Πέμπτη 10 Ιουλίου 2025

Αφρική: 4 "κάτοικοι της" είναι πλουσιότεροι απο το μισό πληθυσμό της (Oxfam)

Η Αφρική αντιμετωπίζει μια διπλή κρίση ανισότητας. Η ήπειρος και οι χώρες της όχι μόνο συγκαταλέγονται στις πιο άνισες χώρες του κόσμου, αλλά οι κυβερνήσεις της είναι κατά μέσο όρο και από τις λιγότερο αφοσιωμένες στη μείωση της ανισότητας. 
Αυτό έχει δημιουργήσει μια κατάσταση στην οποία λίγοι άνθρωποι γίνονται πλούσιοι πέρα ​​από τα πιο τρελά τους όνειρα, ενώ η πλειοψηφία υφίσταται αυξανόμενες δυσκολίες:
  • Οι τέσσερις πλουσιότεροι άνθρωποι της Αφρικής - όλοι τους άνδρες - έχουν περισσότερο πλούτο από το ήμισυ των 750 εκατομμυρίων ανθρώπων της περιοχής μαζί.
  • Τα τελευταία πέντε χρόνια, οι Αφρικανοί δισεκατομμυριούχοι έχουν αυξήσει τον πλούτο τους κατά 56%. Οι πέντε πλουσιότεροι Αφρικανοί δισεκατομμυριούχοι έχουν αυξήσει τον πλούτο τους κατά 88%.
  • Σχεδόν οι μισές από τις 50 χώρες με τις περισσότερες άνισες ανισότητες στον κόσμο είναι αφρικανικές.
  • Από το 2020, το μέσο εισόδημα του πλουσιότερου 1% στην Αφρική έχει αυξηθεί πέντε φορές ταχύτερα από αυτό του κατώτερου 50%.
  • Οι Αφρικανοί εκατομμυριούχοι, που αντιπροσωπεύουν το 0,02% του πληθυσμού, κατέχουν σχεδόν το ένα πέμπτο του πλούτου της περιοχής, ενώ το κατώτερο 50% κατέχει λιγότερο από 1%.
  • Στην Αφρική, οι άνδρες κατέχουν τρεις φορές περισσότερο πλούτο από τις γυναίκες. Αυτό είναι το υψηλότερο χάσμα πλούτου μεταξύ των φύλων από όλες τις περιοχές και είναι διπλάσιο από την παγκόσμια αναλογία. (από την Έκθεση της Oxfam) Διαβαστε την Έκθεση της Oxfam εδώ
"Πάνω από το ένα τρίτο του πληθυσμού της ηπείρου –ή αριθμητικά 460 εκατομμύρια άνθρωποι– βρίσκεται κάτω από το όριο της ακραίας φτώχειας, κατά υπολογισμούς της Παγκόσμιας Τράπεζας· ο αριθμός των φτωχών συνεχίζει να μεγεθύνεται.

«Σήμερα, οι τέσσερις πλουσιότεροι δισεκατομμυριούχοι στην Αφρική έχουν περιουσία 57,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, δηλαδή πλούτο μεγαλύτερο από αυτόν 750 εκατομμυρίων ανθρώπων, ή αλλιώς του μισού πληθυσμού της ηπείρου», εξηγεί η Oxfam

«Τα πλούτη της Αφρικής δεν αγνοούνται, λεηλατούνται από στημένο σύστημα, που επιτρέπει σε μικρή ελίτ να επισωρεύει τεράστιες περιουσίες ενώ στερεί από εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους τις πιο θεμελιώδεις υπηρεσίες», τονίζει η Φατί Ν’ζι Χασάν, διευθύντρια της Όξφαμ στην Αφρική, στηλιτεύοντας την «αποτυχημένη πολιτική» που εφαρμόζεται." (Όλο το άρθρο απο το 'Εθνος" εδώ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: