Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Οι πολιτικές για την ανάπτυξη του ορεινού τουρισμού

Υπό την αιγίδα της επιτροπής τουρισμού του ΟΗΕ έγινε στην Ανδόρα το Συνέδριο για τον ορεινό τουρισμό. Ένα πάνελ υψηλού επιπέδου για τις πολιτικές που προάγουν τη διαφοροποίηση, την καινοτομία και τη βιωσιμότητα για τους ορεινούς προορισμούς συγκέντρωσαν ο Jordi Torres Falcó, Υπουργός Τουρισμού και Εμπορίου της Ανδόρας, η Rosana Morillo Rodriguez, Υπουργός Τουρισμού της Ισπανίας και η Alessandra Priante, Πρόεδρος του Εθνικού Συμβούλιου Τουρισμού της ιταλίας. Οι συμμετέχοντες τόνισαν τη σημασία της δημιουργίας ενός ισχυρού πλαισίου που θα συντονίζει όλους τους εμπλεκόμενους προς ένα κοινό όραμα για την ανάπτυξη βιώσιμου, ανθεκτικού και χωρίς αποκλεισμούς ορεινού τουρισμού που θα ωφελεί άμεσα τις κοινότητές του.

Η διερεύνηση του τουρισμού υγείας για την αειφόρο ανάπτυξη του ορεινού τουρισμού.

Ως αποτέλεσμα της σχετικής απόφασης του 2022, το Συνέδριο του 2024 περιέλαβε μια νέα εστίαση στον τουρισμό υγείας (ιατρικό και ευεξίας), ένα τμήμα όπου τα βουνά μπορούν να προσφέρουν σημαντική προστιθέμενη αξία και να έχουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Αυτό αντανακλά τη στροφή προς τη διαφοροποίηση των προϊόντων ορεινού τουρισμού, τη δημιουργία ζήτησης όλο το χρόνο και την αντιμετώπιση των σύγχρονων τουριστικών αναγκών.

Οι εμπειρίες σε αυτό το τμήμα παρουσιάστηκαν από ομιλητές όπως η Csilla Mezősi, Γενικός Γραμματέας του European Spas Association, ο Lászlo Puczko, Διευθύνων Σύμβουλος του Health Tourism Worldwide, ο Joan Muro, Πρόεδρος του Health Tourism Association of Andorra Health Destination και η Emma Haefeli, Διευθύντρια Μάρκετινγκ της CHENOT GROUP (Ελβετία).

Τουρισμός για την αγροτική ανάπτυξη

Το Συνέδριο εξέτασε επίσης με τη συμμετοχή εκπροσώπων από τρία καλύτερα τουριστικά χωριά, από τον σχετικό διαγωνισμό των Ηνωμένων Εθνών, του Saas-Fee of the Swiss Region του Valais (BTV το 2021), του St. Anton am Arlberg της Αυστρίας (BTV 2023) και του Ordino της Ανδόρας (BTV το 2023) το πώς ο τουρισμός μπορεί να αποτελέσει κινητήριο δύναμη της αγροτικής ανάπτυξης, προωθώντας την αξιοποίηση και τη διατήρηση του τοπικού πολιτισμού και των αξιών των ορεινών κοινοτήτων. Τα χωριά αυτά παρουσίασαν τις εμπειρίες τους για το πως ξεχωρίζουν στην αντιμετώπιση της εποχικότητας διαφοροποιώντας τα τουριστικά τους προϊόντα με καινοτόμο και βιώσιμο τρόπο.

Πάνω από 300 συμμετέχοντες από 14 χώρες συγκεντρώθηκαν στην Ανδόρα, με πολλούς να συμμετέχουν επίσης μέσω τηλεδιάσκεψης. Οι ομιλητές περιλάμβαναν, μεταξύ άλλων, εκπροσώπους από το Slow Food Carinthia στην Αυστρία, το National Geographic, το l'Agence des Pyrénées, το Sustainable Alpine Tourism Initiative, το Pic du Midi, το Creative Tourism Network, το Mabrian (Ισπανία), το Horwath HTL, καθώς και κορυφαίοι εκπαιδευτικά ιδρύματα όπως το CETT Barcelona και το Bella Vista Institute of Higher Education της Ελβετίας.

Κλείνοντας τις εργασίς ο υπουργός Τουρισμού και Εμπορίου της Ανδόρας, Jordi Torres Falcó, τόνισε: «Φέτος εισαγάγαμε ένα νέο τμήμα, την ευεξία, αποδεικνύοντας ότι στον τομέα του τουρισμού εξελισσόμαστε και προσαρμοζόμαστε στις νέες τουριστικές τάσεις. Αντιμετωπίζουμε επίσης την ανάγκη να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την προώθηση του Συνεδρίου, επιτρέποντάς μας να ανταποκριθούμε στις ανάγκες του κλάδου, παρέχοντας γνώσεις και εργαλεία για τη βελτίωση της προσφοράς του ορεινού τουρισμού και, ταυτόχρονα, να γίνουμε ένα εργαστήριο όπου μπορούμε να εμβαθύνουμε θέματα τόσο ποικίλα όπως η ενσωμάτωση του τουρισμού στις τοπικές κοινωνίες ή η εκπαίδευση και η κατάρτιση».

Περισσότερα εδώ (αγγλ.)

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε τον Απρίλιο του 2023 για την "Κατανόηση και ποσοτικοποίηση του ορεινού τουρισμού" από κοινού από τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO), τη Γραμματεία Mountain Partnership και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού (UNWTO), αντιμετωπίζει την ανάγκη για σχετικά δεδομένα και παρέχει πληροφορίες για τη βελτίωση της κατανόησης του ορεινού τουρισμού. Η μελέτη εντοπίζει επίσης τάσεις και παρέχει ένα σύνολο συστάσεων για την προώθηση της μέτρησης του ορεινού τουρισμού, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης των επίσημων στατιστικών για τον τουρισμό μέσω της χρήσης μεγάλων δεδομένων και νέων τεχνολογιών.

Μπορείτε να την διαβάσετε εδώ

Μετασχηματίζοντας τον Γαστρονομικό Τουρισμό μέσω της Καινοτομίας.

Μετά την επιτυχία των προηγούμενων διαγωνισμών, η συνεργασία των Ηνωμένων Εθνών Tourismin με το Basque Culinary Center ξεκίνησε τον 4ο Παγκόσμιο Διαγωνισμό για Startups Γαστρονομίας Τουρισμού. Ο διαγωνισμός έχει αποστολή τον εντοπισμό προκλήσεων και έργων και την ενθάρρυνση καινοτομιών που μπορούν να μεταμορφώσουν τον τομέα του γαστρονομικού τουρισμού στο εγγύς μέλλον.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ (αγγλ.)


Δεν υπάρχουν σχόλια: