Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2012

Γιατί το Λιμενικό Ταμείο Χαλκίδας δεν υπάγεται στο Δήμο? (*)


(*) Του Βαγγέλη Αποστόλου
« Η πρόσφατη  εκλογή Προέδρου του Λιμενικού Ταμείου Χαλκίδας φέρνει  ξανά στην επικαιρότητα μια πραγματικότητα : Ο καθορισμός της φυσιογνωμίας της πόλης μας εξακολουθεί να αποτελεί προνόμιο μιας διορισμένης με κομματικά κριτήρια διοίκησης , όπως είναι  η Λιμενική της  Επιτροπή και όχι υποχρέωση μιας  αιρετής αρχής , όπως είναι το Δημοτικό της Συμβούλιο κι ο Δήμαρχός της . Κι αυτό γιατί , ενώ εκατοντάδες Λιμενικά Ταμεία σ΄ όλη τη χώρα έχουν υπαχθεί στη Τοπική Αυτοδιοίκηση , της Χαλκίδας εξακολουθεί να ελέγχεται από τη κεντρική εξουσία .
Έχει γίνει πλέον αποδεκτό απ΄ όλους ότι το Λιμενικό Ταμείο Χαλκίδας ήταν και είναι ο φορέας που τσακίζει το πρόσωπο της πόλης . Είναι χαρακτηριστικό ότι με  τη λειτουργία του εδώ και χρόνια  όχι μόνο παρέδωσε στην ασυδοσία των ιδιωτών παραλιακούς κοινόχρηστους και ιστορικούς χώρους  αλλά και να πρωτοστατούσε στην επιχείρηση νομιμοποίησης των αυθαιρεσιών της παραλιακής ζώνης , ενώ η έλλειψη αισθητικής σημαδεύει κάθε παρέμβασή του . Με τη περίπτωση δε της μεταφοράς του Λιμανιού της Χαλκίδας το ποτήρι ξεχείλισε , μια και  έφτασε μέχρι του σημείου να υποκαθιστά το Δήμο στις σχετικές επαφές με τη κεντρική Διοίκηση .
Είναι λοιπόν η ευκαιρία για το Δήμο Χαλκιδέων , τώρα μάλιστα  που μετά το Καλλικράτη αποτελεί το μοναδικό  από τους μεγαλύτερους δήμους της χώρας που δεν μπορεί να διαφεντεύει όλη του την επικράτεια , να διεκδικήσει και να παραλάβει πραγματικά τη σκυτάλη της πόλης μας .
Ως τότε το καλύτερο που έχει να κάνει  η Δημοτική Αρχή είναι να αποσύρει τον εκπρόσωπό της από το  Λιμενικό Ταμείο και να αποδεικνύει καθημερινά ότι η πόλη έχει Δήμαρχο και Δημοτικό Συμβούλιο .»

Δεν υπάρχουν σχόλια: