Κυριακή 30 Αυγούστου 2009

Το μήνυμα (*)


(*) Της Κατερίνας Γιαμά

Χτίζω στην άμμο ένα σπιτάκι
Με ξυλαράκια και πηλό
Του βάζω γέφυρες κ΄ένα πορτάκι
Μα μ΄αγναντεύει σιωπηλό

Του ορθώνω κάστρα και πολεμίστρες
Για να το σώσω απ΄το νερό
Ξόρκια του κάνω σαν τις μαγίστρες
Για να γλυτώσει απ΄τον καιρό…

Σάββατο 29 Αυγούστου 2009

Θερινό Ηλιοστάσιο (*)


(*) Απόσπασμα από ποίημα της Κατερίνας Γιαμά

Λευκό πανάκι στο καραβάκι
Αγέρας πρίμα στο ταξιδάκι
Κύμα ασημένιο σαν φιλντισένιο
σε πάει αλάργα σ΄ένα νησάκι

Κορμί σα χέλι γλυκό σα μέλι
Θα παραδώσεις και μη σε μέλει

Άρωμα, αλμύρα ηλιος πορφύρα
Φωτιές ανάβει καλεί τη Μοίρα
Να σ΄οδηγήσει στο ερημονήσι
Θεών κατάλυμα και να σ΄αφήσει…

Πέμπτη 27 Αυγούστου 2009

"Επιδημία" εργατικών ατυχημάτων (*)

(*) Της Ρούλας Σαλούρου, απο το www.capital.gr

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας, συμβαίνουν 4 φορές περισσότερα εργατικά ατυχήματα απ’ όσα δηλώνονται στο Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ). Συνολικά, τα επίσημα καταγεγραμμένα από το Σώμα, εργατικά ατυχήματα που συνέβησαν το 2008 ήταν 6.657. Συνεπώς, δεν θα ήταν ανακρίβεια να πει κανείς πως πέρυσι, συνέβησαν περίπου 26.657 εργατικά ατυχήματα. Από αυτά, τα επίσημα θύματα, όσοι δηλαδή έχασαν τελικά τη ζωή τους, ήταν 142 άνθρωποι.

Υπολογίζεται πως κάθε χρόνο, κατά μέσο όρο, περίπου 130 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους, εν ώρα εργασίας. Ο 24χρονος που έχασε χθες, τη ζωή του στη ΛΑΡΚΟ ήταν το υπ’ αριθμόν 1293 θύμα, που έπεσε εν ώρα καθήκοντος, την τελευταία δεκαετία. Ήταν δε, το δεύτερο θύμα, στην ίδια επιχείρηση, μέσα στον ίδιο μήνα (Αύγουστο) του ίδιου χρόνου. Και μάλιστα οι συνθήκες θανάτου των δύο εργαζόμενων ήταν πανομοιότυπες. Κάηκαν ζωντανοί, μετά από έκρηξη καμινιού. Προχθές, έναν ανειδίκευτος εργαζόμενος με 8μηνη σύμβαση, στη ΔΕΗ, σκοτώθηκε στην προσπάθεια του να αποκαταστήσει βλάβη στο δίκτυο χαμηλής τάσης.

Τα νέα, αυτά, θανατηφόρα εργατικά δυστυχήματα έρχονται με τον πλέον τραγικό τρόπο να αναδείξουν ότι στη χώρα μας, παρά τα τεράστια βήματα που έχουν γίνει στον τομέα της τεχνολογίας, πολλές ελληνικές επιχειρήσεις παραμένουν ουραγοί στην ανανέωση του εξοπλισμού τους. Όπως μάλιστα, τονίζουν συνδικαλιστές, η περίπτωση της ΛΑΡΚΟ είναι χαρακτηριστική. Η έλλειψη ουσιαστικών και αποτελεσματικών μέτρων επιθεώρησης και ασφάλειας των μεταλλείων, η εγκατάλειψη του ελέγχου και της συντήρησης (η συγκεκριμένη μονάδα καμινίου παρουσίαζε σοβαρά προβλήματα τις τελευταίες μέρες) έχουν ως αποτέλεσμα το νέο τραγικό περιστατικό μέσα σε ένα μήνα στην ίδια εταιρεία. Η ΓΣΕΕ επιρρίπτει ευθύνες και σε κυβερνητικά στελέχη, υποστηρίζοντας ότι τα υψηλότατα αμειβόμενα κομματικά στελέχη της Διοίκησης της ΛΑΡΚΟ, αφού κατάφεραν να την υπερχρεώσουν και να την απαξιώσουν ασχολούνται αποκλειστικά με το πως θα πετύχουν το ξεπούλημα της στους ιδιώτες και όχι με τα προβλήματα των εργαζόμενων και της εταιρείας. Η Συνομοσπονδία υποστηρίζει ότι τεράστιες είναι και οι ευθύνες της Κυβέρνησης και των Υπουργείων Απασχόλησης, Ανάπτυξης, Οικονομίας που εποπτεύουν και ελέγχουν την εταιρεία, αφού το πριν 25 μέρες θανατηφόρο δυστύχημα δεν τους ευαισθητοποίησε καθόλου.
Περισσότερα στο www.capital.gr

Τετάρτη 26 Αυγούστου 2009

Μνήμη Μερόπης Γιαμά (*)

(*) Απόσπασμα από επιλεγμένο ποίημα της Κατερίνας Γιαμά στον 5ο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό της Κεντρικής Βιβλιοθήκης Χαλκίδας με τίτλο Ακριβή διαδρομή

"Ανηφόριζε, έτρεχε
Μαραθώνιες αποστάσεις
- ακούραστη-
αναλάμβανε μυστικές αποστολές
- άφοβη-
ζούσε τον έρωτα ελεύθερα
- τρυφερή-
τη μητρότητα, τα όνειρα
- ευαίσθητη-
τα χρώματα της ανατολής, της δύσης
- ποιητική –
μα όταν έφτανε στο μονοπάτι
που ήταν δύσβατο και απρόσιτο
που δεν είχε ήλιο
δεν είχε έρωτα
δεν είχε αποστολές,
αρνιόταν να προχωρήσει άλλο
γιατί ένοιωθε
οτι η διαδρομή τελείωσε.
Η ατέλειωτη, ακριβή της διαδρομή
Μέσα στο χρόνο-απο ανάγκη…"

Δευτέρα 24 Αυγούστου 2009

Μιά πρόταση νόμου

"Αν βρεθούν κτίσματα σε αναδασωτέες εκτάσεις που κάηκαν, να καταδικάζονται για
κακουργήματα οι ιδιοκτήτες του κτίσματος, ο εργολάβος και οι υπεύθυνοι που
έδωσαν άδεια ( Πολεοδομία, ΔΕΗ, ύδρευση ) και να τους επιδικάζονται και τα έξοδα
κατεδάφισης."

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ, ΚΑΡΥΣΤΟΣ ΚΑΙ ΣΚΥΡΟΣ: ΑΝΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΚΑΚΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από τη στατιστική ανάλυση των αιτιών των δασικών πυρκαγιών της περιόδου 2000-2008 εξάγονται διάφορα χρήσιμα συμπεράσματα. Το μεγαλύτερο ποσοστό των πυρκαγιών προκαλούνται από διάφορες γεωργικές δραστηριότητες (22%). Οι πυρκαγιές που προκαλούνται από τους εκδρομείς / ταξιδιώτες ακολουθούν με ποσοστό 14%. Οι πυρκαγιές με άγνωστα αίτια κατέχουν το ίδιο ποσοστό (15%) στο σύνολο των δασικών πυρκαγιών της περιόδου. Οι πυρκαγιές που προκλήθηκαν από κακόβουλες ενέργειες κατέχουν ένα σημαντικό ποσοστό (14%). Ακολουθούν διάφορες άλλες αιτίες πρόκλησης δασικών πυρκαγιών σε μικρότερα ποσοστά όπως, το κάψιμο σκυβάλων, διάφορες στρατιωτικές δραστηριότητες, δραστηριότητες σε εξοχικές κατοικίες, δραστηριότητες κυνηγών και το βραχυκύκλωμα καλωδίων υψηλής τάσης. Tο ποσοστό των πυρκαγιών που προκλήθηκαν από κεραυνούς ανέρχεται στο 11% επί του συνόλου των δασικών πυρκαγιών της περιόδου.

Όμως άλλοι, ανεξάρτητοι μελετητές αναφέρουν ότι μία από τις κύριες αιτίες των Δασικών πυρκαγιών στην Ελλάδα είναι οι εμπρησμοί από πρόθεση, που ανέρχονται σε ποσοστό 29,3% (Καϊλίδης, Δασικές πυρκαγιές-Θεσσαλονίκη 1990). Σε αυτό το ποσοστό χρειάζεται να προστεθούν και πολλοί εμπρησμοί που δεν έχουν εξιχνιαστεί και συμπεριλαμβάνονται μέσα στο ποσοστό των άγνωστων αιτίων, που ανέρχονται σε 25 - 40% και ίσως ακόμη περισσότερο. Οι εμπρησμοί αυτοί υποκινούνται από διάφορες αιτίες μεταξύ των οποίων οι κυριότερες είναι:
• Οι δόλιες ενέργειες ατόμων που αποσκοπούν στο κέρδος (πληρωμένοι εμπρηστές από οικοπεδοφάγους, έμποροι γης, κλπ), την οικοπεδοποίηση των καμένων εκτάσεων, την αλλαγή χρήσης τους, την επέκταση υπαρχόντων καλλιεργειών, κλπ
• Εμπρησμοί βοσκών για την δημιουργία ή την ανανέωση της βλάστησης των βοσκοτόπων τους
• Πολιτικές επιβράβευσης των καταπατητών των δασών, αφού πάρα πολλά αυθαίρετα κτίσματα μέσα σε καμένα ή σε εκχερσωμένα δάση και δασικές εκτάσεις, ακόμη και με τελεσίδικα πρωτόκολλα διοικητικής αποβολής, δεν έχουν γκρεμιστεί ποτέ.
• Ενέργειες έχθρας ή ρεβανσισμού
• Για την απόκρυψη άλλου εγκλήματος (φωτιά σε ανθρώπινα πτώματα ή αυτοκίνητα για παραπλάνηση των αρχών ή απόκρυψη στοιχείων)
Εκτός των παραπάνω αιτιών, που αν αντιμετωπίζονταν θα είχαμε ριζική μείωση του αριθμού και των επιπτώσεων των δασικών πυρκαγιών, ως άλλες σημαντικές αιτίες αναφέρονται οι παρακάτω:
• Η ύπαρξη εκατοντάδων χωματερών σε ολόκληρη την επικράτεια
• Το εναέριο (και ασυντήρητο) δίκτυο της ΔΕΗ
• Τα χιλιάδες εκκλησάκια (τάματα) που είναι διασκορπισμένα σε όλη τη χώρα

Τρίτη 18 Αυγούστου 2009

Περισσότερη σοβαρότητα από όσους νομοθετούν...

Η εξουσία και οι πολιτικοί της στη χώρα μας, μας έχουν συνηθίσει σε περισπούδαστες δηλώσεις και μαζί με αυτές σε "σοβαρές" εμφανίσεις σε δημόσιες εκδηλώσεις (παρελάσεις, άλλες επετειακές, γάμους, βαφτίσια, κηδείες κλπ), όμως απουσίάζει η σοβαρή προσέγγιση για το κύριο λειτούργημα τους που είναι οι νομοθετικές και κανονιστικές διατάξεις και ρυθμίσεις. Από τη μεταπολίτευση και δώθε έχουν ψηφιστεί περίπου 4.000 νόμοι, πολλοί από τους οποίους είναι αλληλοσυγκρουόμενοι, άλλοι έμειναν μόνο στα χαρτιά και δεν εφαρμόζονται και άλλοι εφαρμόζονται κατά το δοκούν...

Ο Νεκτάριος Β.Νώτης γράφει σχετικά στο Capital.gr:
" Στη χώρα μας, μεταπολιτευτικά, ψηφίζονται κατά μέσο όρο 110 νόμοι κάθε χρόνο! Πολλοί εξ αυτών είναι «νομοσχέδια-σκούπα», περιέχουν δηλαδή διατάξεις, οι οποίες ρυθμίζουν ένα τεράστιο εύρος θεμάτων αρμοδιότητας του εκάστοτε υπουργείου. Άλλες φορές, κατατίθεται τροπολογία, της οποίας το περιεχόμενο δεν έχει καμία σχέση με τα θέματα, που ρυθμίζει το νομοσχέδιο που την «φιλοξενεί».
Αρχίζοντας από την τακτοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων, που άλλωστε μας έδωσε και την αφορμή για αυτή τη μίνι-έρευνα, εντοπίσαμε χαρακτηριστικές περιπτώσεις νόμων, που «κόλλησαν» στη νομιμότητά τους.
- Η ρύθμιση για τους ημιυπαίθριους, λοιπόν, έχει θέμα συνταγματικότητας, με βάση εισήγηση του πέμπτου τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας.
- Μεγάλο ζητούμενο αποτελεί το τι μέλλει γενέσθαι με την έκτακτη εισφορά για τα εισοδήματα άνω των 60.000 ευρώ, μετά τις αντικρουόμενες δικαστικές αποφάσεις.
- Η εισφορά υπέρ ΛΑΦΚΑ, που κρίθηκε άκυρη και υποχρέωσε το ελληνικό δημόσιο να επιστρέψει στους συνταξιούχους ουκ ολίγα αναδρομικά.
- Η ρύθμιση, που όριζε την έγκριση της επιτροπής αποκρατικοποιήσεων για την απόκτηση ποσοστού άνω του 20% σε εισηγμένη ΔΕΚΟ, φωτογραφίζοντας τον ΟΤΕ και την προσπάθεια της Marfin να αυξήσει τη μετοχική της συμμετοχή. Η ρύθμιση κατέπεσε στα ευρωπαϊκά δικαστήρια, ο ΟΤΕ όμως είχε ήδη καταλήξει στην Deutsche Telekom.
- Η ρύθμιση για το «βασικό μέτοχο», που απαγόρευε τη σύναψη δημοσίων συμβάσεων από ιδιοκτήτη μέσων ενημέρωσης, η οποία ανετράπη ως βασική φιλοσοφία, διατηρώντας αυστηρές ποινές σε περίπτωση που αποδειχθεί αθέμιτη επιρροή.
- Ο θεσμός των πανωτοκίων, που κατέληξε σε ευνοϊκή ρύθμιση για τους δανειολήπτες (τουλάχιστον στα χαρτιά;), μετά από διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες.
- Τα παρκόμετρα, που επιχείρησαν να τοποθετήσουν πολλοί δήμοι. Κρίθηκαν αντισυνταγματικά, αλλά στη συνέχεια επανήλθαν.
- Ο Γενικός Οικοδομικός Κανονισμός (ΓΟΚ), είχε πρόβλημα συνταγματικότητας σε πολλές διατάξεις του. Το ίδιο και ο νόμος, που ψηφίστηκε για να τον αντικαταστήσει.
- Ο θεσμός του συντελεστή δόμησης, που έχει κηρυχθεί αντισυνταγματικός δύο φόρες.
- Διάταξη του νόμου Πεπονή για την απόλυση περίπου 6.000 συμβασιούχων της ΔΕΗ, την οποία η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου έκρινε αντισυνταγματική, υποχρεώνοντας την επιχείρηση σε επαναπρόσληψη όλων όσων είχαν χάσει τη δουλειά τους.
- Ρύθμιση για τα αυθαίρετα, του τότε υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, Χρίστου Κατσιγιάννη, είχε σημαντικά προβλήματα νομιμότητας.
Σύμφωνα με έγκυρους νομικούς, το Συμβούλιο της Επικρατείας «μπλοκάρει» σχεδόν ένα στα δύο διατάγματα. Εκτός, όμως, από την –ακούσια ή όχι– παράβλεψη του νομοθέτη, για ποιο λόγο συμβαίνει αυτό στη χώρα μας;
Μήπως τα δικαστήρια συχνά, αντί να ερμηνεύουν τον νόμο σύμφωνα με το Σύνταγμα, ερμηνεύουν το Σύνταγμα σύμφωνα με τον νόμο;
Από την άλλη πλευρά, δεν θα πρέπει το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στον πολίτη και στην προστασία του με συγκεκριμένα μέτρα, όταν ένας νόμος αποδεικνύεται αντισυνταγματικός;"
Περισσότερα στο
http://www.capital.gr/News.asp?id=796513

Τετάρτη 12 Αυγούστου 2009

ΚΑΛΙΟ ΠΕΝΤΕ ΚΑΙ ΣΤΟ ΧΕΡΙ, ΠΑΡΑ ΔΕΚΑ ΚΑΙ ΚΑΡΤΕΡΕΙ..

Κόντρα έχει ξεσπάσει για την Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Λαμίας (ΔΕΥΑΛ), την μοναδική δημοτική επιχείρηση, που λειτουργεί εδώ και πολλά χρόνια βιολογικό καθαρισμό, για την προστασία του Μαλιακού κόλπου. Οι «ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ» της Φθιώτιδας αντιδρούν γιατί η δημοτική επιχείρηση δέχεται για επεξεργασία λύματα από βιοτεχνίες και βιομηχανίες της περιοχής.
Από την πλευρά τους, πολλές οικολογικές οργανώσεις της Φθιώτιδας δυσανασχετούν με τις ανακοινώσεις του κόμματος «ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ», γιατί θεωρούν την τοπική αυτοδιοίκηση και ιδιαίτερα την ΔΕΥΑ Λαμίας σύμμαχό τους, για τον καθαρισμό του Μαλιακού. «Μακάρι κι άλλοι βιολογικοί καθαρισμοί να δεχόταν λύματα, που θα κατέληγαν στον Μαλιακό, για να τα επεξεργαστούν και να τα αδρανοποιήσουν» δήλωσε ο Γιωργάκης Κωστής πρόεδρος της «ΒΙΟΖΩ» και συνέχισε: «Σήμερα ο αγώνας για την διάσωση του Μαλιακού είναι τιτάνιος και χρειάζεται να γίνεται χωρίς γραφειοκρατικές αγκυλώσεις. Σαφώς οι βιομηχανίες πρέπει να αναπτύξουν βιολογικούς καθαρισμούς. Όμως αυτό δεν είναι υπόθεση της ΔΕΥΑΛ, αλλά του κράτους. Η ΔΕΥΑΛ εδώ και χρόνια υπερασπίζεται την επεξεργασία λυμάτων και έχει υποβάλει προτάσεις για επέκταση των εγκαταστάσεών της. Γι αυτό χρειάζεται να κινητοποιηθούμε όλοι μαζί και ν' απαιτήσουμε το κράτος να χρηματοδοτήσει τους βιολογικούς καθαρισμούς της Φθιώτιδας και τον καθαρισμό του Σπερχειού.»
Οι «Οικολόγοι Πράσινοι», ισχυρίζονται ότι δεν έχουν ενημέρωση για:
•Τον αριθμό και τις ειδικότητες των εργαζομένων στον Βιολογικό
•Αν δέχεται ο Βιολογικός βιομηχανικά απόβλητα και από ποιες βιομηχανίες και σύμφωνα με ποιες άδειες διάθεσης των αποβλήτων τους
•Αν όλες οι περιοχές της πόλης της Λαμίας έχουν συνδεθεί με το δίκτυο της ΔΕΥΑΛ και αν όχι, ποιες είναι και πού διαθέτουν τα λύματά τους.
Ο Δήμαρχος Λαμιέων και Πρόεδρος του Δ.Σ. της Δ.Ε.Υ.Α. Λαμίας Γιώργος Κοτρωνιάς, δήλωσε:
«Πιστεύω, ότι κάποιοι χρησιμοποιούν τον Βιολογικό Καθαρισμό της Λαμίας ως βήμα για να εξασφαλίσουν την προβολή και την δημοσιότητα τους. Αυτό κατά το διάστημα των Ευρωεκλογών έγινε ανεκτό για να μην οξυνθεί το πολιτικό κλίμα. Η λειτουργία του Βιολογικού Καθαρισμού είναι ικανοποιητική και μέσα στις προδιαγραφές.
Για τελευταία φορά ενημερώνω, ότι για το Βιολογικό Καθαρισμό Λαμίας εκτός των συνεχών ελέγχων έγιναν και δύο έλεγχοι ανεξάρτητων αρχών .
Ο πρώτος, το 2008 από τμήμα του ΕΛΚΕΘΕ. Από αυτή την μέτρηση, αποσιωπήθηκαν ότι το bod5 ήταν 4,77mg/l με όριο τα 25mg/l . Πως λοιπόν, ο Βιολογικός Καθαρισμός δεν λειτουργεί;

Οι ψαράδες της περιοχής , τον Μάρτιο του 2009 έστειλαν δείγματα σε εξωτερικό εργαστήριο. Το αποτέλεσμα ανακοινώθηκε στην ημερίδα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Φθιώτιδας: Τιμή cod 5mg/l ενώ η Κ.Υ.Α. προβλέπει < 90 mg/l».
Από το www.biozo.gr

Δευτέρα 10 Αυγούστου 2009

Η ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΚΑΙ Η ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΥΔΑΤΩΝ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΜΕΣΣΑΠΙΩΝ ΕΥΒΟΙΑΣ

Του Θανάση Παντελόγλου Χημικού, ΜSc Βιοχημικού Μηχανικού Ι.Τ.Α.Π

Τεκμηριώθηκε και αυτό. Στα υπόγεια νερά του δήμου Μεσσαπιων Εύβοιας, στην περιοχή της πεδιάδας Αρτάκης-Ψαχνών, περιέχονται βαριά μέταλλα καθώς και εξασθενες χρώμιο. Από αυτό το «κοκτέιλ χημικών» των υπόγειων νερών, είναι που γίνεται άντληση υδάτων για ύδρευση του κόσμου τις περιοχής, για γεωργική παραγωγή, για κτηνοτροφική παραγωγή και άλλες χρήσεις.

Ε !! και λοιπόν;; Μια ακόμη, επαρχιακή περιοχή, έχει μολυσμένο και ρυπασμένο νερό!! Τι σημασία μπορεί να έχει το θέμα;;;

Δυστυχώς. Δεν είναι έτσι απλά τα πράγματα . Και αυτό για 3 διαφορετικούς λόγους:
1. Τα υπόγεια νερά τις περιοχής αυτής, τα χρόνια 1997-2002 ήταν αντικείμενο ειδικής ποιοτικής και ποσοτικής μελέτης, από μεριάς κράτους και κρατικών υπηρεσιών (Του ΥΠΕΧΩΔΕ και του Υπουργ. Ανάπτυξης). Επί δεκαετία τώρα το έψαχναν και τελικά υποτίθεται ότι έχοντας ολοκληρωμένη άποψη, έφτασαν να προγραμματίζουν εκτέλεση συγκεκριμένων έργων, αναβάθμισης ύδρευσης –άρδευσης με τα νερά αυτά. Μάλιστα τα εντάσσουν σαν έργα, στο 4ο Πρόγραμμα ΕΣΠΑ για υλοποίηση τώρα !!!

2. Σήμερα η περιοχή δεν εμφανίζει την όποια-όποια υποβάθμιση υδάτων. Αλλά πέρα από την υψηλοτάτη μόλυνση, με βιολογησημα μολυσματικά υλικά, αποδεικνύεται ότι εμφανίζει βαριά, τοξική, επικίνδυνη ρύπανση υπόγειων νερών,( με εξασθενες χρώμιο και άλλα βαριά μέταλλα) , τα οποία περνούν στον ανθρώπινο οργανισμό και δρουν συνεργιστικά και βιοσυσσωρευτικά και καταστρέφουν την υγεία ανθρώπων και ζώων. Επιπλέον υποβαθμίζουν την ποιότητα τις όποιας τροφής παράγεται στον τόπο, διασπείροντας τον κίνδυνο τοξίνωσης του υπόλοιπου κόσμου.

3. Η όλη περιοχή, με προβαλλόμενη μόνο την Γεωργό-κτηνοτροφική χρήση της , δεν φερότανε να «έχει προφανή λογο και αιτία» που να δίνει λογική βάση, για μια άμεση ερμηνεία, της καταστροφής των υπογείων υδατικών αποθεμάτων της. Και όμως ,η λεπτομερειακή εξέταση των τοπικών δεδομένων χρήσης του χώρου , από τους πολίτες του τόπου, αποκαλύπτει συγκλονιστικούς και αποσιωπούμενους «λόγους και αιτίες» αχρήστευσης. Φέρνει στην επιφάνεια δεδομένα τις ακολουθουμένης μονόπλευρης Τοπικής οικονομικής ανάπτυξης, μέσα στην οποία βρίσκονται καλά καταχωνιασμένα παράνομα μυστικά για αυτό που ονομάζουμε« Άγρια τοπική ανάπτυξη». Μια ανάπτυξη που υπηρετεί τα βραχυπρόθεσμα συμφέροντα των λίγων ισχυρών, θυσιάζοντας φυσικούς πόρους καθώς και την ζωή και υγεία των πολλών.

Α) Η τεκμηρίωση των παραπάνω προκύπτει από την ίδια την κρατική μελέτη για τα υδατικά διαθέσιμα της περιοχής ( 3η φάση μελέτης του ειδικού προγράμματος του Υπουργείου Ανάπτυξης «για την ανάπτυξη συστημάτων και εργαλείων Διαχείρισης Υδατικών Πόρων στις περιοχές της Ελλάδας»).Μελέτη που ακριβώς τώρα «βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση». Για την Ανατολική Στερεά Ελλάδα, και το υδατικό διαμέρισμα της Κεντρικής Εύβοιας, έχει δοθεί ο κωδικός αριθμός 07-24 . Το ότι το πρόγραμμα βρίσκεται στην «τρίτη φάση του» σημαίνει ότι οι μελέτες τις ποιοτικής και ποσοτικής κατάστασης των υδατικών διαμερισμάτων, έχουν πλέον ολοκληρωθεί και με βάση τα δημοσιοποιούμενα στοιχειά , προχωρούν σε «σχεδιασμό έργων διαχείρισης τους» με ένταξη στο ΕΣΠΑ. Δηλαδή :Έχουν διαμορφωθεί με πλήρη άγνοια, οι τελικές απόψεις της κυβέρνησης και με βάση αυτές, ξεκινούν να ξοδεύονται πλέον χρήματα για αναποτελεσματικά τελικά έργα για δήθεν υδατική επάρκεια στην περιοχή! Αυτό το γεγονός «τις ελαφρότητας του είναι» έρχεται και γίνεται και το πιο σοβαρό θέμα!!!! Αναδεικνύοντας τις πολιτικές ευθύνες.
Τα στοιχεία των μελετών αυτών, μας παρουσιάζουν, την 07-24 σαν μια υδατική λεκάνη εμβαδού 1620 τετρ. χιλιομ.που δέχεται υψηλές βροχοπτώσεις (966 χιλ. στήλης). Από τα νερά «που μπαίνουν» στο υδατικό σύστημα τις περιοχής, ένα 55,5% χάνεται σε εξατμίσεις, ένα 25,8% πηγαίνει στον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα εμπλουτίζοντας τον και μόνο ένα 9,6% απορρέει τελικά στην Θάλασσα.
Ποσοτικά λοιπόν: Πρόκειται για έναν πολύτιμο, πλούσιο υδατικό απόθεμα μιας περιοχής, με έναν υπόγειο υδατικό φορέα, με πολύ καλό ποσοστό φυσικού εμπλουτισμού του, μιας και μόνο ένα 9% χάνεται, με επιφανειακή απορροή στην θάλασσα. Ένα λίαν παράξενο χαρακτηριστικό, παρά το ότι η περιοχή, έχει μόνον χείμαρρους απορροής των υψηλών βροχοπτώσεων και πολλά μεγάλες φυσικές κλίσεις και μικρή απόσταση από την θάλασσα του βορείου Ευβοϊκού κόλπου.!!!!
Όμως την ίδια στιγμή: οι αναπτυχθείσες τοπικές χρήσεις νερού χαρακτηρίζονται υψηλές και υπολογίζονται ότι ξεπερνούν τις δυνατότητες λήψης υδάτων, από τον υπόγειο ορίζοντα . Έτσι μαζί με τις μελλοντικές τοπικές ανάγκες χρήσης νερού , επιβάλλουν (κατά την μελέτη ) έργα, για πάρα πέρα συγκράτηση βρόχινων υδάτων (φράγμα ) για εμπλουτισμό του υπογείου ορίζοντα από τα νερά αυτά.! Προγραμματίζεται λοιπόν η κατασκευή του «φράγματος Ψαχνών στο Ρέμα Μαντάνια», το οποίο έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ.(4ο χρημ .Πλαίσιο). Εκείνο που ξενίζει επίσης, είναι η σειρά των προγραμματισμένων έργων, για την «διαχείριση του τοπικού υδατικού πόρου», με έργα αποκλειστικά την «βελτίωση τις Διανομής», για την κάλυψη υδρευτικών ,αρδευτικών και λοιπών τοπικών χρήσεων νερού.
Στο πλαίσιο αυτό αναγγέλλουν Α) Βελτίωση/ αντικατάσταση/ εκσυγχρονισμό εξωτερικού υδρολιπτικου συστήματος Δήμου Μεσσαπιων, με διάνοιξη και νέων γεωτρήσεων ύδρευσης και με υδρομάστευση τοπικών πηγών και με κατασκευή νέων υδατοδεξαμενων.
Στόχος των έργων είναι η κατά 95% κάλυψη αναγκών από την άντληση για χρήση των υδάτων του εμπλουτιζόμενου τοπικού υπόγειου ορίζοντα.
Μέχρι εδώ , βλέποντας τα στοιχεία της μελέτης, θα έλεγε κάποιος, ότι έχει καταρτισθεί ένα, κλασσικό πλαίσιο έργων, ύδρευσης –αποχέτευσης, στην όλη περιοχή!!!. λες και πρόκειται για μια παρθένα περιοχή.

Β) Οταν όμως δούμε την άλλη πλευρά του νομίσματος, δηλαδή την ποιότητα των νερών του ίδιου του υπόγειου υδατικού φορέα και της λεκάνης απορροής υδάτων της όλης περιοχής, όπως αποτυπώνεται στις ίδιες μελέτες, τότε: Τα πράγματα αλλάζουν και τα δεδομένα ανατρέπονται, Οι προηγούμενες προτάσεις γίνονται επικίνδυνες και Ανεύθυνες.. Στην υδατική λεκάνη 07-24, έκαναν σειρά ποιοτικών μετρήσεων του νερού, στα χρόνια 1997-2002, οι υπηρεσίες του ΥΠΕΧΩΔΕ /ΥΠΟΥΡΓ.ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ με χρηματοδότηση Ε.Ε. Δημοσιεύουν τα αποτελέσματα αναλύσεων μόνον για τους δείκτες Βιολογικό Αναγκαίο Οξυγόνο (Β.Ο.D), Ολικό Άζωτο (Τ.Ν.) και Ολικό Φώσφορο (Τ. P) και μάλιστα με συνεχιζόμενες χρονοσειρές μετρήσεων, που παρουσιάζουν τον 07-24 υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα, ότι είχε βρεθεί από τότε, να είναι αποδέκτης πάρα πολύ μεγάλης Οργανικής μόλυνσης: 10.000 τόνους/χρόνο Β.Ο.D,4000 Τόνους/χρόνο Τ.Ν., 1500τον/χρόνο Τ.Ρ. ( Για να υπάρξει ένα μέτρο σύγκρισης παρατίθενται οι αντίστοιχες μετρήσεις ,του ιδίου προγράμματος, στο Υδατικό σύστημα 07-30 του Κάτω Ασωπού» : ΒΟD 100 Τον/χρόνο, Τ.Ν. 600 τον/χρόνο, ΤΡ 300 τον./χρόνο.)
ΑΡΑ: από το 2002 είναι σαφέστατο, για κάθε αρμόδιο και κάθε υπηρεσία, ότι τα νερά στο 07-24 υδατικό διαμέρισμα τις κεντρικής Ευβοίας, (Δήμος Μεσσαπιων- και Χαλκίδας), εκτός από λειψά , αποδείχτηκε ότι ήταν ισχυρά μολυσμένα και υπό πίεση τουλάχιστον, βιολογήσημης οργανικής Μόλυνσης!!!. Μάλιστα είναι χαρακτηριστικό ότι τα νερά στις περιοχές αυτές υπέφεραν από μόλυνση περισσότερο από κάθε άλλο υδατικό διαμέρισμα στην Στερεά Ελλάδα. (Και αυτό αποτελεί έκπληξη για τα υπόγεια νερά τις περιοχής αυτής!!). Στηριζόμενοι μόνον σε αυτά τα μερικά-ελλιπή δεδομένα ποιότητας υδάτων του 1997-2002, βγάζουν το συμπέρασμα ότι «ο κίνδυνος και οι πιέσεις» στον υδροφόρο αυτόν προέρχεται από την κτηνοτροφική-Αγροτική χρήση του χώρου!!!! Και έτσι αρκούνται να υποδεικνύουν , τα «κλασσικά μέτρα περιβαλλοντικής προστασίας»!!!! στον συνηθέστατα ενοχοποιούμενο τομέα ,τις έρημης, αγροτικής οικονομίας μας!!!. (περί άζωτο-λίπανσης και κουραφέξαλα!!)
Ίσως όμως το πιο σπουδαίο και κύριο θέμα είναι το γεγονός ότι: Για 5 χρόνια (1997-2002) συνέχεια, εξετάζουν δείγματα του υπόγειου αυτού υδροφόρου ορίζοντα, αλλά δεν παρουσιάζουν αναλύσεις- μετρήσεις του χημικού ρυπαντικού φορτίου του υδροφορέα αυτού.( δηλαδή το χημικό αναγκαίο οξυγόνο COD και τα βαριά μέταλλα.) . Αυτό είναι αδιανόητο και προκλητικό, για την αναλυτική πρακτική Οι μελετητές οι ίδιοι , από το 2002 ,υποσημειώνουν την ανάγκη, για διενέργεια ειδικών, λεπτομερών χημικών αναλύσεων, προκειμένου να γίνει επακριβής έγκαιρη ποιοτική αναγνώριση των υδάτων αυτών, πριν να παρθούν αποφάσεις για τα κατάλληλα τεχνικά έργα.

Γ) Έτσι: Έρχεται η ανάγκη να διατυπωθεί το πρώτο ερώτημα, προς κάθε αρμόδιο. Πως είναι δυνατόν;; να διεξάγεις χρονοσειρες αναλύσεων διερεύνησης ποιότητας υπογείων υδάτων, 5 ολόκληρα χρονιά , και να μην κάνεις αναλύσεις ανίχνευσης-διαπίστωσης ύπαρξης χημικής ρύπανσης;;; ,( COD, βαριά μέταλλα κ.λ.π.). Και μάλιστα σε υπόγεια υδατικά αποθέματα, Όπου: Αναμένεις, τέτοια μορφή ρύπανσης (όπως στο υδροφορεα 07-24 Κεντρικής Ευβοίας!!!!) .
Άραγε: Πρόκειται για αμέλεια;;; η σκόπιμη παράληψη;; Είτε έχουν κάνει τέτοιες μετρήσεις και απλά κρύβουν και δεν δημοσιεύσαν, τα αποτελέσματα για κάποιο λογο και σκοπιμότητα.;;;

Κατά την προσωπική μας άποψη: Είναι αδύνατο οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, να αγνόησαν τότε, τα σχετικά δεδομένα χρήσεων γης της περιοχής και τους εντονότατους, υπαρκτούς κινδύνους χημικής ρύπανσης , με βαριά μέταλλα, στα υπόγεια νερά του δήμου Μεσσαπίων και Χαλκίδας. Ήταν και είναι γνωστό στους πάντες, ότι στην περιοχή Ξηρόβουνου από το1969, βρίσκεται η καρδιά τις εξορυκτικής βιομηχανίας λατερικών μεταλλευμάτων σιδηροπυρίτη, τις ΛΑΡΚΟ Α.Ε και μάλιστα με ανοιχτού τύπου ορυχεία! Μιας ιδιαιτέρα ρυπαντικής «εξορυκτικης βιομηχανίας» γνωστής και τεκμηριωμένης πλέον, για το λίαν ρυπαντικό επακόλουθο τις ελευθέρωσης των «όξινων απορροών» από τα ορυχεία αυτά. Μάλιστα, είναι ευρέως γνωστό και δημοσιευμένο ότι: Πριν μερικά χρονιά, η ΛΑΡΚΟ Α.Ε καθιέρωσε ακόμη, στην μονάδα προ-εμπλουτισμού μεταλλευμάτων , στην περιοχή «Βρυσάκια»,την νέα υδρομεταλλουργικη μέθοδο προ- εμπλουτισμού των νικελιουχων μεταλλευμάτων, με χρήση « όξινων νερών» (δηλαδή με χρήση Θειικού οξέος). Άρα κάποιο άλλο κριτήριο σκοπιμότητας πρυτάνευσε σαν «πολιτική επιλογή» στα μυαλά των πολιτικών τις περιοχής.
Έτσι έχουμε την Αίσθηση και την αντίληψη ότι: Τα σχετικά αποτελέσματα και της εκτεταμένης χημικής ρύπανσης του μολυσμένου υδροφόρου ορίζοντα ,(που τώρα το 2009 επιβεβαιώνονται,) πρέπει να ήταν γνωστά από καιρό!!!! Απλώς δεν δημοσιοποιηθήκαν!!!! Με αλλά λόγια: Η σημερινή φριχτή εικόνα τις ποιότητας των μολυσμένων αλλά και ρυπασμένων χημικά, υπογείων υδάτων του δήμου Μεσσαπιων και Χαλκίδας,(κεντρική Εύβοια), δεν είναι ούτε «θεόσταλτη κατάρα» ,ούτε «ξαφνική ανακάλυψη». Είναι, και πρέπει να είναι, αποτέλεσμα, συνδυασμού αυθαίρετης διαχείρισης(λαθρεμπόριο) και λαθραίας απόθεσης τοξικών στερεών αποβλήτων, στις περιοχές αυτές, καθώς και παρενέργειες προερχόμενες από την αντιεπιστημονική και αυθαίρετη απόρριψη και διαχείριση των αδρανών και των «ουρών εξορυξης» από τα ορυχεία ΛΑΡΚΟ Α.Ε και την βιομηχανία εμπλουτισμού των μεταλλευμάτων. Σαν συνδυασμός λοιπόν αυθαιρεσιών, αντιμετωπίζουμε την κατάληξη μιας σχεδιασμένης μακρόχρονης μεταλλευτικής και μεταλλουργικής πολιτικής «με αγνόηση των γνωστών-αναμενομένων κινδύνων» για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις τους.
Όποια και αν είναι όμως, η ιστορική ερμηνεία του φαινόμενου της διαπιστούμενης και τεκμηριωμένης πλέον ,ρύπανσης και μόλυνσης, αυτού του υδροφόρου ορίζοντα, το αναπόδραστο θλιβερό γεγονός είναι ότι: Σε έναν, ήδη ρυπασμενο και μολυσμένο υδροφόρο, δεν μπορείς να προγραμματίζεις και να στηρίζεις, «έργα ύδρευσης- άρδευσης». Όπως τα έργα που αναγγέλλονται στο ΕΣΠΑ 2007-2013 (4ο χρηματοδοτικό πρωτόκολλο).
Δυστυχώς. Δεν είναι δυνατόν, τοξινομενο και μολυσμένο ήδη νερό, από τέτοιους υδροφόρους ορίζοντες, να προγραμματίζεις, με νεοκατασκευασμενα έργα, φραγμάτων, «γεωτρήσεων και υδρομαστεύσεων» να το φέρνεις για ανθρώπινη κατανάλωση. Δεν γίνεται να υδρεύεις σπίτια, να ποτίζεις χωράφια και ζώα, με νερό που περιέχει μόλυνση και μαζί χημική εκτεταμένη ρύπανση, με εξασθενες χρώμιο, νικέλιο, ψευδάργυρο και άλλα βαριά μέταλλα, σε περιεκτικότητες πέρα από τις προδιαγραφές.
Απλά τα αναγγελλόμενα έργα ΕΣΠΑ, στις περιοχές αυτές, Έχουν αχρηστεύθει και ανατραπεί, γιατί στηρίχθηκαν σε λειψά, ή σκόπιμα αποσιωπημένα ποιοτικά δεδομένα...
Έτσι το όλο θέμα «Διαχείριση- εξασφάλιση νερού» στον Δήμο Μεσαππιων – Χαλκίδας και Δήμο Ληλαντίων (κεντρική Εύβοια) και τον 07-24 υδατοφορεα της, Έρχεται τώρα βίαια στην επιφάνεια και ζητά άμεσα «ριζικό επανασχεδιασμό διαχείρισης» με μέτρα αποτελεσματικής προστασίας του υπογείου υδροφόρου ορίζοντα , αλλά κυρίως, ΑΜΕΣΗ διασφάλιση, καθαρού-ασφαλούς νερού, χωρίς εξασθενες χρώμιο , για ανθρώπινη χρήση!!!

ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΚΟ ΑΛΑΛΟΥΜ ΚΑΙ ΑΝΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ ή ΣΚΟΠΙΜΗ ΑΠΟΚΡΥΨΗ ΜΕΤΡΗΣΕΩΝ?

Σοβαρές καταγγελίες για την ποιότητα νερού στα Ψαχνά Ευβοίας έκανε μέσω του ΣΚΑΪ 100,3 ο επίκουρος καθηγητής Χημείας Τροφίμων του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γιάννης Ζαμπετάκης.

«Το ΙΓΜΕ παρουσιάζει στοιχεία που δεν ανταποκρίνονται στις πρόσφατες επιστημονικές μελέτες για την επίδραση του εξασθενούς χρωμίου στον ανθρώπινο οργανισμό», υποστήριξε ο κ. Ζαμπετάκης και κατηγόρησε τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος ότι αρνούνται να πάρουν δείγματα νερού από σημεία που υποδεικνύουν κάτοικοι της περιοχής.
Ο κ. Ζαμπετάκης μίλησε ανοικτά για «επιστημονικά ανήθικη προσπάθεια», ενώ αναφερόμενος στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα σχολίασε: «Το κράτος ρυπαίνει και το κράτος σκοτώνει».

«Οι επιθεωρητές περιβάλλοντος είναι υποχρεωμένοι να λάβουν δείγματα από όποιο μέρος τους υποδειχθεί», δήλωσε στο ΣΚΑΪ 100,3 η πρώην επικεφαλής του Σώματος Επιθεωρητών Περιβάλλοντος κα Μαργαρίτα Καραβασίλη. Τόνισε επίσης ότι θα πρέπει να τηρηθούν με υπευθυνότητα οι περιβαλλοντικοί όροι όχι μόνο στη Μεσσαπία, αλλά και απέναντι, στη Λάρυμνα, όπου - όπως χαρακτηριστικά είπε - «για πάρα πολλά χρόνια μεταλλεύματα της ΛΑΡΚΟ συσσωρεύονται σε λόφους, και μάλιστα δίπλα σε πηγές, και ουδείς μέχρι στιγμής έχει λάβει δείγματα».

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νίκος Χουντής ζήτησε μέσω του ΣΚΑΪ το συντονισμό όλων των φορέων και επισήμανε ότι το θέμα έφθασε στην Κομισιόν από όπου και αναμένεται απάντηση.
Πηγή: ΣΚΑΪ - www.skai.gr

Σάββατο 1 Αυγούστου 2009

Πυρηνικό ατύχημα Τσερνομπίλ: μια ξεχασμένη ίστορία !























Πέρασαν 23 χρόνια από τότε και τα συνήθως "ενημερωμένα και έγκυρα" ελληνικά ΜΜΕ (εκτός κάποιων εξαιρέσεων) δεν αφιέρωσαν ούτε μια αράδα!
Να σκεφτεί μόνο κανείς ότι από τους 200.000 διασώστες που πήραν μέρος στη τεράστια επιχείρηση απομάκρυνσης των κατοίκων και αντιμετώπισης του ατυχήματος, 23.000 πέθαναν και 66.000 είναι άρρωστοι από διάφορες μορφές καρκίνου...
Και αυτά τα στοιχεία αφορούν μόνο τους διασώστες, δεν αναφέρονται στπ πληθυσμό της περιοχής, καθως πάνω από 600.000 κάτοικοι δέχθηκαν ισχυρές και ανεπίτρεπτες δόσεις ραδιενέργειας...
Αντίθετα είδαμε το τελευταίο διάστημα διάφορα άρθρα περισπούδαστων "καθηγηταράδων" να υπερασπίζονται τη προοπτική δημιουργίας ατομικού ηλεκτροσταθμού στη χώρα. Προτείνουμε να κάνουν μια επίσκεψη στη κλειστή ζώνη της περιοχής του Τσερνόμπιλ, στο νεκροταφείο των θυμάτων που υπάρχει καθώς και στα νοσοκομεία όπου νοσηλεύονται τα χιλιάδες θύματα της καταστροφής, πριν γράψουν οτιδήποτε άλλο...
Δείτε το σχετικό βίντεο
http://umora.eu/view.php?video=YQUy-P95NWU&title=4ERNOBIL+22+%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B0+%D1%82%D0%B8%D1%88%D0%B8%D0%BD%D1%8B.+%D0%9F%D1%80%D0%B8%D0%BF%D1%8F%D1%82%D1%8C.¨
Φωτογραφίες: http://www.twip.org/photo-of-the-world-europe-ukraine-chernobyl-fi-8298.html
Μια έρημη πόλη:
http://www.digipaul.com/album/displayimage.php?album=38&pos=1