.000 ευρώ ετησίως. Όταν ολοκληρωθεί ο Τεχνικός φάκελος που ενδεχομένως μπορεί να διαρκέσει από 1 έως 3 έτη ανάλογα με την ύπαρξη επίκαιρων περιβαλλοντικών αδειών,  η Εταιρεία θα υποβάλλει αίτημα για να της δοθεί το δικαίωμα εκτέλεσης του Έργου.
Εφόσον αξιολογηθεί θετικά το δεύτερο αίτημα από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΛΝΕ και εφόσον ληφθούν όλες οι αδειοδοτήσεις που χρειάζονται για το Έργο, θα εκδοθεί νέα Απόφαση Διοικητικού Συμβουλίου στα πλαίσια του άρθρου 38 του Ν. 4607/2019. Σε αυτή την Απόφαση του Δ.Σ. θα καθοριστούν και οι οριστικοί οικονομικοί όροι και ανταλλάγματα της τελικής Σύμβασης Παραχώρησης.


Το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού θεώρησε αναγκαία την αξιοποίηση και εκμετάλλευση ενός αδρανούς περιουσιακού του στοιχείου όπως η συγκεκριμένη προβλήτα, που παρέμενε ανεκμετάλλευτη την τελευταία 10ετία με αποτέλεσμα όχι μόνο να απαξιώνεται, να υποβαθμίζεται και να καταστρέφεται στοιχείο της περιουσίας του Οργανισμού αλλά ταυτοχρόνως να χάνονται σημαντικά έσοδα στις παρελθούσες οικονομικές του χρήσεις.
Επίσης το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΛΝΕ έλαβε υπόψη του την στρατηγική σημασία του Ομίλου Βιοχάλκο στην Ελληνική Οικονομία και Βιομηχανία. Το γεγονός ότι η Εταιρεία με την εν λόγω επένδυση, θα ενισχυθεί με επιπλέον πρώτη ύλη κατεργασίας ώστε να αυξήσει το βαθμό της παραγωγικής της δυναμικότητας με συνέπεια την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας για την περιοχή, κατατάσσει την επένδυση για την τοπική οικονομία κρίσιμα σημαντική. Επιπλέον θα υπάρξουν από το νέο λιμάνι αύξηση των εσόδων υπέρ του Δημοσίου, αύξηση του μεταφορικού έργου για τους ντόπιους μεταφορείς και αύξηση εσόδων από διακινούμενο και εκφορτωμένο φορτίο στον Οργανισμό Λιμένος.


Τέλος θεωρούμε γεγονός μεγάλης σπουδαιότητας, την καλύτερη εξυπηρέτηση του μεγαλύτερου πελάτη του Λιμένα Χαλκίδας που μακράν είναι ο Όμιλος Βιοχάλκο και προσθέτως την ανάδειξη της στρατηγικής σημασίας του υπάρχοντος Λιμένος του ΟΛΝΕ ΑΕ έμπροσθεν του παλιού Τσιμεντάδικου.

ΕΕ: Οι χώρες που εμποδίζουν την αποκάλυψη της φοροαποφυγής πολυεθνικών

Πηγή: www.efsyn.gr
Δώδεκα χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανάμεσά τους η Ιρλανδία και η Κύπρος, μπλόκαραν τροπολογία που θα ανάγκαζε τις πολυεθνικές εταιρείες να αποκαλύψουν πόσο κέρδη έχουν και πόσο μικρούς φόρους πληρώνουν σε καθεμία από τις 28 χώρες της Ένωσης.
Η προτεινόμενη τροπολογία σχεδιάστηκε για να ρίξει περισσότερο φως στο πώς οι μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου, όπως η Apple, η Facebook και η Google, αποφεύγουν να πληρώσουν περίπου 500 δισ. το χρόνο σε φόρους, μεταφέροντας τα κέρδη τους από χώρες με υψηλή φορολογία όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία και η Γερμανία σε πιο… φιλικά κράτη όπως η Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο και η Μάλτα.
Η Ιρλανδία είναι από τις χώρες που ωφελούνται από τους συγκεκριμένους κανόνες, καθώς η χώρα έχει εταιρικά γραφεία που μαζεύουν εισόδημα και κέρδη από πολλές πολυεθνικές εταιρείες που επιχειρούν σε όλη την Ε.Ε.. Η Ιρλανδία επιτρέπει σε μεγάλες εταιρείες να πληρώνουν φόρο 6.25%, εξαιρετικά χαμηλό σε σύγκριση με το 19% της Βρετανίας.
Η απόφαση της Ιρλανδίας να καταψηφίσει την συγκεκριμένη ντιρεκτίβα, ήρθε τη στιγμή που οι φορολογικές υπηρεσίες της χώρας προειδοποίησαν ότι η οικονομία της χώρας θα καταρρεύσει εάν υπάρξει παγκόσμιο «κυνήγι» της φοροαποφυγής.
Άλλες χώρες που έχουν πολύ φιλική φορολογική πολιτική, όπως οι Κύπρος, Μάλτα, Λουξεμβούργο, Λετονία, Σλοβενία, Εσθονία, Αυστρία, Τσεχία, Ουγγαρία και Κροατία, καταψήφισαν επίσης το νομοσχέδιο.  Περισσότερα εδω

O Will Durant για τον πολιτισμό


Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2019

World migration report 2020


Ο Κ.Αξελός για τη φιλοσοσφία, τη Δημοκρατία και τη πλανητική σκέψη


Η εποχή μας έχει πέσει χαμηλά και η φιλοσοφία ζει το τέλος της. Μετά από αυτήν υπάρχει χώρος για μια ανοιχτή ποιητική σκέψη.



Πέρα από την ποίηση του ανθρώπου με τη λυρική έννοια, υπάρχει η ποιητικότητα του κόσμου που είναι πιο δυνατή. Και η ανθρώπινη ποίηση είναι ένα ανταύγασμά της. Με ενδιαφέρει η ποίηση που ξεφεύγει από όλα τα όρια και φτάνει σε ένα ύπατο σημείο όπου συντρίβεται, συντρίβοντας και τον ποιητή της.

Σήμερα η φιλοσοφία δεν μπορεί να υπηρετήσει τίποτα και κανέναν. Σήμερα, μόνο ως πλανητική σκέψη μπορεί να τα θέσει όλα υπό ερώτηση και να δώσει αινιγματικές απαντήσεις.

Η Δημοκρατία μένει ουτοπική, δηλαδή δεν έχει πουθενά τόπο να πραγματοποιηθεί. Το ίδιο της το νόημα μας ξεφεύγει.

Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2019

Ο Κ.Αξελός για τη σύγχρονη κοινωνία και τον αυριανό κόσμο

Ο αυριανός κόσμος, ο βιομηχανικός, μαζικός, μηδενιστικός, ηλεκτρονικός και τεχνικοποιημένος πολιτισμός, θα τεχνικοποιήσει ακόμη και τη φαντασία. Υπάρχει ένα πέρα από την τεχνική; Και από ποιον κυριαρχείται η τεχνική; Δεν μπορώ να απαντήσω.




Έχουμε αναγκαία εξάρτηση από τους άλλους ανθρώπους. Η εξάρτηση πάλι δημιουργεί τα κενά της. Εξάρτηση και μη εξάρτηση έχουν το αναγκαίο στοιχείο που είναι και θετικό και αρνητικό.

Οι ιδεολογίες γενικευμένες πεθαίνουν. Μετά από αυτές, μια μέση απατηλή νοοτροπία θα κυριαρχήσει για πολύ με στοιχεία από όλα. Λίγο φιλελεύθερα, λίγο σοσιαλιστικά, λίγο χριστιανικά, λίγο εβραϊκά, λίγο προλεταριακά, λίγο αστικά, λίγο από τις φιλοσοφίες, αλλά είναι πάντα ένα μπέρδεμα, χωρίς αυτό να είναι σκέψη. Κάνει τους ανθρώπους να νομίζουν ότι σκέπτονται.

Η πίστη είναι υπόθεση θρησκευτική. Με την ποίηση και τη σκέψη ο άνθρωπος μπορεί να ανοιχτεί στη φύση, στην τεχνική και στο περιπλανώμενο παιχνίδι επάνω σε έναν ληξιπρόθεσμο πλανήτη.

Όλα τα παραπάνω είναι του Αξελού
Διαβάστε παρακάτω τι λέει και ενας καλλιτέχνης (Κ.Μαραβέγιας):
"Νομίζω ότι έχει προκύψει μία σύγχυση, γεμάτη αντιθέσεις και αντιφάσεις που μπορεί να είναι και δημιουργική αλλά και αποπροσανατολιστική. Ξέρεις, αισιοδοξώ πως καμιά φορά μπορεί αυτό να οδηγήσει  σε ένα μοντέλο πιο κοινωνικό, πιο οικουμενικό και δεν είναι κατ’ ανάγκη η παραδοσιακή αριστερά ή το παραδοσιακό κέντρο ή η παραδοσιακή δεξιά. Μπορεί να υπάρξει κάτι, μέσα σε όλη αυτή τη γενικότερη ιδεολογική σύγχυση, που να είναι ανθρωποκεντρικό και να υπερβαίνει τις έννοιες αυτές όπως τις ξέραμε".

Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2019

Αυξάνονται αντί να μειώνονται τα αέρια του θερμοκηπίου

Πηγή: www.efsyn.gr
Τα αέρια που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου (GES) κατέγραψαν νέα ρεκόρ συγκέντρωσης το 2018 και «καμία ένδειξη επιβράδυνσης δεν είναι ορατή», προειδοποιεί ο ΟΗΕ με την ευκαιρία της δημοσίευσης της ετήσιας έκθεσης του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετεωρολογίας για την συγκέντρωση των GES.
Το σήμα συναγερμού αυτό ενεργοποιείται λίγες ημέρες πριν από την ετήσια διάσκεψη του ΟΗΕ για την καταπολέμηση της κλιματική αλλαγής, την COP25, η οποία διεξάγεται στην Μαδρίτη από τις 2 έως τις 13 Δεκεμβρίου.
«Δεν υπάρχει καμία ένδειξη επιβράδυνσης και ακόμη περισσότερο μείωσης της συγκέντρωσης των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα, παρά τις ανειλημμένες βάσει της Συμφωνίας του Παρισιού για το Κλίμα δεσμεύσεις», προειδοποιεί ο γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετεωρολογίας Πέτερι Τάαλας.

Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2019

Για τις πιθανότητες εξαφάνισης του ανθρώπινου είδους

Πηγή: www.huffingtonpost.gr

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, με επικεφαλής τον ’Αντριου Σνάιντερ-Μπιτλ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “Scientific Reports” (ανήκει στην «οικογένεια» του “Narure”), επισημαίνουν ότι «από όλα τα είδη που έχουν υπάρξει (στη Γη), πάνω από το 99% έχουν σήμερα εξαφανιστεί». Τονίζουν ότι «αν και η ανθρώπινη δραστηριότητα έχει αυξήσει δραματικά τους ρυθμούς εξαφάνισης πολλών ειδών, οι εξαφανίσεις των ειδών ήσαν τακτικό φαινόμενο πολύ πριν εμφανιστεί η ανθρωπότητα»....

Η συχνότητα των φυσικών κινδύνων για μαζική εξαφάνιση των ανθρώπων, σύμφωνα με τη μελέτη, είναι περίπου ο εξής: πτώση αστεροειδούς διαμέτρου άνω του ενός χιλιομέτρου κάθε 500.000 χρόνια κατά μέσο όρο, πτώση αστεροειδούς διαμέτρου άνω των πέντε χιλιομέτρων κάθε έξι εκατομμύρια χρόνια, έκρηξη υπερ-ηφαιστείου κάθε 1,1 εκατομμύριο χρόνια, έκρηξη άστρου σούπερ-νόβα κοντά στη Γη κάθε 100 εκατομμύρια χρόνια και έκρηξη ακτίνων γάμα με στόχο τη Γη κάθε 170 εκατομμύρια χρόνια....

Μέχρι τώρα, κατά τα τελευταία 541 εκατομμύρια χρόνια έχουν υπάρξει στον πλανήτη μας πέντε μεγάλες μαζικές εξαφανίσεις ειδών και άλλες 13 μικρότερες, σύμφωνα με το «αρχείο» των απολιθωμάτων. Αρκετοί επιστήμονες θεωρούν ότι ήδη βρισκόμαστε στο μέσον μιας έκτης εξαφάνισης, εν πολλοίς ανθρωπογενούς.
Οι μικρότερες φυσικές καταστροφές είναι συχνότερες, αλλά έχουν επίσης μικρότερη πιθανότητα να προκαλέσουν μαζική εξαφάνιση των ανθρώπων. Από την άλλη, υπό επιστημονική συζήτηση βρίσκεται το κατά πόσο ο πραγματικός υπαρξιακός κίνδυνος για την ανθρωπότητα προέρχεται από τις ίδιες τις πράξεις και παραλείψεις της (πόλεμοι, καταστροφή περιβάλλοντος, διαφυγή επικίνδυνων ιών κ.α.). Μερικοί υποστηρίζουν ότι κατά κύριο λόγο ο κίνδυνος για εξαφάνιση της ανθρωπότητας είναι ανθρωπογενής και όχι φυσικός.
Σύμφωνα και με τους ερευνητές, «η επιβίωση του Homo sapiens εδώ και τουλάχιστον 200.000 χρόνια δεν μπορεί να αποκλείσει την πιθανότητα πολύ υψηλότερων πιθανοτήτων εξαφάνισης στο μέλλον από σύγχρονες αιτίες όπως τα πυρηνικά όπλα ή η ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή»....

Οι ερευνητές συμφωνούν ότι οι ανθρωπογενείς κίνδυνοι εξαφάνισης της ανθρωπότητας γενικά είναι μεγαλύτεροι από τους φυσικούς. Και αυτό θα είναι ακόμη πιο ορατό στο μέλλον, καθώς αναδύονται οι νέες υπαρξιακές απειλές της βιοτεχνολογίας και της τεχνητής νοημοσύνης. Σύμφωνα με τη μελέτη πάντως, «παρά τη χαμηλή πιθανότητα εξαφάνισης των ανθρώπων από φυσικές αιτίες, θα ήταν συνετό να μειώσουμε αυτούς τους κινδύνους» για χάρη των μελλοντικών γενεών. Αυτό αφορά ιδιαίτερα τους κινδύνους από έναν αστεροειδή και ήδη οι διαστημικές υπηρεσίες σε όλο τον κόσμο εντείνουν τα σχέδια τους για έγκαιρη ανίχνευση, προειδοποίηση και αποτροπή ενός τέτοιου απευκταίου συμβάντος.                Περισσότερα εδώ