Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2015

Οι πιο πολύνεκρες ένοπλες συγκρούσεις το 2015

Δυστυχώς στην ευρύτερη περιοχή μας βρίσκονται οι πιο πολύνεκρες ένοπλες συκρούσεις στο κόσμο έτσι όπως καταγράφηκαν για το πρώτο μισό του 2015. Σημειώνουμε ότι αναφέρονται μόνο αυτές που είχαν κοντά ή πάνω από 1000 νεκρούς.

Δεκάδες χιλιάδες νεκροί, εκατοντάδς χιλιάδες τραυματίες και ανάπηροι για όλη τους της ζωή, εκατομμύρια πρόσφυγες....
Ακόμη χειρότερα είναι ότι τα εκατομμύρια των προσφύγων δεν πρόκειται να γυρίσουν πίσω παρα μόνο αν εδραιωθεί στη πατρίδα τους η ειρήνη και η κοινωνική γαλήνη
Στην πολύπαθη Σομαλία για παράδειγμα απο το 1991 μέχρι και το 2008 πέντε διαφορετικές περιοχές της έχουν κηρύξει την ανεξαρτησία τους . Μέχρι σήμερα η χώρα ταλανίζεται από εμφύλιες συγκρούσεις με δεκάδες χιλιάδες θύματα. Αυτά που αναφέρονται στο διπλανό πίνακα είναι μόνο οι νεκροί για το πρώτο μισό του τρέχοντος έτους.

Οι αιτίες των συγκρούσεων σίγουρα μπορεί να αναζητηθούν στην έλλειψη δημοκρατικής, κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης, πολιτικής σταθερότητας και δικαιοσύνης. Όμως επίσης σοβαρό λόγο παίζουν η ευρεία διαφθορά, οι παλιές θρησκευτικές και εθνικιστικές διαφορές, η πάλη μεταξύ φεουδαρχίας και εκσυγχρονιστών και φυσικά η παραγωγή και μεταφορά υδρογονανθράκων και ναρκωτικών (προσέξτε τη μοναδική περιοχή του δυτικού ημισφαίριου που είναι το Μεξικό)

Δείτε το χάρτη παρακάτω:


Σίγουρα οι καταγγελίες, διαδηλώσεις και οι φιλειρηνικές διακυρήξεις εκ του ασφαλούς δεν αρκούν.
Απαιτείται αλληλεγγύη στη πράξη, διεθνής συντονισμός σε διπλωματικό, κρατικό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο.

Η επίτευξη της ειρήνης μόνο με σοβαρή διεθνή πολιτική διαπραγμάτευση και πολιτικά μέτρα (όπου είναι αυτά δυνατά) μπορεί να επιτευχθεί. Στις υπόλοιπες των περιπτώσεων απαιτείται και διεθνής στρατιωτική αντιμετώπιση μέσω του ΟΗΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: