Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2023

Ο πόλεμος είναι μια κομπίνα με κέρδη δολλαρίων και ζημιές ανθρώπινων υπάρξεων

Παλαιστίνη, Ισραήλ, Ουκρανία, Ρωσία, Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία, Μαλί, Ιράκ, Σουδάν, Σομαλία, Λ.Δ.Κονγκό, Νότιο Σουδάν, Λιβύη, Συρία, Υεμένη, Αφγανιστάν είναι μερικές μόνο απο τις χώρες του κόσμου σήμερα όπου δοκιμάζεται η ειρήνη. 

Υπάρχουν επίσης άλλες (περισσότερες απο 15) όπου οι κάτοικοί τους είναι "συνηθισμένοι" να ζουν σε ένα ασταθές και μη ειρηνικό περιβάλλον με καθημερινές στερήσεις και κίνδυνο για τη ζωή τους.

Το 1935 ο Σμίντλεϊ Ντάρλινγκτον Μπάτλερ, ανώτατος αξιωματικός των Πεζοναυτών, που είχε συμμετάσχει  στο πόλεμο  των Μπόξερ, κατά της Μεξικανικής Επανάστασης και στον Α ‘ Παγκόσμιο Πόλεμο και ήταν ο πιο παρασημοφορημένος Αμερικανός αξιωματικός είχε πει το περίφημο «Ο πόλεμος είναι μία κομπίνα».

«Ο πόλεμος είναι ίσως το πιο παλιό, το πιο κερδοφόρο, σίγουρα το πιο μοχθηρό μέσο διεθνούς εμβέλειας, τα κέρδη του οποίου υπολογίζονται σε δολάρια και οι ζημιές σε ζωές. Στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, μια μικρή χούφτα συγκέντρωσε αμύθητα κέρδη. Τουλάχιστον 21.000 νέοι εκατομμυριούχοι έγιναν στις Ηνωμένες Πολιτείες κατά τη διάρκεια του Παγκόσμιου Πολέμου. Πόσοι από αυτούς τους εκατομμυριούχους του πολέμου σήκωσαν ένα τουφέκι; Πόσοι από αυτούς έσκαψαν μια τάφρο; Πόσοι από αυτούς ήξεραν τι σήμαινε να πεινάς σε ένα χαράκωμα  μολυσμένο από αρουραίους; Πόσα από αυτούς πέρασαν  άγρυπνες, φοβισμένες νύχτες, με τις οβίδες να σκάνε δίπλα τους; Πόσοι αντιμετώπισαν μια ξιφολόγχη ενός εχθρού; Ποιος βγάζει τα κέρδη από τον πόλεμο; Η αμυντική βιομηχανία, οι τράπεζες και οι κερδοσκόποι. Και ποιος πληρώνει τον λογαριασμό; Οι φορολογούμενοι»

Ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος αλλά και οι εκατοντάδες τοπικοί στο προηγούμενο αιώνα και στη σύγχρονη εποχή δυστυχώς επιβεβαιώνουν δραματικά τα λόγια του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: