Η καθημερινή πείνα σε όλον τον κόσμο έχει ξεπεράσει πια το ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους, εκτίμησε ο Ζακ Ντιούφ, διευθυντής του οργανισμού του ΟΗΕ αρμόδιου για τα Τρόφιμα και τη Γεωργία (FAO).
"Εκτιμούμε ότι τουλάχιστον 104 εκατομμύρια άνθρωποι επιπλέον δεν έχουν πρόσβαση στην καθημερινή τροφή φέτος λόγω της μεγάλης οικονομικής και χρηματοπιστωτικής κρίσης", δήλωσε ο κ. Ντιούφ σε συνέντευξη Τύπου στο Παρίσι. "Φτάνουμε δηλαδή περίπου στο ένα δισεκατομμύριο ατόμων που στερούνται του βασικού δικαιώματός τους στην τροφή", πρόσθεσε επισημαίνοντας ότι ποτέ στην ιστορία δεν είχαμε φτάσει σε τέτοια τόσο υψηλά νούμερα. Το 2008 ο αριθμός των ατόμων που δεν είχαν πρόσβαση στην τροφή αυξήθηκε κατά 40 εκατομμύρια λόγω της απίστευτα μεγάλης αύξησης των τιμών των τροφίμων.
Η λεγόμενη "διατροφική ανασφάλεια" πλήττει 32 χώρες στον κόσμο που έχουν ανάγκη "άμεσης βοήθειας" πρόσθεσε ο κ. Ντιούφ, εκτιμώντας παράλληλα ότι πρέπει να "διπλασιαστεί" η παραγωγή τροφίμων παγκοσμίως. Καταλήγοντας ο επικεφαλής της FAO κάλεσε όλες τις αναπτυγμένες χώρες να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους στον τομέα της παροχής βοήθειας προς τις φτωχές χώρες, παρά την οικονομική κρίση.
Αφού οδήγησαν δεκάδες χώρες στη μονοκαλλιέργεια, αφού ξεζούμισαν τους αγρότες μέσω των υψηλών τιμών για εισαγόμενα είδη υποστήριξης της αγροτικής παραγωγής, αφού εξαφάνισαν τις ανθεκτικές ντόπιες ποικιλίες για να εισάγουν τις δικές τους, αφού έπαιξαν όσο τους βόλευε με τις φτινές τιμές για το παραγωγό και τις ακριβές τιμές για τα βιομηχανικά είδη, αφού κατάστρεψαν το περιβάλλον και αποψίλωσαν εκατοντάδες χιλιάδες τ.χ δασών σήμερα οι εκφραστές της "ελευθερίας" της αγοράς τα έχουν βρεί σκούρα (αυτό είναι δικό μας σχόλιο και όχι του ΟΗΕ ή του ΔΝΤ)
Πηγές: ΑΠΕ και in.gr
Αειφόρος ανάπτυξη σημαίνει ότι οι ανάγκες της παρούσας γενιάς καλύπτονται χωρίς να υποθηκεύεται η ικανότητα των επόμενων γενεών να καλύψουν τις δικές τους ανάγκες. Αποσκοπεί στη διασφάλιση της ικανότητας της γης να ευνοεί όλες της μορφές ζωής και βασίζεται στις αρχές της δημοκρατίας, της ισότητας των φύλων, της αλληλεγγύης, του κράτους δικαίου και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μεταξύ άλλων της ελευθερίας και της ισότητας ευκαιριών για όλους.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου