Τρίτη 3 Ιουλίου 2012

Barclays και GlaxoSmithKline: Βίοι παράλληλοι και παράνομοι

Βαρύ πλήγμα για την αξιοπιστία και το όνομα της δέχτηκε η Barclays καθώς έχει βρεθεί στο στόχαστρο της βρετανικής κυβέρνησης, η οποία ζητά από τη διοίκησή της «σαφείς απαντήσεις» για παράνομες δραστηριότητες της τράπεζας στην αγορά του Libor. Αλλά δεν ήταν μόνη της σε αυτή τη πρακτική. Η Αρχή Τραπεζικών Υπηρεσιών της Βρετανίας (FSA) αποκάλυψε ότι υπάρχουν υποψίες για συμμετοχή και άλλων χρηματοοικονομικών ομίλων (Citigroup, η HSBC, η UBS και η Royal Bank of Scotland)

Η βρετανική φαρμακοβιομηχανία GlaxoSmithKline θα πληρώσει πρόστιμο ρεκόρ ύψους 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να θέσει τέλος στη δίωξή από τις αμερικανικές δικαστικές αρχές για απάτη, που περιλαμβάνει παράνομη προώθηση φαρμάκων και ψευδείς δηλώσεις. Ο γίγαντας της φαρμακοβιομηχανίας κατηγορήθηκε για "παράνομη προώθηση ορισμένων φαρμάκων, για μη αποκάλυψη ορισμένων δεδομένων που συνδέονται με την ασφάλεια των φαρμάκων και για ψευδείς δηλώσεις ως προς την τιμή τους" (Paxil, Avandia, Wellbutrin και στο πρόγραμμα Medicaid), ανακοίνωσαν χθες τα υπουργεία Δικαιοσύνης και Υγείας των Ηνωμένων Πολιτειών. H GlaxoSmithKline παραδέχθηκε επίσης ότι χρηματοδότησε εκστρατείες προώθησης προϊόντων, παρακινώντας γιατρούς να συνταγογραφούν τα φάρμακά της δωροδοκώντας τους "με διακοπές στη Χαβάη, οργάνωση κυνηγιών φασιανού στην Ευρώπη ή συναυλίες"

Από τον Μάιο 2009 και την έναρξη ερευνών κατά της απάτης στον τομέα της υγείας, οι ΗΠΑ έχουν συγκεντρώσει 10,2 δισεκατομμύρια δολάρια από την επιβολή προστίμων, έχουν αποκαλύψει δεκάδες περιπτώσεις απάτης και έχουν ασκήσει διώξεις κατά 800 στελεχών εταιρειών για υποθέσεις αισχροκέρδειας στον τομέα της υγείας.



Σύμφωνα με το "Πρώτο Θέμα" (http://www.protothema.gr/life-style/health-and-life/article/?aid=208346στην ελληνική αγορά κυκλοφορούν όλα τα  σκευάσματα των αναφερομένων φαρμάκων. Πρόκειται για το αντικαταθλιπτικό  Wellbutrin, το αντιεμετικό Zofron , το αντικαταθλιπτικό Paxil που στην Ευρώπη κυκλοφορεί με την ονομασία Seroxat, το Advair για το άσθμα που κυκλοφορεί στην Ευρώπη με την ονομασία Seretide και τέλος το αντιεπιληπτικό Lamictal. Επίσης,  ένα ακόμα φάρμακο, το Avandia,  κυκλοφορούσε μέχρι το 2010 όταν και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων συνέστησε την αναστολή των αδειών κυκλοφορίας του σε ολόκληρη την Ευρώπη.  

Αλήθεια, δεν μπορεί να γίνουν αντίστοιχες έρευνες και στην Ελλάδα? Όχι μόνο για τις συγκεκριμένες εταιρείες ή τις θυγατρικές τους αλλά και για όλα αυτά που «βοά» ο κόσμος για το τραπεζικό σύστημα και τις πρακτικές του και το σύστημα υγείας και αγνοούν οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: