Αυστηρό έλεγχο στους οργανισμούς αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας (rating agencies) υπόσχεται η ΕΕ. Ο λόγος είναι ότι οργανισμοί όπως η Fitch και η Standard & Poors ελέγχουν τους πάντες, χωρίς οι ίδιοι να ελέγχονται.
Κι όμως οι οργανισμοί αυτοί αποδείχθηκαν απρόθυμοι ή ανίκανοι να προβλέψουν τον πιστωτικό κίνδυνο σε τοξικά ομόλογα και άλλα παρεμφερή προϊόντα, τα οποία προκάλεσαν τη μεγαλύτερη οικονομική κρίση στη μεταπολεμική Ευρώπη. Ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Γιώργος Παπαστάμκος υποστηρίζει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέδειξε ολιγωρία στον έλεγχο των οργανισμών αξιολόγησης: «Επιτρέψτε μου να σας πω ότι το θέμα της αξιοπιστίας των οίκων αξιολόγησης το είχα εγείρει τον Μάϊο του 2006, ασκώντας κοινοβουλευτικό έλεγχο προς την Κομισιόν και συγκεκριμένα προς τον αρμόδιο επίτροπο Μακ Γκρίβι» δηλώνει ο κ. Παπαστάμκος στην Deutsche Welle και διευκρινίζει: «Ο Επίτροπος τότε με είχε καθησυχάσει, λέγοντας ότι δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις μετάβασης σε ένα αυστηρότερο ρυθμιστικό πλαίσιο. Εν συνεχεία όμως ήρθε η παγκόσμια οικονομική κρίση και η Κομισιόν ανέλαβε πρωτοβουλία για να μεταβούμε σε αυστηρότερο ρυθμιστικό πλαίσιο, που είναι το πιο αυστηρό ρυθμιστικό πλαίσιο στον κόσμο».
«Ένα πρώτο βήμα που δεν επαρκεί»
Οι περισσότεροι οργανισμοί αξιολόγησης εδρεύουν στις ΗΠΑ. Μέχρι σήμερα περνούσαν απλώς από μία τυπική αξιολόγηση στην αποκαλούμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ρυθμιστικών Αρχών των αγορών κινητών αξιών (ΕΡΑΑΚΑ). Με τον νέο κανονισμό, η επιτροπή αυτή αναγνωρίζεται μεν ως εποπτική αρχή, αλλά ασκεί τον ρόλο της σε συνεργασία με τις εθνικές αρχές και επιπλέον δεσμεύεται να αναγνωρίσει τους οργανισμούς που λειτουργούν σε «ισοδύναμο ρυθμιστικό πλαίσιο», για παράδειγμα στις ΗΠΑ. Με άλλα λόγια, οι αμερικανικοί οργανισμοί δεν θα ελέγχονται «από μηδενική βάση», παρά τις υποσχέσεις του παρελθόντος για αυστηρή εποπτεία. Συμπέρασμα από τον πρόεδρο της Σοσιαλιστικής Ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Γερμανό Μάρτιν Σουλτς: «Κατά την άποψή μας είναι απλώς ένα πρώτο βήμα που δεν επαρκεί» λέει ο Μάρτιν Σουλτς στην Deutsche Welle». Ασφαλώς είναι καλύτερα να κάνουμε μία αρχή, παρά να μην κάνουμε τίποτα. Αλλά το τονίζω: είναι η αρχή και όχι το τέλος της νομοθετικής διαδικασίας».
Ελπίδες για αλλαγές «σε βάθος χρόνου»
«Το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο δεν αρκεί» υποστηρίζει και η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κατερίνα Μπατζελή και διευκρινίζει: «Πρώτον εστιάζει απλά και μόνο στην εξάλειψη της σύγκρουσης συμφερόντων μεταξύ των επιχειρήσεων που ελέγχονται ή βρίσκονται σε καθεστώς εξωτερικής επιτήρησης. Δεύτερον γίνεται μεν μία βελτίωση μεθοδολογίας της αξιολόγησης, αλλά αυτά τα κριτήρια δεν είναι επαρκή ή ενοποιημένα σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Τρίτον θέτει έναν περίπλοκο μηχανισμό πρόβλεψης έτσι ώστε τα αποτελέσματα να εγγράφονται από μία εθνική αρχή σε συντονισμό με την ευρωπαϊκή αρχή αξιολόγησης»
Παρά τις ενστάσεις, τις επικαλύψεις αρμοδιοτήτων μεταξύ εθνικών και ευρωπαϊκών αρχών, αλλά και τη δυσαρέσκειά τους για τις αμερικανικές πιέσεις, οι ευρωβουλευτές ενέκριναν τελικά τον κανονισμό για τον έλεγχο των οργανισμών αξιολόγησης. Η επικεφαλής της ομάδας των Πρασίνων Μόνικα Φρασόνι υποστηρίζει ότι πρόκειται για μία μακροχρόνια νομοθετική διαδικασία, ελπίζει ότι σε βάθος χρόνου το Κοινοβούλιο θα βελτιώσει το καθεστώς εποπτείας και δεν παραλείπει να ασκήσει και εκείνη κριτική στον Επίτροπο Μακ Γκρίβι.
«Η διαδικασία που επέλεξε ο κύριος Μακ Γκρίβι είναι πολύπλοκη και δύσκολη να εφαρμοστεί στην πράξη» δηλώνει η Ιταλίδα ευρωβουλευτής στην Deutsche Welle. «Ασφαλώς θέλουμε μία ανεξάρτητη αρχή εποπτείας, αλλά απομένει να δούμε αν θα έχει ουσιαστικές αρμοδιότητες. Σας θυμίζω ότι στην αρχή της κοινοβουλευτικής περιόδου οι Πράσινοι είχαν προτείνει μέτρα ελέγχου των οργανισμών αξιολόγησης, αλλά ο Επίτροπος Μακ Γκρίβι επέμενε ότι δεν χρειάζονται μέτρα. Να λοιπόν που τελικά χρειάζονται μέτρα... », επισημαίνει η Μόνικα Φρασόνι.
Πηγή: http://www.dw-world.de/dw/article/0,,4214814,00.html?maca=gri-standard_feed-gri-625-xml
Το κείμενο του κανονισμού: http://ec.europa.eu/internal_market/securities/docs/agencies/proposal_el.pdf
Τροπολογίες: http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//NONSGML+COMPARL+PE-420.203+01+DOC+WORD+V0//EL&language=EL
Αειφόρος ανάπτυξη σημαίνει ότι οι ανάγκες της παρούσας γενιάς καλύπτονται χωρίς να υποθηκεύεται η ικανότητα των επόμενων γενεών να καλύψουν τις δικές τους ανάγκες. Αποσκοπεί στη διασφάλιση της ικανότητας της γης να ευνοεί όλες της μορφές ζωής και βασίζεται στις αρχές της δημοκρατίας, της ισότητας των φύλων, της αλληλεγγύης, του κράτους δικαίου και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μεταξύ άλλων της ελευθερίας και της ισότητας ευκαιριών για όλους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου