Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2009

GREENPEACE: ΤΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΑΚΑ

(Στις 17/11/08 στο Παρατηρητήριο είχαμε δημοσιεύσει άρθρο μας με τίτλο "Το κρυφό κόστος της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας" σαν μια μικρή συνεισφορά στην επιχειρηματολογία κατά του λιθάνθρακα. Χαιρόμαστε που μια οργάνωση σαν την Greenpeace ενστερνίζεται τις μεθοδολογικές και επιστημονικές απόψεις της έννοιας του "κρυφού κόστους" και δηλώνουμε την διάθεση μας για την παραπέρα ανάπτυξη του θέματος για την Ελληνική πραγματικότητα)
Η ανακοίνωση της Greenpeace έχει ως εξής:
"Το πραγματικό οικονομικό κόστος του άνθρακα παγκοσμίως ανήλθε σε τουλάχιστον 360 δισεκατομμύρια € το 2007, σύμφωνα με τη νέα έκθεση της Greenpeace με τίτλο ‘Το Πραγματικό Κόστος του Άνθρακα’. Η έκθεση αυτή, η οποία εκπονήθηκε σε συνεργασία με το ανεξάρτητο Ολλανδικό Ινστιτούτο CE Delft, αποτιμά συντηρητικά το κόστος της αλλαγής του κλίματος, τα προβλήματα υγείας από την ατμοσφαιρική ρύπανση και τους θανάτους από εργατικά ατυχήματα. Η έκθεση δημοσιεύεται την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση ‘ευλογεί’ την κατασκευή λιθανθρακικών και λιγνιτικών μονάδων.
Ο άνθρακας είναι το πιο φτηνό καύσιμο αφού σε αυτό δεν υπολογίζονται οι τρομακτικές επιπτώσεις του στο περιβάλλον και την ανθρωπότητα. Η έκθεση της Greenpeace στην ουσία υπολογίζει το «εξωτερικό κόστος» του άνθρακα, κάνοντας μάλιστα την πιο συντηρητική εκτίμηση. Μέσα από την έκθεση αυτή ο αναγνώστης έχει την ευκαιρία να επισκεφτεί κάθε γωνιά του πλανήτη[2] και να γνωρίσει το πραγματικό τίμημα που η ανθρωπότητα πληρώνει για το πιο ρυπογόνο καύσιμο. Κλιματική κρίση, αποψίλωση των δασών, ατμοσφαιρική ρύπανση, όξινη βροχή, πρόωροι θάνατοι, εργατικά ατυχήματα και εξαθλίωση ολόκληρων κοινωνιών είναι μόνο μερικές από τις καταστροφές που δε συνυπολογίζονται στην αγοραστική τιμή του άνθρακα. Δυστυχώς όμως, μέχρι σήμερα το κόστος αυτό το πληρώνει ολόκληρος ο πλανήτης, ενώ η βιομηχανία του άνθρακα παραμένει ατιμώρητη. Στην έκθεση περιλαμβάνεται και μαρτυρία ενός Έλληνα από την Κοζάνη, μια περιοχή που βιώνει επί δεκαετίες τις επιπτώσεις του λιγνίτη.
Οι ανθρακικές μονάδες εκπέμπουν στην ατμόσφαιρα 11 δισ. τόνους διοξειδίου του άνθρακα ετησίως[3], ενώ για το έτος 2005 ευθύνονταν για το 41% των παγκόσμιων εκπομπών[4]. Αν τελικά υλοποιηθούν τα σχέδια για την κατασκευή νέων ανθρακικών μονάδων σε ολόκληρο τον πλανήτη, οι εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου (μόνο από τις ανθρακικές μονάδες) θα αυξηθούν κατά 60% έως το 2030 με καταστροφικές επιπτώσεις για το κλίμα και την υγεία. Σύμφωνα με τη Διακυβερνητική Επιτροπή για τις Κλιματικές Αλλαγές του ΟΗΕ (IPCC), προκειμένου να αποτραπούν οι χειρότερες επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών, οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου πρέπει να κορυφωθούν έως το 2015 και να μειωθούν σχεδόν στο μηδέν έως το 2050.
‘Κάθε χρόνο περίπου 150.000 άνθρωποι πεθαίνουν εξαιτίας του άνθρακα. Ο αριθμός αυτός θα εκτοξευθεί στα επόμενα χρόνια αν συνεχίσουμε την εμμονή σε αυτό το καύσιμο. Είναι ηθικό καθήκον όλων μας να σταματήσουμε αυτήν την παράνοια!’, τόνισε ο Δημήτρης Ιμπραήμ, υπεύθυνος για θέματα ενέργειας στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace.
Στις επόμενες δύο δεκαετίες θα πραγματοποιηθούν οι μεγαλύτερες ανακατατάξεις στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής που έχουν παρατηρηθεί ποτέ. Οι αναπτυγμένες χώρες έχουν εκατοντάδες πεπαλαιωμένες μονάδες που πρέπει να αντικατασταθούν, ενώ οι αναπτυσσόμενες χώρες χρειάζονται να καλύψουν άμεσα τις αυξανόμενες ενεργειακές τους ανάγκες. Το ενεργειακό μοντέλο που θα επιλέξουν σήμερα οι κυβερνήσεις θα καθορίσει το μέλλον του πλανήτη, καθώς κάθε νέα μονάδα που κατασκευάζεται θα λειτουργεί τουλάχιστον για τα επόμενα 40 χρόνια. Στην Ελλάδα, δυστυχώς, η κυβέρνηση δείχνει να αγνοεί τους πραγματικούς κινδύνους που κρύβει ο άνθρακας και σχεδιάζει την κατασκευή τουλάχιστον τεσσάρων λιθανθρακικών και δυο λιγνιτικών μονάδων[5].
Η Greenpeace στα πλαίσια της εκστρατείας της ενάντια στο λιθάνθρακα, αναλαμβάνει δράση για την οριστική αποτροπή της κατασκευής αυτών των μονάδων. Σε συνεργασία με τη Συντονιστική Επιτροπή Φορέων Αλιβερίου ενάντια στο Λιθάνθρακα, η Greenpeace οργανώνει κοινή δράση δενδροφύτευσης την 1η Φεβρουαρίου με σκοπό τη ματαίωση της κατασκευής λιθανθρακικής μονάδας από τη ΔΕΗ στο Αλιβέρι. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στη διεύθυνση: http://www.greenpeace.org/greece/news/aliveri-dentrofytefsh
Σημειώσεις:
1. Μπορείτε να βρείτε ολόκληρη την έκθεση στη διεύθυνση: http://www.greenpeace.org/greece/press/118523/real-cost-anthrakas
2. Η έκθεση ‘επισκέπτεται’ την Κολομβία, την Ινδία, τη Ρωσία, την Ινδονησία, την Κίνα, την Ταϊλάνδη, τη Ν. Αφρική, την Πολωνία, τις ΗΠΑ, τη Γερμανία, την Αυστραλία και τις Φιλιππίνες.
3. Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας, 2008, CO2 emissions from fuel combustion.
4. Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας, 2007, Key World Energy Statistics.
5. Υποψήφιες περιοχές για την κατασκευή λιθανθρακικών μονάδων είναι η Αντίκυρα Βοιωτίας, το Μαντούδι και το Αλιβέρι της Εύβοιας και ο Αστακός Αιτωλοακαρνανίας. Υποψήφια περιοχή για την κατασκευή νέων λιγνιτικών μονάδων είναι το Αμύνταιο."

Δεν υπάρχουν σχόλια: