Σάββατο 9 Μαρτίου 2024

Ο ΟΗΕ υιοθέτησε νέο παγκόσμιο πρότυπο για τη μέτρηση της βιωσιμότητας του τουρισμού

Ένα πρωτοποριακό στατιστικό πλαίσιο, που αναπτύχθηκε υπό την ηγεσία του ΟΗΕ για τον Τουρισμό, υιοθετήθηκε και από τα 193 κράτη μέλη του ΟΗΕ. Το Στατιστικό Πλαίσιο για τη Μέτρηση της Αειφορίας του Τουρισμού (MST) γίνεται έτσι το διεθνώς συμφωνημένο πλαίσιο αναφοράς για τη μέτρηση των οικονομικών, κοινωνικών και περιβαλλοντικών πτυχών του τουρισμού. 

Roy Lichtenstein - Ruins, 1965

Η υιοθέτηση από τη Στατιστική Επιτροπή του ΟΗΕ στην 55η σύνοδό της (27 Φεβρουαρίου – 1 Μαρτίου 2024) σηματοδοτεί ένα ιστορικό ορόσημο για την αξιοποίηση του πλήρους δυναμικού του τομέα, παρέχοντας λύση στην επιτακτική ανάγκη για μια εναρμονισμένη μεθοδολογία για την αποτελεσματική αξιολόγηση της βιωσιμότητας του τουρισμού .

«Ο τουρισμός είναι μια ισχυρή δύναμη για θετική αλλαγή όταν διαχειρίζεται υπεύθυνα και βιώσιμα. Η υιοθέτηση του Στατιστικού Πλαισίου για τη Μέτρηση της Βιωσιμότητας του Τουρισμού σηματοδοτεί μια αλλαγή παραδείγματος, που υπερβαίνει το ΑΕΠ, επιτρέποντας τη μέτρηση του τι έχει μεγαλύτερη σημασία για τους ανθρώπους και τον πλανήτη» (Zurab Pololikashvili, Γενικός Γραμματέας Τουρισμού του ΟΗΕ)

Συνεργατική προσπάθεια

Αυτό το επίτευγμα είναι ο καρπός μιας επταετούς διαδικασίας των Ηνωμένων Εθνών υπό την ηγεσία της Αυστρίας και της Ισπανίας ως συμπροέδρων της Επιτροπής Τουρισμού του ΟΗΕ.  Υπό την αιγίδα της Επιτροπής, το Πλαίσιο αναπτύχθηκε χάρη στην εξαιρετική εργασία της πολυμερούς Ομάδας Εμπειρογνωμόνων που αποτελείται από 40+ χώρες και 30+ διεθνείς και περιφερειακούς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένου του Τμήματος Στατιστικής του ΟΗΕ, του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας (ILO). ), υποεθνικές αρχές και παρατηρητήρια, ακαδημαϊκή κοινότητα κ.α.

Η εργασία περιελάμβανε τεχνική καθοδήγηση από μια Συντακτική Επιτροπή της οποίας προέδρευαν οι Φιλιππίνες και στη συνέχεια ο Καναδάς, καθώς και εκτεταμένη δέσμευση και διαβούλευση.

Η Στατιστική Επιτροπή δέχτηκε μια συντριπτικά ενθουσιώδη υποστήριξη από 34 χώρες, 3 περιοχές του κόσμου και διεθνείς οργανισμούς που συμμετείχαν ενεργά στις συζητήσεις, μεταξύ των οποίων και η χώρα μας.

Όσον αφορά το μέλλον, η Επιτροπή χαιρέτισε επίσης τη μελλοντική ανάπτυξη ενός προγράμματος εφαρμογής, συμπεριλαμβανομένου ενός οδηγού συλλογής, και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα χορηγών να υποστηρίξει τη χρηματοδότηση για τη μέτρηση της βιωσιμότητας του τουρισμού.

Η Στατιστική Επιτροπή του ΟΗΕ, που ιδρύθηκε το 1947, συγκεντρώνει Επικεφαλής Στατιστικούς από κράτη μέλη και διεθνείς οργανισμούς και είναι το ανώτατο όργανο λήψης αποφάσεων για διεθνείς στατιστικές δραστηριότητες. Η τελευταία φορά που η Επιτροπή ενέκρινε ένα στατιστικό πρότυπο για τον τουρισμό ήταν το 2008.

Μείωση του χάσματος μεταξύ πολιτικής και στατιστικής

Στο περιθώριο της Στατιστικής Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών, η Αυστρία, η Ισπανία και ο Οργανισμός Τουρισμού του ΟΗΕ συνδιοργάνωσαν την παράλληλη εκδήλωση υψηλού επιπέδου «Μέτρηση της βιωσιμότητας του τουρισμού: Κλείσιμο του χάσματος μεταξύ πολιτικής και στατιστικής» σε συνεργασία με την Επιτροπή Οικονομικής - Περιβαλλοντικής Αξιολόγησης του ΟΗΕ. 

Η Αυστρία και η Ισπανία μοιράστηκαν το όραμά τους σχετικά με τη σημασία του στατιστικού πλαισίου για τη μέτρηση της βιωσιμότητας του τουρισμού για πολιτικές και αποφάσεις που βασίζονται σε τεκμήρια, ενώ αναγνώρισαν τη σημασία του για την υποστήριξη της συνάφειας των στατιστικών συστημάτων παγκοσμίως και τις συνδέσεις με βασικά θέματα όπως η διακυβέρνηση δεδομένων και η διαχείριση .

Το Μεξικό, οι Φιλιππίνες και ο Καναδάς εξέτασαν τις πρωτοποριακές τους εμπειρίες με την εφαρμογή του πλαισίου, επιδεικνύοντας τη δύναμη της ενσωμάτωσης δεδομένων από διαφορετικούς τομείς και πηγές για την απόσταξη πιο ολιστικών και ουσιαστικών πληροφοριών για τον τουρισμό.

Η εκδήλωση αύξησε την ευαισθητοποίηση σχετικά με το Στατιστικό Πλαίσιο για τη μέτρηση της βιωσιμότητας του τουρισμού και λειτούργησε ως ενημερωτικό προοίμιο για τις επίσημες συζητήσεις της Στατιστικής Επιτροπής του ΟΗΕ.

Δείτε εδώ το στατιστικό πλαίσιο (αγγλ.)

Δεν υπάρχουν σχόλια: