Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από τη στατιστική ανάλυση των αιτιών των δασικών πυρκαγιών της περιόδου 2000-2008 εξάγονται διάφορα χρήσιμα συμπεράσματα. Το μεγαλύτερο ποσοστό των πυρκαγιών προκαλούνται από διάφορες γεωργικές δραστηριότητες (22%). Οι πυρκαγιές που προκαλούνται από τους εκδρομείς / ταξιδιώτες ακολουθούν με ποσοστό 14%. Οι πυρκαγιές με άγνωστα αίτια κατέχουν το ίδιο ποσοστό (15%) στο σύνολο των δασικών πυρκαγιών της περιόδου. Οι πυρκαγιές που προκλήθηκαν από κακόβουλες ενέργειες κατέχουν ένα σημαντικό ποσοστό (14%). Ακολουθούν διάφορες άλλες αιτίες πρόκλησης δασικών πυρκαγιών σε μικρότερα ποσοστά όπως, το κάψιμο σκυβάλων, διάφορες στρατιωτικές δραστηριότητες, δραστηριότητες σε εξοχικές κατοικίες, δραστηριότητες κυνηγών και το βραχυκύκλωμα καλωδίων υψηλής τάσης. Tο ποσοστό των πυρκαγιών που προκλήθηκαν από κεραυνούς ανέρχεται στο 11% επί του συνόλου των δασικών πυρκαγιών της περιόδου.
Όμως άλλοι, ανεξάρτητοι μελετητές αναφέρουν ότι μία από τις κύριες αιτίες των Δασικών πυρκαγιών στην Ελλάδα είναι οι εμπρησμοί από πρόθεση, που ανέρχονται σε ποσοστό 29,3% (Καϊλίδης, Δασικές πυρκαγιές-Θεσσαλονίκη 1990). Σε αυτό το ποσοστό χρειάζεται να προστεθούν και πολλοί εμπρησμοί που δεν έχουν εξιχνιαστεί και συμπεριλαμβάνονται μέσα στο ποσοστό των άγνωστων αιτίων, που ανέρχονται σε 25 - 40% και ίσως ακόμη περισσότερο. Οι εμπρησμοί αυτοί υποκινούνται από διάφορες αιτίες μεταξύ των οποίων οι κυριότερες είναι:
• Οι δόλιες ενέργειες ατόμων που αποσκοπούν στο κέρδος (πληρωμένοι εμπρηστές από οικοπεδοφάγους, έμποροι γης, κλπ), την οικοπεδοποίηση των καμένων εκτάσεων, την αλλαγή χρήσης τους, την επέκταση υπαρχόντων καλλιεργειών, κλπ
• Εμπρησμοί βοσκών για την δημιουργία ή την ανανέωση της βλάστησης των βοσκοτόπων τους
• Πολιτικές επιβράβευσης των καταπατητών των δασών, αφού πάρα πολλά αυθαίρετα κτίσματα μέσα σε καμένα ή σε εκχερσωμένα δάση και δασικές εκτάσεις, ακόμη και με τελεσίδικα πρωτόκολλα διοικητικής αποβολής, δεν έχουν γκρεμιστεί ποτέ.
• Ενέργειες έχθρας ή ρεβανσισμού
• Για την απόκρυψη άλλου εγκλήματος (φωτιά σε ανθρώπινα πτώματα ή αυτοκίνητα για παραπλάνηση των αρχών ή απόκρυψη στοιχείων)
Εκτός των παραπάνω αιτιών, που αν αντιμετωπίζονταν θα είχαμε ριζική μείωση του αριθμού και των επιπτώσεων των δασικών πυρκαγιών, ως άλλες σημαντικές αιτίες αναφέρονται οι παρακάτω:
• Η ύπαρξη εκατοντάδων χωματερών σε ολόκληρη την επικράτεια
• Το εναέριο (και ασυντήρητο) δίκτυο της ΔΕΗ
• Τα χιλιάδες εκκλησάκια (τάματα) που είναι διασκορπισμένα σε όλη τη χώρα
Αειφόρος ανάπτυξη σημαίνει ότι οι ανάγκες της παρούσας γενιάς καλύπτονται χωρίς να υποθηκεύεται η ικανότητα των επόμενων γενεών να καλύψουν τις δικές τους ανάγκες. Αποσκοπεί στη διασφάλιση της ικανότητας της γης να ευνοεί όλες της μορφές ζωής και βασίζεται στις αρχές της δημοκρατίας, της ισότητας των φύλων, της αλληλεγγύης, του κράτους δικαίου και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μεταξύ άλλων της ελευθερίας και της ισότητας ευκαιριών για όλους.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου