Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2015

Το «θερινό Νταβός» στον Ευβοϊκό; μακάρι....

Το νησί Αιγίλεια, που βρίσκεται στον Νότιο Ευβοϊκό απέναντι από τα Νέα Στύρα, φέρεται ως η επιλογή του υφυπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Μάρδα για του δημιουργια ενός «θερινού Νταβός» στην Ελλάδα, όπως είχε αναγγείλει προ ημερών στη Βουλή.

Η Αιγιλεία (όπως ονομαζόταν στην αρχαιότητα) ή Μεγάλο Στυρονήσι είναι βραχώδες ακατοίκητο νησί, το μεγαλύτερο μιας συστάδας που λέγεται Στυρονήσια.Η έκτασή του είναι 1,7 Km2.(ή 1700 στρέματα)
Η θέση της έχει συντεταγμένες: 38°10′13″N 24°09′50″E / 38.17028, 24.16389

Στο νησί υπάρχει το εξωκλήσι της Ζωοδόχου Πηγής, που γιορτάζεται στις 13 Μαϊου. Το χειμώνα βόσκουν στο νησί γιδοπρόβατα και βοοειδή.
Στο νησί υποστηρίζεται ότι αποβίβασε και άφησε για λίγο τους αιχμαλώτους του ο Δάτις, μετά την καταστροφή της Ερέτριας το 490 π.Χ. προτού οδηγήσει τους Πέρσες στο Μαραθώνα. Στην επανάσταση του '21 το νησάκι χρησιμοποιήθηκε και ως στρατόπεδο του Νικόλαου Κριεζώτη.


Περισσότερα εδώ: 

1 σχόλιο:

Φιλάρετος είπε...

Από την συνέντευξη του υφυπουργού στον Ρ/Σ Αθήνα 9,84
«Θα παραχωρήσουμε στα κράτη – μέλη του ΟΗΕ που θέλουν ένα χώρο για να χτίσουν μια εστία, όπου θα πραγματοποιούνται συνέδρια. Τα χρήματα για κάθε εστία δεν είναι κάτι ιδιαίτερο, αλλά το σύνολο είναι ένα αρκετά μεγάλο κονδύλι. Εκτιμούμε ότι η συγκεκριμένη επένδυση θα είναι της τάξης του 1,6 – 2 δισ. ευρώ το πολύ. Όσον αφορά στο κόστος των κατασκευών θα αναληφθεί 100% από τα κράτη που θα ενδιαφερθούν να χτίσουν την συγκεκριμένη εστία, που θα περιέχει ένα σύνολο δωματίων. Αθροίζοντας το σύνολο των δωματίων μπορούμε να φτάσουμε -κατά την άποψή μας-, ως ένα σύνολο εξυπηρέτησης 6.000 συνέδρων, οπότε καλύπτουμε ένα μεγάλο συνέδριο. Υπάρχουν και μεγάλα συνέδρια που αφορούν κυρίως την ιατρική και συγκεντρώνουν 10.000 – 15.000 άτομα… Το νησί αυτό αποκαλείται “τζάκι της τέχνης και της επιστήμης”. Σκοπός μας είναι να κάνουμε ένα συνεδριακό κέντρο διεθνούς εμβέλειας, όπου θα έρχονται άνθρωποι από διάφορα μέρη του κόσμου… Το σημαντικό θα είναι ότι καθώς τα κράτη θα έχουν χτίσει την συγκεκριμένη εστία, θα έχουν κάθε ενδιαφέρον να κρατούν γεμάτη την εστία τους, ακόμη και σε περιόδους που δεν θα υπάρχουν συνέδρια.».

Όπως σημείωσε ο κ. Μάρδας, η χώρα για να «απογειωθεί» σε αυτό το χώρο, χρειάζεται γύρω στα 100 δισ. επενδύσεις.
«Αν σκεφτούμε ότι 20 δισ. είναι το επόμενο ΕΣΠΑ, χρειαζόμαστε 80 δισ. Απλά και μόνο με πολιτικές υπέρ των μικρομεσαίων επιχειρήσεων -που είναι απαραίτητες και θα εφαρμοστούν-, δεν μπορούμε να φτάσουμε αυτό το ποσό. Χρειάζονται μεσαίου ή μεγάλου μεγέθους επενδύσεις. Εμείς ασχολούμαστε και με την προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Το συγκεκριμένο σχέδιο που έχουμε δεν εντάσσεται στα λεγόμενα μεγάλα σχέδια, είναι μεσαίου μεγέθους. Κάθε μας προσπάθεια γίνεται για να προσελκύσουμε επενδύσεις οι οποίες θα κατευθυνθούν στα λεγόμενα εμπορεύσιμα αγαθά και υπηρεσίες. Όταν χτίζεις έναν τέτοιο χώρο, αυτός ο χώρος είναι ένας χώρος εν δυνάμει διαρκών εσόδων… Το σχέδιο έχει κατατεθεί στο Κεντρικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής. Έχει γίνει η απαραίτητη πρώτη συζήτηση, υπάρχει θετική ανταπόκριση και προχωράμε» σημείωσε.