Πέμπτη 27 Αυγούστου 2009

"Επιδημία" εργατικών ατυχημάτων (*)

(*) Της Ρούλας Σαλούρου, απο το www.capital.gr

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας, συμβαίνουν 4 φορές περισσότερα εργατικά ατυχήματα απ’ όσα δηλώνονται στο Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ). Συνολικά, τα επίσημα καταγεγραμμένα από το Σώμα, εργατικά ατυχήματα που συνέβησαν το 2008 ήταν 6.657. Συνεπώς, δεν θα ήταν ανακρίβεια να πει κανείς πως πέρυσι, συνέβησαν περίπου 26.657 εργατικά ατυχήματα. Από αυτά, τα επίσημα θύματα, όσοι δηλαδή έχασαν τελικά τη ζωή τους, ήταν 142 άνθρωποι.

Υπολογίζεται πως κάθε χρόνο, κατά μέσο όρο, περίπου 130 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους, εν ώρα εργασίας. Ο 24χρονος που έχασε χθες, τη ζωή του στη ΛΑΡΚΟ ήταν το υπ’ αριθμόν 1293 θύμα, που έπεσε εν ώρα καθήκοντος, την τελευταία δεκαετία. Ήταν δε, το δεύτερο θύμα, στην ίδια επιχείρηση, μέσα στον ίδιο μήνα (Αύγουστο) του ίδιου χρόνου. Και μάλιστα οι συνθήκες θανάτου των δύο εργαζόμενων ήταν πανομοιότυπες. Κάηκαν ζωντανοί, μετά από έκρηξη καμινιού. Προχθές, έναν ανειδίκευτος εργαζόμενος με 8μηνη σύμβαση, στη ΔΕΗ, σκοτώθηκε στην προσπάθεια του να αποκαταστήσει βλάβη στο δίκτυο χαμηλής τάσης.

Τα νέα, αυτά, θανατηφόρα εργατικά δυστυχήματα έρχονται με τον πλέον τραγικό τρόπο να αναδείξουν ότι στη χώρα μας, παρά τα τεράστια βήματα που έχουν γίνει στον τομέα της τεχνολογίας, πολλές ελληνικές επιχειρήσεις παραμένουν ουραγοί στην ανανέωση του εξοπλισμού τους. Όπως μάλιστα, τονίζουν συνδικαλιστές, η περίπτωση της ΛΑΡΚΟ είναι χαρακτηριστική. Η έλλειψη ουσιαστικών και αποτελεσματικών μέτρων επιθεώρησης και ασφάλειας των μεταλλείων, η εγκατάλειψη του ελέγχου και της συντήρησης (η συγκεκριμένη μονάδα καμινίου παρουσίαζε σοβαρά προβλήματα τις τελευταίες μέρες) έχουν ως αποτέλεσμα το νέο τραγικό περιστατικό μέσα σε ένα μήνα στην ίδια εταιρεία. Η ΓΣΕΕ επιρρίπτει ευθύνες και σε κυβερνητικά στελέχη, υποστηρίζοντας ότι τα υψηλότατα αμειβόμενα κομματικά στελέχη της Διοίκησης της ΛΑΡΚΟ, αφού κατάφεραν να την υπερχρεώσουν και να την απαξιώσουν ασχολούνται αποκλειστικά με το πως θα πετύχουν το ξεπούλημα της στους ιδιώτες και όχι με τα προβλήματα των εργαζόμενων και της εταιρείας. Η Συνομοσπονδία υποστηρίζει ότι τεράστιες είναι και οι ευθύνες της Κυβέρνησης και των Υπουργείων Απασχόλησης, Ανάπτυξης, Οικονομίας που εποπτεύουν και ελέγχουν την εταιρεία, αφού το πριν 25 μέρες θανατηφόρο δυστύχημα δεν τους ευαισθητοποίησε καθόλου.
Περισσότερα στο www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: