Τετάρτη 12 Αυγούστου 2009

ΚΑΛΙΟ ΠΕΝΤΕ ΚΑΙ ΣΤΟ ΧΕΡΙ, ΠΑΡΑ ΔΕΚΑ ΚΑΙ ΚΑΡΤΕΡΕΙ..

Κόντρα έχει ξεσπάσει για την Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Λαμίας (ΔΕΥΑΛ), την μοναδική δημοτική επιχείρηση, που λειτουργεί εδώ και πολλά χρόνια βιολογικό καθαρισμό, για την προστασία του Μαλιακού κόλπου. Οι «ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ» της Φθιώτιδας αντιδρούν γιατί η δημοτική επιχείρηση δέχεται για επεξεργασία λύματα από βιοτεχνίες και βιομηχανίες της περιοχής.
Από την πλευρά τους, πολλές οικολογικές οργανώσεις της Φθιώτιδας δυσανασχετούν με τις ανακοινώσεις του κόμματος «ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ», γιατί θεωρούν την τοπική αυτοδιοίκηση και ιδιαίτερα την ΔΕΥΑ Λαμίας σύμμαχό τους, για τον καθαρισμό του Μαλιακού. «Μακάρι κι άλλοι βιολογικοί καθαρισμοί να δεχόταν λύματα, που θα κατέληγαν στον Μαλιακό, για να τα επεξεργαστούν και να τα αδρανοποιήσουν» δήλωσε ο Γιωργάκης Κωστής πρόεδρος της «ΒΙΟΖΩ» και συνέχισε: «Σήμερα ο αγώνας για την διάσωση του Μαλιακού είναι τιτάνιος και χρειάζεται να γίνεται χωρίς γραφειοκρατικές αγκυλώσεις. Σαφώς οι βιομηχανίες πρέπει να αναπτύξουν βιολογικούς καθαρισμούς. Όμως αυτό δεν είναι υπόθεση της ΔΕΥΑΛ, αλλά του κράτους. Η ΔΕΥΑΛ εδώ και χρόνια υπερασπίζεται την επεξεργασία λυμάτων και έχει υποβάλει προτάσεις για επέκταση των εγκαταστάσεών της. Γι αυτό χρειάζεται να κινητοποιηθούμε όλοι μαζί και ν' απαιτήσουμε το κράτος να χρηματοδοτήσει τους βιολογικούς καθαρισμούς της Φθιώτιδας και τον καθαρισμό του Σπερχειού.»
Οι «Οικολόγοι Πράσινοι», ισχυρίζονται ότι δεν έχουν ενημέρωση για:
•Τον αριθμό και τις ειδικότητες των εργαζομένων στον Βιολογικό
•Αν δέχεται ο Βιολογικός βιομηχανικά απόβλητα και από ποιες βιομηχανίες και σύμφωνα με ποιες άδειες διάθεσης των αποβλήτων τους
•Αν όλες οι περιοχές της πόλης της Λαμίας έχουν συνδεθεί με το δίκτυο της ΔΕΥΑΛ και αν όχι, ποιες είναι και πού διαθέτουν τα λύματά τους.
Ο Δήμαρχος Λαμιέων και Πρόεδρος του Δ.Σ. της Δ.Ε.Υ.Α. Λαμίας Γιώργος Κοτρωνιάς, δήλωσε:
«Πιστεύω, ότι κάποιοι χρησιμοποιούν τον Βιολογικό Καθαρισμό της Λαμίας ως βήμα για να εξασφαλίσουν την προβολή και την δημοσιότητα τους. Αυτό κατά το διάστημα των Ευρωεκλογών έγινε ανεκτό για να μην οξυνθεί το πολιτικό κλίμα. Η λειτουργία του Βιολογικού Καθαρισμού είναι ικανοποιητική και μέσα στις προδιαγραφές.
Για τελευταία φορά ενημερώνω, ότι για το Βιολογικό Καθαρισμό Λαμίας εκτός των συνεχών ελέγχων έγιναν και δύο έλεγχοι ανεξάρτητων αρχών .
Ο πρώτος, το 2008 από τμήμα του ΕΛΚΕΘΕ. Από αυτή την μέτρηση, αποσιωπήθηκαν ότι το bod5 ήταν 4,77mg/l με όριο τα 25mg/l . Πως λοιπόν, ο Βιολογικός Καθαρισμός δεν λειτουργεί;

Οι ψαράδες της περιοχής , τον Μάρτιο του 2009 έστειλαν δείγματα σε εξωτερικό εργαστήριο. Το αποτέλεσμα ανακοινώθηκε στην ημερίδα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Φθιώτιδας: Τιμή cod 5mg/l ενώ η Κ.Υ.Α. προβλέπει < 90 mg/l».
Από το www.biozo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: