Τρίτη 6 Ιανουαρίου 2009

ΣΥΜΠΑΙΓΝΙΑ ΙΣΡΑΗΛΙΝΩΝ ΚΑΙ ΧΑΜΑΣ (*)

(*) Από τη DW: http://www.dw-world.de/dw/article/0,,3921960,00.html
Περισσότεροι από 60 είναι οι νεκροί στη Γάζα από την ώρα που ο ισραηλινός στρατός άρχισε τις χερσαίες επιχειρήσεις, λέει ο Τζαμάλ Ναζάλ, εκπρόσωπος της Φατάχ και αναπληρωτής εκπρόσωπος της παλαιστινιακής Αρχής στη Χάγη.
Οι άνθρωποι δεν έχουν καμία δυνατότητα διαφυγής, καθώς τα συνοριακά περάσματα είναι κλειστά, τα νοσοκομεία αδυνατούν να περιθάλψουν τους τραυματίες, ενώ δεκάδες κατοικίες έχουν καταστραφεί από τους βομβαρδισμούς. Ο Τζαμάλ Ναζάλ προειδοποιεί για το ενδεχόμενο ανθρωπιστικής καταστροφής στη Γάζα. «Η Γάζα θα γίνει ένα δεύτερο Γκρόσνι. Είναι πιθανό να γίνουν και σφαγές, καθώς οι συγκρούσεις θα λάβουν χώρα στο κέντρο της πόλης της Γάζας που είναι πυκνοκατοικημένη. Είναι πιθανό να επιδεινωθεί η κατάσταση. Η περίθαλψη των τραυματιών είναι ελλιπής, δεν υπάρχουν κρεβάτια και ιατροφαρμακευτικό υλικό. Απαιτείται κατάπαυση του πυρός, προκειμένου να προσφερθεί βοήθεια στους ανθρώπους. Να ανοίξουν τα συνοριακά περάσματα για να περάσει η ανθρωπιστική βοήθεια», λέει ο Τζαμάλ Ναζάλ σε συνέντευξή του προς τη Γερμανική Ραδιοφωνία, DLF.
Ο εκπρόσωπος της Φατάχ αποφεύγει να μιλήσει για τις ευθύνες της Χάμας. Το ζητούμενο είναι να σώσουμε τους ανθρώπους από τις ισραηλινές βόμβες, υπογραμμίζει: «Δεν θέλουμε στη φάση αυτή να επιρρίψουμε ευθύνες στη Χάμας, μολονότι δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι η Χαμάς ανέτρεψε τη δημοκρατικά εκλεγμένη και πλουραλιστική παλαιστινιακή κυβέρνηση στη Γάζα και ανέλαβε με άνομα μέσα την εξουσία. Δεν είναι όμως τώρα η ώρα για να λογαριαστούμε με τη Χαμάς, αλλά για να σώσουμε τους Παλαιστίνιους από την ισραηλινή βία. Ο ισραηλινός στρατός είναι εκείνος που εισέβαλε στις παλαιστινιακές περιοχές και όχι αντίστροφα».
Ο κ. Ναζάλ διευκρινίζει ότι η Φατάχ δεν εκφράζει την αλληλεγγύη της προς τη Χαμάς, αλλά προς τον παλαιστινιακό λαό. Με τους ανθρώπους που όπως λέει «ψήφισαν την Φατάχ και τον πρόεδρο Μαχμούτ Αμπάς» και τονίζει: «Ξέρετε, αυτός ο πόλεμος μας φαίνεται σαν μια συμπαιγνία των Ισραηλινών με τη Χαμάς. Και αυτό γιατί οι Ισραηλινοί που τώρα βομβαρδίζουν τις σήραγγες, επί χρόνια έκλειναν τα μάτια όταν η Χαμάς εξοπλιζόταν με λαθραία όπλα που έφταναν από αυτές τις σήραγγες. Οι Ισραηλινοί είχαν επιβάλει εμπάργκο όπλων στην νόμιμη παλαιστινιακή κυβέρνηση προκειμένου να ενισχυθεί στρατιωτικά η Χαμάς, η οποία ανέλαβε τον έλεγχο της Γάζας κάτω από τα μάτια των Ισραηλινών. Και τώρα από τη μία στιγμή στην άλλη τους ενοχλεί η Χαμάς. Το Ισραήλ θέλει να επιτύχει μια εύκολη νίκη σε βάρος του άμαχου πληθυσμού και αυτό δεν το θέλουμε εμείς».
Στην ερώτηση, κατά πόσο ικανοποιεί τη Φατάχ και τον Αμπάς η συντριβή της Χαμάς από τον ισραηλινό στρατό, ο κ. Νάζαλ υπογραμμίζει: «Δεν θέλουμε να ανακτήσουμε την εξουσία στη Γάζα πάνω από τα πτώματα των Παλαιστινίων. Κοιτάξτε στη Δυτική Όχθη κυβερνά ένας ανεξάρτητος πολιτικός, ο Δαντάμ Φαγιάντ, που δεν είναι μέλος της Φατάχ. Στην κυβέρνηση δεν μετέχει ούτε ένας δικός μας υπουργός. Πώς είναι δυνατόν λοιπόν να θέλουμε να επανελέγξουμε τη Γάζα, μέσω της θανάτωσης εκατοντάδων Παλαιστινίων; Φυσικά και επιθυμούμε να επιστρέψει η νομιμότητα στη Γάζα, αλλά για μας το ζητούμενο είναι αυτό να γίνει μέσω ενός εθνικού διαλόγου».

Δεν υπάρχουν σχόλια: