Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2019

ΕΕ: Οι χώρες που εμποδίζουν την αποκάλυψη της φοροαποφυγής πολυεθνικών

Πηγή: www.efsyn.gr
Δώδεκα χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανάμεσά τους η Ιρλανδία και η Κύπρος, μπλόκαραν τροπολογία που θα ανάγκαζε τις πολυεθνικές εταιρείες να αποκαλύψουν πόσο κέρδη έχουν και πόσο μικρούς φόρους πληρώνουν σε καθεμία από τις 28 χώρες της Ένωσης.
Η προτεινόμενη τροπολογία σχεδιάστηκε για να ρίξει περισσότερο φως στο πώς οι μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου, όπως η Apple, η Facebook και η Google, αποφεύγουν να πληρώσουν περίπου 500 δισ. το χρόνο σε φόρους, μεταφέροντας τα κέρδη τους από χώρες με υψηλή φορολογία όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία και η Γερμανία σε πιο… φιλικά κράτη όπως η Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο και η Μάλτα.
Η Ιρλανδία είναι από τις χώρες που ωφελούνται από τους συγκεκριμένους κανόνες, καθώς η χώρα έχει εταιρικά γραφεία που μαζεύουν εισόδημα και κέρδη από πολλές πολυεθνικές εταιρείες που επιχειρούν σε όλη την Ε.Ε.. Η Ιρλανδία επιτρέπει σε μεγάλες εταιρείες να πληρώνουν φόρο 6.25%, εξαιρετικά χαμηλό σε σύγκριση με το 19% της Βρετανίας.
Η απόφαση της Ιρλανδίας να καταψηφίσει την συγκεκριμένη ντιρεκτίβα, ήρθε τη στιγμή που οι φορολογικές υπηρεσίες της χώρας προειδοποίησαν ότι η οικονομία της χώρας θα καταρρεύσει εάν υπάρξει παγκόσμιο «κυνήγι» της φοροαποφυγής.
Άλλες χώρες που έχουν πολύ φιλική φορολογική πολιτική, όπως οι Κύπρος, Μάλτα, Λουξεμβούργο, Λετονία, Σλοβενία, Εσθονία, Αυστρία, Τσεχία, Ουγγαρία και Κροατία, καταψήφισαν επίσης το νομοσχέδιο.  Περισσότερα εδω

Δεν υπάρχουν σχόλια: