Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

Τα γενόσημα φάρμακα και η ηλεκτρονική συνταγογράφηση "μπαμπούλες" για τις φαρμακευτικές εταιρείες στην Ελλάδα


Σε μελέτη της Hellastat που αναλύονται οι οικονομικές καταστάσεις 145 επιχειρήσεων διαπιστώνεται πτώση της φαρμακευτικής δαπάνης και ορισμένα άλλα πολύ ενδιαφέροντα συμπεράσματα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης, η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη, το 2010, υποχώρησε κατά 16,5%, στα 4,25 δισ. ευρώ, ενώ οι συνολικές πωλήσεις των εταιρειών διαμορφώθηκαν στα 5,09 δισ. ευρώ, έχοντας υποχωρήσει κατά 11%, σε σχέση με το 2009. Ο ιδιωτικός τομέας (φαρμακαποθήκες και φαρμακεία) παραμένει ο κυριότερος πελάτης, καταλαμβάνοντας, το 2010, το 74% των πωλήσεων.
Χαρακτηριστικό είναι ότι οι πωλήσεις των μελών του ΣΦΕΕ στα δημόσια νοσοκομεία, το εν λόγω έτος, διαμορφώθηκαν σε 1,1 δισ. ευρώ, καταγράφοντας κάμψη κατά 18,4%, σε σχέση με το 2010", όπως αναφέρεται στη μελέτη.
Σύμφωνα με εκπρόσωπους των επιχειρήσεων του κλάδου, με τους οποίους συνεργάστηκε η Hellastat για την εκπόνηση της μελέτης, οι συχνές αλλαγές στην τιμολόγηση των φαρμάκων έχουν προκαλέσει σημαντικά προβλήματα, όπως υποχώρηση των πωλήσεων, αύξηση των παράλληλων εξαγωγών, απόσυρση παλαιών φαρμάκων και υποκατάσταση με ακριβότερα, αδυναμία προγραμματισμού της παραγωγής, περιπτώσεις ελλείψεων στην εγχώρια αγορά και υψηλή πίεση από τους φαρμακευτικούς ομίλους, σχετικά με τις ποσότητες, που προωθούν στη χώρα μας.
Στη μελέτη της Hellastat προκύπτει ότι οι προοπτικές των φαρμακευτικών επιχειρήσεων εξαρτώνται άμεσα από τις αλλαγές, που πραγματοποιούνται στο ρυθμιστικό πλαίσιο του κλάδου.
"Η επέκταση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στα ασφαλιστικά ταμεία μπορεί να συμβάλει στη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης και τον εξορθολογισμό της αγοράς φαρμάκων. Επιπλέον, μέτρα, όπως η επαναφορά της λίστας, η εφαρμογή διπλογραφικού συστήματος στα νοσοκομεία και η θέσπιση των θεραπευτικών πρωτοκόλλων, θα είναι καθοριστικά για το κλάδο (για τα κέρδη του κλάδου, σημείωση δικιά μας)
Τέλος, στη μελέτη της  Hellastat επισημαίνεται ότι τα γενόσημα φάρμακα χαρακτηρίζονται από θετικές προοπτικές, χάρη στη χαμηλότερη τιμή τους, στη χαμηλή διείσδυσή τους, συγκριτικά με άλλες ευρωπαϊκές χώρες και στη λήξη των πατεντών πολλών πρωτότυπων φαρμάκων. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: