Τετάρτη 27 Μαρτίου 2024

Η ανάλυση TOWS ως επιβεβλημένη συνέχεια της ανάλυσης SWOT.

V. Kandinsky,_1936_-_Courbe_dominante
Η ανάλυση SWOT είναι αρκετά γνωστή και για αυτό δεν την παρουσιάζουμε. κρίνουμε σκόπιμο όμως να παρουσιάσουμε την ανάλυση TOWS. Oι δύο αναλύσεις μοιάζουν στο ότι αξιολογούν τα δυνατά σημεία, τις αδυναμίες, τις ευκαιρίες και τις απειλές μιας επιχείρησης. 

Η TOWS επεκτείνει τη SWOT συνδέοντας αναγνωρισμένους παράγοντες για την δημιουργία και αξιολόγηση επιχειρηματικών στρατηγικών, καθιστώντας τις ενέργειες σας  πιο εστιασμένες στον στρατηγικό σχεδιασμό και στους εξωτερικούς παράγοντες.

Οι βασικές διαφορές βρίσκονται στην εστίαση και τα αποτελέσματά τους:

Ανάλυση SWOT:

Εστίαση: Εσωτερικοί και εξωτερικοί παράγοντες.

Αποτέλεσμα: Αποτυπώνει ένα στιγμιότυπο της τρέχουσας κατάστασης της εταιρείας.

Χρήση: Προσδιορίζει εσωτερικούς πόρους και αξιολογεί το εξωτερικό περιβάλλον.

Ακολουθία: Αναλύει άμεσα εσωτερικούς και εξωτερικούς παράγοντες.

Ανάλυση TOWS:

Εστίαση: Στρατηγικός σχεδιασμός.

Αποτέλεσμα: Ευθυγραμμίζει εσωτερικούς παράγοντες με εξωτερικές ευκαιρίες και απειλές για την ανάπτυξη στρατηγικών.

Χρήση: Κατηγοριοποιεί τις στρατηγικές με βάση εσωτερικούς και εξωτερικούς παράγοντες.

Αλληλουχία: Απαιτεί εκ των προτέρων προσδιορισμό δυνατών, αδυναμιών, ευκαιριών και απειλών.

Αποφύγετε τη λανθασμένη σειρά εφαρμογής: Εκτελέστε πρώτα την ανάλυση SWOT ως αφετηρία για την ανάπτυξη στρατηγικής, όχι ως εργαλείο επικύρωσης για προκαθορισμένες στρατηγικές

Για να εκτελέσετε μια ανάλυση TOWS, ακολουθήστε τα εξής βήματα:

Ολοκληρώστε μια ανάλυση SWOT για να εντοπίσετε τα δυνατά σημεία, τις αδυναμίες, τις ευκαιρίες και τις απειλές της εταιρείας σας.

Οργανώστε τα ευρήματά σας σε έναν πίνακα (μήτρα) TOWS, ο οποίος αποτελείται από τέσσερα τεταρτημόρια: Δυνατά-Ευκαιρίες, Δυνατά-Απειλές, Αδυναμίες-Ευκαιρίες και Αδυναμίες-Απειλές.

Μέσα σε κάθε τεταρτημόριο, δημιουργήστε στρατηγικές επιλογές καταιγισμού ιδεών που αξιοποιούν τις σχέσεις μεταξύ εσωτερικών και εξωτερικών παραγόντων.

Δυνατά σημεία - Ευκαιρίες (SO): Αξιοποιήστε τα δυνατά σημεία για να αδράξετε ευκαιρίες.

Δυνατά σημεία - Απειλές (SW): Χρησιμοποιήστε δυνάμεις για να αντιμετωπίσετε ή να εξαλείψετε απειλές.

Αδυναμίες - Ευκαιρίες (WO): Αντιμετωπίστε τις αδυναμίες για να εκμεταλλευτείτε τις ευκαιρίες.

Αδυναμίες - Απειλές (WT): Ελαχιστοποιήστε τις αδυναμίες για την αποφυγή ή τον μετριασμό των απειλών.

Δώστε προτεραιότητα και αναθέστε ενέργειες με βάση τη συνάφεια και τον επείγοντα χαρακτήρα των ευκαιριών και των απειλών.

Λάβετε υπόψη ότι η ανάλυση TOWS διεξάγεται συνήθως σε ομάδες που περιλαμβάνουν άτομα με διαφορετικές ειδικεύσεις, προοπτικές και τεχνογνωσία. Συνιστώνται τακτικές ενημερώσεις στον πίνακα TOWS ώστε να αντικατοπτρίζουν τις αλλαγές στο εσωτερικό και εξωτερικό πλαίσιο της εταιρείας.

Για να ιεραρχήσετε τις ευκαιρίες και τις απειλές σε μια ανάλυση TOWS, ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα:

1. Αξιολογήστε κάθε επιλογή σε σχέση με τη σχετική ευκαιρία και απειλή.

2. Εξετάστε τη σκοπιμότητα, την καταλληλότητα και την αποδοχή κάθε στρατηγικής.

3. Κατατάξτε τις στρατηγικές σύμφωνα με τον πιθανό αντίκτυπό τους, την πιθανότητα επιτυχίας και τις απαιτήσεις πόρων.

4. Εστιάστε στις ισχυρότερες στρατηγικές στα τεταρτημόρια SO και WO, καθώς αυτές αντιπροσωπεύουν τις πιο θετικές και προληπτικές προσεγγίσεις.

5. Δώστε προσοχή στις στρατηγικές ST και WT, καθώς χρησιμεύουν ως αμυντικά μέτρα για την προστασία και τη διατήρηση του οργανισμού.

6. Αναζητήστε συνέργειες, συμβιβασμούς, συγκρούσεις και κενά μεταξύ των στρατηγικών.

7. Καταργήστε ή τροποποιήστε τυχόν περιττές, μη ρεαλιστικές, ασυμβίβαστες ή αναποτελεσματικές στρατηγικές.

8. Επιλέξτε τις στρατηγικές που ευθυγραμμίζονται περισσότερο με το όραμα, την αποστολή και τις βασικές σας ικανότητες.

9. Κοινοποιήστε τις επιλεγμένες στρατηγικές στα ενδιαφερόμενα μέρη και ζητήστε ανατροφοδότηση και υποστήριξη.

10.Αναθέστε ρόλους και ευθύνες στους υπεύθυνους για την εκτέλεση των στρατηγικών.

11.Παρακολούθηση και αξιολόγηση της προόδου και της απόδοσης των εφαρμοζόμενων στρατηγικών

Κατά την ιεράρχηση ευκαιριών και απειλών σε μια ανάλυση TOWS, είναι σημαντικό να αποφεύγονται κοινά λάθη για να διασφαλιστεί ο αποτελεσματικός στρατηγικός σχεδιασμός:

Έλλειψη σύγκρισης με τον ανταγωνισμό: Πάντα να συγκρίνετε τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία απευθείας με τους ανταγωνιστές για να εντοπίσετε μοναδικά πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα.

Μη δομημένη παραγωγή συνεπειών: Βεβαιωθείτε ότι τα αποτελέσματα της ανάλυσης οδηγούν σε σαφείς στρατηγικές που μπορούν να εφαρμοστούν και όχι απλώς στην περιγραφή της τρέχουσας κατάστασης.

Μονομερής εστίαση κατά την ανάλυση: Αποφύγετε τις προκαταλήψεις εξετάζοντας όλες τις πτυχές της μήτρας SWOT αντικειμενικά, χωρίς να προσηλώνεστε σε προκαταλήψεις ή μεμονωμένες απόψεις.

Έλλειψη προσανατολισμού θέματος και στόχου: Μείνετε συγκεντρωμένοι στους κύριους στόχους και στόχους της ανάλυσης για να εξαγάγετε σχετικές και στοχευμένες στρατηγικές.

Για να διασφαλίσετε ότι οι ευκαιρίες και οι απειλές που προσδιορίζονται σε μια ανάλυση TOWS είναι εφικτές, λάβετε υπόψη τις ακόλουθες βέλτιστες πρακτικές:

Ø    Συγκεντρώστε πληροφορίες για τα ενδιαφερόμενα μέρη: Συμμετέχετε τους σχετικούς ενδιαφερομένους στη διαδικασία ανάλυσης για να επωφεληθείτε από διαφορετικές οπτικές και να εμπλουτίσετε την ανάλυση

Ø    Ενημέρωση τακτικά: Λόγω της δυναμικής φύσης των επιχειρηματικών περιβαλλόντων, ενημερώνετε τακτικά τη μήτρα TOWS για να διασφαλίζετε ότι οι στρατηγικές παραμένουν σχετικές και πρακτικές

Ø    Παραμείνετε αντικειμενικοί: Διατηρήστε αντικειμενικότητα κατά τη διάρκεια της ανάλυσης για να αποκτήσετε μια ουδέτερη άποψη που παρέχει καλά επιβεβαιωμένες γνώσεις

Ø    Να είστε ρεαλιστές: Διατηρήστε μια σαφή εικόνα της θέσης της επιχείρησης στην αγορά για να αποφύγετε την υπερβολική αυτοπεποίθηση ή την απαισιοδοξία, η οποία μπορεί να αλλοιώσει τα αποτελέσματα

Ακολουθώντας αυτές τις πρακτικές, μπορείτε να βελτιώσετε την ποιότητα της ανάλυσης TOWS και να αναπτύξετε στρατηγικές που να μπορούν να δουλέψουν αποτελεσματικά, οι οποίες θα είναι βασισμένες στην πραγματικότητα και ευθυγραμμισμένες με τους επιχειρηματικούς σας στόχους

Δεν υπάρχουν σχόλια: