Αειφόρος ανάπτυξη σημαίνει ότι οι ανάγκες της παρούσας γενιάς καλύπτονται χωρίς να υποθηκεύεται η ικανότητα των επόμενων γενεών να καλύψουν τις δικές τους ανάγκες. Αποσκοπεί στη διασφάλιση της ικανότητας της γης να ευνοεί όλες της μορφές ζωής και βασίζεται στις αρχές της δημοκρατίας, της ισότητας των φύλων, της αλληλεγγύης, του κράτους δικαίου και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μεταξύ άλλων της ελευθερίας και της ισότητας ευκαιριών για όλους.
Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2009
ΤΟ ΝΕΡΟ ΤΟΥ ΑΣΩΠΟΥ ΣΤΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ
Πηγή: Καθημερινή, της Λίνας Γιάνναρου, http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_1_16/01/2009_299532 και η φωτο απο το "Μη μαδάτε τη Μαργαρίτα" (επισκεφτείτε το)
Εάν κάποιοι ήλπιζαν ότι, με την πάροδο του χρόνου (σ.σ. 18 μήνες έχουν περάσει από την αποκάλυψη του σκανδάλου με το εξασθενές χρώμιο), κάτοικοι και φορείς που μάχονται για την επιβολή του νόμου στον τομέα της διαχείρισης των βιομηχανικών αποβλήτων στα Οινόφυτα, θα έβαζαν... νερό στο κρασί τους, μάλλον γελάστηκαν. Σήμερα, δείχνουν περισσότερο αποφασισμένοι να κάνουν τους αρμόδιους να τους ακούσουν, να πιέσουν ώστε να «καθαρίσει» επιτέλους ο υδροφόρος ορίζοντας της περιοχής από τα τοξικά λύματα. Στο πλαίσιο αυτό, μέλη της Συμπαράταξης Βοιωτών για το Περιβάλλον μοίρασαν το μεσημέρι της Παρασκευής 16 Ιανουαρίου, στους περαστικούς του μετρό του Συντάγματος φιαλίδια με σκουρόχρωμο νερό από τον Ασωπό. «Αυτός είναι ο "καθαρός" σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, ποταμός», καταγγέλλουν.
Σύμφωνα με τον κ. Θανάση Παντελόγλου, πρόεδρο του Ινστιτούτου για την Τοπική Αειφόρο Ανάπτυξη και τον Πολιτισμό στα Οινόφυτα (έναν από τους ανθρώπους που, με την επιμονή και υπομονή του, οδήγησαν στην αποκάλυψη της τραγωδίας του Ασωπού), το ποτάμι συνεχίζει να δέχεται τόνους τοξικών αποβλήτων από τις παρακείμενες βιομηχανίες, με αποτέλεσμα χιλιάδες κάτοικοι της Βοιωτίας να καταναλώνουν ως πόσιμο νερό ένα κοκτέιλ βαρέων μετάλλων. Παρά τις διαβεβαιώσεις -σημειώνουν οι παροικούντες στο... Οινοφυστάν, όπως σκωπτικά αναφέρονται στον τόπο τους-, η περιβαλλοντική νομοθεσία εξακολουθεί να παραβιάζεται συστηματικά, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί να είναι ανεπαρκέστατοι, ουδείς να ασχολείται με την αποτίμηση της ζημιάς - ούτε λόγος δε για την αποκατάστασή της. Η ανακοίνωση προστίμων από το ΥΠΕΧΩΔΕ σε εργοστάσια της περιοχής ηχεί σαν εμπαιγμός. «Τα χρήματα αυτά ακόμα και αν καταβάλλονται, αντιστοιχούν σε μιας ημέρας παραγωγή. Ποιος ελέγχει εάν συμμορφώνονται την επόμενη μέρα;», αναφέρουν κάτοικοι των Οινοφύτων.
Κι όμως. Η εικόνα μιλά από μόνη της, όπως διαπίστωσαν τα μέλη των Δημοτικών Εργαστηρίων Δημιουργικής Φωτογραφικής Εκφρασης που πριν από λίγο καιρό βρέθηκαν στην περιοχή για να φωτογραφίσουν τις δύο όψεις του Ασωπού: τον μολυσμένο στα Οινόφυτα και τον καθαρό στην Ασωπία. «Να ο Ασωπός, να και το νερό του. Κερνάμε», λένε τα μέλη της Συμπαράταξης.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
2 σχόλια:
Πηγή: Ελεύθερος τύπος, της Στέλλας Χαράμη
www.e-tipos.com/newsitem?id=70529
«Ιαματικό νερό από τον Ασωπό έχω! Πάρε, κόσμε». Οι φωνές κατοίκων της περιοχής της Βοιωτίας που σαρκάζουν το συνεχές έγκλημα, το οποίο συντελείται εις βάρος του ποταμού Ασωπού, ταράζουν τον αυτοματισμό των Αθηναίων που διασχίζουν την πλατεία Συντάγματος, μεσημέρι Παρασκευής 16 Ιανουαρίου.
Μέλη από τρεις δραστήριες κινήσεις πολιτών, τη Συμπαράταξη Βοιωτών για το Περιβάλλον, τη Citizen και το ΙΤΑΠ (Ινστιτούτο για την Τοπική Αειφόρο Ανάπτυξη και τον Πολιτισμό), μοιράζουν στους περαστικούς μπουκαλάκια με δύο διαφορετικά είδη λύματος που έχουν συλλέξει από την κοίτη του Ασωπού. «Από το 1969 ο ποταμός είναι αποδέκτης μη επεξεργασμένων βιομηχανικών λυμάτων, μετατρέποντας την περιοχή σε ένα απέραντο βιομηχανικό πάρκο», εξηγεί ο πατέρας Ιωάννης Οικονομίδης, ενεργό στέλεχος της κίνησης. «Αντιδρούμε, λοιπόν, σε μια προσπάθεια να ακουστεί η αλήθεια γιατί η βιομηχανία έχει διεισδύσει στην τοπική κοινωνία και παντού συναντάς κλειστά στόματα».
Το επικοινωνιακό τρικ ήταν μόνο η αφετηρία μιας νέας καμπάνιας ενημέρωσης που δρομολογούν οι οργανώσεις και οι οποίες πρόκειται μέσα στις επόμενες εβδομάδες να προσφύγουν στο Συμβούλιο Επικρατείας προκειμένου να περιφρουρήσουν την υγεία και το φυσικό περιβάλλον της περιοχής τους.
Τα μπουκαλάκια με μολυσμένο νερό που ήταν σπαρμένα στα σκαλιά της πλατείας Συντάγματος υπενθυμίζουν, ωστόσο, πως ο Ασωπός «εκβάλλει» και στην Αθήνα. «Ο υδροφόρος ορίζοντας είναι ενιαίος. Αυτό σημαίνει ότι τοξικό νερό καταλήγει ακόμα και στη λίμνη του Μαραθώνα χωρίς κανέναν απολύτως έλεγχο. Απεναντίας, με τη σύμπραξη της Πολιτείας», καταγγέλλει ο Γιάννης Χρονάκης, πρόεδρος του Πανοράματος Χαλκουτσίου. Δίπλα του περνάει ένας νεαρός που μόλις έχει προμηθευτεί το... βοθρολυματάκι του σε συσκευασία δώρου. «Ας πιούμε στην υγειά μας», αναφωνεί.
Η φυσική ισορροπία του Ασωπού βομβαρδίζεται βάναυσα από τη δεκαετία του '60, όταν στο όνομα της βιομηχανικής ανάπτυξης ξεκίνησε η εγκατάσταση μεγάλων βιομηχανικών μονάδων στην περιοχή. Για τέσσερις δεκαετίες ο Ασωπός αποτελεί την κατάληξη εργοστασιακών λυμάτων - στη συντριπτική τους πλειονότητα ανεπεξέργαστων.
Σήμερα, στην περιοχή των Οινοφύτων εδρεύουν 250 βιομηχανίες, ο αριθμός των οποίων διπλασιάζεται αν σε αυτές προστεθούν οι μονάδες στην ευρύτερη περιοχή της Βοιωτίας. Κι ενώ η βιομηχανική ζώνη επεκτείνεται με 12 νέες ενεργειακές μονάδες -όπως μας ενημερώνει η κάτοικος Λειβαδιάς Δέσποινα Σπανούδη- ο Ασωπός φαίνεται να αντιστέκεται στο συνεχή βιασμό του, σχηματίζοντας το δεύτερο σημαντικότερο οικοσύστημα της Αττικής. Περισσότερα από 140 είδη της ορνιθοπανίδας βρίσκουν καταφύγιο στα νερά του, σύμφωνα με την Ορνιθολογική Εταιρεία.
Μοναδική πρωτοβουλία για τη σωτηρία του, εκτός από την κινητοποίηση της τοπικής κοινωνίας, ήταν η μελέτη του Μετσόβιου Πολυτεχνείου για τη δημιουργία μιας Κεντρικής Μονάδας Επεξεργασίας των Βιομηχανικών Αποβλήτων, που από το 1997 φυλάσσεται στα συρτάρια του ΥΠΕΧΩΔΕ...
Απο τη Καθημερινή
Hμερομηνία δημοσίευσης: 25-01-09
Εξασθενές χρώμιο στο νερό της περιοχής Θηβών
Στην πόλη της Θήβας και σε δεκάδες άλλους γειτονικούς οικισμούς, οι βρύσες των σπιτιών, των σχολείων, των νοσοκομείων τρέχουν νερό «εμπλουτισμένο» με καρκινογόνο εξασθενές χρώμιο. Το πρόβλημα με τη ρύπανση από τον Ασωπό δεν είχαν μόνο τα Οινόφυτα, το Σχηματάρι και το Δήλεσι. Ολη η Αττικοβοιωτία έχει ποτιστεί με καρκινογόνα λύματα. Ακόμη ποτίζεται, αφού τα βιομηχανικά απόβλητα που παροχετεύονταν παλιά στον ποταμό τώρα διοχετεύονται απευθείας στον υδροφόρο ορίζοντα μέσα από γεωτρήσεις και πηγάδια...
Δημοσίευση σχολίου